Minimalisme op vakantie

Minimalisme op vakantie: zo sleep je minder spullen mee naar de zon

Met minder zooi op vakantie. Wie wil dat nou niet? Minder gesleep met koffers en tassen, minder zorgen om dingen kwijt te raken. En wat dacht je van de tijd die je bespaart omdat je minder hoeft uit te pakken en te wassen aan het eind. Minimalisme op vakantie: dat is pas een ultiem vakantiegevoel Maar hoe pak je dat aan?

Minimalistisch op vakantie?

‘Dit jaar nemen we als gezin maximaal één koffer mee op vakantie.’ Elk jaar neem ik mij voor om lichter naar de Wadden te gaan. Ik vind dat een bevrijdend idee. En hoe simpel deze opdracht ook lijkt, in de uitvoer blijf ik nog weleens steken. Die ene koffer met z’n drietjes is vooralsnog niet gelukt, maar ik pak het een stuk georganiseerder en ook minimalistischer aan dan vroeger. Dit heb ik te danken aan handige tips en hacks van mijn community op Instagram. Zij hebben mij geleerd om lichter te gaan reizen. In dit artikel deel ik mijn favoriete tips en beste inzichten.

Digitale paklijst

Ik heb een super georganiseerde vriendin die in Excel meerdere paklijsten bijhoudt: eentje voor de wintersport, eentje voor de zomervakantie, eentje voor kamperen en ga zo maar door. Zo professioneel ben ik nog niet, maar het aanleggen van een digitale paklijst heeft mij enorm geholpen om bewuster spullen mee te nemen op reis. Ik gebruik hiervoor zelf de app Microsoft To Do. Hiermee vink ik elk item af dat in de koffer gaat en als de koffer is ingepakt ‘un do’ ik alles zodat ik de lijst weer kan gebruiken voor de volgende trip. Voor en na elke reis doe ik nog een vluchtige check of er items verwijderd kunnen worden omdat we ze toch niet nodig blijken te hebben.

Omgekeerde paklijst

De ‘omgekeerde paklijst’ was voor mij een mega eye opener. Deze tip kreeg ik van een leuke volger op Instagram. Zij gebruikt deze methode zowel voor vakanties als voor de verjaardagsboodschappen. Het werkt als volgt: je schrijft in een (digitaal) lijstje exact op wat je meeneemt. Het is daarbij belangrijk dat elk item er los op wordt gezet, dus: onderbroek 1, onderbroek 2, onderbroek 3, etc. Op vakantie vink je elke keer af als je iets gebruikt of aantrekt. Aan het einde van de vakantie zie je dus in een handig overzicht wat je te veel hebt meegenomen. Dit kun je de volgende keer waarschijnlijk thuis laten.

Zo ontdekte ik dat ik op vakantie niet voor elke dag sokken nodig heb. Ik draag niet elke dag sokken en op vakantie kan ik een paar best twee dagen aan. Ook zijn twee spijkerbroeken overboden, aan één heb je meer dan genoeg (ongeacht hoe lang ik ga). De omgekeerde paklijst heeft mij enorm goed geholpen om minder mee te nemen. Dit werkt overigens ook voor verjaardagsboodschappen op dezelfde manier. De omgekeerde boodschappenlijst leert je hoeveel wijn, bier, fris en hapjes je moet inkopen (mits het gezelschap ongeveer hetzelfde is).

Denk in setjes

Het loont ook echt om niet alles ‘even snel’ in een koffer te kwakken. Denk in outfits in plaats van aantallen kledingstukken. Mijn vriendin Mirjam Hamming is stijlcoach en zegt het wel vaker: stop met het tellen van kledingstukken (drie t-shirts, twee truien…), maar leg vooraf outfits klaar op je bed en stop die in je koffer. Helemaal handig is het als je ook in laagjes denkt en naar kleuren kijkt, want zo kun je kledingstukken van die twee outfits weer samen combineren en hatsikidee: dan heb je ineens drie outfits mee voor het gewicht van twee!

Neem de Marie Kondo vouwmethode ook mee op vakantie

Wie thegreenlist.nl al langer volgt, weet dat ik groot fan ben van opruimgoeroe Marie Kondo. Vooral ook haar vouwmethode vond ik een groot inzicht. Zij vouwt kleding niet in stapels op elkaar, maar zij maakt handige compacte pakketjes die je vervolgens naast elkaar plaatst. Zo kun je ook je koffer inruimen. Het voordeel is dat je veel ruimte overhoudt en in één oogopslag al je kleding ziet.

Zero waste toilettas

Laat als die shampooflessen, douchegels en scheerschuim maar thuis. Wellicht deed je dat al uit duurzame overwegingen, maar een haar- en huidzeepje, scheerzeepje en tandpastatabletjes nemen bovendien veel minder plaats in dan hun in plastic verpakte broertjes en zusjes. Investeer in een handig opbergdoosje voor je zeepjes en voilà: je houdt weer wat kostbare ruimte over in je koffer!

Vouwtechniek Marie Kondo
Natuurlijke shampoo en haarzeep van Junglück.
Eén van mijn favoriete shampoo’s, is deze natuurlijke shampoo van Junglück. Zie hoeveel ruimte het scheelt om voor de vakantie voor de vaste vorm te gaan in plaats van een fles.

Meer minimalistische inpaktips van volgers van thegreenlist.nl

 • Kleding oprollen is ook een fijne techniek om meer in één koffer te krijgen.
 • Investeer in packing cubes: ook hierdoor past er meer in een koffer en houd je overzicht.
 • Een andere volger vult aan: vul dit eventueel aan met ecologische nettasjes voor kleine items zoals ondergoed, sokken en kleding van kleine kids.
 • Op vakantie draag je vaak minder make up, dus neem alleen je basis make up mee.
 • Ben je niet zo zero waste beauty-type, een volger maakt zelf haar mini’s van kleine flesjes die ze in de drogist koopt.
 • XXL hydrofielen doeken als handdoek nemen veel minder ruimte in dan ‘gewone’ handdoeken.
 • Huur als het even kan bij de accommodatie beddengoed en handdoeken.
 • Neem maximaal twee paar schoenen mee, bijvoorbeeld wandelschoenen en een sandaal/slipper.
 • Jassen nemen ook veel ruimte in, zorg daarom voor een multifunctionele jas. E
 • Een fleece trui is ook heel handig, zeker bij Nederlandse vakanties. Zorg wel altijd voor een katoenen of wollen fleece trui. Want fleece van polyester of gereycled PET geven microplastics af en zijn een groot natuurprobleem.
 • Denk multifunctioneel: een doek kun je gebruiken als handdoek, maar ook als sjaal.
 • Investeer in merino wollen shirt: deze natuurlijke stof is temperatuur regulerend en houdt geurtjes minder vast.
 • Boekenwurm? Neem een e-reader mee, zo bespaar je veel ruimte.
 • Check vooraf de weersvoorspellingen zodat je precies het juiste meeneemt.
 • Bedenk altijd: je kunt altijd nog een (hand)wasje doen.
 • Investeer in een kleine (tweedehands) tas of koffer, zo kun je ook niets anders doen dan minder meenemen.

Minimalisme op vakantie: het is nooit af

Hoe zegt men het altijd? ‘Het is de reis, niet de bestemming.’ Zo is het met minimalisme op vakantie ook, het is nooit af. Je kunt altijd nog iets doen om minder of lichter op vakantie te gaan en de ene vakantie is de andere niet. Op de ene bestemming kun je makkelijk zonder iets, terwijl je op een andere bestemming dit item enorm zal gaan missen. Ik hoop dat je met deze tips wat inspiratie hebt om je vakantie wat lichter en dus duurzamer aan te pakken. Mocht je nog een leuke tips hebben, via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina, kun je in contact met mij komen.

Meer groene tips van thegreenlist.nl in het vakantiethema

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: