CO2-uitstoot compenseren vakantie

CO2-uitstoot compenseren: wat moet je weten

De CO2-uitstoot van je vliegreis of autovakantie compenseren. Hoe werkt het, welke opties zijn er en vooral: hoe effectief is het? Als duurzame reisexpert duikt Amy speciaal voor thegreenlist.nl in de wereld van CO2-compensatie. Na het lezen van dit artikel kun jij je eigen keuze maken.

De CO2-uitstoot van ons reisgedrag

Een mooie vakantie naar de zon, cultuur snuiven in verre oorden, met een backpack down under: reizen is geweldig en dat hebben we massaal ontdekt. Maar oef, reizen is alles behalve duurzaam helaas. Reken maar na. Stel dat een gezin met twee kinderen kiest voor een vliegreis naar Bali, dan stoten zij 13.400 kg CO2 uit. Als datzelfde gezin ervoor kiest om met de auto en de tent naar Zuid-Frankrijk te gaan, dan is dat goed voor zo’n 630 kg CO2. Een vakantie naar Bali is dus ruim 21 keer zo impactvol als een autovakantie in Europa. Wetende dat we wereldwijd massaal meer zijn gaan vliegen de afgelopen decennia, dan kun je je wel voorstellen hoeveel impact al dat vliegverkeer samen is.

Net als in het voorbeeld hierboven, kun je de CO2-uitstoot van jouw vakantie trouwens heel makkelijk berekenen via Milieu Centraal.

De impact top 10 van een gemiddelde Nederlander.

Babette Porcelijn heeft met haar boek De Verborgen Impact berekend wat de impact is van ons reisgedrag. Dit resulteert in een impact top 10 van een gemiddelde Nederlander. In dit boek bespreekt ze ook de impact van vliegen en autorijden. Wist je bijvoorbeeld dat autorijden gemiddeld op de vierde plaats staat en vliegen op de zesde plaats. Dit komt omdat de gemiddelde Nederlander relatief weinig vliegt. De auto daarentegen gebruikt de gemiddelde Nederlander een stuk vaker. Ga je op vakantie naar Bali, dan schiet de impact van vliegen ineens naar de derde plaats. Vlieg je nog verder en ga je backpacken in Nieuw-Zeeland, dan staat vliegen op de eerste plaats in jouw impact top 10. Ben je benieuwd naar jouw persoonlijke impact top 10? Bereken hem dan via mijn verborgen impact.

Bron: Babette Porcelijn, De Verborgen Impact.

Verborgen impact van vliegen en autovakanties.

Hoeveel moet je dan precies compenseren om er voor te zorgen dat jouw vliegreis geen impact heeft? Wil je dat jouw vliegreis naar Bali binnen een jaar wordt opgenomen dan zul je 1000 bomen moeten planten. Als we dit voor iedere vakantie en voor ons dagelijks leven zouden doen, komen we een heel groot stuk aarde tekort. Daarom is het belangrijk dat we zowel onze levensstijl aanpassen en daarnaast blijven compenseren.

Wat is CO2-uitstoot?

CO2 is een broeikasgas dat ook wel koolstofdioxide wordt genoemd. Onze aarde heeft koolstofdioxide nodig om op temperatuur te blijven. Koolstofdioxide kun je als het ware zien als een isolatie laagje rond de aarde. Zonder deze laag zou het erg koud worden, tot wel -18 graden. Door het gebruik van fossiele brandstoffen, komt er steeds meer CO2-uitstoot vrij wat ervoor zorgt dat de zogenaamde isolatielaag rond onze aarde alleen maar dikker wordt. Door het dikker worden van deze laag, wordt de isolatie laag dikker en warmt de aarde dus op. En dat is nou precies wat we willen (en moeten) voorkomen.

Naast autorijden en vliegen, stoot je met bijna alles wat je doet CO2 uit. Het verwarmen van je huis, het nemen van een warme douche, de lamp aandoen zodra het schemerig wordt. Maar ook bij de productie van dat leuke jurkje wat je net hebt gekocht, of dat lekkere stukje kaas van de boer heeft een CO2-impact.

Hoe werkt CO2-uitstoot compenseren?

Als we het dan hebben over CO2-uitstoot compenseren, dan wordt daarmee bedoeld dat we ervoor willen zorgen dat de CO2 die vrijkomt bij het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals tijdens het vliegen en autorijden, maar ook in ons dagelijks leven, weer wordt opgenomen. Bomen en planten (maar ook oceanen en sommige rotsen) nemen deze CO2 weer op. Een klein detail, om al onze vakanties en de CO2-uitstoot van ons dagelijks leven te compenseren zouden we veel meer bomen moeten planten dan dat er op onze aardbol passen. Daarom is het belangrijk dat we onze reisstijl aanpassen en daarnaast blijven compenseren.

Zelfs ook als je duurzamer wil leven, is helemaal niet meer reizen vaak lastig. De drang en wens om mooie reizen te maken is te groot. Wat kun je dan wel doen om bewuster en vooral duurzamer te reizen?

  • Ga je binnen Europa op vakantie? Kijk of er een (slaap)trein naar jouw bestemming rijdt. Met de trein reizen is een duurzame manier van transport. Bekijk ook: duurzaam reizen in Europa: trein hotspots en tips!
  • Houd je van natuur, cultuur of mooie steden? Overweeg vaker om in eigen land op vakantie te gaan, Nederland heeft als vakantieland ook zoveel te bieden.
  • Wil je naar de zon? Kies voor een autovakantie binnen Europa. Zeker als je met meer mensen deze auto deelt, is dat duurzamer dan vliegen. Europa heeft op rij-afstand van Nederland ook fantastische plekjes met azuurblauwe zee, rijke historie en leuke activiteiten.
  • Wil je toch verre reizen maken, probeer dan je vliegpunten op te sparen voor een mooie reis eens in de zoveel jaar. Kies bij voorkeur voor directe vluchten, want opstijgen en landen zijn erg impactvol.
  • Ga je met de auto of het vliegtuig op vakantie, compenseer je vlucht of gereden kilometers.

Waar kun je CO2-uitstoot compenseren?

Oké, je hebt een auto- of vliegreis gemaakt en je wil graag je CO2-uitstoot compenseren. Waar moet je zijn? Er zijn verschillende organisaties waar je de CO2-uitstoot van je vakantie kunt compenseren. Als je op Ecosia (de groene zoekmachine) gaat zoeken, dan kom je meteen een heleboel organisaties tegen. Maar waar kun je nu veilig je CO2-uitstoot compenseren? Ga op zoek naar het jaarverslag van de organisatie, hierin vind je precies wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan en waar ze al het gedoneerde geld voor hebben gebruikt. Je kunt ook controleren of de organisatie waar jij je CO2-uitstoot wilt compenseren een keurmerk heeft. Op deze manier weet je zeker dat je gedoneerde geld goed terecht komt. Op de website van de Milieu Centraal vind je een uitgebreide tabel met keurmerken, organisaties die doneren en een overzicht van wat ze precies compenseren. Hieronder enkele keurmerken waar je op kunt letten.

VCS klimaat compensatie: VCS staat voor Verified Carbon Standard en is een keurmerk voor bedrijven die klimaatcompensatie doen. Met dit keurmerk wordt aangetoond dat ze daadwerkelijk het geld gebruiken voor klimaatcompensatie via projecten als windmolens of bosaanplanting.

CBF erkend goed doel: Het CBF houdt in de gaten of erkende goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen.

Gold Standard: Gold Standard is een internationaal keurmerk dat onder andere door het WWF is opgericht. Het keurmerk wordt uitgereikt aan projecten die zorgen voor duurzame ontwikkelingen en als doel hebben de CO2-uitstoot te verminderen.

CO2-uitstoot compenseren autovakantie.
Ook de gereden kilometers van een autovakantie kun je compenseren.

Bij deze organisaties kun je verantwoord CO2-uitstoot compenseren

Onderstaande organisaties zijn allemaal in het bezit van een of meerdere keurmerken en/of hebben een uitgebreid jaarverslag waarin duidelijk wordt weergegeven waar ze precies mee bezig zijn en hoe ze het geld besteden.

Trees for All: Trees for All zet zich in voor herstel van natuur en bossen en het aanplanten van nieuwe bossen en voedselbossen over heel de wereld.

Carbonkiller: Bij Carbonkiller kun je emissierechten opkopen. Waarom wil je emissierechten opkopen? Bedrijven hebben emissierechten nodig om CO2 te mogen uitstoten, hier betalen ze veel geld voor. Als wij emissierechten opkopen en vernietigen voor het compenseren van onze CO2-uitstoot, zorgen we ervoor dat de prijzen van deze emissierechten als maar blijven stijgen en daardoor bedrijven worden gestimuleerd om te verduurzamen.

Justdiggit: Het doel van Justdiggit is om Afrika te vergroenen en op deze manier de aarde weer af te koelen. Ze doen dit in samen met de lokale bevolking. Op grote droge vlaktes worden halve manen uitgegraven zodat het water na een regenbui niet meteen wegstroomt maar een tijd op dezelfde plaats blijft waardoor de natuur de mogelijkheid krijgt om weer te groeien.

FairClimateFund: FairClimateFund zorg voor gezondere kooktoestellen in ontwikkelingslanden zodat de bevolking daar op een gezonde manier kan koken, geen afval en bomen hoeven te verbranden voor het bereiden van een maaltijd. Gezond voor de bevolking en onze aarde.

Cool Earth: Cool Earth zet zich in voor het behoud van regenwouden. Geen nieuw bomen planten maar juist het behoud van bestaande natuur is belangrijk. Het is namelijk zo dat hoe ouder een boom hoe meer CO2 deze vasthoudt. Als een boom word gekapt komt deze CO2 weer vrij. Het behouden van oude bomen is dus super belangrijk.

Vakantie compenseren: mijn voorbeeld

Vorige zomer hebben mijn vriend en ik een roadtrip door Slovenië en Kroatië gemaakt. We reden in drie weken tijd ongeveer 3.200 kilometer. Hoewel we de auto zo licht mogelijk hebben gepakt en op locatie zoveel mogelijk met de benenwagen hebben gedaan, hebben we ook onze CO2 gecompenseerd. We hebben dit gedaan bij Trees for All. Volgens hun rekentool zouden we voor €11,16 moeten doneren. Ik ga daar altijd boven zitten omdat deze rekentool geen rekening houdt met eten en activiteiten die we onderweg doen. Ondanks dat we voornamelijk hebben gewandeld heb ik toch voor €25,00 gedoneerd.

Meer duurzame reistips van thegreenlist.nl

Photo credtis: Shamia Casiano (Pexels), Uriel Mont (Pexels).

Share

Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is de duurzame reisexpert van thegreenlist.nl. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken. Ze heeft ook haar eigen reisblog homemadeadventures.nl.
Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is de duurzame reisexpert van thegreenlist.nl. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken. Ze heeft ook haar eigen reisblog homemadeadventures.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: