Zoek
Vaude duurzame outdoorkleding

VAUDE: een duurzamer outdoormerk

Avontuurlijke types komen vroeg of laat voor deze keuze te staan: waar ga ik mijn outdoorkleding kopen en waarop moet ik letten? Het belangrijkste is dat je spullen waterdicht zijn, niet slijten of erger: stukgaan tijdens een avontuur. En toch zijn er grote verschillen. Veel outdoorkleding is gemaakt van synthetische materialen, in sweatshops waar de werkomstandigheden niet best zijn of wat dacht je het gebruik van PFAS om spullen waterafstotend te maken. Dat is allemaal niet zonder milieu-impact. En toch zijn er bedrijven die het beter doen. Betere ontwerpen, betere materialen en samenwerken met betere (eerlijkere!) fabrieken. Een duurzamer outdoormerk dat voorop loopt en absoluut in het groenere lijstje thuishoort is VAUDE. Wat doen zij anders?

VAUDE: ‘De kledingindustrie is heftig, maar het kan écht beter’

In samenwerking met VAUDE

Ben je een buitenmens, dan heb je vast weleens iets gekocht van een outdoormerk. Misschien was het een windjack, rugtas, bergschoenen, tent, slaapzak of was het een skibroek of een fietsbroekje? Wat weet jij van het bedrijf achter je sportuitrusting? Bij het kopen van je outdoorkleding en -spullen kun je op heel wat punten letten om het milieu te sparen. Maar doe je dat ook als je met een nieuwe afritsbroek bij de kassa staat? En weet je ook waarop je moet letten? In samenwerking met VAUDE nemen we de belangrijkste punten met je door, zodat je de volgende keer in dat (digitale) pashokje een betere keuze kunt maken!

Verbod op greenwashing, ook voor outdoormerken

In de textielindustrie, waar veel outdoorkleding en -spullen ook onder vallen, is veel mis. Het maken van textiel en spullen is vervuilend. Het gaat gepaard met intensieve landbouw en met chemische processen en het schaadt de natuur enorm. Hoe iets gemaakt is, is vaak maar lastig te achterhalen. Ook is er veel misleiding, wat je greenwashing noemt. Greenwashing betekent dat bedrijven allerlei duurzame eigenschappen aan een product toekennen om ons een goed gevoel te geven en om ons te verleiden om iets ‘goeds’ te kopen, maar in feite is er weinig duurzaams aan. Pure misleiding dus. Gelukkig is er nieuwe Europese wetgeving in de maak die ons beter moet beschermen tegen dit soort praktijken. Sterker nog, het wordt strafbaar om claims als ‘milieuvriendelijk’, ‘ecologisch’ of ‘groen’ te gebruiken als je het niet kunt onderbouwen.

VAUDE staat bekend om zijn transparante aanpak ten aanzien van duurzaamheid. Voor meer informatie over hoe VAUDE duurzaamheid centraal stelt, kun je het CSR-rapport inzien. Dit rapport is openbaar en wordt opgesteld volgens strenge normen.

Green Shape Label

Om transparantie in de textielketen te vergroten, heeft VAUDE al in 2010 hun eigen Green Shape Label opgericht dat veel verder gaat dan de meeste keurmerken. Interessant: het Green Shape Label is de strengste norm die er bestaat in de textielindustrie, zelfs Greenpeace complimenteert Vaude ermee. Alle producten van VAUDE voldoen dus aan de hoogste duurzaamheidseisen. Hun label stelt eisen aan het gebruik van goede en milieuvriendelijke materialen en aan een eerlijke productie zodat iedereen in de keten – ook de makers – een goede werkplek, normale werktijden en eerlijke beloning krijgen. Maar het Green Shape Label van VAUDE gaat nog een stap verder en daar komt het circulaire gedachtegoed om de hoek. VAUDE kijkt ook of spullen gemakkelijk onderhouden en gerepareerd kunnen worden. Daar wordt aan de ontwerptafel al over nagedacht. Kijk, daar kunnen veel bedrijven nog eens wat van leren. De meeste producten worden nog ontworpen om uiteindelijk kapot te gaan, zodat we het opnieuw moeten kopen. VAUDE is ervan overtuigd dat dit niet hoeft en dat je tegelijkertijd nog steeds economisch succesvol kunt zijn als bedrijf. Bekijk meer over het Green Shape Label van VAUDE.

Waarom VAUDE in het duurzamere lijstje thuishoort

Met zo’n duurzame en circulaire visie hoort VAUDE wat ons betreft in het groenere lijstje van thegreenlist.nl.

  • VAUDE heeft een klimaatstrategie en wil alle CO2-uitstoot voor 2030 halveren, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Ze zetten in op groene energie. De uitstoot die ze niet kunnen vermijden, wordt gecompenseerd via myclimate.
  • In de textielindustrie zijn veel misstanden, arbeidsuitbuiting en kinderarbeid komen veel voor. Gelukkig zijn er ook keurmerken voor kleding die letten op een eerlijke productie zoals Fairtrade en Fair Wear Foundation. VAUDE is lid van Fair Wear en heeft sinds 2015 de Leader status, dat is de beste beoordeling die je kunt krijgen als het gaat om mensenrechten en eerlijke productie in de gehele keten.
  • Heel veel outdoorspullen worden gemaakt van synthetische materialen zoal polyester en polyamide. En die materialen hebben geen goede naam – hallo aardolie en microplastics. Nee, daar willen we vanaf. Maar hé, voor heel veel alledaagse spullen en ook outdoor- en sportkleding is dit materiaal wel ideaal. Polyester is oersterk, elastisch, waterdicht, droogt snel en kreukt bijna niet. Een regenjas van katoen, kan natuurlijk niet. En dus maakt VAUDE deze materialen op een andere manier. Niet van aardolie, maar van oude PET-flessen bijvoorbeeld.
  • Uiteindelijk is het doel om de kringloop helemaal te sluiten, dat is circulariteit. Die rugtas of regenjas van PET-flessen moet eindeloos gerecycled kunnen worden tot iets nieuws, zodat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn en we de aarde ontlasten. Zover is het helaas nog (lang) niet; slechts 1% van alle ingezamelde kleding en textiel wordt wereldwijd gerecycled. En toch zet VAUDE hier wel op in. Aan de ontwerptafel wordt al nagedacht hoe kleding beter ontworpen kan worden, zodat het ook beter gerepareerd en gerecycled kán worden. Het is daarbij belangrijk dat spullen van één materiaal gemaakt worden en niet van een mix van materialen (wat vaak het geval is), dus bij VAUDE wordt zelfs tot en met de ritsen en de garen nagedacht over het materiaal met als doel dat volledige recycling in ieder geval mogelijk is.
  • En een verantwoordelijkheid richting je fans? Die heb je ook, vindt VAUDE. In plaats van inspringen op trends waardoor je elk seizoen het gevoel hebt iets nieuws nodig te hebben, geven ze liever tips hoe je de spullen die je al hebt het beste kunt onderhouden en repareren, er is zelfs een reparatieservice. En inwoners van Duitsland kunnen zelfs campingspullen bij VAUDE huren. Duimen dat deze service ook in Nederland beschikbaar komt…

Het hoofdkantoor en de fabriek van VAUDE.

Vaude, een duurzamer outdoormerk

Ben je binnenkort op zoek naar goede spullen voor een avontuurlijke vakantie of je favoriete buitensport? Met VAUDE weet je dat je niet alleen kwaliteit draagt, maar dat er ook tot in de puntjes is nagedacht over hoe jij kunt genieten van buitenervaringen zonder dat je de planeet en andere overbelast. Bij VAUDE loopt duurzaamheid als een groene draad door alles wat ze doen.

Wil je meer weten? Lees meer duurzame verhalen over VAUDE.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: europarl.europa.eu. Photo credits: VAUDE.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: