Search
Duurzame wandelvakantie in Nederland en omgeving

Duurzame wandelvakantie in Nederland en omgeving

Gaat het over vakanties, dan schieten veel mensen in een klimaatspagaat. Terwijl op vakantie gaan écht ook fijn en duurzaam kan. Wil jij dit jaar (ook) groen vakantievieren? Oriënteer je dan eens op een duurzame wandelvakantie in Nederland! Je reist op eigen kracht van A naar B, je bent je superbewust van de omgeving en je leert op een langzame manier de omgeving kennen. Een wandelvakantie in Nederland of omgeving is zo een ontzettend leuke manier om een bestemming dicht bij huis te ontdekken. Onze duurzame reisexpert Amy ging je voor. Nog niet overtuigd? Na het lezen van dit artikel wel!

Waarom is een wandelvakantie duurzaam?

Een wandelvakantie is leuk, actief en duurzaam. De grote reden dat een wandelvakantie duurzaam is, is omdat je zelf de energiebron bent. Er komen geen vervuilende motoren te pas aan jouw verplaatsingen. Naast een paar goede wandelschoenen heb je als wandelaar niet heel veel nodig!

Om je een indruk te geven van het energieverbruik van jouw wandelvakantie, ga ik er even vanuit dat je met twee personen het Pieterpad gaat lopen. Deze route loopt van Pieterburen in het Noorden, naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht in het Zuiden. Al wandelend stoot je geen CO2 uit. Zou je ditzelfde ritje met de auto maken, dan stoot je 140 kilo CO2 uit. Een hele besparing én een hele ervaring.

Nu gelden deze cijfers natuurlijk alleen voor het vervoeren. Tijdens je wandelvakantie moet je ook overnachten, eten en ga je wellicht nog andere leuke dingen doen. Hierbij zul je wellicht wel CO2 uitstoten, maar ook hier kun je de impact weer zo klein mogelijk houden: zie het als een sport! Je kunt bijvoorbeeld gaan kamperen: kamperen is een superduurzame manier van overnachten. Er zijn bovendien verschillende initiatieven waarbij je bij mensen langs de route kunt slapen én je kunt op zoek naar een duurzaam hotel. Check onze tips hiervoor!

Is een wandelvakantie goed voor de natuur?

De impact van een wandelvakantie op de natuur vrij klein en belast je de natuur bijna niet. Bijna niet? Dat klopt, er zijn nog wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, zodat je de natuur nog minder belast.

 • Laat de dieren – groot en klein – die je onderweg tegenkomt met rust. Je bent te gast in hun leefomgeving, de bedoeling is dat ze zich daar veilig en op hun gemak voelen.
 • Al die prachtige wandelpaden zijn speciaal voor jou gemaakt, blijf dus op de wandelpaden. Dat is belangrijk om de natuur rustig te laten groeien en niet per ongeluk iets te verstoren of te vertrappen.
 • Let op je afval en laat niets achter. Of nog beter? Maak er een gewoonte van om al het afval dat je onderweg op de grond ziet liggen te stoppen en bij de eerstvolgende afvalbak weg te gooien. Zelf heb ik altijd een extra zakje in mijn tas zitten, dan hoef ik geen vieze papiertjes los in mijn tas te stoppen.

Hoe maak je jouw duurzame wandelvakantie nog groener?

Afhankelijk van waar jouw wandelvakantie naartoe gaat, maakt de keuze om te gaan wandelen jouw vakantie al een duurzame reis. Met deze paar tips, waarvan ik stiekem verwacht dat je daar al mee bezig bent, maak je jouw wandelvakantie nóg duurzamer.

Zo kun je ook onderweg vegetarisch of vegan eten en slaap je het beste in een tent. Kamperen is namelijk een duurzame manier van overnachten. Je wandeloutfit koop je bij voorkeur tweedehands of van een duurzaam outdoormerk zoals Patagonia, Fjallraven, Vaude, Thesus of Tentree (maar er zijn er meer).

Wat heb je nodig voor een duurzame wandelvakantie

Een goede voorbereiding is… juist! De eerste stap van een goede voorbereiding is weten waar je naartoe gaat. Hoeveel kilometer ga je afleggen? Hoeveel hoogtemeters horen daarbij? Zo kun je naar het juiste aantal kilometers toe trainen. Een wandeltraining in aanloop van je wandelvakantie is superleuk, de kans is groot dat je tijdens je wandeltraining al op plekjes komt waar je eerder nooit kwam. Ben je van plan om echt de bergen in te gaan dan is een goede conditietraining en krachttraining ook van groot belang.

Voor een groene wandelvakantie heb je niet heel veel spullen nodig, lekker duurzaam. En hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder je rugzak wordt. Nog een extra motivatie om lichtgewicht op reis te gaan. Deze dingen zijn onmisbaar:

 • Goede wandelschoenen: niks is vervelender dan pijnlijke wandelschoenen, investeer daarom in goede wandelschoenen. Laat je vooraf goed informeren over de juiste wandelschoenen. Jouw voeten zijn uniek en daar zijn altijd passende schoenen voor te vinden. Als echte outdoorexpert raad ik het in de meeste gevallen af om tweedehands wandelschoenen te kopen. Ik heb al te veel mensen gezien die tweedehands wandelschoenen hebben gekocht die niet bij hun voeten passen en binnen no-time kapot waren (of die er pijnklachten van kregen). Wel heel handig: veel goede outdoorzaken organiseren regelmatig een middag waarin ze jouw wandelschoenen gratis oplappen!
 • Een stevige rugzak: tijdens een wandelvakantie moet je alles wat je meeneemt zelf dragen. Dit is het prettigst met een comfortabele en stevige rugzak. Denk van tevoren goed na over de rugzak die je koopt. Mijn advies is om de rugtas net wat groter te kopen dan je in gedachten hebt. Een rugzak is een investering voor de komende twintig jaar. Het zou zonde zijn als hij voor je volgende reisjes te klein is. Maar overdrijf ook weer niet. Voor een wandelvakantie zonder kampeerspullen wil je een rugzak van 40 tot 50 liter. Ga je wel kamperen dan moet je denken aan 65 tot 70 liter.
 • Je eigen waterfles: water drinken doe je uit je eigen herbruikbare fles. Ga van tevoren ook even op onderzoek uit om te zien of je onderweg makkelijk je waterfles kunt vullen. Kun je dit veilig uit een kraan doen of vul je je waterfles in een rivier? In dat geval wil je ook een waterfilter meenemen.
 • Je eten onderweg kun je meenemen in herbruikbare zakjes en verpakkingen. Op deze manier zorg je voor zo min mogelijk afval onderweg. Je kunt hier bijvoorbeeld een beewrap of stasherbag voor gebruiken.
 • Voor de dames onder ons is een plasdoekje dé uitvinding. Zo kun je toch even vegen en laat je geen afval achter. Een plasdoekje wordt ook wel Kula Cloth genoemd.
 • Qua kleding heb je niet heel veel bijzondere dingen nodig, mits je geen extreme bergen gaat beklimmen of extreem koude temperaturen op gaat zoeken. Ik wandel vaak in mijn sportkleding, deze is lekker luchtig en heb ik toch al in de kast liggen. Wil je liever toch wandelkleren kopen, kijk dan eens op Vinted of op Marktplaats.

Links: Tijdens een wandelvakantie op Texel. Rechts: een prachtig stukje natuur op de Mullerthal trail in Luxemburg.

Leuke wandelvakanties in de buurt

In de buurt is natuurlijk een groot begrip. Vaak krijg ik pas echt een vakantiegevoel als ik in het buitenland of in de heuvels ben. Daarom reken ik ook een deel van Duitsland, België en Luxemburg mee – prima bereikbaar met de trein!

 • Wist je dat je op Texel een langeafstandswandeling vindt? Deze wandeling van bijna honderd kilometer neemt je mee rond het hele eiland. Je wandelt over het strand, door de duinen, over dijken, door het bos en over de weilanden. Zelfs in het drukke seizoen kom je op plekken waar je weinig andere toeristen tegenkomt. Je reist heel makkelijk met de trein en boot naar Texel. Een wandelvakantie met een superlage uitstoot. Hier lees je hoe ik deze wandelvakantie zelf beleefde.
 • Wist je dat iedereen in Luxemburg gratis met het openbaar vervoer reist? Een duurzame en goedkope bestemming voor jouw volgende wandelvakantie dus. Met recht de populairste langeafstandswandeling van Luxemburg is de Mullerthal trail. In minimaal vier etappes loop je door een natuurgebied vol kloven, rivieren, prachtige uitzichten en dichtbegroeide bossen. Wil je graag de Mullerthal trail wandelen dan zou ik het hoogseizoen vermijden. Op sommige stukken kan het dan namelijk behoorlijk druk worden.
 • Een deel van de Eifel in Duitsland is gevormd voor vulkanen, vandaar de naam Vulkaaneifel. Je kunt hier prachtige wandelingen langs kraters en maren maken. Camping Strotbücher Mühle ligt midden in dit gebied. De camping is het begin van vier wandelroutes van vijftien tot twintig kilometer per route. Neem je tent mee of huur een van de tenten/appartementen die er zijn. Wil je met het openbaar vervoer naar de camping reizen? Dan neem je de trein naar Cochem, vandaaruit kun je met de bus verder richting de camping.

Ga jij dit jaar op duurzame wandelvakantie?

Hopelijk heb je nu wat meer inzichten in een wandelvakantie. Een wandelvakantie is erg leuk en duurzaam. Daarnaast is het ook nog eens supergezond. Wat wil je nog meer?

Meer groene reistips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Angelo Pantazis (Unsplash), wandelaar met rugzak: Rottonara (Pixabay), wandelschoenen in hangmat: Migaj (Pexels), overige foto’s: Amy van Loon.

Share

Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.
Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: