Je bent de hele dag lekker buiten en in beweging, een fietsvakantie is duurzaam en gezond. Op een enkele storm na is ons ons kleine en vlakke Nederland, mede dankzij de elektrische fiets en de geweldige routes en fietspaden, bereikbaarder dan ooit. Fietsvakanties zijn hip en lang niet alleen meer bedoeld voor ANWB-koppels in matchende praktische regenjassen. Of je nu gaat voor het gemak van een e-bike of een old skool fiets, waar moet je allemaal rekening mee houden bij het plannen van een duurzamere fietsvakantie door Nederland? We hebben het allemaal voor je uitgezocht, inclusief duurzame paklijst! We gaan duurzaam op fietsvakantie, wie gaat er mee?
Op fietsvakantie in Nederland met een nóg groener randje
Beeld het je even in: je springt op de fiets en rijdt de horizon tegemoet. Je geniet van de zachte zeewind door je haren of van dat welverdiende biertje op het terras na een lange dag touren. Welke route je ook kiest, een fietsvakantie door Nederland is een leuke manier om ons mooie land beter te leren kennen. Dichter bij de natuur kom je niet en tegelijkertijd ga je snel genoeg om allerlei mooie bezienswaardigheden te checken. Een dag op de fiets is nooit hetzelfde! En weet je wat er zo leuk aan is? Je kunt nooit te veel fietsen. Het is goed voor je lijf en je laat de planeet ongemoeid.
Nederland fietsland!
Op een straf windje en de kans op een plensbui na dan – maar daarop kun je je voorbereiden –, is Nederland het perfecte fietsland. We zijn er niet voor niets wereldberoemd mee geworden! De afstanden van A naar B zijn relatief kort, waardoor je op een dag veel kunt zien. Van bossen tot steden en van de kust tot Werelderfgoederen: het fietspadennetwerk in Nederland is werkelijk waar geweldig. Dus niemand houdt je tegen! Nederland is ook lekker plat, dat fietst lekker makkelijk. En last but not least: Nederland is helemaal ingesteld op elektrische fietsen. Van thuis in de schuur tot bij dat leuke restaurantje: je kunt je accu bijna overal opladen. Kortom, een fietsvakantie is niet alleen leuk, duurzaam en gezond. Het is ook nog eens heel makkelijk om te doen.
Een fietsvakantie is toch sowieso al duurzaam?
Klopt! Een fietsvakantie is per definitie al een fantastische duurzame keuze. Als je kijkt naar de milieu-impact van een vakantie, dan is de grootste boosdoener ons vervoer. Dus een fiets, ook een elektrische fiets, is sowieso een topkeuze. Alleen een wandelvakantie is nóg duurzamer. Ben je meer een wandeltype? Daarover hebben we trouwens ook al geschreven, check deze handige tips vooral.
Om je een beter beeld te geven van hoe duurzaam en goed een fietsvakanties is, trek ik graag een vergelijking met een autovakantie. Met behulp van Milieu Centraal heb ik een berekening gemaakt. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je met twee personen de Maasroute van Maastricht naar Hoek van Holland fietst (450 kilometer) en slaapt in B&B’s. Al fietsend stoot je geen CO2 uit. Met een benzineauto zou je voor dezelfde rit 91 kilo CO2 uitstoten, daar kun je een halfjaar lang, vijf dagen per week van douchen (douchebeurt van vijf minuten). Een halfjaar? Wauw! Kies je er vervolgens nog voor om de B&B te laten voor wat het is en te gaan kamperen in een tentje, dan bespaar je nog eens bijna 90 kilo CO2. Daarmee heb je al bijna een jaar douchen uitgespaard. Heb ik jou nu overtuigd dat een fietsvakantie een superduurzame manier van reizen is?
Wat je moet weten over de e-bike
Bij thegreenlist.nl moedigen we elke vorm van fietsen aan, dus ook de e-bike. Maar een elektrische fiets is wel een iets minder duurzame keuze dan een gewone fiets. Hoewel wij helemaal begrijpen dat je dat extra zetje in de rug niet wilt missen, is een e-bike zeker wel belastender als je speciaal voor die fietsvakantie een nieuwe e-bike koopt en die vervolgens het grootste deel van het jaar in de schuur laat staan. Dat is niet handig en dat komt door de accu. In een accu zitten zeldzame grondstoffen waar intensieve mijnbouw voor nodig is. En als iets schadelijk is, dan is het wel mijnbouw. Ook komt er in de mijnbouw veel kinderarbeid voor. Wil je hier meer over weten? Eerder spraken we met een expert over kobalt, een zeldzaam metaal dat in elke batterij zit.
Wil je duurzaam op de e-bike op vakantie en heb je er nog geen? Dan kun je er ook eentje huren, lenen of leasen. En probeer ‘m zoveel mogelijk op te laden met groene stroom van zonnepanelen. Mocht je voor de leen- of huurfiets gaan, zorg er dan voor dat je vooraf een flink stuk gaat fietsen en ook de fiets helemaal naloopt. Een fietsenmaker ernaar laten kijken, is geen gek idee als je lang de hort op gaat. Niks is vervelender als panne krijgen of zadelpijn op de eerste dag van je vakantie. Bij een professioneel verhuurbedrijf kun je ervan uitgaan dat de fiets helemaal gecheckt is.
Paklijst voor je duurzame fietsvakantie
En dan de paklijst! Wat heb je nodig voor je groenere fietsvakantie in Nederland? Zo min mogelijk natuurlijk! Die zware fietstassen zijn voor niets en niemand fijn. Maar toch ontkom je er niet aan om een aantal dingen mee te nemen.
- Fietstassen: ook als je minimalistisch op reis gaat, heb je een fietstas nodig om je spullen in mee te nemen. Afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je meeneemt, kun je ervoor kiezen om fietstassen achter je bagagedrager te hangen, aan het voorwiel, aan het stuur of op de grote fietsstang in het midden van je fiets. De meest gebruikte fietstassen zijn die aan de bagagedrager. Vraag eerst eens in je omgeving of je van iemand fietstassen mag lenen. Zo hoef je niet meteen nieuwe tassen te kopen. Koop je liever wel direct eigen fietstassen, kies dan voor tweedehands of van een duurzaam merk. Zelf ben ik erg enthousiast over Vaude. Dit is een merk met voornamelijk fietsspullen. Wat duurzaamheid lopen zijn voorop op andere fietsmerken. Extra handig zijn de fietstassen die je heel makkelijk op je bagagedrager klikt. Kom je aan bij je accommodatie, dan kun je ze met één handeling van de bagagedrager afhalen.
- Een fietsbroekje: tijdens een fietsvakantie zul je uren op je zadel zitten. Om zadelpijn te voorkomen, kun je het beste een fietsbroekje dragen. Fietsbroekjes hebben een verstevigd kruis waardoor je comfortabeler op je fiets zit. Ook hier geldt weer, kijk eerst voor tweedehands. Koop je liever nieuw? Kies dan een fietsbroekje van Agu of Vaude.
- Een fietshelm: in Nederland is het niet verplicht, maar misschien vind je het wel een fijn idee om er eentje te dragen.
- Fietslampje: vergeet ook zeker niet om fietslampjes met een setje extra batterijen en een bandenplaksetje mee te nemen. Je weet maar nooit wat er onderweg gebeurt.
- Fietskaart: handig als je een route op de kaart volgt. Je hebt hiervoor ook handige houdertjes om op je stuur te bevestigen. Ook is het handig om in Google Maps een kaart te downloaden, mocht je een keertje geen internet hebben, kun je nog steeds de route volgen. Heb je nog inspiratie nodig voor leuke fietsroutes? In dit artikel zetten we de leukste fietsroutes van Nederland op een rij.
Duurzame tip om te overnachten
Ken je Vrienden op de fiets al? Voor een leuk bedrag slaap je bij één van de ruim vijfduizend logeeradressen in Nederland. Je slaapt bij mensen thuis in de logeerkamer. In de ochtend krijg je een stevig ontbijt zodat je weer fit op pad kunt voor de volgende etappe. Dit alles voor 25 piek per nacht. Je moet wel eventjes lid worden via hun website.
- Zonnebrand: niet vergeten hoor! Tijdens het fietsen zal je veel zon op je huid krijgen. Een milieuvriendelijke zonnebrand is daarom natuurlijk ook een duurzame tip. Bekijk meer over het kiezen van de juiste duurzame zonnebrand.
- Regenkleding mee! Zeker tijdens een duurzame fietsvakantie in Nederland kan er nog wel eens een bui vallen. Vergeet niet om je regenkleding mee te nemen. Een speciale fietsregenbroek is ook handig. Deze hebben een verstevigd zitvlak, waardoor je geen natte billen krijgt. Je hebt ook speciale regenponcho’s voor op de fiets.
- Een waterfles en eventueel een waterfilter: neem een hervulbare waterfles mee. Onderweg zal je veel plaatsen tegenkomen waar je je waterfles kunt vullen. Is dat niet het geval? Dan kan een waterfilter handig zijn. Door een waterfilter te gebruiken, kun je bijna al het water dat je onderweg tegenkomt zuiveren en veilig drinken.
- Herbruikbare bakjes of zakjes: zo kun je onderweg genieten van een heerlijk zelfgemaakte lunch. Je kunt hier Bee’s Wrap of de lunchtrommel van Mepal voor gebruiken.
- De standaard spullen: natuurlijk heb je ook nog al je dagelijkse spullen nodig, een tandenborstel, schone onderbroeken en comfortabele kleding. Dit heb je waarschijnlijk allemaal thuis in de kast liggen.
Missing items voor je duurzame fietsvakantie scoor je tweedehands
Mijn duurzame tip: probeer missing items niet meteen nieuw te kopen. Vaak kun je spullen ook prima lenen van vrienden of familie. En anders biedt Marktplaats ook uitkomst voor dit soort praktische gebruiksvoorwerpen.
Ga jij de volgende keer ook duurzaam op fietsvakantie?
Heb ik jou enthousiast kunnen maken voor een fietsvakantie? Ga jij de volgende keer Nederland ontdekken op de fiets? Een fietsvakantie door Nederland is niet alleen leuk maar ook nog eens supergezond!
Meer duurzame vakantietips van thegreenlist.nl
- Zin in een wandelvakantie? Bekijk hier onze tips voor een duurzame wandelvakantie in Nederland en omgeving.
- Duurzaam overnachten? Hier lees je hoe je die echt duurzame locaties eruit pikt.
- Of ben je op zoek naar een duurzame camping? Bekijk dan snel deze tips.
- Nog meer duurzame reisinspiratie: neem een kijkje bij Nature Travel Lab.
Photo credits: hoofdbeeld: Sebastian Arie Voortman (Pexels), wiel e-bike: Himiway Bikes (Unsplash), e-bike: Himiway Bikes (Unsplash), wiel mountainbike: Jan Kopřiva (Pexels), kaartlezen: Josh Hild (Pexels), mountainbiker: Munbaik (Pexels), waterfles: Gabriel Peter (Pexels).