Search
Eropuit! De leukste fietsroutes van Nederland op een rij.

Eropuit! De leukste fietsroutes van Nederland op een rij

Wil jij Nederland op een duurzame en gezonde manier verkennen? Lekker de hele dag buiten zijn terwijl de polders, molens en steden aan je voorbij razen? Nederland ontdek je natuurlijk het beste op de fiets. In dit artikel hebben we de leukste fietsroutes in Nederland verzameld, zodat jij op een groene en gezonde manier ons eigen kikkerlandje kunt ontdekken.

De onontdekte fietsroutes in Nederland

Wij van thegreenlist.nl zijn fan van (elektrisch) fietsen. Het is gezond, duurzaam en genieten geblazen. Al eerder schreven we een uitgebreid artikel over een duurzame fietsvakantie en hoe je dat kunt aanpakken (inclusief handige paklijst). Dit keer zoomen we in op de leukste en meest originele fietsroutes van het land. Want ons kleine vlakke land met relatief korte afstanden, fantastisch aangelegde fietspaden en een rijke geschiedenis zorgen ervoor dat er in Nederland héél veel te fietsen valt. En voor elk type vakantieganger is er wat wils. Of je nu liever een uitdagende fietstocht door heuvelachtig terrein maakt of liever een vlakke route door bekende vissersdorpjes neemt, in Nederland vind je altijd een verrassende fietsroute die bij jou past. Wij nemen de leukste fietsroutes van Nederland met je door!

Fietsen over de zeebodem in Zuid-Limburg

Waar: Zuid-Limburg
Hoelang: 120 kilometer

Ja, je hoort het goed: fietsen over de zeebodem met de Krijt fietsroute. Dit is een geologische reis per fiets door Zuid-Limburg. Deze route neemt je in vier verschillende fietstochten mee op reis door de geschiedenis van de zeebodem. De Krijtzee is een vroegere zee die een groot deel van Europa heeft bedekt. Deze zeebodem is nu zichtbaar geworden door erosie van rivieren en beken. Laat je verwonderen door deze bijzondere omgeving met kalkwanden en mergelgrotten. Naast het verkennen van de zeebodem, brengt deze fietstocht je ook langs oude dorpjes vol gezellige terrasjes en steden als Valkenburg, Margraten en Maastricht waardoor het de perfecte mix is van actief bezig zijn en bourgondisch genieten. Zie je jezelf al zitten met een koud pilsje op het terras na een dag buiten te zijn geweest? Dagelijks zul je tussen de 19 en 37 kilometer over de zeebodem van Zuid-Limburg fietsen. Klinkt heerlijk toch? Op de website van Visit Zuid-Limburg vind je alle informatie over deze fietstocht.

Links: Maastricht. Rechts: voor alle wijnliefhebbers is een Nederlandse wijnroute op de fiets natuurlijk ook niet verkeerd.

Een Nederlandse wijnroute op de fiets

Waar: Gelderland (de Achterhoek)
Hoelang: 60 kilometer

Wist jij dat in de Achterhoek de grootste wijnregio is van Nederland? In 2004 is een groep Achterhoekse boeren gestart met wijnbouw. Zij hebben zich verenigd in een coöperatie. Het lijkt mij enig om in het voorjaar de wijnroute in de Achterhoek te fietsen en om alle wijnhuizen te ontdekken. Deze mooie fietsroute in Nederland is zestig kilometer lang en neemt je mee langs diverse Nederlandse wijngaarden, langs de historische vestingstad Groenlo en zelfs een klein stukje over de grens naar onze oosterburen, voordat je je weg vervolgt langs de wijngaarden. Ben jij een ware wijnliefhebber? Dan is deze fietsroute absoluut iets voor jou. Na een dag fietsplezier kun je neerploffen bij een wijngaard en genieten van de heerlijke wijnen die er worden gemaakt.

Wist je dat veel wijnboeren de mogelijkheid bieden om te overnachten? Op de website van Wijntoerisme in Nederland vind je veel leuke wijnboeren die een slaapplekje hebben. Ook kun je de wijnboeren direct benaderen om te checken of ze iets vrij hebben.

Meerdaagse fietsroute: de Waterlinieroute

Waar: Midden-Nederland
Hoelang: 410 kilometer

Deze meerdaagse route is ideaal voor fietsliefhebbers die van de Nederlandse geschiedenis houden. Je fietst letterlijk door een stukje Werelderfgoed. De Hollandse Waterlinies vertellen het verhaal van onze voorouders die vanaf 1672 het land zijn gaan verdedigen tegen de Fransen met hulp van het water. Dreigde een vijand het gebied aan te vallen, dan kon het land snel onder water worden gezet. Zo konden de militairen het gebied niet bezetten en was het gevaar (tijdelijk) geweken. Tijdens een Waterlinieroute waan je je in de Middeleeuwen langs de vele forten en kastelen die ons land ook rijk is. Deze langeafstand fietsroute van maar liefst 410 kilometer brengt je van Edam (Noord-Holland, boven Volendam) naar Bergen op Zoom (Noord-Brabant, vlak bij de grens). Onderweg fiets je langs verschillende waterlinies, waaronder het Nieuwe Hollandse Waterlinie en een deel van de Zuiderwaterlinie. Onderweg kom je langs verschillende leuke campings, bed en breakfasts en gezellige hotelletjes, deze staan allemaal omschreven in de handige LF app (lange afstands app).

Hoe kom je eigenlijk met je fiets op het startpunt van jouw fietsroutes?

Wist je dat je buiten de spitsuren, dus tussen negen uur in de ochtend en half vier in middag en dan na zeven uur in de avond jouw fiets mee mag nemen in de trein? Om jouw fiets mee te mogen nemen, moet je vooraf wel even een dagkaart voor je fiets kopen. Deze kost 7,50 euro. Heb je geen zin om met de trein te gaan, dan kun je altijd kijken naar de mogelijkheden voor het huren van een fiets of je eigen fiets op een fietsendrager met de auto meenemen.

Fietsroutes voor de echte avonturier: een rondje Nederland

Waar: Heel Nederland
Hoelang: 1.373 kilometer

Wil je alles zien van ons eigen prachtige Nederland? Fiets dan de verrassende fietsroute rondom Nederland. Ja, dat lees je goed. Deze indrukwekkende langeafstandsroute is met 1.373 kilometer de langste fietsroute die je in Nederland kunt doen. Tijdens deze fietsvakantie langs de grenzen van Nederland fiets je over dijken, door steden en dorpen, door dichtbegroeide bossen, langs kronkelende rivieren en via polders, heide en heuvels. Op deze manier ervaar je de diversiteit aan landschappen in ons kleine land. Wil je Nederland nog beter leren kennen tijdens deze fietsvakantie, dan kun je bij Vrienden op de Fiets overnachten. Je verblijft bij mensen thuis, je host zorgt voor een comfortabele slaapkamer en een heerlijk ontbijt zodat je de volgende dag weer energiek op de fiets stapt.

Ook een prachtige bestemming voor een duurzame fietsvakantie: de Biesbosch.

Ga jij fietsen en kamperen in Noord-Brabant?

Waar: Noord-Brabant
Hoelang: 500 kilometer

Ben jij fan van kamperen én fietsen? Dan is de Natuurkampeerroute in Noord-Brabant een geweldige fietsroute voor jou. Fiets in meer dan vijfhonderd kilometer langs de prachtige natuurgebieden van Brabant en overnacht vervolgens op een natuurcamping die langs de route ligt. Deze fietsroute neemt je mee langs de Kampina, de Strabrechtse heide, door het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa (de Biesbosch) en over de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen. Tijdens deze fietsroute zul je zelfs een enkele keer met het veerpontje een oversteek moeten maken. Hoe leuk is dat? Let er wel even op dat deze pondjes van april tot oktober varen. Maak je deze verrassende fietsroute buiten deze maanden, dan moet je een stukje omfietsen. Deze fietsroute begint bij het Centraal Station in Den Bosch, voordat je daadwerkelijk op de fiets stapt, moet je natuurlijk nog wel even een echte Bossche Bol bij bakker Jan de Groot eten.

Kamperen op een natuurcamping is voor de echte natuurliefhebbers. Een natuurcamping is een kleinschalige camping midden in het bos, aan zee, langs een rivier of in de duinen. Om op een natuurcamping te mogen kamperen heb je het ‘groene boekje’ nodig. Deze kun je op de natuurcamping, bij Bever of de ANWB-winkel kopen.

Voor de echte Bourgondiër: Culinaire Elfstedenroute

Waar: West-Friesland
Hoelang: 114 kilometer

De Culinaire Elfstedentocht is de perfecte fietsroute voor de echte Bourgondiër. De Elfstedentocht kennen we natuurlijk allemaal van het schaatsen. Tijdens de Culinaire Elfstedentocht hoeven we geen spanning te hebben of het ijs wel dik genoeg is, want deze culinaire tocht maak je namelijk op de fiets. Om het nog wat verwarrender te maken, kom je niet door elf maar door zeven steden. De elf verwijst naar de elf hapjes die je onderweg tegenkomt. Tijdens de Culinaire Elfstedentocht ga je op de fiets de lokale Friese lekkernijen ontdekken. Ga jij op zoek naar de lekkerste Drabbelkoek en Dúmke iis (Friese Dumkes ijs) en drink jij een glas Middelsee wit, een echt Fries wijntje? Zelf zou ik deze route in drie dagen fietsen, zo houd je genoeg trek over om al de Friese lekkernijen te proeven. Overnachten kan prima in een tiny house of bed & breakfast langs de route. Deze overnachtingen vind je onder andere bij VVV Waterland van Friesland.

Links: duurzaam overnachten in je eigen tent. Rechts: de Culinaire Elfstedenroute brengt je langs de mooiste en lekkerste plekjes.

Fietsroutes op de Waddeneilanden: ontdek onze prachtige Wadden op de fiets

Waar: Texel
Hoelang: 54 kilometer

Ook op onze Waddeneilanden vind je fantastische fietsroutes. De Waddeneilanden zijn onze enige natuurlijke werelderfgoed met een unieke flora en fauna. Het Waddengebied is ontstaan door invloeden van eb en vloed en is de leefomgeving van vele zeldzame plant- en diersoorten. Neem nou Texel. Deze fietsroute neemt je mee langs alle verschillende stukken natuur die het eiland te bieden heeft. Nadat je met de fiets op de boot bent geweest, start je jouw fietsvakantie op Texel over de dijk richting Den Hoorn waar een eerste kop koffie op een terrasje op je te wachten staat. Nadat je bent uitgerust, is het tijd om flink in de pedalen te staan, de fietsroute gaat namelijk verder door het duingebied van Texel. Onderweg kom je langs Ecomare, de plek waar gewonde zeehonden worden opgevangen en verzorgd. Via het toeristische dorpje De Koog en natuurreservaat de Slufter kom je bij de vuurtoren van Texel, de kans is groot dat je hier zeehonden spot. Je bent nu aangekomen aan de oostkant van Texel. Hier fiets je voornamelijk over de dijk met de zee aan de ene kant en weilanden vol schapen aan de andere kant. Ik heb hier wilde flamingo’s gespot, dus houd je ogen goed open!

De fietsroute komt officieel niet langs Den Burg, toch is dit het omfietsen waard, je vindt hier namelijk een Stayokay hostel. Dit is een super gezellige en duurzame plek om te overnachten. Vanuit Oudeschild fiets je langs het voedselbos van Texel en sta je binnen een paar kilometer bij Stayokay voor de deur. Naast Stayokay in Den Burg kun je op Texel ook duurzaam overnachten in verschillende trekkershutten. Ga jij Texel op de fiets verkennen?

Duizenden jaren terug in de tijd: fiets een rondje Hunebedden

Waar: Zuidwest-Drenthe
Hoelang: 49 kilometer

Fiets ruim vijfduizend jaar terug in de tijd met deze 49 kilometer lange fietsroute langs de Hunebedden in Drenthe. Ervaar hoe onze voorouders in deze tijd leefden door de informatie die bij de hunebedden te vinden is. Verken ook de grote bossen, uitgestrekte heiden en kronkelende riviertjes van Drenthe tijdens deze verrassende fietsroute. Tijdens mijn weekendje in Drenthe had ik echt het gevoel terug in de tijd te zijn gereisd door de bezoekjes aan de hunebedden, verschillende dorpjes en historische boerderijen. Het hoogtepunt van deze fietsroute is wel het Chamadron Havelte. Waar je op het hele uur geen klokken hoort luiden, maar trompetten hoort spelen. Het orgel van de Nederlands-Hervormde kerk in Havelte heeft namelijk een orgelregister van horizontaal geplaatste trompetten. Zulke orgels vind je normaal gesproken vaak in Spaans-Portugese orgels. Vrij bijzonder in Nederland dus.

Op de fiets langs Neeltje Jans

Waar: Zeeland
Hoelang: 82 kilometer

Fiets langs een van de bekendste bouwwerken in de wereld. Het Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. Omdat Nederland voor meer dan de helft onder de zeespiegel ligt, hebben ze voor de veiligheid van ons allemaal de Deltawerken gebouwd. Deze waterkering moet Nederland beschermen tegen het hoge water uit de Noordzee en zo voorkomen dat de Watersnoodramp uit 1953 zich kan herhalen.

Deze toffe fietsroute van 82 kilometer brengt je door verschillende natuurgebieden, over het werkeiland Neeltje Jans, langs de Plomptoren en langs het Watersnoodmuseum. Tijdens de fietsroute langs Neeltje Jans leer je alles over onze strijd met water. Tijdens een zomerse dag kun je al fietsend genieten van de zon, maar fietsen langs de kust en over de waterkering kan ook betekenen veel, heel veel tegenwind. Bereid je dus voor om af en toe flink in de pedalen te staan.

Zodra de R in de maand zit kun je hier nog een typisch Hollands uitje maken. Dan is het namelijk de tijd om oesters te rapen. Wat is er nou lekkerder dan eigen geraapte oesters eten? Als je oesters gaat eten, drink je daar natuurlijk een heerlijk wijntje bij. Dus ga maar meteen even op zoek naar een plek om te overnachten. In Zeeland heb je heel veel leuke natuurhuisjes voor een duurzame overnachting.

Er zijn in Nederland genoeg bijzondere fietsroutes: wat dacht je van deze toffe route langs de Deltawerken?

Fietsroutes in Zuid-Holland: fiets van de duinen naar de grote stad

Waar: Zuid-Holland
Hoelang: 96 kilometer

Ben jij iemand die van een citytrip én het strand houdt? Dan is deze fietsroute In Zuid-Holland echt iets voor jou! Stap op je fiets om via de duinen naar verschillende bruisende steden en door de indrukwekkende havens van Rotterdam te fietsen. Deze 96 kilometer lange fietsroute brengt je langs verschillende iconische plekken in Nederland. Vanuit de duinen fiets je naar Den Haag, om vervolgens door de polders door te fietsen naar Delft, waar een bezoek aan het Royal Delft museum niet mag ontbreken. Via een paar gehuchtjes fiets je vervolgens naar de Maasvlakte, vanaf de Maasvlakte neem je het pontje naar Hoek van Holland om je fietsvakantie in de duinen te eindigen.

Wil je ook mijn favoriete plekje op de Maasvlakte bezoeken? Dan zul je een stukje om moeten fietsen. Ik kom graag bij Balkon van Europa, een snackbar met uitzicht op alle grote schepen die voorbijkomen. Neem genoeg tijd om deze route in een paar dagen te fietsen en alle steden die je onderweg tegenkomt te ontdekken. In deze Zuid-Hollandse steden is het wellicht leuk om bij de bewoners thuis te overnachten via Vrienden op de Fiets. Hoewel er in Den Haag en Rotterdam ook twee Stayokay hostels zitten. In Rotterdam slaap je dan in de beroemde gele kubushuisjes! Tips voor Den Haag met een groen randje vind je hier!

Fiets een rondje om het IJsselmeer

Waar: Midden-Nederland
Hoelang: 440 kilometer

Voor de bouw van de Afsluitdijk in 1932 had je in Nederland de Zuiderzee. Dit was een binnenzee in het Noordelijke deel van Nederland. Na de bouw van de Afsluitdijk werd de Zuiderzee gesplitst in het huidige IJsselmeer en de Waddenzee. In de tijd van de Zuiderzee hadden de omliggende dorpen gouden tijden, ze leefden van visvangst, scheepsbouw, walvisvaart en ze ontwikkelde zelfs hun eigen cultuur. Tijdens deze fietsvakantie van acht dagen langs de Zuiderzee route, leer je alles over deze geschiedenis. Je maakt kennis met het typisch Nederlandse polderlandschap, schilderachtige vissersdorpen, historische VOC-steden, Hanzesteden en verdedigingslinies. Voor je het weet ga je haringhappen in Volendam en maak jij de welbekende foto in typische klederdracht. Stap jij op de fiets om dit stukje Nederlandse geschiedenis te ontdekken?

Ga jij de leukste fietsroutes van Nederland ontdekken?

Dit zijn enkele van de leukste fietsroutes van Nederland waar je op een duurzame en gezonde manier ons land kunt verkennen. Ik hoop dat je enthousiast bent geworden en veel plezier zult beleven tijdens jouw groene fietsvakantie. Weet jij nog meer leuke fietsroutes? Laat het weten! Via de contactbuttons onderaan deze pagina kun je met ons in contact komen.

Meer duurzame reistips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Joop vd Schaaf (Unsplash), Maastricht: Guillaume Henrotte (Unsplash), wijn: Grape Things (Pexels), fiets met bloem: Didgeman (Pixabay), Biesbosch: Stan Versluis (Unsplash), tent: Cottonbro Studio (Pexels), molen: Maarten Zuidhoorn (Unsplash), wiel: Himiway Bikes (Unsplash), Deltawerken: Ermir Hoxhaj (Unsplash).

Share

Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.
Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: