Hoewel je wandelschoenen niet dagelijks draagt, moet je er natuurlijk niet aan denken dat ze niet lekker lopen. Niks is vreselijkers dan pijnlijke voeten, lelijke blaren, verkrampte tenen of een eksteroog. Oké, wie van wandelen houdt, weet: goede wandelschoenen zijn priceless. Waarop moet je letten bij het vinden van de beste en fijnste wandelschoenen die passen bij je voet? Amy werkt in een outdoorwinkel en weet er alles van!
De beste wandelschoenen: er is geen one size fits all
Als verkoper in een outdoorwinkel verkoop ik wekelijks tientallen wandelschoenen. Een enkele klant is na het eerste paar passen meteen overtuigd van de schoenen, maar in de meeste gevallen kost het behoorlijk wat tijd om de juiste wandelschoen te vinden. De wandelschoenen moeten geschikt zijn voor de ondergrond waar je gaat wandelen, ze moeten goed aansluiten bij jouw voeten, maar ze moeten ook weer niet te strak zitten. Waarschijnlijk wil je ook wandelschoenen die er een beetje leuk uitzien en ze moeten goed en eerlijk gemaakt zijn. Die zoektocht kan soms best een uitdaging zijn, maar er zijn tips om de zoektocht naar de beste wandelschoen voor jou te versnellen.
De duurzaamste wandelschoen? Een schoen die lang meegaat!
Op zoek naar de perfecte wandelschoen
Wat heeft een goed zittend wandelschoen met duurzaamheid te maken? Nou, een goed zittende wandelschoen gaat veel langer mee dan een te grote of te kleine wandelschoen. Dus eigenlijk kunnen we nu al concluderen dat de meest duurzame keuze een schoen is die perfect past en heerlijk zit, want dan doe je er langer mee. Neem daarom écht de tijd om op zoek te gaan naar de beste schoen voor jouw voeten en jouw wandelstijl. Als een wandelschoen bijvoorbeeld te breed is, zul je merken dat je waarschijnlijk sneller blaren krijgt en dat het materiaal sneller gaat scheuren. Zijn je schoenen te smal, dan heb je de kans dat de bovenkant van de schoen los laat van de zool. Of heb je jubeltenen, dan is de kans groot dat je binnen no-time door de waterdichte laag heen zit. Je leest het, die perfecte wandelschoen vinden, is zo makkelijk nog niet. En het balen komt vaak pas later.
Tip: maak je veters los! In de winkel betrap ik klanten er regelmatig op dat ze schoenen uitdoen zonder de veters goed los te maken. Niet doen! Daarvan slijten de schoenen sneller.
Eerste hulp bij wandelschoenen kopen
Bij het kopen van wandelschoenen is het dus belangrijk dat je advies inwint. Ga je toch liever zelf schoenen kopen (bijvoorbeeld omdat je op Marktplaats op zoek gaat naar een ‘zo goed als nieuw’ paartje), dan zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten. Wandelschoenen koop je meestal een halve of hele maat groter, zodat jouw voeten tijdens de wandeling voldoende ruimte hebben om uit te zetten. Om te controleren of je de juiste maat hebt, kun je het zooltje uit de schoenen halen en hierop gaan staan. Kun je aan de voorkant van het zooltje nog een vinger voor je tenen leggen? Dan zou dat de juiste lengtemaat moeten zijn. Wil je weten of de schoen breed genoeg is? Als je een stukje loopt, wil je niet het gevoel hebben dat je schuift in de schoenen, maar je wilt ook geen drukpunten voelen. Zodra je een schoen aantrekt, moet deze meteen lekker zitten. De moraal van dit verhaal: niet denken dat een drukpunt wel gaat wennen, want dat is meestal niet het geval.
Ben je wel geïnteresseerd in tweedehands schoenen? Hier vind je tips waarop je moet letten bij het vinden van goede paren.
Wat de beste wandelschoenen voor jou zijn, hangt er ook vanaf wat voor wandeling je gaat maken.
Wat voor wandeltype ben jij? Want ook dat maakt uit!
Verschillende wandelschoenen zijn gemaakt voor verschillende gebruiken. Wandel je graag op een hele lichte schoen, maar ga je met een zware rugzak de bergen in, dan zul je merken dat de zool snel slijt. Lichte wandelschoenen zijn nu eenmaal niet gemaakt voor zwaar terrein. Wandel je op hele zware schoenen over het Nederlandse asfalt of zelfs door het vlakke bos, dan ga je waarschijnlijk voelen dat dat helemaal niet zo comfortabel is. De schoenen zullen niet lekker afrollen en dat zal je meer energie kosten.
Je kunt ook te zuinig zijn op je schoenen
Zuinig zijn op je schoenen is mooi, maar je kunt ook te zuinig met ze omgaan. Wist je dat als je schoenen weinig gebruikt ze spontaan kunnen uitdrogen? Dat noem je hydrolyse. De beste manier om dit te voorkomen, is door je schoenen vaak te dragen. Lukt dat in jouw geval niet? Zorg er dan in ieder geval voor dat je ze donker en droog bewaart, zo verklein je de kans erop. Meer onderhoudtips voor wandelschoenen vind je hier.
De beste wandelschoenen voor jou
Bij duurzaamheid denken veel mensen aan het kopen van wandelschoenen die beter en eerlijk zijn gemaakt van duurzame materialen en in prettige en in eerlijke omstandigheden. Dat is absoluut ook waar, maar het draait bij kleding ook om het vinden van het beste en fijnste exemplaar, zodat je er zolang mogelijk plezier van kunt hebben. Dat geldt bij wandelschoenen misschien nog wel meer dan bij andere (outdoor)kleding. Laat je goed adviseren, ga voor kwaliteit, ga vaak eropuit zodat de schoenen vaak gedragen worden en onderhoud ze goed. Tips om je wandelschoenen te onderhouden vind je hier. We wensen je veel plezier in de natuur. Geniet ervan, onze planeet is een wonder!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Ga met je nieuwe (tweedehands) wandelschoenen op duurzame wandelvakantie in Nederland of omgeving.
- Ken jij the Green Light District al? Lees hier meer over deze bijzondere stadswandeling.
- Ben je in de buurt van Rotterdam? Ga dan zeker eens struinen door het Buijtenland van Rhoon.
Photo credits: hoofdbeeld: Dayn Topkin (Unsplash), hangmat: Simon Miga (Pexels), man en kind: Yogendra Singh (Pexels), vrouw bergwandeling: Nina Uhlikova (Pexels), wandelpad gras: Sonny Vermeer (Pexels).