Search
Struinen in het Buijtenland van Rhoon

Doen in Rotterdam: struinen door het Buijtenland van Rhoon

Als je in de buurt van Rotterdam woont of op vakantie gaat, dan mag een uitje naar het natuur- en recreatiegebied het Buijtenland van Rhoon niet ontbreken op je bucketlist. Op nog geen tien kilometer fietsen van Rotterdam, vind je deze natuurvriendelijke polder op het verrassend groene Eiland IJsselmonde. Hier kun je de waan van de stad achter je laten en tot rust komen. Maar je kunt hier ook alles leren over natuurinclusieve landbouw. Geniet in de stad van een lokaal biertje. En kom vervolgens op de fiets naar deze polder om te relaxen en om te zien hoe je pilsje is gemaakt.

Eiland IJsselmonde: de achtertuin van Rotterdam

In samenwerking met het Buijtenland van Rhoon en Ontdek IJsselmonde

Voor dit duurzame uitje daal ik af naar het Eiland IJsselmonde, een verrassend gevarieerd natuurgebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Ook voor veel Rotterdammers en vakantiegangers uit de regio, is dit nog een onontdekte parel. Hier vind je mooie natuurgebieden, soms goed verstopt achter woonkernen of industrie. Maar eenmaal gevonden, is het er prachtig wandelen, fietsen, varen of vogels spotten. Op Eiland IJsselmonde vind je groene oases met zeldzame grienden, ruige stormbossen, landschapstuinen en bijzondere polders. Eén van die bijzondere polders is het Buijtenland van Rhoon. Ik werd hier uitgenodigd op een perstrip om zelf te zien hoe mooi dit gebied is en hoe hard hier wordt gewerkt aan het behoud en het verbeteren van de natuur.

Het Buijtenland van Rhoon

Het Eiland IJsselmonde heeft ontzettend veel te bieden, waaronder de natuurvriendelijke polder: het Buijtenland van Rhoon. Hier kwam ik speciaal voor. Dit is een uniek landbouwproject waar boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers zich hebben verenigd in een coöperatie en zo willen laten zien hoe het anders kan: landbouw en recreatie met respect voor de natuur. Op deze plek wordt eerlijk voedsel gemaakt voor de bewoners van Rotterdam, maar het gebied is groot genoeg om meer duurzame food-ondernemers van ingrediënten te voorzien. Als je uit Rotterdam komt, dan heb je vast weleens gehoord van brood van Das Brot, biertjes van de Vaanbrouwers of Vet & Lazy, cider van CiderCider en huttentutolie van De Buytenhof. Precies, deze ondernemers halen hun ingrediënten uit dit gebied.

Dit heb ik geleerd omdat ik onder leiding van gebiedsbeheerder en natuurgids Arjan Ponsen de nieuwe struinroute ben gaan wandelen. Een fantastisch uitje om zelf of onder begeleiding te doen als je geïnteresseerd ben in de natuur en lokale, duurzame voeding.

Cutluurhistorisch polderlandschap

De polders van het Buijtenland van Rhoon zijn door de mens gemaakt uit opslibbende zeeklei. Voor de inpolderingen stroomde op deze plek eeuwenlang water in en uit. De meeste polders in deze streek zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor woonwijken, infrastructuur, havenwerken en kassen. De Rhoonse polders zijn altijd intact gebleven, een deel is nu het Buijtenland van Rhoon geworden. In 2018 zijn boeren in dit gebied overgestapt naar natuurinclusieve landbouw, dat is kleinschalige landbouw met respect voor de natuur.

Dit is een uniek project, want dit is het eerste project in Nederland waar natuur, landbouw en recreatie op zo’n grootschalig niveau plaatsvindt. Maar het project is nog lang niet af. Historische gewassen zijn terug van weggeweest, natuurvriendelijke oevers en paden zijn aangelegd en elke dag doen boeren hun best om de natuur weer in balans te brengen en tegelijk landbouw te bedrijven. De komende jaren zal er in het gebied, dat zeshonderd hectare groot is, nog meer recreatie komen. Kortom, nog meer om lekker te struinen door de natuur dus!

Struinen door de natuurvriendelijke polder van het Buijtenland van Rhoon

Ben je enthousiast geworden over dit gebied en wil je ook gaan struinen? Met onderstaande tips van natuurgids Arjan, ben je verzekerd van een mooie dag en komt het gebied nog meer tot leven:

  • Startpunt fietstocht: de Buytenhof (Rijsdijk 98, Rhoon) en restaurant Abel (Albrandswaardsedijk 194, Portugaal) zijn perfecte startpunten voor de fietstocht (‘De Buijtenroute’).
  • Startpunt wandeltocht: elke hoek van het Buijtenland heeft straks een eigen entree met parkeergelegenheid. Op dit moment is één entree gereed: de Johannapolder, waar ook restaurant Abel zit.
  • Heb je stevige trek na een wandeling of fietstocht? Dan is Theeschenkerij De Buytenhof of Restaurant Abel een perfecte plek om neer te strijken. Uiteraard staan hier ook producten van het gebied op de menukaart en kun je de Rhoonse biertjes hier proeven. Restaurant Abel is meer dan alleen restaurant, je kunt er ook vanalles beleven. Ook is het mogelijk om vooraf online een mand met lekker te reserveren die je mee kunt nemen tijdens de tocht.
  • Neem vooral ook je boodschappentas mee! De streekproducten die je tijdens de tocht tegenkomt, kun je achteraf kopen bij De Buytenhof, De Vossenburg en in de stad op de Rotterdamse Oogstmarkt.
  • Zorg dat je een koptelefoon of oortjes bij je hebt zodat je tijdens je fiets- of wandeltocht kunt luisteren naar de podcast met mooie verhalen over het gebied.

  • Tijdens je tocht kom je veel kleinschalige landbouw tegen: kleine akkers waar met respect voor de natuur allerlei gewassen worden verbouwd. Rondom deze akkers vind je veel natuur, zoals flauwe oevers en veel groen. Ik deed deze struintocht in juli en genoot van de vele vlinders, libellen en bijen om mij heen. Neem vooral ook een moment om bij de akkers even te stoppen. Er hangen ook bordjes, zodat je kunt zien wat er wordt verbouwd en naar welke lokale ondernemer/product de opbrengst van de oogst gaat. Tijdens het struinen kwamen we ook een aantal boeren tegen. Je kunt ze gerust aanspreken om meer te weten te komen over hun aanpak. En als je enthouast bent geworden, kun je naderhand de producten kopen in één van boerderijwinkels of speciaalzaken in Rotterdam.
  • Kom vogels spotten (en vergeet je verrekijker niet): in het gebied wordt er ook alles aan gedaan om meer vogels aan te trekken en om bepaalde vogels hier te laten overwinteren. Bij aankomst spotte ik al meteen een bruine kiekendief. Bekijk meer over de verschillende soorten in het gebied en de aanpak om meer vogels naar het gebied te trekken.

Akker met zeldzame bloemen en een flesje lokale huttentutolie

  • Geniet van alles wat het land ons te bieden heeft: appels, peren, groenten, eieren, aardappelen, oergranen, vlas, huttentut, noem maar op.
  • Neem een kijkje in de verschillende boomgaarden: in het gebied ligt zelfs een oude boomgaard. Hier groeien nog fruitsoorten die vrijwel niet meer voorkomen in Nederland. Daarom wordt dit heel goed beschermd.
  • Over verschillende soorten gesproken: in dit gebied wordt ook het gewas huttentut verbouwd. Hoewel deze kruisbloemige al duizenden jaren bij ons culinaire erfgoed hoort en ook heel goed is voor onze biodiversiteit, komt dit gewas nauwelijks meer voor in Nederland. Huttentut heeft plaats gemaakt voor koolzaad en raapzaad die een grotere opbrengst hebben. Zonde, want huttentutolie heeft een bijzondere, kenmerkende smaak (een beetje asperge-achtig) en groeit ook later in het jaar. In de polder kiezen de boeren ervoor om dit gewas kleinschalig terug te brengen.
  • In het gebied groeien ook zeer zeldzame bloemen. Op enkele flora-akkers groeien ook zeldzame planten soorten. Volgens Arjan groeien er bloemen die nog zeldzamer zijn dan de reuzenpanda, zoals brede wolfsmelk en eironde leeuwenbek.

Natuurgids Arjan neemt ons mee en afsluitende picknick met lokale producten tijdens de perstrip.

Meer weten over dit bijzondere natuurgebied?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: