Search
Center Parcs De Vossemeren in België in natuur

Bij Center Parcs De Vossemeren in België beleef je een ervaring in de natuur

Ben je op zoek naar een vakantie dichtbij waar je kunt genieten van de natuur en het buitenleven, maar waar je met slecht weer ook genoeg vermaak binnen hebt? Bekijk dan vooral eens Center Parcs De Vossemeren. Bij dit vakantiepark is het alle seizoenen feest, want naast een prachtig dennenbos ligt het park rondom twee meren waar je in de zomermaanden allerlei wateractiviteiten kunt doen. En met de Lommelse Sahara om de hoek kan elke natuurliefhebber zijn hart hier ophalen, terwijl je het zwemparadijs en de vertrouwde Center Parcs entertainment ook niet hoeft te missen. Saskia bracht er een midweek door met haar gezin en genoot van deze mooie plek.

Natuurbeleving bij Center Parcs

In samenwerking met Center Parcs

Als je aan Center Parcs denkt, dan denk je aan familievakanties, aan vakantiehuizen die van alle gemakken zijn voorzien, aan zwemparadijs en entertainment voor jong en oud. Maar wist je dat je als natuurliefhebber ook je hart kunt ophalen bij Center Parcs? Het van oorsprong Nederlandse vakantieconcept met 29 parken in Europa, waarvan negen in Nederland, is omringd door natuur. Sterker nog, het is al 55 jaar de filosofie van het bedrijf om maximaal zo’n tien procent van een park te bebouwen. De overige negentig procent moet natuur blijven zodat wij als gasten ervan kunnen genieten en het park een goede en rijke leefomgeving blijft voor plant- en diersoorten.

Al eerder bezochten we een ander fantastisch park in Limburg, het Meerdal. (Bekijk deze review hier.) Toen leerde ik al dat elk vakantiepark een biodiversiteitsplan heeft onder leiding van een bioloog en landschapsarchitect en een team natuurspecialisten. Dat is in het vakantiepark in De Vossemeren niet anders. We maakten een tocht met een ranger en genoten van de belachelijk mooie natuur van dit park terwijl we leerden hoe ook dit park zich inzet om de biodiversiteit te beschermen en te verrijken. Naast inheemse soorten zoals vleermuizen, reeën, eekhoorns, bijen, vlinders, allerlei vogelsoorten en de beschermde bosmier, leven er in dit natuurgebied ook exoten naar hun zin zoals de zwarte zwaan die is over komen vliegen uit Australië en ook de otter is al in de buurt gespot. Je gaat ze allemaal tegenkomen en met het scherpe oog van een ranger mis je er geen één.

Center Parcs: een oer-Hollands concept

Wist je dat Center Parcs in 1968 is opgericht door een Nederlandse ondernemer Piet Derksen? Hij wilde mensen samenbrengen met de natuur en begon op een stuk grond in Limburg een eerste vakantiepark met de naam Sporthuis Centrum. Voor die tijd was dat baanbrekend: vakantie vieren in de natuur, maar in comfortabele huisjes met zitkuil, televisie en binnenzwembad op het parkterrein. Hoewel de parken toen nog een stuk eenvoudiger waren dan nu, zette hij hiermee een vernieuwende manier van vakantie vieren neer. Hij zette een vakantieconcept neer dat in de jaren erna flink groeide. De filosofie bleef altijd hetzelfde: vakantieparken bouwen in combinatie met natuurherstelprojecten. Wat veel mensen niet weten is dat de groene parken zijn gecreëerd op plekken waar het niet al te best gesteld stond met de natuur, zoals in oude mijnen, op grind- en zandafgravingen en oude militaire oefenterreinen. Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen als je tussen al dat groen loopt of fietst.


Ontdek een prachtig stukje natuur bij De Vossemeren

Center Parcs De Vossemeren in de Belgische Kempen staat bekend om de eindeloze buitenactiviteiten. Je kunt de natuur beleven door mee te doen aan georganiseerde of zelf op avontuur gaan op of net buiten het park. Volg de wandelpaden of huur een fiets en binnen vijf minuten kom je geen vakantieganger meer tegen en zijn het alleen de bosgeluiden die je nog hoort. Daarnaast staat dit park bekend om een indrukwekkende waterglijbaan ‘De Monkey Splash’ die doorgaat in de wildwaterbaan. Op veertien meter hoogte word je met dertig kilometer per uur door een doorzichtige buis getrokken. Van deze hoogte heb je Aqua Mundo, zo heten de subtropische zwembaden van Center Parcs, niet eerder gezien. Toen ik mijn hoogtevrees overwonnen had en veilig uit de trechter van de glijbaan was gekomen, kon ik volmondig zeggen: dit is te gek! Ik wil nog een keer!

Net als het Meerdal heeft ook De Vossemeren een metamorfose ondergaan: de cottages en centrale voorzieningen zijn vernieuwd en er zijn allerlei activiteiten bijgekomen om samen de natuur te beleven. Dat maakte ons extra nieuwsgierig naar dit park: dit klinkt als the best of both worlds! Op nog geen 146 kilometer van Utrecht – net over de grens in België –  kun je hier in de bossen het ultieme vakantiegevoel beleven zonder dat je op luxe hoeft in te boeten.

Center Parcs de Vossemeren een unieke ervaring midden in de natuur

We waren door Center Parcs uitgenodigd om een weekje in hun vernieuwde vakantieconcept van De Vossemeren te komen ervaren: slapen in de vernieuwde cottages, deelnemen aan de natuur activiteiten, onder begeleiding de nature trail verkennen en alle vertrouwde Center Parcs activiteiten. Dit park is zowel in de zomer als de winter een ideale weekend of (mid)week break. Overdag genoten we van alle activiteiten op het park, in de namiddag ploften we met een wijntje en biertje neer op onze tuinstoel op ons privéterras en in de avond gingen we uit eten in één van de restaurants waar genoeg vegetarische keuzes zijn. Of we maakten zelfs iets, gezellig met het haardvuur en een muziekje aan. Het doel van deze vakantie was onthaasten, daarin zijn we ruimschoots geslaagd.

Handig!

Bij de check-in op Center Parcs De Vossemeren ontvangt elke gast een armband. Hiermee kun je digitaal inchecken, het is tevens de sleutel van je cottage en je kunt er activiteiten mee boeken. De armbanden bieden ook toegang tot de Aqua Mundo en helemaal top: je kunt er een zwembad locker mee bedienen! Je hebt dus geen muntgeld nodig (wat ik altijd standaard vergeet).  

Wat kun je verwachten van de natuuractiviteiten op De Vossemeren

Er zijn superveel binnen- en buitenactiviteiten. Van minigolf tot tennis en van een kookworkshop tot lasergamen. Allemaal geweldig vermaak, maar vergeet vooral de natuur niet te ontdekken als je er bent. Dat is zo mooi en leerzaam en nog gratis ook! Je kunt dit op eigen houtje gaan ontdekken of je op sleeptouw laten nemen door een Ranger van het park, want dan leer je pas echt met andere ogen naar de prachtige natuur kijken. De meeste activiteiten met de ranger zijn gewoon gratis. Wat valt er allemaal te doen in de natuur?

  • Nature Trail met Ranger en twee ezels. Dit is een supertof leerzaam uitje over het park voor het hele gezin. In 2,5 uur leer je alles over het natuurgebied van het park terwijl Otto en Rutger, de ezels met de kinderen mee wandelen.
  • Natuur Skills met Ranger: leer survivallen, bijvoorbeeld door tijd en de richting te bepalen in de natuur. Maak zelf vuur en vindt uit welke planten eetbaar zijn en nuttig zijn om te overleven. De activiteiten worden het gehele jaar aangepast aan het seizoen.
  • Hut bouwen met Ranger: verzamel alle benodigde materialen, leer knopen maken, bouw een basiskamp en daarna… vlag veroveren!
  • Dromenvanger met Ranger: knutsel samen een mooie dromenvanger met materialen uit de natuur, neem ‘m mee naar huis en droom alleen nog maar mooie dingen.
  • Natuurschilderij met Ranger: maak het mooiste schilderij met de rijkgekleurde bladeren die je om je heen kunt vinden in de natuur.
  • Nature experience: een moment om al je zintuigen te gebruiken en de natuur samen op een andere manier te beleven.
  • De Sahara wandeling: verken samen met de Ranger de mooie omgeving van Bosland en ontdek de unieke natuur van de Lommelse Sahara.

Center Parcs en duurzaamheid

Een vakantiepark – en al helemaal een keten zoals Center Parcs –  kan veel positieve impact maken door de hele bedrijfsvoering te verduurzamen. In de eerste plaats denk je dan aan groene energie opwekking, goede isolatie van de cottages en hoofdgebouwen, goede afvalverwerking, voldoende vegetarische keuze en lokale producten in de restaurants en parken met een rijke biodiversiteit. Aan al deze thema’s wordt gewerkt, maar Center Parcs geeft ook toe dat er op sommige punten nog werk aan de winkel is. Zo zou het park op meer daken zonnepanelen willen plaatsen of zonneweides willen aanleggen in de omgeving, maar is het door de bosrijke omgeving nog niet altijd haalbaar. Er wordt momenteel gewerkt om dit grootschalig voor elkaar te krijgen. Wel wordt nu alle energie al groen opgewekt en wordt er toegewerkt naar 25% minder energieverbruik in 2025 en 35% minder CO2-uitstoot. Nieuwe parken worden niet aangesloten op het aardgas.

Al eerder tipten wij duurzaam reizen keurmerken waarop je kunt letten bij het kiezen en boeken van je vakantie.

Center Parcs heeft drie van deze gerenommeerde kenmerken:

  • Sinds 2020 zijn alle parken in het bezit van het Green Key certificaat, dit is een keurmerk dat hoge eisen stelt aan groen, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid in de reisbranche. Dit keurmerk laat zien dat het bedrijf er alles aan doet om de druk op het milieu te minimaliseren.
  • Alle Nederlandse parken zijn in het bezit van een Green Key Goud certificaat. Deze hoogste onderscheiding heeft het park gekregen door extra maatregelen zoals de introductie van onder andere herbruikbare tassen, waterbesparing, een flora en faunabeheersplan en een slimme thermostaat in de cottages.
  • Center Parcs was het eerste bedrijf in de recreatiesector dat voldeed aan de ISO 14001 en 150001-normen omdat ze een passend milieumanagement en energiemanagement waarborgen.

Verrassende duurzame weetjes over Center Parcs

Maar er zijn meer duurzame wetenswaardigheden waardoor je met andere ogen naar jouw Center Parcs gaat kijken. Zo zijn alle parken een biodiversiteitsplan onder leiding van huisbioloog Jean Henkens die al meer dan veertig jaar bij Center Parcs werkt, in zwemparadijs Aqua Mundo is weinig chloor nodig (dag rode ogen!), het verblijf in de cottage is duurzaam en energiezuinig dankzij slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen, het tropisch decor in de Market Dome en in het zwembad bestaat uit bedreigde planten die zijn gered van vernietiging en hier een tweede leven krijgen en zonder pesticiden worden verzorgd, in de restaurants heb je voldoende vegetarische en vegan keuze (de pasta bolognese en de nacho-schotel is bijvoorbeeld standaard met vegetarisch gehakt), sinaasappelschillen worden bewaard om zeep van te maken, koffiedrab blijkt een uitstekende ondergrond te zijn om eigen oesterzwammen op te kweken (dat weten we bij thegreenlist.nl ook) en oude frituurolie wordt gebruikt voor biodiesel.

Wil je meer weten over alle duurzame projecten van Center Parcs zowel op het gebied van natuurbehoud, biodiversiteit, klimaat en sociale projecten? Bekijk dan deze website.

Op vakantie naar Center Parcs De Vossemeren?

Bekijk meer over De Vossemeren en de Comfort, Premium en VIP cottages en de andere parken.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Center Parcs, thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: