Search
Zelf oesterzwammen kweken met een growkit van Fryslân Fungies.

Fryslân Fungies: zelf oesterzwammen kweken op koffiedik

Wat een geweldig cadeau is dit: zelf oesterzwammen kweken op koffiedik en dat ‘gewoon’ vanachter je aanrecht. Fryslân Fungies is niet alleen een lollig en smakelijk cadeau-idee, het geeft ook een andere kijk op onze voeding. Koffiedik belandt meestal in de prullenbak, maar dat is hartstikke zonde. Want het is enorm vruchtbaar. Bekijk hoe wij in een maand prachtige oesterzwammen kweekten!

Duurzaam en leuk: zelf oesterzwammen kweken met Fryslân Fungies

De oesterzwam is samen met de champignon de bekendste paddenstoel van Nederland. Hij heeft een platte, oestervormige hoed op een klein steeltje, vandaar de naam. Het vruchtvlees van de oesterzwam is zacht en vlezig. Oesterzwammen zijn niet alleen gezond en oer-Hollands, het zijn ook perfecte vleesvervangers en dat alleen al maakt het duurzaam. Maar er is meer! Wist je dat je zwammen ook zelf kunt kweken op koffieprut dat bij de meeste mensen en bedrijven in de prullenbak belandt? Zonde! Dat vonden Wander en Irene ook en daarom bedachten ze Fryslân Fungies, een gerecyclede emmer met de juiste schimmels waarmee iedereen zelf oesterzwammen kan kweken. Het enige wat je nodig hebt: koffiedik, een beetje water, geduld en heel veel liefde. Wij gingen thuis aan de slag met een growkit en zagen met eigen ogen hoe bijzonder ’the circle of life’ is.

Van broed tot oesterzwam in enkele weken tot enkele maanden tijd (hoelang het duurt, is vooraf lastig te voorspellen).

Van koffiedik naar oesterzwam

We hebben er zin in! De growkit wordt per post bij ons thuis bezorgd. De growkit bestaat uit een emmer, een zakje broed (soort oesterzwammen zaad) en een instructie. Het ziet er eenvoudig uit. is, maar toch blijft het spannend. Zal het ons lukken? Op Instagram vertel ik over dit leuke cadeau en het blijkt dat meer mensen bekend zijn met de growkit. Sommige volgers hebben zelfs meerdere keren oesterzwammen kunnen kweken uit één pot. We gaan ook aan de slag. Met het stappenplan hieronder lukt het ons om binnen vier weken de eerste babyzwammen te verwelkomen. Na precies een maand zijn de oesterzwammen klaar om geoogst te worden.

Stappenplan: thuis oesterzwammen kweken met hulp van Fryslân Fungies

Ik deel hieronder in stappen hoe wij het hebben aangepakt. Dit resulteerde in een mooie oogst. Zoals je op de foto’s hieronder kunt zien, gaat het ineens razendsnel. Zodra de eerste zwammen zichtbaar zijn, zul je binnen vier tot vijf dagen volwaaardige oesterzwammen hebben die je ook meteen moet eten, voordat ze uitdrogen. De foto’s zijn een dag na elkaar genomen. Op dag vijf (hoofdfoto artikel bovenaan) hebben we de oesterzwammen geoogst en gegeten in een vegan risotto van parelgort. Dit heerlijke vegan-recept vind je hier.

Zelf oesterzwammen kweken op het aanrecht.

Stap 1: schoonmaken

Voordat we aan de slag gaan met koffieprut, maken we de emmer (volgens de instructie) goed schoon met kokend water. Een goede hygiëne is belangrijk om andere schimmels geen kans te geven.

Stap 2: voorbereiding

Was je handen goed en meng al het bijgeleverde broed met de eerste verse koffieprut. Gebruikte koffiefilters en -pads mogen er ook bij. Sluit de deksel en wacht een paar dagen. De emmer plaatsen we, volgens de instructie, op een lichte plek in de keuken.

Stap 3: koffiedik toevoegen

We houden goed in de gaten of het koffiedik al wit wordt. Na enkele dagen zien we witte wolken op het koffieprut. Van de instructie weten we: als dat gebeurt, is het tijd om een nieuw laagje vers koffieprut in de emmer te doen en om de emmer weer een paar dagen te sluiten. Irene van Fryslân Fungies: ‘De koffieprut mag de kleur van donkere chocolade krijgen, zorg dat het goed nattig blijft. Probeer kleine hoeveelheden per keer te geven en de koffieprut brokken echt goed los te maken. Je weet dat je op de goede weg bent als er telkens een wit laagje opkomt.’

Dit proces herhalen we tot de emmer tot de rand gevuld is met koffieprut. Bij ons duurt het ongeveer drie weken voor de emmer helemaal vol is. Het is het beste als je de emmer zo min mogelijk opendoet, hooguit om de paar dagen om het te controleren. Maar wij waren zo nieuwsgierig dat we het niet konden laten om iets vaker te kijken. Dit heeft het proces niet geschaad gelukkig. Toen de emmer helemaal vol was, hebben we de deksel er niet meer afgehaald omdat we niet wilden dat het project zou mislukken.

Stap 4: zwamvorming

Na circa vijf weken ontdekken we dat de eerste oesterzwammen door het tape aan de zijkant breken. Dit don ze zelf, je hoeft de tape niet los te maken. En dan gaat het hard: elke dag zien we de zwammen exponentieel groeien. Op advies van Fryslân Fungies sprayen we meerdere keren per dag een beetje water op onze babyzwammen, zodat ze lekker vochtig blijven en niet uitdrogen.

Stap 5: oogsten

Na vijf dagen zijn onze zwammen uitgegroeid. Hoe we dit weten? Omdat we door Fryslân Fungies getipt zijn om te letten op de structuur. Zodra ze niet meer groter worden en lichtbruin kleuren, is het tijd om te oogsten en om ze snel op te eten. Snel zijn hoor, want zodra ze zijn uitgegroeid, begint ook meteen het uitdrogingsproces. De zwammen oogst je door ze een kwart slag te draaien, daarmee breek je ze af. Ben je te laat en denk je al wat uitdroging te zien? Leg je zwammen dan even in het water. Na het oogsten heeft David de oesterzwammen gebakken in rozemarijn en tijm bij een heerlijke risotto van parelgort uit Flevoland (te koop bij Ekoplaza). Bekijk hier het recept.

Ook heerlijk: oesterzwammen in bierbeslag met een Aziatisch tintje.

Koken met oesterzwammen uit eigen kweek, het werd een risotto van parelgort.

De beste oesterzwammen kweken

Hoeveel oesterzwammen je gaat krijgen, is lastig te voorspellen. Het hangt onder meer af van de hoeveelheid vocht in de growkit, maar ook van het vocht in de omgeving en de temperatuur van de kamer. Sommige mensen hebben net als wij geluk en krijgen een hele tros. Terwijl anderen gezegend zijn met één grote zwam of juist meerdere kleintjes. Of een tweede oogst gaat lukken, is niet zeker. Maar zeker het proberen waard. Het enige wat je moet doen, is het prut weer een beetje vochtig maken en de gaten weer afplakken. Eventueel kun je voorzichtig wat koffieprut wegscheppen en verse erop leggen. Op deze manier is het gelukt om een tweede en zelfs derde oogst te krijgen. Werkt je emmer niet meer? Dan kun je nieuw broed kopen en helemaal opnieuw beginnen (steriliseren van emmer). Je kunt de oesterzwammen trouwens ook in je eigen emmer kweken: hoe dat werkt, zie je hier.

Duurzaam cadeau

Een Fryslân Fungies Oesterzwam Growkit kost 15 euro (exclusief 3,95 euro verzendkosten). De growkit heeft mijn man van Sinterklaas cadeau gehad. Hij vond het erg leuk, zowel om te krijgen als om samen te doen. Kortom, een lollig en duurzaam cadeau-idee. Enthousiast geworden? Met de kortingscode GREENLIST10 krijg je 10% korting op je growkit.

Meer zelfmaak-tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: