Sinds wij thuis in de keuken zelf oesterzwammen kweken op koffiedik, zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe ideeën om deze overheerlijke paddenstoel te bereiden. Oesterzwammen in bierbeslag is zo’n top recept dat we thuis graag maken. Als je voldoende beslag maakt en (rest)groenten erbij doet, dan maak je er goedgevulde groente pannenkoekjes van. Kortom, een volwaardige duurzame maaltijd en helemaal niet duur! Het is één van mijn persoonlijke lievelingsgerechten en ook bij kinderen erg geliefd.
Oesterzwammen uit eigen kweek
In samenwerking met Fryslân Fungies
De oesterzwam, wie ken ‘m niet? Deze platte oestervormige paddenstoel is samen met de champignon de bekendste paddenstoel van Nederland. De oesterzwam is hip omdat steeds meer mensen het ontdekken als perfecte gezonde vleesvervanger. Maar er is meer! Wist je dat je zwammen ook zelf kunt kweken op koffieprut dat bij de meeste mensen en bedrijven in de prullenbak belandt? Wij doen dit met onze growkits van Fryslân Fungies.
Fryslân Fungies?
De growkits van Fryslân Fungies zijn niet meer dan een gerecyclede emmer met de juiste schimmels (broed) waarmee iedereen zelf thuis oesterzwammen kan kweken. Het enige wat je daarnaast nog nodig hebt is koffiedik, een beetje water, geduld en heel veel liefde. Wij zijn nu al dik een jaar ‘aanrechtagrariërs’ en we kunnen met drie growkits regelmatig rekenen op een nieuwe oogst (sommige potten hebben zelfs al drie keer zwammen gegeven). Eerder schreef ik er een review over. Het is echt een superleuk cadeau ook om te geven, de eerste growkit was een Sinterklaascadeau voor mijn man David. Hij vond het heel origineel en leuk om te krijgen en te doen. Fast forward: we zijn nu dik een jaar verder en hebben drie growkits in onze keuken staan. Wil je dit ook cadeau doen? Check dan de review die ik eerder erover schreef (met kortingscode = GREENLIST10)!


Bekijk meer over Fryslân Fungies.
Oesterzwammen in bierbeslag
Of je de zwammen zelf kweekt of in de supermarkt koopt, het blijft een heerlijke paddenstoel én een duurzame prijsbewuste keuze. Een heel leuk en makkelijk gerecht zijn oesterzwammen in bierbeslag waar je ook al je restgroenten in kwijt kunt. In feite is dit dus gewoon een groente pannenkoek, een perfecte avondmaaltijd dus. Hoe maak je ‘m?


Snapshot van de ingrediënten.

Vegan recept: oesterzwammen in bierbeslag
Keukengerei
- 1 koekenpan met deksel en spatel
- 1 mengkom
- 1 staafmixer
- 1 weegschaal
- 1 soeplepel of andere grote opscheplepel
Ingrediënten
Gebakken oesterzwammen
- 150 gr oesterzwammen
- 2 tl sojasaus
- ¼ tl zout
- ½ tl suiker
- olie om mee te bakken
Bierbeslag
- 150 gr bloem
- 15 gr maïzena
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 tl rietsuiker (of een andere fair trade ruwe suiker)
- ½ tl zout
- 1 tl bakpoeder
- optioneel: vleugje kurkumapoeder of paprikapoeder
- 1 glas bier
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamolie (optioneel)
Groente pannenkoek maken
- gebakken oesterzwammen (zie stap 1)
- basis voor bierbeslag (zie stap 2)
- 3 bosjes lente-ui (in stukjes gehakt)
- 1 ui (in stukjes gehakt)
- 1 rode peper (in stukjes gehakt)
- Optioneel restgroenten zoals paprika, prei, wortel, et cetera (in stukjes gehakt)
- olie om mee te bakken
- Optioneel srirachasaus of sojasaus om mee te dippen
Instructies
Stap 1: oesterzwammen bakken
- Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes.
- Meng water, sojasaus, suiker en zout in een bakje tot een marinade (saus).
- Verwarm een koekenpan en doe daar de oesterzwammen in zonder olie!
- Doe vervolgens het sausje erbij, deksel erop totdat alle vocht is verdampt (dit duurde bij ons vijf minuten).
- Voeg daarna pas olie toe en bak de oesterzwammen nog een paar minuutjes.
- Klaar? Zet de oesterzwammen apart.
Stap 2: oesterzwammen in bierbeslag maken a.k.a. groente pannenkoekjes maken
- Doe de bloem, maïzena, geperste knoflook, rietsuiker, zeezout, bakpoeder en mespuntje specerijen in een kom.
- Klaar? Zet het even apart naast de oesterzwammen.
- Snijd alle groente zo fijn mogelijk voor in de pannenkoek: lente-ui, rode peper en optioneel de andere restgroenten die je erin kwijt wilt. Wij hadden een paprika gered voor vijftig cent en erbij gedaan.
- Doe alles weer in een bakjes en zet het apart.
- Doe het bier in de kom (met de bloem en meel) en maak er met hulp van de mixer een beslag van.
- Doe de fijngesneden groenten en oesterzwammen erbij en roer het nog even goed om.
- Zet een koekenpan met een scheut olie op hoogvuur. Zorg dat de pan goed heet is, gewoon zoals je ook een gewone pannenkoek bakt.
- Giet met de grote lepel beslag in de pan en bak er pannenkoeken van. Bak ze aan beide kanten mooi bruin. Opletten hoor, dit gaat heel snel!
- Dien op met de sojasaus of srirachasaus.
Oesterzwammen in bierbeslag: de stappen in beeld
Zo maak je de lekkere groentepannenkoekjes!





Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Houd je van oesterzwammen? Bekijk dan ook beslist dit recept: vegan ristotto van parelgrot en oesterzwammen.
- Bij thegreenlist.nl zijn we fan van alle seizoensgroenten en -fruit. Van elke maand maken wij een handig overzicht. Bekijk bijvoorbeeld januari en februari.
- Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor het doen van duurzamere boodschappen? Bekijk dan het lijstje: duurzaam boodschappen doen, hier moe je zijn!