Search
Oesterzwammen in bierbeslag

Vegan recept: oesterzwammen in bierbeslag met een Aziatisch tintje

Oesterzwammen kun je bijna het hele jaar in de supermarkt kopen. De grote paddenstoel met z’n vleesachtige structuur doet het goed in Nederland. Je kunt ‘m zelfs heel eenvoudig thuis kweken op koffieprut. Mocht je de oesterzwam in huis halen, dan zijn oesterzwammen in bierbeslag een heerlijk gerecht. Als je voldoende beslag maakt en (rest)groenten erbij doet, dan maak je er goedgevulde groente pannenkoekjes van. Kortom, een volwaardige duurzame maaltijd en helemaal niet duur! Het is één greenlist-favorite en ook bij kinderen erg geliefd.

Oesterzwammen uit eigen kweek

In samenwerking met Fryslân Fungies

De oesterzwam, wie ken ‘m niet? Deze platte oestervormige paddenstoel is samen met de champignon de bekendste paddenstoel van Nederland. De oesterzwam is hip omdat steeds meer mensen het ontdekken als perfecte gezonde vleesvervanger. Maar er is meer! Wist je dat je zwammen ook zelf kunt kweken op koffieprut dat bij de meeste mensen en bedrijven in de prullenbak belandt? Wij doen dit met onze growkits van Fryslân Fungies.

Fryslân Fungies?

De growkits van Fryslân Fungies zijn niet meer dan een gerecyclede emmer met de juiste schimmels (broed) waarmee iedereen zelf thuis oesterzwammen kan kweken. Het enige wat je daarnaast nog nodig hebt is koffiedik, een beetje water, geduld en heel veel liefde. Wij zijn nu al dik een jaar ‘aanrechtagrariërs’ en we kunnen met drie growkits regelmatig rekenen op een nieuwe oogst (sommige potten hebben zelfs al drie keer zwammen gegeven). Eerder schreef ik er een review over. Het is echt een superleuk cadeau ook om te geven, de eerste growkit was een sinterklaascadeau voor mijn man David. Hij vond het heel origineel en leuk om te krijgen en te doen. Fast forward: we zijn nu dik een jaar verder en hebben drie growkits in onze keuken staan.

Bekijk meer over Fryslân Fungies.

Oesterzwammen in bierbeslag

Of je de zwammen zelf kweekt of in de supermarkt koopt, het blijft een heerlijke paddenstoel én een duurzame prijsbewuste keuze. Een heel leuk en makkelijk gerecht zijn oesterzwammen in bierbeslag waar je ook al je restgroenten in kwijt kunt. In feite is dit dus gewoon een groente pannenkoek, een perfecte avondmaaltijd dus. Hoe maak je ‘m?

Snapshot van de ingrediënten.

Oesterzwammen in bierbeslag

Vegan recept: oesterzwammen in bierbeslag

Oelala… Oesterzwammen in bierbeslag. In dit lekkere vegan gerecht kun je al je restgroenten kwijt en zo maak je in een handomdraai er voedzame groente pannenkoekjes van. Dit is een budgetrecept om je vingers bij af te likken. Wie zegt dat goed en gezond eten duur is?
5 van 1 stem
Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Chinees, Aziatisch, Nederlands
Porties 3

Keukengerei

  • 1 koekenpan met deksel en spatel
  • 1 mengkom
  • 1 staafmixer
  • 1 weegschaal
  • 1 soeplepel of andere grote opscheplepel

Ingrediënten
  

Gebakken oesterzwammen

  • 150 gr oesterzwammen
  • 2 tl sojasaus
  • 2 el water
  • ¼ tl zout
  • ½ tl suiker
  • olie om mee te bakken

Bierbeslag

  • 150 gr bloem
  • 15 gr maïzena
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl rietsuiker (of een andere fair trade ruwe suiker)
  • ½ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • optioneel: vleugje kurkumapoeder of paprikapoeder
  • 1 glas bier
  • 1 el sojasaus  
  • 1 tl sesamolie (optioneel)

Groente pannenkoek maken

  • gebakken oesterzwammen (zie stap 1)
  • basis voor bierbeslag (zie stap 2) 
  • 3 bosjes lente-ui (in stukjes gehakt)  
  • 1 ui (in stukjes gehakt)  
  • 1 rode peper (in stukjes gehakt)  
  • Optioneel restgroenten zoals paprika, prei, wortel, etc.
  • olie om mee te bakken
  • Optioneel srirachasaus of sojasaus om mee te dippen

Instructies
 

Stap 1: oesterzwammen bakken

  • Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes.
  • Meng water, sojasaus, suiker en zout in een bakje tot een marinade (saus).
  • Verwarm een koekenpan en doe daar de oesterzwammen in zonder olie!
  • Doe vervolgens het sausje erbij, deksel erop totdat alle vocht is verdampt (dit duurde bij ons vijf minuten).
  • Voeg daarna pas olie toe en bak de oesterzwammen nog een paar minuutjes.
  • Klaar? Zet de oesterzwammen apart.

Stap 2: oesterzwammen in bierbeslag maken a.k.a. groente pannenkoekjes maken

  • Doe de bloem, maïzena, geperste knoflook, rietsuiker, zeezout, bakpoeder en mespuntje specerijen in een kom.
  • Klaar? Zet het even apart naast de oesterzwammen.
  • Snijd alle groente zo fijn mogelijk voor in de pannenkoek: lente-ui, rode peper en optioneel de andere restgroenten die je erin kwijt wilt. Wij hadden een paprika gered voor vijftig cent en erbij gedaan.
  • Doe alles weer in een bakjes en zet het apart.
  • Doe het bier in de kom (met de bloem en meel) en maak er met hulp van de mixer een beslag van.
  • Doe de fijngesneden groenten en oesterzwammen erbij en roer het nog even goed om.
  • Zet een koekenpan met een scheut olie op hoogvuur. Zorg dat de pan goed heet is, gewoon zoals je ook een gewone pannenkoek bakt.
  • Giet met de grote lepel beslag in de pan en bak er pannenkoeken van. Bak ze aan beide kanten mooi bruin. Opletten hoor, dit gaat heel snel!
  • Dien op met de sojasaus of srirachasaus.
Trefwoord oesterzwammen, budgetkoken, vegan recept, bierbeslag, groente pannenkoek

Oesterzwammen in bierbeslag: de stappen in beeld

Zo maak je de lekkere groentepannenkoekjes!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: