Vegan risotto van parelgort met oesterzwammen.

Recept: Vegan risotto van parelgort en oesterzwammen

Bij een klimaatvriendelijk voedingspatroon denk je al snel aan een vegetarisch en veganistisch menu, maar ook waar je eten vandaan komt telt. Met deze vegan risotto scoor je op alle punten: de parelgort komt uit Flevoland en koop je gewoon bij Ekoplaza en de oesterzwammen zijn eigen kweek. Kortom, een fantastisch gerecht en daarom deel ik het recept met je.

Vegan risotto van parelgort uit Flevoland

Voordat ik het recept met je deel, moet je eerst een aantal dingen weten over dit recept met de oer-Hollandse ingrediënten parelgort en oesterzwammen.

Wat is parelgort?

Het zal je niet verbazen dat risottorijst niet in Nederland groeit. En toch kun je van een risotto genieten én lokaal blijven eten, want parelgort is een geweldig alternatief en komt wel gewoon uit Nederland! Uit Flevoland om precies te zijn, als je de parelgort bij Ekoplaza koopt tenminste. Heb jij deze bijzondere graansoort al ontdekt? Parelgort is gemaakt van gerst, een vergeten graan dat een paar honderd jaar geleden nog veel werd gegeten, maar naar de achtergrond is geraakt door de komst van andere granen zoals rijst, couscous en bulgur. Helemaal verdwenen is gerst nog niet, want het is een basisingrediënt van bier.

Hoe gezond is parelgort?

Tegenwoordig eten we gerst weer veel vaker in de vorm van gort of parelgort. Dit zijn gestoomde gerstsoorten waarvan het vliesje om de gerstekorrel is weggeslepen. Bij parelgort wordt er extra veel weggeslepen waardoor er een ronde korrel ontstaat. Parelgort heeft een neutrale, zachte smaak en de textuur is stevig, te vergelijken met rijst. Het is rijk aan B-vitaminen, vitamine A, E en D en bevat veel mineralen. Het fosfor-gehalte in parelgort is zelfs twee keer zo hoog als bij de meeste granen. Best gek dat zo’n mooi en lokaal product naar de vergetelheid is geraakt. Ik hoop dat ik daar met dit recept iets aan kan doen.

Parelgort in weckpot
Parelgort bewaar je lang in een afgesloten weckpot

Oesterzwammen uit eigen kweek

Nog even kort over de oesterzwam. Samen met de champignon is dit de bekendste paddenstoel van Nederland. Hij heeft een platte, oestervormige hoed op een klein steeltje, vandaar de naam. Het vruchtvlees van de oesterzwam is zacht en vlezig. Oesterzwammen zijn niet alleen gezond en oer-Hollands, het zijn ook perfecte vleesvervangers en dat alleen al maakt het duurzaam. Je kunt oesterzwammen gewoon kopen in de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf kweken op koffieprut. Dat laatste deden wij met een growkit van Fryslân Fungies. Wil je meer over dit leuke cadeau-idee weten? Bekijk dan Saskia’s review over Fryslân Fungies.

Het lekkerste eten in de Flevopolder

Wij aten dit heerlijke gerecht voor het eerst toen we te gast waren bij pop up glamping Terra Wolde, waar eigenaresse Lisette ons dit voorschotelde met groente uit eigen tuin. Dit recept is gebaseerd op mijn herinnering aan dit fantastische weekend.

Vegan risotto van parelgort met oesterzwammen.

VEGAN RISOTTO VAN PARELGORT EN OESTERZWAMMEN

Bij een klimaatvriendelijk voedingspatroon denk je al snel aan een vegetarisch en veganistisch menu, maar ook waar je eten vandaan komt telt. Met deze vegan risotto van parelgort scoor je op alle punten: de parelgort komt uit Flevoland en de oesterzwammen zijn eigen kweek.
5 van 4 stemmen
Voorbereiding 50 min
Bereiding 10 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 2
calorieën 375 kcal

Keukengerei

  • 1 (steel)pan
  • 1 braadpan
  • 1 snijplank
  • 1 groentemes

Ingrediënten
  

  • 120 gram parelgort
  • 1 vega bouillonblokje
  • 150 gram gesneden oesterzwammen
  • 1 venkel
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 2 theelepels tijm
  • 1 eetlepel vegan boter
  • 1/2 puntpaprika optioneel

Instructies
 

KOOK DE PARELGORT*

  • Doe de parelgort met water in een pannetje met een 1:3 verhouding. In dit geval 120 gram parelgort met 360 ml water
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag
  • Voeg een (vega) bouillon blokje toe
  • Zet een timer van 50 minuten

VENKEL BEREIDEN**

  • Was de venkel in koud water
  • Snijd vervolgens de stelen, inclusief het fijne groen van de knol
  • Snijd daarna een klein stukje van de onderkant van de knol zodat deze goed schoon is
  • Halveer de knol zodat deze stabiel op je snijplank komt te liggen
  • Snijd de knol nu in zeer dunne plakjes en leg apart
  • Verwijder het fijne groen van de stelen en snijd fijn, bewaar als garnering
  • Snijd de stelen in zeer dunne plakjes en voeg toe aan de plakjes venkelknol

BAK DE OESTERZWAMMEN

  • Leg de oesterzwammen op een bord en doe er wat zout op. Leg de oesterzwammen zo 30 minuten apart
  • Breng olijfolie met de rozemarijn in een pan op (hoge) temperatuur
  • Voeg de oesterzwammen toe. Beweeg de oesterzwammen meteen even door de pan, zodat deze niet vastplakken. Laat ze vervolgens met rust en bak op één zijde totdat de onderkant mooi goudbruin gekarameliseerd is. Draai vervolgens de oesterzwammen om en herhaal aan de andere kant
  • Haal de oesterzwammen uit de pan en zet apart
  • Verwarm 5 minuten voordat je gaat serveren de boter met de tijm in de pan
  • Voeg de oesterzwammen toe, laat nog 5 minuutjes pruttelen

OPDIENEN

  • Schep de parelgort op een bord
  • Leg hier een laagje venkel overheen
  • Leg de oesterzwammen er bovenop
  • Garneer het gerecht met het fijne groen van de venkel
  • Optioneel: voeg stukjes puntpaprika toe

Notities

* Parelgort heeft een lange kooktijd van 50 minuten nodig, kook deze daarom eerst. Zo heb je je handen vrij voor de andere stappen, terwijl de parelgort kookt.
**Rauwe venkel is een heerlijke smaakvolle toevoeging aan dit gerecht. Snijd dunne plakjes van de stelen en de knol en meng deze door het gerecht. Gebruik het fijne groen als garnering.

Voedingswaarde

Calories: 375kcal
Trefwoord vegan, risotto, parelgort, oesterzwammen

Meer groene foodtips van thegreenlist.nl?

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: