Duurzame deodorant vinden, tips.

Duurzame deodorant kiezen: waar let je op?

Zodra de zon zich wat vaker laat zien, grijpen we weer massaal naar de deo. Voor velen is het vanaf de pubertijd vaste prik: smeren, rollen of sprayen tegen zweetgeurtjes. Maar hoe zit het eigenlijk met duurzaamheid? Kun je die deodorantroller groener kiezen? Saskia duikt in de wereld van duurzame deodorant en gaat op zoek naar varianten die beter zijn voor jou én de planeet.

Zit er een luchtje aan deodorant?

Waarschijnlijk gebruik je het dagelijks: deodorant. Maar heb je je weleens afgevraagd wat daar eigenlijk allemaal in zit? Zweet ruikt van zichzelf namelijk niet zo sterk. Het zijn de bacteriën op je huid die de bekende zweetgeur veroorzaken. Daarom bevatten deo’s vaak ingrediënten die die bacteriën afremmen of doden. Volgens de handige site waarzitwatin.nl kom je dan al snel stoffen tegen zoals alcohol, parfum, zinkoxide en aluminiumzouten.

Zinkoxide, een wit poeder dat je misschien kent uit zonnebrand, maakt je huid zuurder, waardoor bacteriën minder snel groeien. Alcohol doodt bacteriën en droogt de huid uit. Parfum maskeert geurtjes en aluminiumzouten – let op die naam – worden in deodorant gebruikt om het zweten te verminderen. Ze leggen een soort laagje over je zweetklieren. Tot slot worden er conserveermiddelen toegevoegd, zodat je deodorant langer meegaat. Volgens experts is deodorant, ook van een goedkoop huismerk, bij normaal gebruik gewoon veilig. Dus: zit er een luchtje aan deodorant? Als dit alles was, viel het wel mee. Maar ja, veel cosmeticamerken stoppen er nog veel meer in. En dat ruikt wel ergens naar, ja.

Aluminiumzout in deodorant

Aluminiumzouten staan regelmatig ter discussie in blogs en op sociale media. Niet zozeer vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar wel vanuit een zorg voor de gezondheid. Vaak wordt gewaarschuwd voor mogelijke risico’s, zoals huidirritatie of zelfs een verhoogde kans op borstkanker. Dat klinkt heftig, maar volgens het platform Waar zit wat in – een initiatief van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – zijn deze zorgen niet onderbouwd met betrouwbaar wetenschappelijk bewijs. De claims over borstkanker zijn gebaseerd op onderzoeken met tekortkomingen. Uit beter opgezette studies blijkt géén verband tussen het gebruik van deodorant en borstkanker.

Ook het idee dat aluminiumzouten per definitie voor huidirritatie zorgen, houdt geen stand. Volgens dermatoloog Menno Gaastra (in Trouw): ‘Het gaat erom hoe gevoelig de huid van een persoon is en bij welke deo diegene zich prettig voelt. Wat de markt roept over gezondere deo’s zonder aluminium, moeten we loslaten.’ Hij benadrukt bovendien dat ook natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, net zo goed voor irritatie kunnen zorgen.

Kortom: wie een deodorant met aluminiumzouten gebruikt en daar tevreden mee is, hoeft zich geen zorgen te maken. Maar zijn er dan wél andere dingen waarop je kunt letten als je een duurzamere keuze wilt maken?

Ben je een roller of een spuiter?

Wat wel een duurzame tip is: probeer spuitbussen zoveel mogelijk te vermijden. Die zijn met stip het minst milieuvriendelijk. Bij gebruik komen namelijk drijfgassen vrij, meestal vluchtige organische stoffen (VOS), aldus Milieu Centraal. Die kunnen bijdragen aan smog én zorgen voor luchtwegklachten. Geen fijn goedje dus. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven: kies liever voor een deo die je kunt rollen, sprayen (zonder drijfgas) of smeren.

Duurzame deodorant kiezen: waarop kun je wél letten

Oké, een kleine deostick lijkt misschien geen grote boosdoener voor de planeet, maar alle beetjes helpen. Waarom zou je dagelijks iets smeren dat vol zit met ingrediënten die je niet nodig hebt, en die misschien ook nog op een minder duurzame manier zijn geproduceerd? Gelukkig kun je makkelijk achterhalen wat er precies in je favoriete deodorant zit. Er zijn verschillende gratis apps waarmee je eenvoudig de ingrediënten checkt. Handig om op je telefoon te hebben zijn Think Dirty en INCI Beauty. Je maakt een foto van de ingrediëntenlijst op de verpakking, en de app laat je zien wat erin zit en of dat schadelijk of juist prima is.

Je kunt je duurzame deodorant op verschillende manieren kiezen, maar de verpakkingskeuze is het laatste waar je naar moet kijken bij het maken van een duurzamere keuze.

Een duurzame deodorant is er eentje zonder microplastics

In veel verzorgingsproducten – ook in deodorant – zitten microplastics. Die worden bewust toegevoegd om het product beter smeerbaar te maken. Maar ze zijn allesbehalve goed voor het milieu, en het is ook niet helemaal duidelijk wat ze met onze gezondheid doen. Kortom: liever vermijden. Gelukkig hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de gratis app Beat the Microbead check je in een paar tellen of jouw deo microplastics bevat. Net als bij de andere apps maak je een foto van de ingrediëntenlijst, en de app vertelt je of er plastics in zitten. Zit je huidige deo vol met microplastics? Gewoon opmaken en daarna op zoek naar een schoner alternatief. De tips in dit artikel helpen je daarbij al aardig op weg.

Duurzame deodorant met goede keurmerken

Wil je jezelf wat uitzoekwerk besparen? Kies dan voor een deodorant met een milieuvriendelijk keurmerk. Sommige producten dragen er zelfs meerdere. De organisaties achter deze keurmerken stellen strenge eisen aan de herkomst en samenstelling van de ingrediënten. Zie je zo’n keurmerk op de verpakking, dan weet je dat het product is gemaakt van natuurlijke ingrediënten die op een milieuvriendelijke manier zijn verkregen. Ook microplastics worden uitgesloten: die zijn bij gecertificeerde producten simpelweg niet toegestaan. Zo hoef je zelf niet de hele ingrediëntenlijst te ontcijferen.

Goede voorbeelden zijn het EU Ecolabel, Nordic Swan, COSMOS en Natrue. Op de website van Milieu Centraal vind je een handige keurmerkenwijzer met een compleet overzicht. Let wel op: er zijn ook vage labels die eruitzien als een keurmerk, maar dat niet zijn. Sommige fabrikanten verzinnen hun eigen icoontje om je een goed gevoel te geven, terwijl er geen onafhankelijke controle aan te pas komt. Blijf dus kritisch.

Vegan en cruelty-free: wat is het verschil?

De termen vegan en cruelty-free zie je steeds vaker op verzorgingsproducten, maar ze betekenen niet hetzelfde. Vegan betekent dat er geen dierlijke ingrediënten in zitten, terwijl cruelty-free aangeeft dat het product niet op dieren is getest. Een product kan dus vegan, cruelty-free, allebei of geen van beide zijn. Wil je precies weten wat deze begrippen inhouden en waar je op moet letten? Lees dan ons uitgebreide artikel: wat is het verschil tussen vegan en cruelty-free?

En deodorantverpakkingen dan?

Verpakkingen zijn zeker niet vergeten, maar omdat ze relatief weinig invloed hebben vergeleken met de ingrediënten, zou je je keuze hier niet blind op moeten baseren. Denk je dat plasticvrij automatisch beter is? Dat is helaas een misvatting. Glas kost bijvoorbeeld veel energie om te recyclen, en papier is niet per se milieuvriendelijker.

Een deodorant in gerecycled plastic dat goed recyclebaar is, behoort tot de betere keuzes. Plastic? Ja, je leest het goed: plastic. Toch is het ingewikkeld, omdat deodorant – vooral rollers – vaak uit meerdere soorten plastic bestaan, wat recycling lastiger maakt. Wil je meer weten over plastic verpakkingen? Bekijk dan dit artikel over plastic verpakkingen en duurzaamheid.

Op zoek naar een duurzame deodorant?

Wil je weten welke deodorantmerken écht duurzamer zijn, met minder en beter verkregen ingrediënten? Wij hebben een fijn lijstje voor je samengesteld, waarbij je geen spuitbus zult vinden. Benieuwd? Bekijk dan ons artikel met de beste duurzame deodorantmerken. Zelf deodorant maken kan natuurlijk ook! Zo weet je precies wat erin zit én bespaar je verpakkingsmateriaal. Probeer ons makkelijke DIY-receptje maar eens uit. Heb jij zelf nog een tip of ontdekking over duurzame deodorant? Laat het ons vooral weten!

Photo credits: hoofdbeeld: Karolina Grabowska (Pexels). Overig: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: