Search
Zelf deodorant maken

Zero waste recept: zelf deodorant maken

In de categorie zelfmaak-recepten zijn we aan de slag gegaan met zelf deodorant maken. Als je nu denkt dat een deotje bestaat uit een hele ingewikkelde formule, dan heb je dat mooi mis! Dit keer deelt zero waste expert Emily-Jane Townley haar DIY-recept voor deodorant.

Zelf deodorant maken

Zelf deo maken, is samen met zelf lippenbalsem maken, één van mijn favoriete receptjes. Zelfgemaakte deodorant gebruik ik zelf al jaren en ik kan het iedereen aanbevelen. Ik kan aardig zweten, maar mijn ervaring is dat mijn recept veel beter werkt dan welke andere deo dan ook. Zelf als ik me inspan, zoals sporten en tuinieren, bied het voldoende bescherming. En door de baking soda is het superlang houdbaar, zeker zes tot twaalf maanden. Als je voor het eerst overstapt naar zelfgemaakte deodorant, dan is het belangrijk om je huid even en aantal weken te laten wennen. Uiteindelijk ga je zien dat je met deze natuurlijke deodorant veel minder zweet. Bijna alle ingrediënten voor deze zero waste tip zijn ook te koop in mijn webshop: leven zonder afval.

DIY deodorant maken

Let op: sommige mensen kunnen niet goed tegen baking soda, dus als je rode plekjes krijgt onder je oksels, dan kun je deze deodorant helaas niet gebruiken. In dat geval kun je natuurlijk wel je deodorant duurzamer kiezen. Bekijk dan deze tips voor het duurzamer kiezen van je deodorant.

Zelf deodorant maken
Afdrukken
No ratings yet

Zero waste recept: zelf deodorant maken

Zelf deodorant maken, is samen met zelf lippenbalsem maken, één van mijn favoriete receptjes. Zelfgemaakte deodorant gebruik ik zelf al jaren en ik kan het iedereen aanbevelen. Ik kan aardig zweten, maar mijn ervaring is dat mijn recept veel beter werkt dan welke andere deo dan ook.
Voorbereiden5 minuten
Maken5 minuten
Totale tijd10 minuten
Trefwoord: zero waste, diy, budgettip, deodorant, huidverzorging
Porties: 1 potje

Gereedschap

  • pannetje om te verwarmen
  • afsluitbaar glazen potje of blikje

Materialen

  • 4 el kokosolie
  • 3 el baking soda
  • 2 el maïzena
  • 1 el glycerine (Te koop bij drogist of apotheek of olijfolie of jojoba-olie.)
  • paar druppels etherische olie, bijvoorbeeld lavendel of sinaasappel (optioneel)

Instructies

  • Verwarm de kokosolie als deze hard is. Je moet erin kunnen roeren, maar het moet niet vloeibaar zijn. Even op de verwarming zetten, werkt vaak ook prima.
  • Meng alle droge ingrediënten. Voeg kokosolie, glycerine of olie toe en roer tot een gladde pasta. Voeg eventueel nog etherische olie toe voor een lekkere geur.
  • Schep de pasta in een potje. Wanneer je deodorant wilt gebruiken, haal je met je vinger of spateltje een kleinbeetje pasta uit het potje en wrijf je dit onder je oksels. Op warme dagen kande kokosolie vloeibaarder worden, dus is het aan te raden om deze deodorant op een koele plek te bewaren. De deodorant blijft zeker zes maanden goed.

Notities

Je kunt er ook voor kiezen om een solid deo te maken: deodorant in vaste vorm in plaats van in een crème. Vervang hiervoor glycerine en maïzena door één theelepel bijenwas of plantaardige was. Voeg dit aan de kokosolie toe en laat dit au bain-marie smelten. Meng het vervolgens met de rest van de ingrediënten en giet het in een stick of of siliconen mal.

Meer zero waste tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Karolina Grabowska (Pexels) (hoofdbeeld), Emily-Jane Townley.

Share

Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is zero waste expert en deelt haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.
Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is zero waste expert en deelt haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: