Zoek
Center Parcs De Eemhof natuur

Center Parcs De Eemhof: roetsjen van de glijbanen en verstillen in de natuur

Ben je op zoek naar een vakantie dichtbij waar je kunt genieten van de natuur en het buitenleven, maar waar je met slecht weer ook genoeg vermaak binnen hebt? Bekijk dan vooral eens Center Parcs De Eemhof aan de rand van het Eemmeer en pal aan het Hulkesteinse bos. Bij dit vakantiepark is het alle seizoenen feest. Saskia bracht er een lang weekend door met haar gezin en genoot van deze mooie plek.

Natuurbeleving bij Center Parcs De Eemhof

In samenwerking met Center Parcs

Als je aan Center Parcs denkt, dan denk je aan familievakanties, aan vakantiehuizen die van alle gemakken zijn voorzien, aan subtropische zwembaden en entertainment voor jong en oud. Maar wist je dat je als natuurliefhebber ook je hart kunt ophalen bij Center Parcs? Het van oorsprong Nederlandse vakantieconcept met 29 parken in Europa, waarvan negen in Nederland, is omringd door natuur. Sterker nog, het is al sinds de oprichting in 1968 de filosofie van het bedrijf om maximaal zo’n 10% van een park te bebouwen. De overige 90% moet natuur blijven zodat wij als gasten ervan kunnen genieten en het park een goede en rijke leefomgeving blijft voor plant- en diersoorten.

Natuur in de omgeving van De Eemhof

Al eerder bezochten we een ander fantastisch park in Limburg, Het Meerdal (check deze review) en in België was het goed toeven in hun park De Vossemeren (hebben we ook over geschreven). Toen leerden we al dat elk vakantiepark een biodiversiteitsplan heeft onder leiding van een bioloog en landschapsarchitect en een team natuurspecialisten. Dit keer is De Eemhof voor een bezoekje aan de beurt, een Center Parcs vakantiebestemming in Flevoland. Het park ligt aan het Eemmeer om precies te zijn. Met mooi weer kun je genieten van de strandjes in de omgeving (een walhalla voor watersportliefhebbers) en aan de overkant is het vissersdorpje Bunschoten-Spakenburg altijd een gezellig idee (leuke markt op zaterdag)!

Om even met de natuur te beginnen: De Eemhof ligt ideaal voor natuurliefhebbers aan de rand van het Hulkesteinse bos waar rustzoekers en vogelaars hun hart kunnen ophalen. Staatsbosbeheer heeft de Laakse Slenk hier weer open gegraven. Dit is een watertje dat door het bos loopt en in de loop der jaren dichtgeslibd was geraakt door de aanvoer van klei uit de zee. Het water dat nu door de bossen stroomt, heeft meer (nieuwe) dieren en planten naar het bos gebracht. Wandelschoenen en verrekijker mee dus! 

Maar ook het Horsterwold is niet ver van dit vakantiepark, dit bos in Flevoland is het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa. Dit bos kun je verkennen te voet, op fiets, in de kano of op een paard. Je kunt hier wilde paarden, damherten en vossen spotten en zelfs de otter en bever worden hier regelmatig gezien. Dit kun je uiteraard allemaal zelf gaan ontdekken, maar als je geen ervaringsdeskundige bent, dan is het nóg leuker om dit onder begeleiding van een boswachter te doen. Onze ervaring is dat je dan veel meer leer en ziet. Voor leuke uitjes in het Horsterwold kun je kijken op de pagina van staatsbosbeheer.nl.

Suppen in het Horsterwold en een bezoekje aan Bunschoten-Spakenburg tijdens een eerdere vakantie in Flevoland.

Center Parcs: een oer-Hollands concept

Wist je dat Center Parcs in 1968 is opgericht door een Nederlandse ondernemer Piet Derksen? Hij wilde mensen samenbrengen met de natuur en begon op een stuk grond in Limburg een eerste vakantiepark met de naam Sporthuis Centrum. Voor die tijd was dat baanbrekend: vakantie vieren in de natuur, maar in comfortabele huisjes met zitkuil, televisie en binnenzwembad op het parkterrein. Hoewel de parken toen nog een stuk eenvoudiger waren dan nu, zette hij hiermee een vernieuwende manier van vakantie vieren neer. Hij zette een vakantieconcept neer dat in de jaren erna flink groeide. De filosofie bleef altijd hetzelfde: vakantieparken bouwen in combinatie met natuurherstelprojecten. Wat veel mensen niet weten, is dat de groene parken zijn gecreëerd op plekken waar het niet al te best gesteld stond met de natuur zoals in oude mijnen, op grindafgravingen en oude militaire oefenterreinen. Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen als je tussen al dat groen loopt of fietst.

De Eemhof, het beroemdste zwembad van Nederland?

Center Parcs De Eemhof is natuurlijk vooral bekend om het subtropische zwembad, Aqua Mundo. Centraal gelegen in Nederland én met vijf spectaculaire glijbanen zoals de Duo Racer, de wildwaterbaan, de Turbo Twister en een surfsimulator trekt dit zwembad jaarlijks heel wat bezoekers. Net als veel andere parken, heeft ook De Eemhof een metamorfose ondergaan: de cottages en centrale voorzieningen zijn vernieuwd. Dat maakte ons extra nieuwsgierig naar dit park. Op nog geen vijftig kilometer van Utrecht kun je hier in de bossen het vakantiegevoel beleven, zonder dat je op luxe hoeft in te boeten.

Center Parcs De Eemhof een unieke ervaring midden in de natuur

We waren door Center Parcs uitgenodigd om tijdens de kerstvakantie een lang weekend in hun vernieuwde vakantieconcept in Flevoland te komen ervaren: slapen in de vernieuwde cottages, wandelen in de natuur en een beetje spanning opzoeken met de vertrouwde Center Parcs activiteiten. Het zwembad (de activiteit Family Wild Water Raft is een tip om vroeger je bed voor uit te komen), lasergamen en de Escape Room waren een schot in de roos met twee jongens van acht en negen jaar oud. Dit park is zowel in de zomer als de winter een ideale weekend of (mid)week break (wij waren er in de kerstvakantie). Overdag genoten we van alle activiteiten op het park en een wandeling. En in de avond ploften we met een wijntje en biertje neer bij de haard of gingen we uit eten in één van de restaurants (waar genoeg vegetarische keuzes zijn trouwens, top). Het doel van deze vakantie was – net als de vorige keer – onthaasten, daarin zijn we weer ruimschoots geslaagd.

Handig!

Bij de check-in op De Eemhof ontvangt elke gast een armband. Hiermee kun je digitaal inchecken, het is tevens de sleutel van je cottage en je kunt er activiteiten mee boeken. De armbanden bieden ook toegang tot de Aqua Mundo en helemaal top: je kunt er een zwembad locker mee bedienen! Je hebt dus geen muntgeld nodig (wat ik altijd standaard vergeet).  

Center Parcs en duurzaamheid

Een vakantiepark – en al helemaal een keten zoals Center Parcs –  kan een groot verschil maken door de hele bedrijfsvoering te verduurzamen. In de eerste plaats denk je dan aan groene energie opwekking, goede isolatie van de cottages en hoofdgebouwen, goede afvalverwerking, voldoende vegetarische keuze en lokale producten in de restaurants en parken met een rijke biodiversiteit. Aan al deze thema’s wordt gewerkt, maar Center Parcs geeft ook toe dat er op sommige punten nog werk aan de winkel is. Zo zou het park op meer daken zonnepanelen willen plaatsen of zonneweides willen aanleggen in de omgeving, maar is het door de bosrijke omgeving nog niet altijd haalbaar. Wel wordt alle energie groen opgewekt en wordt er toegewerkt naar 25% minder energieverbruik in 2025 en 35% minder CO2-uitstoot. Nieuwe parken worden niet aangesloten op het aardgas.

Duurzaam feitje over subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo

Om het waterverbruik in de Aqua Mundo te beperken, wordt elke nacht het water van de buitenbaden overgeheveld naar grote tanks net onder de grond om het op temperatuur te houden en warmteverlies te voorkomen.

Al eerder tipten wij duurzaam reizen keurmerken waarop je kunt letten bij het kiezen en boeken van je vakantie. Center Parcs heeft drie van deze gerenommeerde kenmerken:

  • Sinds 2020 zijn alle parken in het bezit van het Green Key certificaat, dit is een keurmerk dat hoge eisen stelt aan groen, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid in de reisbranche. Dit keurmerk laat zien dat het bedrijf er alles aan doet om de druk op het milieu te minimaliseren.
  • Alle Nederlandse Center Parcs parken, dus ook De Eemhof, zijn in het bezit van een Green Key Goud certificaat. Deze hoogste onderscheiding heeft het park gekregen door extra maatregelen zoals de introductie van onder andere herbruikbare tassen, waterbesparing, een flora en faunabeheersplan en een slimme thermostaat in de cottages.
  • Center Parcs was het eerste bedrijf in de recreatiesector dat voldeed aan de ISO 14001 en 150001-normen omdat ze een passend milieumanagement en energiemanagement waarborgen.

Verrassende duurzame weetjes over Center Parcs

Maar er zijn meer duurzame wetenswaardigheden, waardoor je met andere ogen naar jouw Center Parcs gaat kijken. Zo zijn alle parken een biodiversiteitsplan onder leiding van huisbioloog Jean Henkens die al meer dan veertig jaar bij Center Parcs werkt, in zwemparadijs Aqua Mundo is weinig chloor nodig (dag rode ogen!), het verblijf in de cottage is duurzaam en energiezuinig dankzij slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen, het tropisch decor in de Market Dome en in het zwembad bestaat uit bedreigde planten die zijn gered van vernietiging en hier een tweede leven krijgen en zonder pesticiden worden verzorgd, in de restaurants heb je voldoende vegetarische en vegan keuze (de pasta bolognese en de nacho-schotel is standaard met vegetarisch gehakt), sinaasappelschillen worden bewaard om zeep van te maken, koffiedrab blijkt een uitstekende ondergrond te zijn om eigen oesterzwammen op te kweken (dat weten wij ook) en oude frituurolie wordt gebruikt voor biodiesel.

Wil je meer weten over alle duurzame projecten van Center Parcs zowel op het gebied van natuurbehoud, biodiversiteit, klimaat en sociale projecten? Bekijk dan deze website.

Ook naar De Eemhof?

Benieuwd geworden naar de vernieuwde cottages? Dat snappen we! Bekijk meer over De Eemhof en de Comfort, Premium en VIP cottages.

Bronnen: bureau-maris.nl, dagjeindenatuur.nl, visitflevoland.nl, visitflevoland.nl. Foto credits: Center Parcs & thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: