Search
Seizoensgroenten maart: welk groente en fruit is er in maart in het seizoen?

Seizoensgroenten maart: welke groente en fruit zijn er in maart in het seizoen?

Het is alweer maart. De lente is in zicht. Langzamerhand komen de eerste bloemetjes tevoorschijn en er is ook weer wat meer groente en fruit verkrijgbaar van Nederlandse bodem. De keuze is misschien nog niet reuze, er hangen wél veel voordelen aan het eten van seizoensgroenten en -fruit in maart. In dit artikel lees je er alles over.

Geniet nog even van de gezonde wintergroentes die in maart verkrijgbaar zijn

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Na de winter kan ons lichaam wel wat extra vitamines gebruiken. Wanneer je volgens de seizoenen eet, krijg je automatisch de voedingsstoffen binnen die je op dat moment nodig hebt. Is het je wel eens opgevallen dat er in de zomer, wanneer je lichaam veel behoefte heeft aan vocht, vooral sappige vruchten groeien? Terwijl er in de winter veel groenten, zoals knollen en kool groeien, die boordevol vitamines zitten? De natuur is slim en geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben. Profiteer in maart dus nog even van gezonde groentes zoals boerenkool, knolselderij, pastinaak, spruiten en winterpostelein. Naast de extra vitamines zitten er nog veel meer voordelen aan het eten van seizoensgroenten en -fruit.

Een paar mooie voorbeelden van groente (en fruit) uit maart.

De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit: ook in maart

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland groeien? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit uit verwarmde kassen of het buitenland, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten meestal ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. En een bijkomend voordeel? Het is een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen!

Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Toch is dit helaas is dit niet áltijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit er beschikbaar zijn die in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor maart zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten maart:

De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).

Nederlands seizoensfruit maart:

  • appel
  • rabarber
Indiase curry met ingrediënten uit de toko
Heerlijk vegan curry-recept: pittige spinazie op indiase wijze.

Wil je weten welk fruit uit het buitenland je het hele jaar door goed kunt eten als duurzame keuze? Het lijstje vind je in het artikel bij seizoensgroenten en fruit van januari.

Rabarber groeit in maart al in de volle Nederlandse grond.

Waarom bewaargroenten en -fruit ook op het lijstje staan

De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en -fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zou er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en -fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.

Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.

Ken jij de vergeten groente warmoes al?

Warmoes wordt ook wel snijbiet genoemd. Het is een broertje van de rode biet. In tegenstelling tot bietjes, wordt bij warmoes het blad en de stengel gebruikt. Het blad lijkt op spinazie. De steel kun je in stukjes snijden en koken of braden totdat het gaar is. De bladeren kun je net zo bereiden als spinazie en zowel rauw als gekookt eten. Warmoes smaakt heerlijk in bijvoorbeeld quiche, curry of lasagne.

De vergeten groentes raap, rammenas en schorseneer zijn in maart ook nog in het seizoen. In het artikel over de seizoensgroenten en fruit van februari vertel ik je meer over deze groentes. 

Bron: Velt.nu

Ken jij de vergeten groente warmoes al?

Seizoensgroenten en seizoensfruit in maart: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit lijstje op je telefoon. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van maart vinden.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Nu.nl over de voedingsstoffen van seizoensgroenten, Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit. Photo credits: Rabarber in volle grond: Mahlee Plekker, overige foto’s: thegreenlist.nl.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: