Het is alweer maart. De lente is in zicht. Langzamerhand komen de eerste bloemetjes tevoorschijn en er is ook weer wat meer groente en fruit verkrijgbaar van Nederlandse bodem. De keuze is misschien nog niet reuze, er hangen wél veel voordelen aan het eten van seizoensgroenten- en fruit in maart. In dit artikel lees je er alles over.
Geniet nog even van de gezonde wintergroentes die in maart verkrijgbaar zijn
Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten
Na de winter kan ons lichaam wel wat extra vitamines gebruiken. Wanneer je volgens de seizoenen eet, krijg je automatisch de voedingsstoffen binnen die je op dat moment nodig hebt. Is het je wel eens opgevallen dat er in de zomer, wanneer je lichaam veel behoefte heeft aan vocht, vooral sappige vruchten groeien? Terwijl er in de winter veel groenten, zoals knollen en kool groeien, die boordevol vitamines zitten? De natuur is slim en geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben. Profiteer in maart dus nog even van gezonde groentes zoals boerenkool, knolselderij, pastinaak, spruiten en winterpostelein. Naast de extra vitamines zitten er nog veel meer voordelen aan het eten van seizoensgroenten en –fruit.






De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit: ook in maart
De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland groeien? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit uit verwarmde kassen of het buitenland, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevat meestal ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. En een bijkomend voordeel? Het is een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen!
Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze
Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Toch is dit helaas is dit niet áltijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien, of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit er beschikbaar zijn die in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor maart zijn dit de volgende groenten en fruit:
Nederlandse seizoensgroenten maart:
- aardappel
- andijvie
- bloemkool
- boerenkool (inspiratie recept: vegan pompoen stamppot met boerenkool Asian style)
- groene selderij
- knolselderij (inspiratie recept: vega lasagne van knolselderij)
- paddenstoelen (inspiratie recept: oesterzwammen in bierbeslag met een Aziatisch tintje)
- pastinaak
- pompoen (inspiratie recept: pompoen kerrie-quiche)
- prei (inspiratie recept: vegan erwtensoep: snert met pit)
- raap
- radijs
- rammenas
- rode biet
- rode kool
- roodlof
- savooikool
- schorseneer
- spinazie (inspiratie recept: pittige spinazie op indiase wijze)
- spruiten
- ui
- veldsla
- warmoes
- winterpostelein
- witlof
- witte kool
- wortel
Nederlands seizoensfruit maart:
- appel
- rabarber



Wil je weten welk fruit uit het buitenland je het hele jaar door goed kunt eten als duurzame keuze? Het lijstje vind je in het artikel bij seizoensgroenten en fruit van januari.






Rabarber groeit in maart al in de volle Nederlandse grond.
Appels in maart?
Misschien is je opgevallen dat er een aantal groenten en fruit op het lijstje staan, die normaal gesproken in Nederland niet in maart kunnen groeien. In maart hangen er in Nederland geen appels aan de boom en ook de pompoenen groeien niet meer in de volle grond. Toch staan ze, samen met andere groenten en fruit, op het lijstje van seizoensgroenten omdat ze nog steeds verkrijgbaar zijn. In de herfst wordt het groente en fruit geoogst en vervolgens door de producenten bewaard, zodat we er in de wintermaanden nog van kunnen genieten. Voorbeelden van seizoensgroenten van maart die lang bewaard kunnen worden zijn: aardappel, knolselderij, pastinaak, pompoen, rode biet, rode kool, savooikool, ui, witte kool en wortel.
Bronnen: Quest en Eigenwijs Blij.
Ken jij de vergeten groente warmoes al?
Warmoes wordt ook wel snijbiet genoemd. Het is een broertje van de rode biet. In tegenstelling tot bietjes, wordt bij warmoes het blad en de stengel gebruikt. Het blad lijkt op spinazie. De steel kun je in stukjes snijden en koken of braden totdat het gaar is. De bladeren kun je net zo bereiden als spinazie en zowel rauw als gekookt eten. Warmoes smaakt heerlijk in bijvoorbeeld quiche, curry of lasagne.
De vergeten groentes raap, rammenas en schorseneer zijn in maart ook nog in het seizoen. In het artikel over de seizoensgroenten en fruit van februari vertel ik je meer over deze groentes.
Bron: Velt.nu



Seizoensgroenten en seizoensfruit in maart: duurzaam, gezond en goedkoop
We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit lijstje op je telefoon. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van maart vinden.
Meer groene tips van thegreenlist.nl:
- Benieuwd waar je die duurzame seizoensgroenten kunt kopen? Hier moet je zijn voor duurzame boodschappen.
- Hoe zit het eigenlijk met plastic verpakkingen? De waarheid over plastic verpakkingen lees je hier.
- Benieuwd naar de seizoensgroenten van februari? Je vindt ze hier.
Bronnen: Nu.nl over de voedingsstoffen van seizoensgroenten, Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit.
Photo credits: Rabarber in volle grond: Mahlee Plekker, overige foto’s: Saskia Sampimon-Versneij.