Search
Vegan udon noedels met paddenstoelen

Dikke vegan noodles: Udon noodles met paddenstoelen

Eén van de Aziatische foodtrends zijn de Udon noodles. Greenlist-chef Anne dook de keuken in en ging aan de slag met deze dikste vegan noodle. Ze maakte Udon noodles met paddenstoelen. Het stond binnen no-time op tafel, alles werd opgegeten en het was ook nog eens helemaal niet duur. Dit gaan we vaker maken!

Udon noodles? Je weet wel, die dikke vegan noodles!

Mijn pubers zijn gek op noodles. Naast de (ongezonde) instant noodle soepjes eten ze maar wat graag een homemade gerecht met noodles. Noodles heb je in vele soorten en maten. Zo heb je eiermie, ramen, soba, rijstnoedels en nog veel meer, maar Udon noodles zijn de dikste. Deze noodles worden gemaakt van tarwebloem en water. Ze bevatten geen ei, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die plantaardig willen eten. Deze heerlijke Udon noodles met paddenstoelen staat binnen een mum van tijd op tafel en het is ook nog eens een fantastisch budgetrecept, want dit recept is helemaal niet duur!

Omdat Udon noodles zo lekker dik zijn, nemen ze de smaak van je gerecht heel goed op. Ze zijn een beetje chewy en hebben een super bite. Deze Udon noodles smaken lekker in een soep, maar je kunt ze ook prima koud eten. Kortom, altijd een vegan feestje op je bord!

Gemengde paddenstoelen bij de Udon noodles

In dit gerecht gebruikte ik verschillende soorten paddenstoelen. De shiitake wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en behoort tot de smaakvolste en duurste paddenstoelen. Deze paddenstoel is eiwitrijk en bevat vitamine B en C. Verder zaten in mijn mix oesterzwammen. Deze zwam is mijn lievelingspaddenstoel. Het heeft een licht pittige smaak en een lekkere stevige vleesachtige structuur. Je kunt ook heel goed plantaardige kipstukjes maken van deze paddenstoel. Dit doe ik als volgt: ik bak de stukjes in kipkruiden en gebruik bewust een kleinere deksel dan de pan zelf. De deksel gebruik ik dan om steeds het vocht uit de paddenstoel te drukken en te laten verdampen. De huisgemaakte plantaardige kipstukjes die je dan krijgt, zijn heerlijk door je Udon noodles.

Is een paddenstoelenmix te kostbaar, dan kun je ook gewone champignons gebruiken of aan de mix toevoegen. Daarmee wordt het ook hartstikke lekker!

Wist je trouwens dat je oesterzwammen heel gemakkelijk zelf kunt kweken op koffiedik?

Let op: oesterzwammen hebben een laag vochtgehalte en zijn beperkt houdbaar. Berg ze goed op in een afgesloten bewaarbox in de koelkast om ze langer goed te houden. Thegreenlist.nl is ambassadeur van het merk Mepal, zij hebben hele fijne opbergsystemen voor eten en drinken.

Dikke vegan udon noodles met paddenstoelen.

Udon noodles met paddenstoelen

Heb jij weleens wat met Udon noodles gemaakt? Deze dikke chewy noodles staan tegenwoordig heel vaak op de menukaart van hippe restaurants en dus wilde ik het ook thuis proberen te maken. Mijn Udon noodles met paddenstoelen zijn makkelijk om te maken, vegan en o-zo-smaakvol. Benieuwd naar deze vegan noodles? Aan de slag!
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang lunch, avondeten
Keuken Aziatisch
Porties 4

Keukengerei

  • grote wokpan

Ingrediënten
  

  • 125 gr shiitakes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 150 gr oesterzwammen
  • 250 gr champignons
  • 200 gr tempeh
  • 5 el ketjap
  • 4 el sojasaus
  • 2 tl sambal , of meer naar smaak
  • 1 tl five spices
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 el tahin
  • scheut agavesiroop
  • 1 el sesamolie
  • 500 gr sugar snaps
  • 100 gr zeekraal
  • 600 gr Udon thick noodles
  • beetje sap van een limoen
  • extra scheut agavesiroop
  • sesam-zeewierstrooisel (Terra Sana)
  • optioneel: gesneden verse koriander

Instructies
 

  • Marineer de gesneden paddenstoelen en tempeh met ketjap, sojasaus, sambal, five spices, sambal, gesneden knoflook, tahin en agavesiroop en laat even staan.
  • Maak ondertussen de sugarsnaps schoon door de kleine topjes en draden te verwijderen.
  • Warm een scheut sesamolie op in de wok en bak de gemarineerde paddenstoelen en tempeh op hoog vuur al omscheppend. Verspreid het mengsel af en toe door de pan, zodat het vocht goed kan verdampen.
  • Voeg na 12 minuten de sugar snaps toe en roerbak mee.
  • Zet het vuur iets lager en voeg na 3 minuten de gesneden zeekraal en gekookte Udon noodles toe. Schep 1 minuut om en serveer. Bestrooi met het sesam-zeewierstrooisel.
Trefwoord budgetkoken, vegan recept, Aziatisch eten, paddenstoelen, noodles, udon noodles, noedels

Meer makkelijke vegan recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: