Eén van de Aziatische foodtrends van 2023 zijn de Udon noodles. Greenlist-chef Anne dook de keuken in en ging aan de slag met deze dikste vegan noodle. Ze maakte Udon noodles met paddenstoelen. Het stond binnen no-time op tafel, alles werd opgegeten en het was ook nog eens helemaal niet duur. Dit gaan we vaker maken!
Udon noodles? Je weet wel, die dikke vegan noodles!
Mijn pubers zijn gek op noodles. Naast de (ongezonde) instant noodle soepjes eten ze maar wat graag een homemade gerecht met noodles. Noodles heb je in vele soorten en maten. Zo heb je eiermie, ramen, soba, rijstnoedels en nog veel meer, maar Udon noodles zijn de dikste. Deze noodles worden gemaakt van tarwebloem en water. Ze bevatten geen ei, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die plantaardig willen eten. Deze heerlijke Udon noodles met paddenstoelen staat binnen een mum van tijd op tafel en het is ook nog eens een fantastisch budget recept, want dit recept is helemaal niet duur!
Omdat Udon noodles zo lekker dik zijn, nemen ze de smaak van je gerecht heel goed op. Ze zijn een beetje chewy en hebben een super bite. Deze Udon noodles smaken lekker in een soep, maar je kunt ze ook prima koud eten. Kortom, altijd een vegan feestje op je bord!
Gemengde paddenstoelen bij de Udon noodles
In dit gerecht gebruikte ik verschillende soorten paddenstoelen. De shiitake wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en behoort tot de smaakvolste en duurste paddenstoelen. Deze paddenstoel is eiwitrijk en bevat vitamine B en C. Verder zaten in mijn mix oesterzwammen. Deze zwam is mijn lievelingspaddenstoel. Het heeft een licht pittige smaak en een lekkere stevige vleesachtige structuur. Je kunt ook heel goed plantaardige kipstukjes maken van deze paddenstoel. Dit doe ik als volgt: ik bak de stukjes in kipkruiden en gebruik bewust een kleinere deksel dan de pan zelf. De deksel gebruik ik dan om steeds het vocht uit de paddenstoel te drukken en te laten verdampen. De huisgemaakte plantaardige kipstukjes die je dan krijgt, zijn heerlijk door je Udon noodles.
Is een paddenstoelenmix te kostbaar, dan kun je ook gewone champignons gebruiken of aan de mix toevoegen. Daarmee wordt het ook harstikke lekker!
Wist je trouwens dat je oesterzwammen heel gemakkelijk zelf kunt kweken op koffiedik?
Let op: oesterzwammen hebben een laag vochtgehalte en zijn beperkt houdbaar. Berg ze goed op in een afgesloten bewaarbox in de koelkast om ze langer goed te houden. Thegreenlist.nl is fan en ambassadeur van het merk Mepal, zij hebben hele fijne opbergsystemen voor eten en drinken.

Udon noodles met paddenstoelen
Keukengerei
- 1 grote wokpan
Ingrediënten
- 125 gram shiitakes
- 250 gram kastanjechampignons
- 150 gram oesterzwammen
- 250 gram champignons
- 200 gram tempeh
- 5 el ketjap
- 4 el sojasaus
- 2 tl sambal , of meer naar smaak
- 1 tl five spices
- 4 tenen knoflook fijngesneden
- 2 el tahin
- scheut agavesiroop
- 1 el sesamolie
- 500 gram sugar snaps
- 100 gram zeekraal
- 600 gram Udon thick noodles
- beetje sap van een limoen
- extra scheut agavesiroop
- sesam-zeewierstrooisel (Terra Sana)
- verse koriander, gesneden (optie)
Instructies
- Marineer de gesneden paddenstoelen en tempeh met ketjap, sojasaus, sambal, five spices, sambal, gesneden knoflook, tahin en agavesiroop en laat even staan.
- Maak ondertussen de sugarsnaps schoon door de kleine topjes en draden te verwijderen.
- Warm een scheut sesamolie op in de wok en bak de gemarineerde paddenstoelen en tempeh op hoog vuur al omscheppend. Verspreid het mengsel af en toe door de pan, zodat het vocht goed kan verdampen.
- Voeg na 12 minuten de sugar snaps toe en roerbak mee.
- Zet het vuur iets lager en voeg na 3 minuten de gesneden zeekraal en gekookte Udon noodles toe. Schep 1 minuut om en serveer. Bestrooi met het sesam-zeewierstrooisel.
Meer makkelijke vegan recepten van thegreenlist.nl:
- Eerder maakte Anne dit heerlijke vegan Indiaas recept: beans aloo.
- Ook deze vegan venkelschotel met krieltjes doet het meestal goed bij het hele gezin.
- Heb je nog groenten over? Probeer dan deze makkelijke vegan curry met kikkererwten.
- Of wat dacht je van vegan gnocchi met groenten in tomatensaus.
Photo credits: Anne van Twillert.