Seizoensfruit juli: welk fruit en groente zijn er in juli in het seizoen?

Seizoensfruit juli: welke groente en fruit zijn er in juli in het seizoen?

Hopelijk heeft de maand juli een paar mooie zomerdagen voor ons in petto. En wat is er dan lekkerder dan ‘s avonds een heerlijke barbecue? Deze maand kun je duurzaam barbecueën, want er zijn in Nederland in juli veel groentes in het seizoen. Gepofte aardappel, geroosterde paprika of courgette gaan prima op de barbecue. En een salade mag natuurlijk ook niet ontbreken. Of wat dacht je van een frisse fruitsalade? In juli is er namelijk genoeg seizoensfruit uit Nederland beschikbaar, zoals aardbei, abrikoos of perzik.

Geniet in juli van sappig en vers seizoensfruit en seizoensgroenten

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Tijdens warme zomerdagen is het belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Wist je dat veel groenten en fruit dat in juli in Nederland in het seizoen is, een hoog vochtpercentage heeft? Sappige komkommers, bleekselderij, aardbeien… De natuur is slim, dus laten we daar gebruik van maken. Er is in juli genoeg keuze aan seizoensfruit en -groenten, dus met het lijstje in dit artikel is het straks een eitje om volgens de seizoenen boodschappen te doen.

De voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Fruit of groente dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensfruit en seizoensgroenten beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de vruchten of groenten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoenfruit en -groente bevat ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Tenslotte is het meestal een stuk goedkoper om fruit en groente uit het seizoen te kopen.

Fruit of groente uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om fruit of groente uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien, of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke vruchten en groenten in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor juli zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten juli:

Nederlands seizoensfruit juli:

 • aardbei
 • abrikoos
 • blauwe bes
 • braam
 • framboos
 • kers
 • nectarine
 • perzik
 • rabarber
 • rode bes
 • zwarte bes

Welk seizoensfruit en seizoensgroenten bevatten het meeste vocht?

Ben je geen ster in drinken, maar wil je toch wat extra vocht binnenkrijgen? Voeg dan de volgende seizoensgroenten of seizoensfruit toe aan je maaltijd. Deze groenten en fruit zijn in juli in het seizoen en hebben een hoog vochtpercentage: komkommer (96 procent), bleekselderij (95 procent), radijs (95 procent), tomaat (94 procent), groene paprika (94 procent), bloemkool (92 procent), spinazie (91 procent), aardbei (91 procent), broccoli (91 procent), wortel (90 procent), blauwe bes (88 procent) en frambozen (85 procent).

Let wel op dat je de groente of het fruit rauw eet. Maak bijvoorbeeld een lekkere salade met komkommer, tomaat en paprika of een lekkere fruitsalade met aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Wanneer je de groente of het fruit kookt, gaat er vocht verloren. Dit effect is nog groter als je ze in de oven doet of op de barbecue legt. Dus mocht je tijdens een warme dag zin hebben om ‘s avonds lekker te barbecueën, maak er dan een sappige salade bij met groente of fruit uit het seizoen. Zo krijg je niet alleen wat extra vocht binnen, maar heb je ook gelijk een vitamineboost. Water drinken is nog steeds belangrijk; alleen door ook sappige groente en fruit te eten, kun je jezelf misschien wel een glaasje water per dag besparen. 

Knoflook van Nederlandse bodem

Ook lekker bij de barbecue: knoflook. En deze hoeft niet van ver te komen. In juli en augustus is knoflook van Nederlandse bodem beschikbaar.

Bron: Velt.nu.

Seizoensfruit en seizoensgroenten in juli: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit lijstje op je telefoon. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel het seizoensfruit of de seizoensgroenten van juli vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit, AD.nl en Eetblog.nl over het vochtgehalte van groente en fruit.

Photo credits: barbecue: Mike Fox (Unsplash), salade: Jill Wellington (Pexels), hoofdbeeld en overige foto’s seizoensgroenten en -fruit: Saskia Sampimon-Versneij van thegreenlist.nl.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap én ze is als content manager een stille kracht achter het magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Op haar eigen Insta @kirsten.marit.schoner deelt ze ook duurzame tips.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap én ze is als content manager een stille kracht achter het magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Op haar eigen Insta @kirsten.marit.schoner deelt ze ook duurzame tips.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: