Zoek
Seizoensfruit augustus: welk fruit en welke groenten zijn er in augustus in het seizoen?

Seizoensfruit augustus: welke groente en fruit zijn er in augustus in het seizoen?

Fruitliefhebbers opgelet! Augustus is echt luilekkerland als je van fruit houdt: deze maand is verreweg het meeste seizoensfruit beschikbaar van het hele jaar. Druiven, pruimen, vijgen en zelfs meloenen kunnen deze maand in de Nederlandse grond of in onverwarmde kassen groeien. Maar ook voor de groenteliefhebbers geldt – er is er deze maand meer dan genoeg keuze! In augustus zijn er maar liefst 36 soorten groentes in het seizoen. Ben je benieuwd welk seizoensfruit en welke seizoensgroenten jij in augustus met een gerust hart in je boodschappenmandje kunt leggen?

Augustus: de beste maand voor seizoensfruit van Nederlandse bodem

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Als je volgens de seizoenen eet, is augustus een fijne maand. Er is zoveel lekkers beschikbaar van Nederlandse bodem. Vooral wat betreft seizoensfruit, is augustus de beste maand van het jaar. In augustus zijn er maar liefst vijftien soorten fruit in Nederland in het seizoen. Ben je iets te enthousiast geweest en heb je te veel fruit in huis gehaald? Geen zorgen, ik vertel je straks hoe en waar je het seizoensfruit van augustus het beste kunt bewaren, zodat het langer houdbaar blijft en je er dus langer van kunt genieten.

Seizoensfruit van augustus en prachtige zomerbietjes.

De voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten

De supermarkten liggen elke maand vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Verse producten die een langere transportweg hebben of in verwarmde kassen geteeld worden, hebben over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensfruit en seizoensgroenten beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de vruchten of groenten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoenfruit en -groente bevatten ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om fruit en groente uit het seizoen te kopen.

Fruit of groente uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om fruit of groente uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke vruchten en groenten in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor augustus zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten augustus:

Broccoli snel roerbakken

Nederlands seizoensfruit augustus:

 • aardbei
 • abrikoos
 • appel
 • blauwe bes
 • braam
 • druif
 • framboos
 • kers
 • meloen
 • nectarine
 • peer
 • perzik
 • pruim
 • vijg
 • zwarte bes

Ideeën voor prachtige fruitspiesjes en verfrissende ijsjes, die je met het seizoensfruit van augustus kunt maken, vind je in het artikel met duurzame schooltraktaties.

Hoe kun je het seizoensfruit van augustus het beste bewaren?

Omdat er maar een paar maanden zijn waar er veel verschillende soorten seizoensfruit in Nederland beschikbaar zijn, wil je hier natuurlijk extra van genieten. In het artikel met seizoensfruit van juni, gaf ik al tips hoe je overrijp fruit kunt verwerken en fruit op de lange termijn kunt bewaren. Als je het seizoensfruit van augustus liever vers eet, let er dan op hoe en waar je het fruit bewaart.

Bewaar fruit (en groente) dat ethyleen uitscheidt apart

Sommige soorten fruit en groente scheiden het gas ethyleen uit. Dit gas zorgt ervoor dat ander fruit of groente dat dichtbij ligt, sneller rijp wordt. Daarom kun je de volgende soorten fruit en groente beter in hun eentje bewaren: abrikoos, appel, meloen, nectarine, peer, perzik, pruim en tomaat. (Avocado, banaan, kiwi, mango en passiefruit behoren niet tot de seizoensgroenten, maar scheiden wel veel ethyleen uit. Dus mocht je ze in huis hebben: bewaar ze dan ook apart).

Bewaar fruit op de juiste plek

Fruit blijft ook langer vers als je het op de juiste plek bewaart. Het meeste fruit dat in een koud land zoals Nederland groeit, is langer houdbaar in de koelkast. Dit geldt voor al het seizoensfruit van augustus, behalve voor meloen. Deze kun je beter buiten de koelkast bewaren. Als je benieuwd bent, waar je andere soorten fruit en groente het beste kunt bewaren: bekijk dan dit artikel.

Seizoensfruit en seizoensgroenten in augustus: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit lijstje op je telefoon. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel het seizoensfruit of de seizoensgroenten van augustus vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit, Voedingscentrum over het bewaren van fruit. Photo credits: koelkast: Cottonbro Studio (Pexels), hoofdbeeld en overige foto’s: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: