Duurzame schooltraktaties ideeën

7 ideeën voor duurzame schooltraktaties: gezond voor kids en de planeet

Elk jaar weer een nieuwe, originele en gezonde schooltraktatie verzinnen is niet altijd even makkelijk. Als je de traktatie dan ook nog zo duurzaam mogelijk wilt maken, kan het al helemaal een uitdaging worden. Waar moet je allemaal op letten als je een gezonde, duurzame schooltraktatie wilt maken? En hoe maak je een traktatie die niet alleen lief is voor het milieu, maar ook een hit is bij de kinderen? Kirsten zocht het voor je uit. Met hulp van volgers van thegreenlist.nl, stelde ze een top zeven duurzame schooltraktaties samen. Deze duurzame traktaties zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook gezond en makkelijk zelf te maken.

Hoe maak je een gezonde en duurzame schooltraktatie?

Kinderverjaardagen zijn elk jaar weer een feest. Niet alleen thuis, maar ook op school. Want, wie jarig is, trakteert. Zoek jij nog inspiratie wat je dit schooljaar weer voor traktatie kunt maken? En wil je de traktaties graag wat duurzamer aanpakken? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je hoe je een schooltraktatie duurzamer kunt kiezen. Je vindt er niet alleen tips, maar ook een top zeven van duurzame en gezonde schooltraktaties met lekkere recepten. Ik beloof je dat ik even met iets anders kom dan met een puntzak popcorn. Er is niets mis met popcorn hoor. Dit kan een perfecte duurzame traktatie zijn. Maar geef toe, heel origineel is deze niet meer…

Hoe kies je een duurzame traktatie?

Ga voor vegetarisch of vegan

Vlees is het voedingsmiddel met de meeste negatieve impact op het milieu. Dus als je duurzaam wilt trakteren, is de eerste stap om een traktatie zonder vlees te maken. Ook zuivel belast het klimaat meer dan plantaardige producten. Dus wil je de traktatie nog een stapje duurzamer maken: kies er dan voor om zuivel te vermijden of te vervangen door een vegan variant.

Lokaal en seizoensgebonden groente en fruit

Als je graag een duurzame vegan traktatie wilt, dan doe je het met fruit en groente altijd goed. Als je dit op een leuke manier bereidt (zie verderop), worden de kinderen ook heel blij van deze traktatie. Wil je het nog een stapje duurzamer maken? Ga dan voor lokaal groente of fruit dat op Nederlandse bodem geteeld is. Ook is het een duurzame keuze om fruit en groente van het seizoen te kopen. Ten slotte kun je ervoor kiezen om biologische etenswaren te kopen. Bij thegreenlist.nl hebben we alle seizoensgroenten en -fruit op een rij gezet. Elke maand heeft een eigen artikel gekregen!

Vermijd onnodige verpakkingen

Niet alleen de traktatie zelf, maar ook de verpakking heeft impact op het milieu. Al is deze impact minder dan de keuze van de traktatie. Volgens Milieu Centraal zorgen verpakkingen van etenswaren voor maar tien procent van de milieu impact, vijftien procent zit in verspilling en de rest wordt veroorzaakt door de productie en het transport. De meeste impact maak je dus door te kiezen voor een vega(n) traktatie die je lokaal en seizoensgebonden koopt. En door ervoor te zorgen dat er geen eten verspild wordt. Maar alle kleine beetjes helpen en dus loont het wel degelijk om onnodig verpakkingsmateriaal te vermijden. Of het nou plastic is of papier: less is more. Kijk ook eens wat je thuis nog hebt liggen, misschien hoef je helemaal niks nieuws te kopen om een leuke traktatie te knutselen.

Ook al heeft plastic een veel slechter imago dan papier, het hoeft niet per se slecht te zijn. Hierover lees je meer in dit artikel. Kies je liever een papieren verpakking dan plastic? Kies dan voor gecertificeerd papier met een keurmerk.

Wanneer de traktatie coronaproof moet zijn, kom je bijna niet onder een verpakking uit. De enige verpakkingsvrije optie die wij kunnen bedenken: fruit met een dikke schil zoals banaan of mandarijn. Een aantal suggesties vind je in dit artikel.

Voorkom verspilling

Voedselverspilling is niet alleen zonde voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Informeer je daarom van tevoren goed hoeveel traktaties er daadwerkelijk nodig zijn en of er nog speciale wensen of allergieën zijn.

Top 7 duurzame schooltraktaties

Het is best lastig om duurzame schooltraktaties te vinden die aan alle bovenstaande tips voldoen. En dan moet het er natuurlijk ook nog leuk uit zien voor de kinderen. Toch hebben we, met hulp van volgers van thegreenlist.nl, zoveel mogelijk ideeën voor duurzame schooltraktaties verzameld. Hieronder vind je onze top zeven duurzame schooltraktaties.

Twee feestelijke en duurzame kindertraktaties.

Fruitspiesjes

Een traktatie die aan bijna alle bovenstaande duurzame tips voldoet, zijn fruitspiesjes. Deze traktatie is vegan en je kunt eenvoudig voor lokaal en seizoensgebonden fruit (of groente) kiezen. Behalve bamboe of houten spiesjes heb je verder geen verpakking nodig. Wanneer je op internet naar inspiratie voor fruitspiesjes zoekt, vind je genoeg voorbeelden. Ik maakte deze pauw voor de vijfde verjaardag van mijn dochter en hij was binnen no-time opgegeten.

Vegan cactus

Houdt jouw kind meer van hartig? Wat dacht je dan van deze stoere cactus met vegan worstjes. Met deze traktatie steelt jouw kroost zeker de show op school. Bijkomend voordeel: deze cactus is makkelijk te maken. Ik gebruikte een grote courgette uit onze eigen tuin, maar je kunt ook een grote komkommer nemen. Met een mes sneed ik scherpe puntjes aan de vegan worstjes en prikte ze vervolgens met een houten tandenstoker in de courgette. Als bijlage kun je groentesticks maken of je kunt er bijvoorbeeld wat tortilla chips of soepstengels bij doen. Deze traktatie is ook heerlijk in combinatie met een (zelfgemaakte) hummus dip.

Minipizza’s

Pizza’s vallen altijd in de smaak. Minipizza’s zijn makkelijk om uit te delen en hebben geen verpakking nodig. Leg ze op een mooi dienblad of versierde kartonnen doos en je hebt een heerlijke, duurzame traktatie. Minipizza’s zien er feestelijk uit en zijn eenvoudig zelf te maken. Het lekkerste recept voor je eigen pizzadeeg vind je hier. Rol het deeg uit en steek er met een rond schaaltje minipizza’s uit. Als je het recept aanhoudt, heb je ongeveer 12 minipizza’s. Voor de topping neem je 100 gram gezeefde tomaten, ¼ theelepel zout en een theelepel oregano. Doe er vervolgens nog wat vega(n) kaas op en lokale seizoensgroenten naar keus. Bak de pizza’s op 230°C ongeveer 8-10 minuten in de oven.

Deze minipizza’s zijn trouwens heel leuk om samen met je kind te maken. Geen traktatiestress, maar quality time samen met je kind tijdens de voorbereidingen van de traktatie. Heerlijk toch?!

Twee duurzame kindertraktaties: zelfgemaakte mini pizza’s en bananenkoekjes.

Homemade vegan koekjes

Een leuke tip van een volger van thegreenlist.nl: een koffiefilter met homemade (vegan) koekjes. Koekjes doen het altijd goed. Als de koekjes dan ook nog vegan zijn en duurzaam verpakt worden, ben je lekker bezig.  Met dit snelle en makkelijke recept, bak je in een handomdraai lekkere vegan koekjes:

Vegan bananen koekjes:

Benodigdheden voor ongeveer 60 koekjes:

  • 8 rijpe bananen
  • 240 gram speltmeel
  • 2 eetlepels bakpoeder

Instructies:

  • Prak de bananen en roer daarna het meel en het bakpoeder er doorheen.
  • Doe het beslag met een eetlepel op een bakblik. Een koekje heeft ongeveer de grootte van één eetlepel.
  • Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten met 175°C goudbruin in de oven. Je hoeft de oven niet voor te verwarmen.

Bananen zijn natuurlijk niet het meest duurzame fruit. Kies daarom voor bananen met een keurmerk zoals het biologisch, fairtrade of het Rainforest Alliance keurmerk. Het voordeel van bananen in bovenstaand recept, is dat je geen suiker nodig hebt en de koekjes toch lekker zoet zijn. Je kunt er ook voor kiezen om (een gedeelte van) de bananen te vervangen door bijvoorbeeld appel, peer of aardbeien.

Schooltraktatie voo zomerkindjes: zelfgemaakte vegan ijsjes

Met warm weer gaat er niks boven een lekker, verkoelend ijsje. Als je zelf ijsjes maakt, voorkom je een hoop verpakkingsmateriaal en weet je precies wat erin zit. Je kunt het dan zo duurzaam maken als je zelf wilt, met seizoensgebonden en lokaal fruit.

De ijsjes op de foto zijn gemaakt van aardbeien, appel en peer. Pureer eerst de aardbeien en giet het in de ijsvormpjes, zodat ongeveer ¼ van het vormpje vol is. Pureer dan de appel en peer en maak hiermee de ijsvormpjes vol.

Voorverpakte duurzame schooltraktaties

Een tijd lang moesten de schooltraktaties coronaproof zijn. In dit geval is een beetje verpakkingsmateriaal bijna onvermijdelijk. Hopelijk is dit gedoe nu eindelijk voorbij, maar voor het geval dat dit niet zo is, hebben we ook nog een paar ideeën voor duurzame voorverpakte traktaties.

Rozijnen horloges

Hoe leuk zijn deze horloges? Mijn dochter heeft er in ieder geval eerst een hele tijd mee gespeeld, voordat ze de rozijntjes opat. De horloges zijn makkelijk te maken: pak een doosje rozijntjes in met inpakpapier, knutselpapier of een ander soort papier dat je thuis nog hebt liggen. Vouw daarna een lang strookje papier een paar keer dubbel voor het bandje. Knip nog een rond stukje papier uit voor het klokje en plak deze vervolgens op het doosje. Wanneer je effen papier gebruikt, zou je ook nog een boodschap op het bandje kunnen schrijven.

Maak je eigen knutsellijm:

Wist je trouwens dat je heel makkelijk met een beetje bloem, suiker en water je eigen knutsellijm kunt maken? Neem net zoveel bloem als suiker en meng er dan het water door, totdat er een gladde massa ontstaat. Als je nog lijm over hebt na het knutselen, kun je deze twee tot drie maanden bewaren in de koelkast. Het enige nadeel is dat je ‘s zomers buiten wel op moet passen met deze lijm, want de wespen en bijen zijn er dol op.

Voorverpakte kindertraktatie.
Gezonde en duurzame schooltraktaties: piraten bananen.
Coronaproof kindertraktatie: fruit met een schil.

Piraten bananen of indianen mandarijnen

Deze traktaties zijn coronaproof en verpakkingsvrij. Je hebt er alleen een klein beetje knutselmateriaal voor nodig, dat je misschien sowieso thuis al hebt liggen. Hoe gezellig zijn deze stoere bananen-piraten? Ze zijn snel en makkelijk te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is een zwarte stift en een paar lapjes stof of papier. Een leuk alternatief voor de herfst of winter, wanneer de mandarijnen seizoen hebben: indianen mandarijnen. Teken een gezichtje op de mandarijnen en maak van een beetje papier een hoofdband en een veer. Klaar is je duurzame traktatie!

Duurzame schooltraktaties: minder moeilijk dan het lijkt

Deze zeven leuke voorbeelden bewijzen dat een duurzame schooltraktatie maken best makkelijk te doen is en vooral hele originele ideeën oplevert. De favoriete schooltraktatie van mijn kids? De bananenkoekjes en ijsjes vinden ze heerlijk, maar omdat ik dit vaker maak, was het minder een verrassing voor ze. De pauw en de pizza’swaren denk ik de grootste hit, want een traktatie die er zo mooi uitziet, smaakt natuurlijk ook véél lekkerder.

Ik hoop dat ik je met mijn stappenplan en recepten een eindje op weg heb geholpen om het de volgende keer nóg een beetje duurzamer aan te pakken. Heb jij nog een leuk recept voor een duurzame schooltraktatie? Laat het weten via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina. Disclaimer: voor dit artikel zijn geen voedingsmiddelen verspild. Alle traktaties die je op de foto’s ziet zijn helemaal opgegeten.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Milieu Centraal, Milieu Centraal, Milieu Centraal, Rainforest Alliance. Photo credits: Kirsten Schoner.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: