Duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen.

Duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen

Gymspullen, een goede fiets, een broodtrommel, een rugtas, snacks die voldoen aan het lunchbeleid van de school: als je schoolgaande kinderen hebt, dan weet je dat je aan de beurt bent en regelmatig uitgaven moet doen. Maar ook voor schoolgaande kinderen kun je duurzame keuzes maken. En guess what: vaak zijn dit keuzes waarmee je goedkoper uit bent. Daarom nu een lijstje met duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen. Heb je hier al aan gedacht?

Duurzame tips voor school waarmee je geld bespaart

Bij aanvang van het schooljaar is het weer bal, maar ook tijdens het schooljaar komt het best wel vaak voor dat schoolkinderen nieuwe spullen nodig hebben. Als je niet oplet, dan kan dit best een duur geintje worden en dat is niet bepaald duurzaam. Wist je bijvoorbeeld dat de consumptie van spullen de grootste impactmaker is van een gemiddelde Nederlander? Kortom, naar school gaan kan duurzamer, goedkoper en vooral slimmer! Met deze tips houd je de kosten een beetje binnen de perken komend schooljaar én ben je nog duurzaam bezig ook!

‘Nieuwe’ gymspullen fixen op het schoolplein

Regelmatig word je geacht om de gymspullen van je kroost te checken: passen ze hun gymschoenen en outfit nog wel? Want zonder gympen, mogen de kinderen niet meedoen aan de les. Althans dat is de regel bij ons op school. Je kunt elk jaar een nieuw outfit scoren in een webshop of bij de Decathlon. Of je checkt op het schoolplein en in WhatsApp-groepen van school of je nog een sportsetje of paar schoenen kunt overnemen. Gymspullen tweedehands kopen is dus mijn eerste tip. Wij zijn als gezin niet lang van stuk. Dat is vaak een nadeel, maar in dit geval is dat een voordeel. Tot nu toe lukt het mij steeds om gymschoenen voor mijn zoontje Frank (7) over te nemen van een klasgenootje die het niet meer past. Behoort jouw kind wel tot de langere kinderen van de klas, dan loont het om in hogere groepen te gaan vissen naar schoenen. Je zal zien dat je mooie exemplaren kunt vinden voor een appel en een ei!

Kom je er in het schoolnetwerk niet uit, dan kun je altijd nog Marktplaats, Facebook of Vinted proberen. Stel een zoekopdracht in met een straal van maximaal zeven tot tien kilometer. Zo krijg je elke dag als eerste de advertenties bij jou in de buurt te zien. Voor vertrapte, afgedankte schoenen hoef je bij gymschoenen niet zo bang te zijn aangezien deze gemiddeld één keer per week binnen worden gedragen.

Tweedehands schoenen overgenomen van klasgenootje.

Dure aankoop door stress

Goede planning is key om duurzame, prijsbewuste aankopen te doen, ook voor je kids. Toen de gymschoenen van mijn zoontje een keer kwijt waren, was mijn eerste reactie om snel een nieuw paar te kopen (want hij kan niet zonder). Gelukkig waren de schoenen weer snel terecht. Hierdoor heb ik geleerd dat het slimmer is om altijd een tweede tweedehands paar in een iets grotere maat in huis te hebben. Is een schoen kwijt, kapot of te klein, dan heb je meteen een duurzaam alternatief in huis en voorkom je dat je een snelle ‘onduurzame’ en dure aankoop moet doen om het probleem op te lossen. Die grotere gymschoen ga je toch een keer nodig hebben, dus waarom niet eerder in huis halen?

thegreenlist.nl

Een goede tweedehands fiets vind je op Marktplaats

Er zijn nog steeds veel kinderen die voor hun verjaardag een nieuwe fiets krijgen, een dure uitgave waar doorgaans zuinig mee wordt omgegaan. Dat is goed nieuws voor duurzame koopjesjagers, want dat zijn de perfecte kinderfietsen om tweedehands aan te schaffen. De beste tweedehands kinderfietsen vind ik op Marktplaats. Je moet wel goed opletten, want de keuze is reuze en er worden ook veel barrels verkocht. Helaas kan ik hier zelf over meepraten: voor mijn zoontje hebben we een keer een tweedehands fiets gekocht voor tien euro die we vervolgens voor ruim zeventig euro hebben moeten laten repareren (en het nooit geweldig heeft gedaan). Deze miskoop heeft ons veel tijd, geld en irritatie gekocht dat wij sindsdien mikken op het duurdere segment tweedehands fiets.

Wij hebben het fietsmerk Cube ontdekt, nieuw kost deze kinderfiets mountainbike circa vierhonderd euro. Op Marktplaats proberen wij een tweedehands exemplaar van dit merk te vinden van de eerste eigenaar voor circa honderdvijftig tot tweehonderd euro. Daarmee hebben wij elke keer een geweldige koop.

Bekijk mijn tips voor het vinden van Marktplaats schatten.
Bekijk ook mijn tips voor het vinden van rommelmarkt schatten.

Duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen: investeer in goede tweedehands kinderfiets.

Tip voor een kindvriendelijk fietsslot

Ik weet niet hoe jouw kinderen zijn, maar mijn zoontje (7) een fietssleutel laten bewaren, is geen goed idee. Mijn gouden tip: investeer in een cijferslot! Zo kun je nooit de sleutel kwijtraken en kinderbreinen zijn zo goed in het onthouden van dingen. Laat ze zelf een code verzinnen en ze zullen het niet snel vergeten.

thegreenlist.nl

Investeer in oersterke broodtrommel en drinkbeker

Een uitgave die ik niet zo snel tweedehands zou doen, zijn lunchtrommels en drinkbekers. Ik weet dat de kringloopwinkels er vol mee liggen, maar ik vind het te lastig te bepalen of een broodtrommel wel of niet vrij is van hormoonverstorende stofjes, zoals BPA. Om die reden kook ik dit dus wel nieuw, maar duurzamer. Mijn tip is om te kiezen voor een degelijk exemplaar, zodat je er jaren mee kunt doen. Mijn zoontje heeft een broodtrommel en lunchbeker van Mepal, maar ik weet ook dat veel volgers fan zijn van broodtrommels van RVS. Wat je ook kiest: ga voor een neutrale kleur en print, want voor je het weet vinden ze het kinderachtig en willen ze er niet meer mee gezien worden. WIl je meer weten over deze hormoonverstorende stofjes? Dan is deze aflevering van Zembla over zorgwekkende stoffen een kijktip.

Leuk verjaardagcadeau: duurzame rugtas

Een goede rugtas kun je ook uitstekend tweedehands vinden. Wat ook een leuke tip is, geef een mooie rugtas en broodtrommel/lunchbeker voor de (vierde) verjaardag cadeau (of vraag opa en oma dit nuttige cadeau te geven). Mocht je nog hard op zoek zijn naar inspiratie voor een mooie duurzame rugtas? Mijn zoontje heeft een kleine okergele Fjallraven rugtas, deze is onverwoestbaar. Zelf ben ik heel blij met een groter maatje van dit merk, een special edition rugtas gemaakt van pijnbomen (duurzaam materiaal).

Duurzame kinderkleding

Voor wie de traditie in ere wil houden en bij aanvang van het schooljaar de kinderen in het nieuw wil steken, heb ik ook een leuke duurzame budgettip. Probeer de garderobe aan te vullen met tweedehands kledingitems en leg een groeiplank aan waar je toekomstige kleding opbergt. Met een groeiplank heb je altijd iets liggen voor het geval als iets te klein wordt, kwijtraakt of stukgaat. Zo voorkomen je een dure, makkelijke aankoop omdat je snel iets gefixt moet hebben. Bekijk ook mijn tips voor het aanleggen van een duurzame kindergarderobe, inclusief fijn lijstje met duurzame kinderkledingmerken.

Duurzame tip voor kinderen: een school rugtas als verjaardagscadeau.

Laptop of tablet

Oudere kinderen, maar door de lockdowns ook jongere kinderen, hebben natuurlijk devices nodig om hun schoolwerk te kunnen doen. Ook dit kun je duurzamer aanpakken en tegelijk veel geld besparen. Waarom heeft een kind het allernieuwste model gadget nodig? Ga voor een recent model laptop, tablet of telefoon en koop deze refurbished, tweedehands dus. Het voordeel van refurbished is dat deze vooraf wordt nagekeken en dat je vaak ook nog garantie hebt. Eerder deelde mijn man David tips om goede elektronica tweedehands te vinden.

Schoolspullen wegdoen

Heb je mooie kinderspullen waar je kind te groot voor is geworden? Je kunt een leuk zakcentje verdienen door de mooiste spullen door te verkopen. Lukt dit niet, heb je weinig tijd of succes hiermee? Gooi niets weg: geef het door aan vrienden, een goed doel of doneer het aan de kringloopwinkel.

Bekijk mijn tips voor online verkopen van tweedehands spullen.

thegreenlist.nl

Lunch- en traktatiebeleid

Tot slot nog even een laatste tip passend bij het lunch- en traktatiebeleid van school. Geef (zolang je er nog invloed op hebt) kinderen vaker een vegetarische lunch mee, voorkom wegwerpverpakkingen zoals drinkpakjes en zakjes en kies voor lokaal en seizoensgebonden fruit voor het tien uurtje. Dit is niet alleen duurzamer en gezonder, je zal zien dat je er ook geld mee uitspaart! Laatst kreeg ik een bericht van de directeur van de basisschool van mijn zoontje met de oproep om minder voorverpakte koeken mee te geven voor het tienuurtje, om drinkbekers te stimuleren en om het traktatiebeleid te versoberen: zoet én hartig én een goedkoop speelgoedje vindt onze school (terecht) te veel van het goede. Graag éen traktatie zonder speelgoed is de wens en daar sluit ik me helemaal bij aan!

Back to school maar dan duurzamer

Heb je naar aanleiding van deze duurzame schooltips een vraag of mis je een waanzinnig goed duurzaam én prijsbewust idee. Laat het vooral weten! Via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina kun je met mij in contact komen!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: