Search
Duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen.

Duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen

Gymspullen, een goede fiets, een broodtrommel, een rugtas, schooltraktaties die voldoen aan het beleid van de school: als je schoolgaande kinderen hebt, dan weet je dat je aan de beurt bent en regelmatig uitgaven moet doen. Maar ook voor schoolgaande kinderen kun je duurzame keuzes maken. Guess what? Dit zijn vaak keuzes waarmee je goedkoper uit bent. Daarom heeft Sas een lijstje met duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen. Heb je hier al aan gedacht?

Duurzame tips voor school waarmee je geld bespaart

Bij aanvang van het schooljaar is het weer raak, maar ook tijdens het schooljaar komt het best wel vaak voor dat schoolkinderen nieuwe spullen nodig hebben. Als je niet oplet, dan kan dit best een duur geintje worden. En vaak zijn al die aankopen ook niet zo fraai voor de planeet. Want al die spullen hebben een behoolijke footprint. Waarom zou je al die kinderspullen nieuw kopen als je weet dat het maar kort gebruikt gaat worden – hallo groeispurt. En dat gold ook voor de vorige eigenaren waardoor veel kinderspullen nog ‘zo goed als nieuw’ zijn. Met deze tips houd je de kosten een beetje binnen de perken komend schooljaar én ben je nog duurzaam bezig ook!

‘Nieuwe’ gymspullen fixen op het schoolplein

Passen de binnen gymschoenen nog? Een paar keer per jaar doe je een check om te kijken of het gymtenue nog past. Niet? Waar koop je dan een nieuwe? In een webshop, bij en grote blauwe sportwinkel of… op het schoolplein! Elke dag kom je zoveel ouders en kinderen tegen. En iedereen heeft hetzelfde probleem: op een gegeven is die gymkleding te klein en moet je er weer vanaf. Dus is de tip: vraag in WhatsApp-groepen (bijvoorbeeld van de klas of het sportclubje) en op het schoolplein naar sportkleding en gymschoenen ter overname. Tot nu toe lukt het mij steeds om gymschoenen over te nemen van een klasgenootje. En de outfit? Die scoor ik in de kringloop of op een rommelmarkt. Daar kom je bijna altijd wel een handig sportbroekje tegen. En een tweedehands T-shirt vinden is ook niet moeilijk.

Kom je er met je netwerkje van school niet uit, dan kun je altijd nog Marktplaats, Facebook of Vinted proberen. Voor versleten schoenen hoef je bij binnen gymschoenen niet zo bang te zijn. Deze worden helemaal niet vaak – en enkel binnen – gedragen.

Tip 1: op Marktplaats kun je je zoekcirckel verkleinen tot vijf kilometer. Zo kun je de spullen met de fiets ophalen. Bij Facebook kun je dichtbij zoeken door lid te worden van verkoopgroepen van jouw buurt.

Tip 2: denk vooruit. Je weet nu al dat die gymkleding een keer te klein gaat zijn. Schaf op tijd al een volgende maat aan (ik sla meestal één maat over). Zo voorkom je gestress en een impulsaankoop.

Tweedehands gymschoenen overgenomen van klasgenootje.

Idee voor scholen

Door mijn Instagram-community weet ik dat sommige scholen weggeefkasten hebben staan. Ouders en kinderen kunnen daar spullen in leggen die ze kwijt willen en eruit pakken wat ze nodig hebben. Hartstikke leuk! Ook zijn er scholen die, speciaal voor het doorgeven van gymspullen, ruilkasten hebben ingericht. En ook het prikbord voor vraag en aanbod is op sommige scholen weer terug van weggeweest. Tof!

Een goede tweedehands fiets via Marktplaats

Er zijn nog steeds veel kinderen die voor hun verjaardag een nieuwe fiets krijgen, een dure uitgave waar doorgaans zuinig mee wordt omgegaan. Dat is goed nieuws voor duurzame koopjesjagers, want dat zijn de perfecte kinderfietsen om tweedehands aan te schaffen. De beste tweedehands kinderfietsen vind ik op Marktplaats. Je moet wel goed opletten, want de keuze is reuze en er worden ook veel barrels verkocht. Helaas kan ik hier zelf over meepraten: voor mijn zoontje hebben we een keer een tweedehands fiets gekocht voor tien euro die we vervolgens voor ruim zeventig euro hebben moeten laten repareren (en het nooit geweldig heeft gedaan). Deze miskoop heeft ons veel tijd, geld en irritatie gekost. Sindsdien mikken we alleen nog maar op het duurdere segment tweedehands fiets, maar ook dat is nog steeds een goeie deal!

Bezoek eens een (online) fietsenwinkel en kijk wat de A-merken zijn en probeer deze in goede staat tweedehands te vinden via Marktplaats. Stel zoekopdrachten in met en straal van maximaal 10-20 kilometer. Wij zijn heel tevreden over het fietsmerk Cube. Dit is al de derde tweedehands fiets van dit merk. Nieuw kost deze kindermountainbike circa vierhonderd euro. Op Marktplaats ben je gemiddeld tussen de 150 en 250 euro kwijt voor een mooi exemplaar.

Duurzame budgettips voor schoolgaande kinderen: investeer in goede tweedehands kinderfiets.

Tip voor een kindvriendelijk fietsslot

Het kinderbrein werkt wonderlijk. Ze laten vanalles slingeren. ‘Mam, heb jij mijn fietssleutel gezien?’ Maar cijfers onthouden ze verrassend goed, beter dan een volwassene. Heb je weleens memory tegen een kind gespeeld? Je legt het af! Daarom is dé tip bij die mooie tweedehands kinderfiets: een cijferslot. Zo zijn ze nooit die sleutel kwijt.

Investeer in oersterke broodtrommel en drinkbeker

Broodtrommels, drinkbekers en -flessen vind je in de kringloopwinkel in overvloed. Alleen weet je niet hoe oud ze al zijn en van welk materiaal ze gemaakt zijn. En inmiddels is bekend dat sommige (oude) producten hormoonverstorende stoffen kunnen bevatten, waarvan Bisphenol A (BPA) een beruchte is. Dus broodtrommels en drinkbekers zou ik alleen tweedehands kopen als ik zeker weet dat het een redelijk nieuw exemplaar is van een bekend merk/ bekende winkel zoals Mepal, Brabantia, Hema of Blokker. Of je moet voor een ander materiaal gaan, zoals RVS. Meer weten over die hormoonverstoorders? Check deze aflevering van Zembla.

Tip: koop deze producten altijd in een neutrale print of kleur. Voor je het weet vinden ze een aapje of prinses op hun broodtrommel te kinderachtig. Koop ook geen gepersonaliseerde producten (met naam), die kun je niet makkelijk doorgeven of doorverkopen.

Kinderkleding verkopen op Vinted, back to school en een ruilkast.

Meer budgettips voor schoolkids, maar dan duurzamer

  • Kinderkleding kun je in overvloed tweedehands kopen. Mijn favoriete spots zijn Vinted (gericht zoeken naar leuke merkjes) en de kringloopwinkel en rommelmarkten (mooi spul voor weinig geld).
  • Rugtas? Tweedehands natuurlijk!
  • Laptop, tablet, smartwatch kun je veilig refurbished kopen. Dat is tweedehands, maar helemaal gecheckt en gerepareerd als dat nodig was. Bovendien koop je het met garantie, fijn idee.
  • Jarig? Gefeliciteerd! Ga voor een duurzame en gezonde schooltraktatie, zonder speeltjes. Voor inspiratie bekijk je dit artikel met onze zeven ideeën voor een duurzame en gezonde traktatie. Welke wordt het?
  • Spullen te klein of op uit gekeken? Verkoop het, geef het door of doneer het aan een goed doel. Tips om vlot te verkopen op Vinted vind je hier!
  • Leuk idee: op sommige plekken in Nederland bestaan er kinder kettingkledingruilen. Of je kunt er zelf eentje beginnen via The Clothing Loop.


Back to school, maar dan duurzaam!

En? Hoe ga je het aanpakken voortaan? Met deze tips heb je hopelijk genoeg inspiratie om heel wat kidsaankopen duurzamer én goedkoper te doen. Bij ‘duurzaam’ denken veel mensen al gauw aan dúúr. Dure merken, dure winkels, maar dat hoeft dus helemaal niet. Mocht je nog een leuk idee hebben voor onze spruiten, laat het dan vooral weten! Onderaan deze pagina vind je de contactbuttons.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl, kast: Dani Nijboer.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: