Zelf pizzadeeg maken.

Zelf pizzadeeg maken: makkelijk, duurzaam én prijsbewust!

Zelf pizzadeeg maken! Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste pizzabodems, een uitstekende basis voor vegetarische of vegan pizza’s.

Zelf pizzadeeg maken met 6 ingrediënten die je (waarschijnlijk) al in huis hebt

Ook pizza’s kun je natuurlijk klimaatvriendelijker aanpakken. Om te beginnen kun je vaker een vegetarische of zelfs veganistische pizzatopping maken. In het eerste geval schrap je vlees en vis als topping, in het tweede geval vervang je alle dierlijke ingrediënten zoals de (strooi)kaas en mozzarella. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en een klimaatvriendelijke pizza maken door deze te beleggen met lokale seizoensgebonden producten. In alle gevallen is het dus slimmer om de pizza en dus het deeg zelf te maken, zo weet je zeker wat er allemaal (niet) inzit. Daarom deel ik nu mijn succesnummer: het lekkerste recept voor pizzadeeg!

Kidstip: laat de kinderen zelf pizzadeeg maken!

Zelf pizzadeeg maken is niet alleen supermakkelijk om te doen, ik vind mijn eigen gemaakte pizza’s vaak ook veel lekkerder (en mijn man en zoontje ook). Zo is de perfecte bodem voor ons lekker dun zodat een pizza niet zo zwaar op de maag valt.

Met je eigen deeg kun je de bodem natuurlijk helemaal naar eigen smaak perfectioneren. Daarnaast vind ik het ook een ontzettend gezellige weekendactiviteit: met het gezin of met visite borrelend aan de eettafel terwijl ik ondertussen in de keuken verschillende pizza’s op tafel tover met het deeg dat ik die middag in een handomdraai heb gemaakt. Vaak vinden de kids het ontzettend leuk om mee te helpen.

Budgettip: zelf pizza’s maken is goed voor je portemonnee

Behalve dat zelf pizza’s maken gezelliger is, is het ook nog een stuk voordeliger. Helemaal als je het vergelijkt met pizza’s van een pizzeria of met luxe pizza’s uit de supermarkt. En als je deeg (en beleg) over hebt, dan kun je dat rustig invriezen. Zo hoef je ook nooit pizzadeeg te verspillen! Ook bij het kiezen van de toppings kun je aan (minder) voedselverspilling denken: wij redden regelmatig groente- en fruitboxen via Too Good To Go. Deze boxen zijn altijd rijkelijk gevuld met groenten die perfect op een pizza passen. Zo maak je snel en goedkoop een pizza van geredde groenten!

Bekijk ook mijn tips om de populaire groente- en fruitboxen van Too Good To Go te bemachtigen.

Zelf pizzadeeg maken
Zelf pizzadeeg maken.

ZELF PIZZADEEG MAKEN

Zelf pizzadeeg maken! Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste pizzabodems, een uitstekende basis voor vegetarische of vegan pizza’s. Ga ook aan de slag met je eigen pizzabodem: het is duurzaam, goedkoop, gezellig om (samen) te doen én heel erg lekker! Onderstaand recept is voor circa 6 kleine, dunne pizza's bedoeld voor twee tot drie personen.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 min
Bereiding 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6
calorieën 330 kcal

Keukengerei

  • 1 grote kom
  • 1 maatbeker
  • 1 weegschaal
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel
  • 1 deegroller
  • 1 theedoek

Ingrediënten
  

  • 250 gram bloem
  • ½ zakje instant gist
  • ½ theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 ml lauw water

Instructies
 

PIZZADEEG

  • Doe de bloem, gist, zout, suiker en olie in een ruime kom. Giet hier langzaam het lauwe water bij
  • Kneed alles tot een stevig deeg dat niet te plakkerig is. Blijft het plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe net zolang totdat het lekker kneedt
  • Pak een schone theedoek en maak deze vochtig. Laat de deeg minimaal 40 minuten rijzen in de kom onder de vochtige theedoek
  • Maak ondertussen de keuken schoon (dat is bij mij vaak wel nodig) en zet na 30 minuten eventueel de oven aan op 230 graden
  • Na 40 minuten rijzen kun je aan de slag met de pizza’s. Ben je nog niet toe aan eten? Plaats het deeg dan in de koelkast (met vochtige doek) voor later die dag of vries het deeg in zodat je op een andere dag pizza’s kunt maken. Mijn advies is om voor het invriezen alvast bolletjes te maken (ten grootte van 1 pizza) zodat je niet teveel in één keer ontdooit, dat zou zonde zijn

PIZZA(TOPPINGS)

Voedingswaarde

Calories: 330kcal
Trefwoord kindvriendelijk, vegetarisch, pizza, pizzadeeg, vegan, bakken, duurzaam, budget koken

Meer foodtips van thegreenlist.nl?

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke zoektocht, is uitgegroeid tot een serieuze duurzame lifestyle van mijn hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke zoektocht, is uitgegroeid tot een serieuze duurzame lifestyle van mijn hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: