Search
Seizoensfruit september: welke groente en fruit zijn er in september in het seizoen?

Seizoensgroenten september: welke groente en fruit zijn er in september in het seizoen?

Als je de afgelopen maanden volgens de seizoenen hebt gegeten, is het deze maand ook een makkie. De seizoensgroenten van september zijn namelijk bijna allemaal hetzelfde als in augustus. Het enige verschil is dat de rammenas deze maand ook in het seizoen is. De ramme-wat? We vertellen je in dit artikel meer over deze (ten onrechte!) vergeten groente. Qua fruit is er deze maand iets minder keus dan in augustus, maar een lekkere fruitsalade met seizoensfruit van september kun je nog makkelijk maken. Er is zelfs één soort fruit dat deze maand voor het eerst seizoen heeft: de kiwibes.

Genieten van al de seizoensgroenten en het seizoensfruit in september

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

In september is het eenvoudig om volgens de seizoenen te eten: er is zoveel fruit en groente beschikbaar van Nederlandse bodem, of uit onverwarmde Nederlandse kassen. Van aardappel tot Chinese kool en van appel tot meloen. Om het je nog makkelijker te maken, zetten we in dit artikel alle seizoensgroenten en het seizoensfruit van september voor je op een rij. Zo kun je de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat, zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen in je mandje stoppen.

Een glimp van de seizoensgroenten (en -fruit) van september.

De voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Fruit of groente dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensfruit en seizoensgroenten beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de vruchten of groenten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoenfruit en -groente bevatten ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om fruit en groente uit het seizoen te kopen.

Toch is fruit of groente uit Nederland niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om fruit of groente uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke vruchten en groenten in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor september zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten september:

De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).

bloemkool nuggets
Van bloemkool kun je heerlijke knapperige nuggets maken.

Nederlands seizoensfruit september:

 • appel
 • blauwe bes
 • braam
 • druif
 • framboos
 • kiwibes
 • meloen
 • nectarine
 • peer
 • perzik
 • pruim
 • vijg

Tips voor het verwerken van seizoensfruit vind je in het artikel met seizoensfruit van juni.
Hoe en waar je seizoensfruit het beste kunt bewaren, lees je in het artikel met seizoensfruit van augustus

Waarom bewaargroenten en -fruit ook op het lijstje staan

De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en -fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zou er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en -fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.

Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.

Op de linker foto de vergeten groente rammenas. Rechts: venkel kan meestal tot en met augustus geoogst worden, maar de producenten kunnen venkel nog ongeveer drie maanden lang bewaren.

Heb jij al eens van rammenas gehoord?

De – wat ons betreft onterecht – vergeten groente rammenas lijkt qua smaak op radijs. Er bestaan langwerpige en ronde rammenassen. De binnenkant is altijd wit, maar de schil kan (bruin)zwart, wit of roze zijn. Je kunt rammenas, net als radijsjes, rauw eten. De seizoensgroente smaakt een beetje pittig. Tip: als je er een beetje zout op doet, is de rammenas makkelijker te verteren. Je kunt rammenas ook meekoken in een stoofpotje of roerbakken. Als je deze groente nog nooit eerder gegeten hebt pas dan wel op dat je er niet te veel in één keer van eet, want dat zou je maag kunnen irriteren.

Bron: Velt.nu

Maak kennis met de kiwibes

De kiwibes is familie van de kiwi, maar lijkt op het eerste gezicht op een druif. Pas als je de kiwibes opensnijdt, herken je een kleine kiwi. De kiwibes zit boordvol vitamine C en de schil kun je gewoon eten. Deze sappige en zachte vrucht heeft een zoete smaak. De kiwibes is dus een ideale snack voor tussendoor en een leuke afwisseling voor door je fruitsalade. De kiwibes is in Nederland alleen in september en oktober in het seizoen.

Bron: Lekkervanbijons.be

Seizoensfruit en seizoensgroenten in september: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark deze pagina. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel het seizoensfruit of de seizoensgroenten van september vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en -fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit. Photo credits: rammenas: Kirsten Schoner, overige foto’s: thegreenlist.nl.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: