De herfst is weer begonnen. Dat betekent dat er deze maand weer groentes zoals boerenkool, spruitjes en witlof in Nederland in het seizoen zijn. Wist je trouwens dat er in oktober de meeste seizoensgroenten beschikbaar zijn van het hele jaar? Ik had het niet verwacht in deze vaak koude en sombere maand; maar er zijn in oktober maar liefst 44 seizoensgroenten, die in de volle grond of onverwarmde kassen in Nederland groeien! Ben jij ook benieuwd welke dit zijn?
Profiteer vooral in oktober van seizoensgroenten van Nederlandse bodem
Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten
Nu we de koude en donkere tijd van het jaar tegemoet gaan, kan je lichaam wel wat extra vitaminen gebruiken. Maak gebruik van de kracht van de natuur en eet vaker volgens de seizoenen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat sommige groentes tijdens de herfst en winter meer vitaminen bevatten, dan tijdens de warmere jaargetijden. Zo bevatten bijvoorbeeld spinazie en broccoli tijdens de herfst meer vitamine C. Daarnaast zitten er nog veel meer voordelen aan seizoensgroenten en seizoensfruit.
De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit
De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.
Wauw, in oktober is er nog zoveel te kiezen aan seizoensgroenten en -fruit.
Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze
Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor oktober zijn dit de volgende groenten en fruit:
Nederlandse seizoensgroenten oktober:
De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).
- aardappel (inspiratie recept: vegan tikka masala met linzen, paprika en aardappel)
- andijvie
- artisjok
- aubergine (inspiratie recept: Chinese aubergine in Szechuansaus)
- bleekselderij
- bloemkool (inspiratie recept: hele geroosterde bloemkool uit de oven)
- boerenkool (inspiratie recept: vegan pompoenstampot met boerenkool asian style)
- broccoli (inspiratie recept: makkelijk recept voor de lekkerste roerbakgroenten)
- Chinese kool
- courgette (inspiratie recept: curryrecept met linzen en geredde groenten)
- groene selderij
- knolselderij (inspiratie recept: lasagne van knolselderij met vegan bolognese)
- komkommer
- koolrabi
- kropsla
- paddenstoelen (inspiratie recept: Udon noodles met paddenstoelen)
- paksoi
- paprika (inspiratie recept: gevulde paprika met spinazie en couscous)
- pastinaak
- pompoen (inspiratie recept: pompoen-kerrie quiche)
- prei
- raap(steel)
- radijs
- rammenas
- rode biet
- rodekool
- roodlof
- savooikool
- schorseneer
- snijbiet
- snijboon
- spezieboon
- spinazie (inspiratie recept: pittige spinazie op indiase wijze)
- spitskool (inspiratie recept: vegan rendang met spitskool)
- spruiten (inspiratie recept: vegan gnocchi met groenten in tomatensaus)
- tomaat (inspiratie recept: hummmusbowl met harissa-tomatensaus)
- ui (inspiratie recept: vegan linzensoep)
- veldsla
- venkel
- warmoes
- waterkers
- winterpostelein
- witlof
- wittekool
- wortel (inspiratie recept: wortels op Marokkaanse wijze)
Nederlands seizoensfruit oktober:
- appel
- braam
- druif
- framboos
- kiwibes
- meloen
- peer
Waarom bewaargroenten en -fruit ook op het lijstje staan
De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en -fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zou er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en -fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.
Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.
Gezond de winter tegemoet met de seizoensgroenten van oktober
De natuur is slim en geeft ons precies wat we op dit moment nodig hebben. Zo groeien er tijdens de herfst en wintermaanden veel groentes die boordevol vitamine C zitten. En laten we dat nou net goed kunnen gebruiken in deze tijd van het jaar wanneer veel mensen verkouden zijn. Er zijn zelfs wetenschappelijke studies die aantonen dat sommige groentes tijdens de herfst- en wintermaanden meer vitaminen bevatten dan tijdens de warmere maanden. Hier zijn een aantal voorbeelden van seizoensgroenten van oktober die veel vitamine C bevatten:
- Spruitjes zijn deze maand weer in het seizoen en zitten boordevol vitamine C. Wist je dat er in een portie gekookte spruitjes van tweehonderd gram, meer dan tweeënhalf keer zoveel vitamine C zit, dan in een sinaasappel? Spruitjes zijn in Nederland in oktober, november en december in het seizoen.
- Spinazie is vanaf maart tot en met oktober in het seizoen. Toch kan je immuunsysteem er het meest van profiteren om deze groente in oktober te eten, want tijdens de herfst bevat spinazie 55% meer vitamine C.
- Broccoli is vanaf juni tot en met november verkrijgbaar. Tijdens de herfst kan broccoli tot wel 50% meer vitamine C bevatten.
- Wist je dat boerenkool ook boordevol vitamine C zit? Vanaf deze maand is boerenkool weer in het seizoen en je kunt er tot en met maart van genieten.
- De pastinaak is ook vanaf oktober tot en met maart in het seizoen en is een goede bron van vitamine C.
Bovenstaande groenten bevatten natuurlijk ook nog andere vitaminen en mineralen, net als de andere soorten (seizoens)groenten en -fruit. Daarom blijft variatie het belangrijkst. Gelukkig heb je met de seizoensgroenten en het seizoensfruit van oktober genoeg keuze.
Seizoensgroenten en seizoensfruit in oktober: duurzaam, gezond en goedkoop
We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark deze pagina. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van oktober vinden.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Eten zo lang mogelijk vers houden? Dit is de beste koelkastindeling.
- Wat is het verschil tussen THT en TGT en hoe nauw moet je de bijpassende houdbaarheidswaarschuwingen nemen? Hier lees je er alles over.
- Benieuwd naar de seizoensgroenten van andere maanden? Je vindt ze hier.
Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit, Nu.nl over de voordelen van seizoensgroenten tijdens de herfst. Photo credits: thegreenlist.nl.