Zoek
Kerst DIY: zero waste duurzame kersttafel

Kerst DIY: zero waste duurzame kersttafel

De tijdschriften staan elk jaar weer vol met kiekjes van mooi gedekte kersttafels. En de winkels liggen vol met van alles en nog wat om de allermooiste tafel te dekken volgens de allerlaatste trends. Er wordt massaal ingekocht, vaak allemaal wegwerpspullen die na de feestdagen weer op zolder – of erger: in de kliko – belanden. En volgend jaar doen we het hele riedeltje weer opnieuw, want dan is er wel weer een nieuwe ‘trend’. En dat is zo jammer, want al die spullen hebben we helemaal niet nodig. In deze DIY laten we zien hoe je een zero waste duurzame kersttafel kunt maken.

De duurzame kersttafel: de trend van 2024?

Die gezellig gedekte tafel is samen met de kerstboom, de film Home Alone en cadeautjes toch wel onlosmakelijk verbonden aan de feestdagen. Althans dat beeld wordt wel geschetst. Hoewel veel mensen ook steeds vaker kiezen voor een alternatieve kerstboom en er gelukkig veel meer goede kerstfilms zijn bijgekomen sinds Home Alone, is die gezellige kersttafel of feestdagentafel toch wel een traditie die blijft. Vier je het thuis niet zo uitgebreid, dan kom je ‘m op de school van de kinderen of op je werk wel tegen. Niet gek, want de rest zijn maar spullen. En aan die gezellige eettafel gebeurt datgene wat telt en altijd bijblijft: het samenzijn.

Omdat er elk jaar heel veel tafels worden aangekleed met heel veel wegwerpspullen, willen we je op een aantal ideeën brengen en laten zien dat het ook anders kan. En wat denk je? Je hoeft niks nieuws te kopen om toch een mooie tafel te maken. De meeste dingen heb je vast al wel in huis of kun je voor een prikkie bij de kringloop vinden. Zo bespaar je naast het milieu ook nog eens heel wat centjes, altijd mooi meegenomen zo rond de feestdagen toch? En misschien wel het allerleukste: door sommige dingen zelf te maken, kun je één geheel creëren. Nergens op de wereld is er dit jaar een feestdagentafel die eruit ziet zoal die van jou!

Ideeën voor een zero waste kersttafel

Zero waste tafelkleed

Het aankleden van de kersttafel begint natuurlijk met het tafelkleed. Die kun je nieuw kopen of je gaat op zoek naar een origineel exemplaar waar je vervolgens járen mee kunt doen. Ga hiervoor in de kringloop op zoek naar een mooie grote stof die je als tafellaken kunt gebruiken. Tipje: vergeet niet bij de gordijnstoffen te kijken. Door deze actie heb ik daar een mooi kanten gordijn gevonden die ik nu gebruik om de tafel mee te dekken. Maar ook een mooi fluwelen gordijn zou niet misstaan als tafelkleed tijdens de kerstdagen! Misschien hoef je er wel helemaal niet uit en heb je nog een mooi laken in de kast liggen dat je kunt gebruiken. Is je kleed niet groot genoeg? Gebruik dan meerdere stoffen die qua kleurstelling bij elkaar passen. Van repen stof kan je ook tafellopers maken. Een kringloopwinkel in de buurt vind je eenvoudig via de kringloop app.

Zero waste placemats en onderleggers

Een mooie onderlegger kan net dat beetje extra geven. Als je toch in die kringloop bent: zoek daar dan naar een oud muziekboek. Verwijder het nietje en je hebt mooie grote onderleggers. Als je het muziekpapier een beetje een verweerde ‘look’ wilt geven, dan kun je dat doen door het papier in koffie of sterke zwarte thee te drenken. Laat het drogen, strijk het papier op een lage stand en je muziekpapier ziet er oud en verweerd uit.

Ook voor op de duurzame kersttafel: zero waste naamkaartjes en menukaarthouders

Een mooi handgeschreven menukaartje of naamkaartje staat erg leuk bij het bord. Je kunt deze eenvoudig maken van wijnkurken. Maak met een scherp mes een inkeping in de wijnkurk. Hier kun je je menukaartjes en/of naamkaartjes in zetten.

Zero waste servetring

Een mooi stoffen servet (die kun je trouwens ook uitstekend in de kringloop vinden) ziet er gelijk chique uit door een servetring te gebruiken. Je kunt deze eenvoudig maken van een wc-rolletje. Knip een wc-rolletje in drie stukken en plak er touw omheen. Gebruik hiervoor gewone witte hobbylijm. Bevestig een takje groen en je servetring is klaar!

Zero waste tafelversiering

Natuurlijk is het ook tof om wat mooie versieringen op de tafel te hebben staan. Je kunt leuke potjes met lichtjes maken van lege glazen potten. Knip een strook uit muziekpapier dat precies rondom een potje past. Knip uit het midden een sterretje of een hartje. Plak de strook op de pot. Bind een touwtje om de bovenkant van de pot, doe er een takje groen bij. Doe er een kaarsje in en klaar is je versiering! Je kunt ook een muziekpapiertje om een stompkaars binden met een touwtje (let op: de kaars niet verder laten branden dan het papiertje). Zet een aantal potjes bij elkaar, leg er wat groene takjes en dennenappels uit het bos bij en het ziet er gelijk gezellig uit.

Zero waste kaarsenhouders

Wist je dat je ook in de kringloop vaak kaarsen kunt vinden. Die kringloop heeft werkelijk waar álles… Gebruik lege wijnflessen om je kaarsen in te zetten, dat ziet er meteen romantisch uit. Versier met takjes groen, touw en dennenappels. Je kunt ook de takjes in de fles doen voor een mooi effect.

Zero waste versiering voor bij de duurzame kersttafel

Heb je nog muziekpapier over? Maak dan vlaggetjes van het muziekpapier! Ook de kartonnen huisjes, de stoffen bloemen of lampionnen van een oud melkpak die we eerder tipten zijn superleuk om je kamer helemaal in de kerstsfeer te brengen. Zo zie je maar dat je met een paar eenvoudige dingen, een hele gezellige kersttafel kan creëren. We wensen je een hele gezellige en duurzame kerst toe!

Meer groene feestdagentips van thegreenlist.nl

Photo credits: Melanie De Oliveira.

Share

Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: