Tips voor een groene kerst.

Groene kerst: zo pak je de feestdagen duurzaam aan!

Als gezin proberen wij op alle vlakken duurzame en bewuste keuzes te maken. Dus ook de feestdagen pakken we duurzamer aan. Maar hoe dan? Met deze tips voor groene kerst ga je vast een heel eind komen.

Groene kerst?

Een groene kerst, hoe ziet dat eruit? In dit artikel deel ik tips hoe je de feestdagen duurzamer kunt aanpakken: van boom tot kerstdiner en van wijnkaart tot het inpakpapier van cadeautjes. Wellicht vier jij Kerstmis traditiegetrouw met- of bij familie, dan is het wellicht niet mogelijk om alle tips helemaal door te voeren. Ook al lukt het je maar om enkele groene stapjes te zetten met de feestdagen: elk stapje telt! Het hoeft niet perfect. En als het dit jaar niet helemaal gaat zoals je voor ogen hebt, dan probeer je het volgend jaar gewoon weer een stukje beter. Met deze tips help ik je op weg om van kerst een groener feestje te maken.

Duurzame kerstboom

Een kerstboom was bij ons thuis altijd een wegwerpproduct. Na de feestdagen legden we deze altijd op een afhaalplek van de gemeente. Dit jaar gooien we het over een andere boeg en kiezen we voor een adoptieboom van beterboompje.nl. Deze kerstboom is lokaal en biologisch gekweekt en het allermooiste is: na de feestdagen leveren we ‘m weer in zodat de deze herplant kan worden. Een beter boompje kun je dit jaar op dertien plekken in het land ophalen of thuis laten bezorgen. Een kunstkerstboom is, mits deze van goede kwaliteit is en je er lang mee doet, ook een duurzame keuze. Nog duurzamer is het als je deze tweedehands koopt. Maar er is meer wat je kunt doen: meer tips voor een duurzame kerstboom.

Tip voor een groene kerst: DIY tweedehands kerstballen beschilderen.
Een groene kerst met een duurzame adoptieboom van beterboompje.nl.

Biologisch gekweekte adoptieboom via beterboompje.nl

Kerstversiering hergebruiken

Heb je de kerstwinkels van de kringloopwarenhuizen al ontdekt? Rond oktober/november openen veel kringloopwinkels weer de deuren van hun kerstwinkels, vaak is dit een afdeling of een hoek in de winkel die speciaal voor de feestdagen wordt ingericht. Zeker als je aan het begin van het seizoen komt, kun je hier prachtige kerstpullen vinden, zoals kerstballen, LED-lichtjes, kunstkerstbomen en feestelijke kleding. Dit is mijn favoriete groene kerst bezigheid! Ons consumptiegedrag is één van de oorzaken dat de aarde versnelt opwarmt.

Minder kopen en meer spullen hergebruiken is een belangrijke stap die we in Nederland moeten gaan maken om de opwarming van de aarde af te remmen. Zelf heb ik in de kringloopwinkel een grote doos matig mooie kerstballen gescoord voor €2,50. Deze ballen ben ik samen met Frank gaan upcyclen door ze te beschilderen. Bekijk ook deze DIY: kerstballen beschilderen.

Groen verlanglijstje: tweedehands en duurzame cadeaus onder de kerstboom

Bij een groene kerst hoort natuurlijk ook dat je kritisch naar het verlanglijstje kijkt. Ook wij kijken dit jaar weer kritisch naar onze verlanglijstjes zodat we alleen dingen vragen die we echt nodig hebben. En wat we aan cadeaus kopen, proberen we zoveel mogelijk tweedehands en duurzaam te kopen. Zeker speelgoed voor kinderen is ontzettend makkelijk tweedehands te vinden. Op mijn verlanglijstje staan nu drie dingen: duurzame pantoffels, stevige afvalprikkers (onze gemeente heeft geen uitleen) en een A4 agenda.

Groene kerst met zero waste inpaktips

Met de feestdagen produceren al die cadeaus gewikkeld in feestelijke cadeauverpakkingen en inpakpapier heel wat afval. En dus heb ik zero waste inpakideeën op een rijtje gezet. Mijn persoonlijke favoriet onder de boom zijn inpakdoeken. Hiermee trek je het idee van een groene kerst echt goed door.

Cadeau-inspiratie nodig?

Een groene kerst met zero-waste inpakdoeken onder de kerstboom.

Inpakdoeken van Atelier Revive uit Ede

Groene kerst op tafel: vegetarisch kerstdiner met seizoensgebonden streekproducten uit Nederland

Een duurzame kerst met een vegetarisch of plantaardig kerstdiner.

Kerstmenu met gegrilde groente

Het afgelopen jaar zijn we ook klimaatvriendelijker gaan eten. We begonnen het jaar als flexitariër en sluiten het jaar af als gezin dat bijna geheel vegetarisch (en vaak zelfs veganitisch) eet. Aan het begin van het jaar aten we nog meerdere keren per week vlees uit de supermarkt, nu eet met name mijn zoontje nog een enkele keer een biologisch stukje kip van Ekoplaza. Ook ons kerstdiner zal er dit jaar dus anders uitzien. Vorig jaar stond er nog vlees op het menu, dit jaar zal onze kerst nog groener worden en zullen we gaan voor een vegetarisch menu met zoveel mogelijk mooie biologische, niet-industriële producten uit Nederland.

Wijn uit Nederland!

Wist je dat Nederland ook een heel leuk wijnland is? Dus ook de wijn op het kerstdiner zal uit Nederland komen. Al een tijdje kocht ik bewust duurzame wijnen uit Europa, maar sinds dit jaar ben ik vooral Nederlandse wijnen gaan ontdekken. Mocht je het leuk vinden om een Nederlands wijntje te schenken deze kerst, dan heb ik nog wel een paar tips. Zelf ben ik erg gecharmeerd van: De Kleine Schorre (Zeeland), Colonjes (Gelderland), Hoogbeek & Royen (Utrecht), Orange wijn “Ceci n’est pas un orange” (Brabant) en natuurlijk Apostelhoeve (Limburg). Met deze laatste groene kersttip laat je echt aan je gasten zien dat je er tot in de puntjes over hebt nagedacht.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl?

Photo credits hoofdbeeld en kerstdiner Nicole Michalou (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: