Search
Overgebleven pepernoten? Dit kun je ermee doen!

Overgebleven pepernoten? Dit kun je er mee doen!

De eerste pepernoten lagen dit jaar half augustus al in de winkel. We kunnen ons voorstellen dat je het Sintsnoepgoed tegen de tijd dat Sinterklaas weer terug naar Spanje is wel zat bent. Maar die aangebroken zak dan? Zonde om weg te gooien! Met deze snelle recepten tover jij je overgebleven pepernoten om tot een lekker toetje, verrassende taart of zelfs een hartig gerecht. Wedden dat je volgend jaar expres een extra zak achterin de kast verstopt? Thank thegreenlist.nl later!

Het ‘probleem’ van de overgebleven pepernoten

Ben jij iemand die zodra het even kan tot de elleboog in een zak pepernoten zit? Dan zal het ‘probleem’ van de overgebleven pepernoten zich in jouw huishouden niet zo snel voordoen. En je bent niet de enige pepernotenfan. Elk jaar eten we met z’n allen meer dan drie miljard pepernoten, meldt pepernotenproducent Van Delft. Dat zijn gemiddeld 396 pepernoten per persoon per jaar. En tóch belandt er elk jaar na 5 december flink wat snoepgoed in de prullenbak, om plaats te maken voor kerstkransjes.

Pepernoten vs kruidnoten

Eígenlijk zijn de knapperige nootjes die wij in de volksmond pepernoten noemen geen pepernoten, maar kruidnoten. De oorspronkelijke pepernoten zijn zacht en onregelmatig gevormd. Ze lijken veel meer op taaitaai. Inmiddels worden de termen peper- en kruidnoten door elkaar gebruikt. Zelfs de Van Dale maakt weinig onderscheid meer. Voor de onderstaande recepten gebruiken we de halfronde speculaasbolletjes die de meeste mensen gewoon pepernoten noemen.

Waarom móet die zak pepernoten in een keer leeg?

Bijna niemand krijgt het voor elkaar om na het eten van een enkele pepernoot de zak weg te leggen. Die zak móet leeg! Dat heeft een oorzaak: het stofje leptine. Door het hoge suikergehalte in pepernoten, wordt de werking van dit stofje onderdrukt. En laat dat nu net een belangrijke rol spelen bij het reguleren van verzadiging. Goed excuus wel, als die zak toch opeens weer helemaal leeg is…

Als je dit recept voor pepernotentiramisu kent, wil je nooit meer lange vingers in je tiramisu.

Recepten met overgebleven pepernoten

Pepernoten zijn met hun kruidige speculaassmaak net ronde speculaasjes. Handig, want dat betekent dat ze ook ná sinterklaasavond prima inzetbaar zijn, maar dan in een andere vorm. Doordat goede pepernoten gekruid zijn met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, zijn ze zowel zoet als hartig te gebruiken.

Stoofpot met pepernoten

Die heerlijke diepe, winterse smaak van een stoofpot is vaak het resultaat van peperkoek. Klinkt gek? Dat valt wel mee! De toevoeging van peper- of ontbijtkoek zorgt ervoor dat je stoof mooi bindt. Bovendien voegt de koek een lekker kruidig smaakje toe. En precies dat effect bereik je ook door een handvol pepernoten toe te voegen! Of je nu een stoofpotje met wild maakt of een paddenstoelenstoof, pepernoten geven jouw gerecht die extra winterse kick!

Taartbodem van pepernoten

Bak je graag? Dan weet jij je vast wel raad met die restjes pepernoten. Waar veel recepten – vooral recepten voor no bake taarten – om een koekbodem vragen, kun je ook prima verkruimelde pepernoten gebruiken. Gooi je pepernoten even in de keukenmachine en mix met wat (plantaardige) boter, druk aan en laat even opstijven in de koelkast en je hebt de perfecte bodem.

Bakken met overgebleven pepernoten

De speculaassmaak van pepernoten zorgt ervoor dat ze heerlijk combineren met allerlei andere ingrediënten. Overgebleven pepernoten zijn dan ook de perfecte versiering op bijvoorbeeld een chocoladetaart, maar ook een appelkruimeltaart is extra lekker met pepernoten. Vervang simpelweg je boter-suikerkruim door pepernoten en je hebt een lekker winters appeltaartje.

Ook superlekker is een bananenbrood met pepernotenrestjes. Banaan en speculaas is dé perfecte combinatie. Je slaat bovendien twee vliegen in een klap, want zo verwerk je gelijk de overrijpe bananen die je wellicht nog in de fruitschaal had liggen.

Verrassend lekker: vega stoofpot met pepernoten.

Pepernotentiramisu

Dit recept is een gevaarlijke, want de combinatie tussen de speculaassmaak van de pepernoten en de romige massa is zó lekker, dat je straks nooit meer naar de lange vingers grijpt als je tiramisu maakt. Het recept is bovendien supersimpel, want je vervangt in elk willekeurig tiramisurecept simpelweg de lange vingers door pepernoten. Voor een extra verrassing kun je laagjes verkruimelde pepernoten afwisselen met laagjes hele pepernoten. Voor kinderen kun je de koffie en likeur vervangen door chocolademelk. En voor een vegan variant kun je de eieren vervangen door aquafaba (kikkererwtenvocht, hier lees je mee over eivervangers). En niet vergeten te versieren met cacao en pepernoten natuurlijk!

Mueslireep

Maak je weleens zelf mueslirepen? Vaak zitten gekochte mueslirepen vol met zooi, terwijl zo’n handzame reep als snel tussendoortje best weleens handig is. Deze variant is misschien niet de meest gezonde, maar wel een hele lekkere. En hé, het is december! Voor deze reep mix je havermout met fijngemalen pepernoten, pindakaas of tahini, stroop en wat rozijntjes. Verwarm de natte ingrediënten, mix ze met de droge, duw ze in een vorm (een bakblik werkt prima) en laat opstijven in de vriezer. Snij in stukken en jouw decemberrepen zijn klaar.

Nooit meer restjes pepernoten

Had je verwacht dat je zó veel verschillende dingen zou kunnen doen met die overgebleven zak pepernoten? Die 600 gram pepernoten die je per jaar opeet, zou weleens kunnen verdubbelen nu je deze recepten aan je repertoire kunt toevoegen. Ben je niet zo’n keukenprins(es) of gewoon lekker lui en wil je toch van die overgebleven pepernoten af? Dan hebben we nog een bonustip voor je. Gooi de pepernoten simpelweg in je keukenmachine en draai ze tot een zacht kruim. Prima zoet broodbeleg!

Meer groene feestdagentips van thegreenlist.nl

Photo credits: Mahlee Plekker.

Share

Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: