Search
Het makkelijkste recept voor vegan pepernoten

Recept: het makkelijkste recept voor vegan pepernoten

Tegenwoordig liggen ze begin september al in de supermarkt: pepernoten! De keuze is reuze, maar niet voor veganisten. Culi-redacteur Anne bakt ze zelf en gebruikt daarvoor het makkelijkste recept voor vegan pepernoten. Homemade en diervriendelijk smaken ze toch echt het allerlekkerst.

De makkelijkste vegan pepernoten

Ook met enkel pubers in huis wordt pakjesavond hier nog steeds gevierd. De lootjes zijn inmiddels weer getrokken. Suprises, gedichten, cadeautjes, een grote pan vegan erwtensoep en veel suikergoed, zoals marsepein, speculaas, chocoladeletters en pepernoten horen erbij. Wij vieren sinterklaasavond met alles erop en eraan. De pepernoten maak ik graag zelf met dit recept voor de makkelijkste kruidnoten. Ze zijn eenvoudig vegan te maken en net uit de oven zijn ze toch echt het allerlekkerst.

Wat is er dan niet vegan aan de meeste pepernoten uit de winkel?

De pepernoot, ook wel kruidnoot genoemd, bevat doorgaans (room)boter en melk. Om ze vegan te bakken, vervang je de boter en melk voor een plantaardige versie. In plaats van melk gebruikte ik dit keer gewoon water, maar ook melk is in vele varianten plantaardig te verkrijgen. Denk aan sojamelk, amandelmelk en havermelk. Dit zijn de drie meest voorkomende vervangers voor melk.

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

In 1600 werd de pepernoot gemaakt van deegresten van de peperkoeken en kruidkoeken. De pepernoot is dus een kubusvormig bonkje peperkoek. Deze echte pepernoot lijkt wat meer op taaitaai en smaakt heel anders dan de kruidnoot. Kruidnoten zijn de halve bolletjes met speculaaskruiden, zoals we die het meest eten en worden tegenwoordig ook verkocht onder de naam pepernoot. Het verschil zit hem dus in het formaat en de structuur. De oud Hollandsche pepernoot is groot en lijkt het meest op taaitaai. De kruidnoot is klein (maar kun je zo groot maken als je zelf wilt) en harder. Het heeft een diepere smaak dan de oud Hollandsche pepernoot. De kruidnoot deed z’n intrede in de 17e eeuw. Van de kruidnoot maakte ik deze makkelijke vegan variant.

Kruidnoten kun je in een handomdraai zelf bakken.

Recept: makkelijke vegan kruidnoten

De lekkerste vegan pepernoten? Die bak je gewoon zelf! Met dit makkelijke recept bak je in een handomdraai diervriendelijke homemade pepernoten.
No ratings yet
Bereiding 10 minuten
Wachttijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang tussendoortje
Keuken Hollands
Porties 50 stuks

Keukengerei

 • kom
 • houten lepel
 • bakplaat
 • bakpapier
 • oven

Ingrediënten
  

 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 10 afgestreken el donkere basterdsuiker
 • 100 gr plantaardige boter
 • 2 el water of plantaardige melk zoals havermelk amandelmelk, rijstmelk of sojamelk
 • 2 el speculaaskruiden
 • snuf zout

Instructies
 

 • Meng de ingrediënten goed met een houten lepel in een kom.
 • Stort het kruimelige deeg op de plank en kneed met de hand net zo lang tot je een deegbal hebt. Blijft het te droog? Voeg nog een beetje water toe.
 • Wikkel de deegbal in vershoudfolie. Leg ruim een half uur in de koelkast.
 • Haal de deegbal uit de koelkast en draai er ongeveer 50 balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Bak de balletjes ongeveer 20 minuten in de oven op 180°C.
 • Laat goed afkoelen.

Notities

Tip: wil je een paar chocolade pepernoten maken? Smelt vegan chocolade au bain-marie en dompel de afgekoelde pepernoten in de chocolade. Laat ze stollen op een met bakpapier beklede plaat.
Trefwoord sinterklaas, feestdagen, kruidnoten, pepernoten

De makkelijkste vegan pepernoten bewaren

Wie het lukt om deze makkelijke vegan pepernoten te bewaren, vind ik heel knap. Ze zijn verslavend lekker! Het liefst bak ik ze dan ook pas in december uit zelfbescherming, haha. Mocht je de pepernoten cadeau willen doen of verwacht je morgen visite? Stop ze in een goed afsluitbaar bakje om ze te bewaren. Of maak er één van deze verrassend lekkere recepten mee. Je kunt ook het pepernotendeeg in de koelkast laten liggen om deze kruidnoten te maken wanneer je ze wilt eten. Nog een beetje warm zijn ze namelijk nóg lekkerder.

Meer inspiratie voor een groener sinterklaasfeest vind je ook bij thegreenlist.nl

Bronnen: historie van de pepernoot, palmolie. Photo credtis: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: