Tegenwoordig liggen ze begin september al in de supermarkt: pepernoten! De keuze is reuze, maar niet voor veganisten. Culi-redacteur Anne bakt ze zelf en gebruikt daarvoor het makkelijkste recept voor vegan pepernoten. Homemade en diervriendelijk smaken ze toch echt het allerlekkerst.
De makkelijkste vegan pepernoten
Ook met enkel pubers in huis wordt pakjesavond hier nog steeds gevierd. De lootjes zijn inmiddels weer getrokken. Suprises, gedichten, cadeautjes, een grote pan vegan erwtensoep en veel suikergoed, zoals marsepein, speculaas, chocoladeletters en pepernoten horen erbij. Wij vieren Sinterklaasavond met alles erop en eraan. De pepernoten maak ik graag zelf met dit recept voor de makkelijkste kruidnoten. Ze zijn eenvoudig vegan te maken en net uit de oven zijn ze toch echt het allerlekkerst.
Wat is er dan niet vegan aan de meeste pepernoten uit de winkel?
De pepernoot, ook wel kruidnoot genoemd, bevat doorgaans (room)boter en melk. Om ze vegan te bakken, vervang je de boter en melk voor een plantaardige versie. In plaats van melk gebruikte ik dit keer gewoon water, maar ook melk is in vele varianten plantaardig te verkrijgen. Denk aan sojamelk, amandelmelk en havermelk. Dit zijn de drie meest voorkomende vervangers voor melk.
Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten
In 1600 werd de pepernoot gemaakt van deegresten van de peperkoeken en kruidkoeken. De pepernoot is dus een kubusvormig bonkje peperkoek. Deze echte pepernoot lijkt wat meer op taaitaai en smaakt heel anders dan de kruidnoot. Kruidnoten zijn de halve bolletjes met speculaaskruiden, zoals we die het meest eten en worden tegenwoordig ook verkocht onder de naam pepernoot. Het verschil zit hem dus in het formaat en de structuur. De oud Hollandsche pepernoot is groot en lijkt het meest op taaitaai. De kruidnoot is klein (maar kun je zo groot maken als je zelf wilt) en harder. Het heeft een diepere smaak dan de oud Hollandsche pepernoot. De kruidnoot deed z’n intrede in de 17e eeuw. Van de kruidnoot maakte ik deze makkelijke vegan variant.




Recept: makkelijke vegan kruidnoten
Keukengerei
- kom
- houten lepel
- bakplaat
- bakpapier
- oven
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 10 afgestreken el donkere basterdsuiker
- 100 g plantaardige boter
- 2 el water of plantaardige melk zoals havermelk amandelmelk, rijstmelk of sojamelk
- 2 el speculaaskruiden
- snuf zout
Instructies
- Meng de ingrediënten goed met een houten lepel in een kom.
- Stort het kruimelige deeg op de plank en kneed met de hand net zo lang tot je een deegbal hebt. Blijft het te droog? Voeg nog een beetje water toe.
- Wikkel de deegbal in vershoudfolie. Leg ruim een half uur in de koelkast.
- Haal de deegbal uit de koelkast en draai er ongeveer 50 balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de balletjes ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden.
- Laat goed afkoelen
Notities



De makkelijkste vegan pepernoten bewaren
Wie het lukt om deze makkelijke vegan pepernoten te bewaren, vind ik heel knap. Ze zijn verslavend lekker! Het liefst bak ik ze dan ook pas in december uit zelfbescherming, haha. Mocht je de pepernoten cadeau willen doen of verwacht je morgen visite? Stop ze in een goed afsluitbaar bakje om ze te bewaren. Je kunt ook het pepernotendeeg in de koelkast laten liggen om deze kruidnoten te maken wanneer je ze wilt eten. Nog een beetje warm zijn ze namelijk nóg lekkerder.
Meer inspiratie voor een groener Sinterklaasfeest vind je ook bij thegreenlist.nl
- Zo vindt Sinterklaas de beste tweedehands cadeaus.
- Voor de hulpsinten: tips voor duurzamere schoencadeautjes.
- Grote vegan chocoladeletter maken.
- Recept voor het avondje: vegan erwtensoep.
Bronnen: historie van de pepernoot, palmolie.
Photo credtis: Anne van Twillert.