Zoeken
De beste tips voor duurzame schoencadeautjes

Hulpsinterklazen opgelet: zo vind je de beste duurzame schoencadeautjes

Sinterklaas is weer in het land. Dat betekent dat het tijd is voor pepernoten, chocoladeletters en cadeaus. De kinderen kunnen niet wachten tot ze eindelijk hun schoen weer mogen zetten. Sinterklaas gaat met zijn tijd mee en wil het dit jaar graag wat duurzamer aanpakken. Hij gaat op zoek naar de beste vegan lekkernijen en duurzame schoencadeautjes. Wil jij de schoencadeautjes dit jaar ook wat duurzamer kopen? Lees dan snel verder!

Duurzame schoencadeautjes: acht tips voor duurzame en budgetproof cadeautjes voor in de schoen

Het is weer bijna december. De maand die in het teken staat van lekkernijen en cadeautjes. Wil jij het dit jaar ook wat duurzamer aanpakken? In dit artikel vind je de beste tips voor duurzame schoencadeautjes. Met de meeste tips doe je niet alleen wat goeds voor de planeet, maar ook voor je portemonnee.

1. Spreek van tevoren af hoe vaak je kind de schoen mag zetten

De schoen zetten wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met cadeautjes, maar het is een oude traditie die al sinds de vijftiende eeuw bestaat. Arme kinderen mochten toen op 5 december hun schoen zetten in de kerk, waar de rijke mensen vervolgens geld in deden. Op 6 december werd het geld onder de armen verdeeld. Hoewel vroeger de schoen maar één keer werd gezet, gebeurt dit vandaag de dag meestal vaker. Ook komt er geen geld meer in de schoen, maar worden er cadeautjes verwacht. Toch hoeft de schoen heus niet elke dag gezet te worden. De meeste volgers van thegreenlist.nl denken er ook zo over. Uit onze poll bleek dat bij 68% van de volgers (301 stemmen) de schoen één keer per week gezet mag worden. Bij 13% van de stemmers mogen de kinderen één keer per jaar de schoen zetten. Een kleine groep van 16% kiest ervoor om de schoen één tot vier keer per week te zetten. Er is maar een kleine minderheid van 3% (veertien stemmen), waar de kinderen de schoen elke dag mogen zetten.

Iedereen mag natuurlijk zelf weten wat hij doet, maar er zijn dus genoeg kinderen die niet elke dag de schoen mogen zetten. Kleine kinderen hebben dit vaak toch nog niet door en met grotere kinderen kun je afspraken maken. Sinterklaas heeft het ook veel te druk om elke dag bij alle kinderen langs te gaan en heeft ook wel eens een pauze nodig.

2. Duurzame lekkernijen voor in de schoen

De schoen hoeft niet elke dag gezet te worden en er hoeven ook niet altijd cadeautjes in. Kinderen worden van snoepgoed vaak ook heel blij. Af en toe wat ongezonds mag heus wel, alleen is het wel fijn als je hier een duurzame keuze in kunt maken. Hoe vind je duurzame sinterklaaslekkernijen? Ten eerste kun je ervoor kiezen dat het snoepgoed vegan is. Vegan voedingsmiddelen hebben over het algemeen een lagere milieu-impact dan voedingsmiddelen met zuivel (en vlees). Gelukkig zijn er in de supermarkt vegan kruidnoten en pepernoten te koop (bijvoorbeeld van Bolletje en Albert Heijn). Er zijn zelfs soorten met chocolade die vegan zijn, maar kijk voor de zekerheid nog even op de verpakking. Of je maakt de lekkerste vegan pepernoten gewoon zelf. Bekijk hier het makkelijkste recept voor vegan pepernoten.

Dat brengt ons gelijk bij het volgende probleem: chocolade. Een chocoladeletter is leuk en lekker om te krijgen, maar niet altijd even duurzaam. Je wilt natuurlijk niet dat de chocoladeletter die jouw kinderen in hun schoen krijgen, door andere kinderen gemaakt is. Ik schrok hier ook van, toen ik het voor het eerst las, maar blijkbaar komt kinderarbeid veel voor in de cacao-industrie. De meeste chocolade is een product van ontbossing, armoede en kinderarbeid. Zo smaakt die chocoladeletter gelijk een stuk minder lekker. Volgens Solidaridad, zijn keurmerken zoals Fairtrade of Rainforest Alliance niet de oplossing voor alle problemen, maar wel een stap in de goede richting. Voorbeelden van merken die duurzamere chocoladeletters produceren zijn Delicata, Tony’s Chocolonely en Verkade. De pure chocoladeletters van deze merken zijn vegan. Wil je liever een witte of melk chocoladeletter die vegan is: die zijn er van het merk Bonvita of bij Holland & Barrett. Nog meer inspiratie voor vegan sinterklaasproducten vind je op de blog van bonusvegan, die in 2021 een lijstje maakte met alle vegan sinterklaaslekkernijen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Tips voor duurzame schoencadeautjes: kies vegan lekkernijen en ruim je oude speelgoed op.

3. Breng je oude speelgoed naar de kringloop of een goed doel

Met alle cadeautjes tijdens de decembermaand, krijg je weer een hoop nieuwe spullen in huis. Terwijl de meeste kinderkamers al uitpuilen van al het speelgoed. Daarom is het een goed idee, om tijdens de sinterklaasperiode oud speelgoed uit te zoeken. Hiervoor heb ik een leuke tip: ruim elk jaar samen met je kind oud speelgoed op en zet het bij de deur. Leg je kind(eren) uit dat er Recyclepieten zijn die dingen ophalen om het door te geven aan andere kindjes. Zo gaat er elk jaar speelgoed weg naar de kringloop of een goed doel en leer je kinderen de kunst van wegdoen en hergebruiken.

Ook een leuke mogelijkheid: doe mee aan een Swap Sint ruilmarkt. Hier kun je oud speelgoed een tweede leven geven en zelf cadeautjes op een duurzame en voordelige manier scoren. Kijk op de website van Swip Swap of er een Swap Sint ruilspot bij jou in de buurt is, of organiseer er zelf één.

4. Geef duurzame schoencadeautjes die je kind goed kan gebruiken

Omdat kinderen snel groeien en lekker kunnen ravotten, hebben ze regelmatig nieuwe kleding nodig. Nieuw ondergoed of nieuwe sokken komen altijd van pas. Als je iets koopt met het favoriete dier of filmfiguur van jouw kind, wordt hij of zij er vast ook heel blij van. Of wat dacht je van een lekkere warme sjaal of muts in de favoriete kleur van je kind? Kan jouw kroost wel wat nieuwe kleding gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij de kringloop of op bijvoorbeeld Marktplaats of Vinted. Hier vind je vaak de mooiste kleding voor een prikkie (ook basics zoals sokken, pyjama’s en ondergoed). Zo heb je gelijk een nuttig en duurzaam schoencadeautje. Een mooie lijst met duurzame kinderkledingmerken (die je uiteraard ook tweedehands kunt vinden) vind je hier.

Recyclepietje

Veel kinderen vinden het leuk om verkleed als Pietje naar school of naar de opvang te gaan. Heb je nog geen geschikte outfit? Neem dan eens een kijkje in de kringloop of in een lokale Facebookgroep. Hier vind je vaak de mooiste pietenoutfits voor een klein bedrag. Dit is dan gelijk een leuk schoencadeautje! Wil je betere schmink voor de roetveegjes? Bekijk dan dit artikel over wat er mis is met schmink en hoe je dit beter kunt kiezen.

5. Koop kleine schoencadeautjes tweedehands

Wil je toch liever speelgoed cadeau geven in de schoen? Dan is het beter voor het milieu en voor je portemonnee als je de schoencadeautjes tweedehands koopt. Maar waar vind je kleine cadeautjes tweedehands? Ga eens kijken bij de lokale kringloop of neem een kijkje bij lokale Facebookgroepen. Mocht je nou, net zoals ik, in een gebied wonen waar niet veel kringloopwinkels of tweedehands aanbod is: kijk dan eens op een online platform zoals Marktplaats of Vinted. Misschien is er wel iemand die veel kleine cadeautjes aanbiedt die bij jouw kind passen. Ik zoek vaak iets kleins wat mijn kinderen graag willen hebben en kijk dan op het profiel van de verkopre of diegene nog meer speelgoed verkoopt. Ik heb al vaak gehad dat ik bij dezelfde persoon meerdere speelgoedjes vond die mijn kinderen geweldig vonden. Zo kon ik in één keer een hoop kleine cadeautjes scoren en hoefde er maar één pakje verstuurd te worden (dat scheelt ook weer verzendkosten).

6. Geef een tegoedbon voor een uitstapje cadeau in de schoen

Als je kinderen al iets ouder zijn, worden ze van een tof uitstapje vaak ook heel blij. En dan hoeft Sinterklaas ook niet zo zwaar te dragen. Wat dacht je van een bioscoopbon, een paardrijles, een keer schaatsen, een bezoekje aan een kindermuseum of een speelparadijs? Wedden dat jouw kind het volgend jaar nog heeft over het toffe uitstapje dat sinterklaascadeau had gedaan. Je maakt helemaal een blijvende indruk met een handgeschreven brief of gedicht van Sinterklaas erbij.

Sinterklaasboekjes, ook goed te vinden als tweedehands cadeau voor Sinterklaas.

7. Nog een paar ideeën voor duurzame schoencadeautjes

Mocht het in het tweedehandscircuit niet helemaal lukken, dan heb ik ook nog een aantal leuke ideeën voor kleine duurzame cadeautjes voor je opgezocht. Deze kleine cadeautjes zijn iets duurder, maar dan heb je wel iets van goede kwaliteit dat minder slecht is voor het milieu:

Op thegreenlist.nl vind je ook heel veel duurzame cadeautips voor verschillende leeftijden. Bekijk ze: cadeautips één jaar, cadeautips twee jaar, cadeautips drie jaar, cadeautips vier jaar.

8. Begin op tijd met het zoeken van duurzame schoencadeautjes

Het is misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik wil deze tip toch nog even met je delen. Er komen immers nog genoeg andere gelegenheden waar cadeautjes gevraagd zijn. Wat het voor mij een stuk makkelijker maakt om cadeautjes duurzamer te kopen: een goede planning. Ik heb het hele jaar een lijstje op mijn telefoon met cadeau-ideeën voor mijn kinderen (en voor neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes). Alles wat ze leuk vinden of (niet dringend) nodig hebben, zet ik erop. Ook begin ik meestal op tijd om alle cadeaus voor de feestdagen of verjaardagen te verzamelen. Vooral als je het tweedehands koopt, kan het zijn dat je iets meer tijd nodig hebt. Maar je kunt zo wel een hoop geld besparen en bent lekker duurzaam bezig. Achteraf ben ik meestal heel blij dat ik geen last-minute cadeau stress meer heb.

Met deze tips kom je duurzaam de feestdagen door

Ik hoop dat je nu genoeg inspiratie hebt, om de schoencadeautjes dit jaar iets duurzamer te kopen. Heb jij nog goede tips die niet in het artikel staan? Laat het ons dan vooral weten via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina.

Als je jouw duurzame schoencadeautjes ook duurzaam wilt inpakken, kan dit bijvoorbeeld in een oude krant of tijdschrift. Of bekijk dit artikel voor meer zero waste inpaktips voor de feestdagen.                

Meer duurzame shoptips van thegreenlist.nl

Bronnen: isgeschidenis.nl, Milieu Centraal, Solidaridad. Photo credits: Kirsten Schoner.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: