Search
Duurzaam verjaardagscadeau voor een tweejarige

De leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een tweejarige

De wereld van een tweejarige wordt groter en groter. Allemaal leuk natuurlijk, maar hoe zorg je dat met een tweede verjaardag de berg speelgoed niet ook alleen maar groter en groter groeit? We vroegen de volgers van thegreenlist.nl naar hun duurzame, mooie en originele cadeautips. Hieronder vind je een lijst vol inspiratie voor kersverse peuters: de leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een tweejarige!

Duurzame verjaardagscadeaus voor het tweede jaar

Een kind van twee gaat steeds meer spelen. Er werden dus ook heel veel speelgoedtips gegeven. Gelukkig is er steeds meer speelgoed te vinden dat groen(er) geproduceerd is, lang meegaat, de fantasie prikkelt en er ook nog eens mooi uitziet in de woon- of kinderkamer. En ik haal graag de – wat mij betreft – gouden tip nog uit het artikel duurzame cadeaus voor eenjarigen nog eens aan: laat het bezoek vooraf gerust weten wat je liever wel en niet krijgt.

Geef mooi speelgoed cadeau aan een peuter

 • Way to Play heeft rubberen en kartonnen wegdelen en kruispunten die je aan elkaar kunt leggen tot een autobaan. En dat kan overal; binnen op de bank, buiten over de stenen en zelfs in het water (alleen de rubberen variant!). Geproduceerd door een sympathiek Nederlands bedrijf met de ambitie om in de nabije toekomst volledig met biobased en gerecycled materiaal te werken. 
 • Verwelkom een nieuwe familie in je huis, met een duurzaam poppenhuis! Hoewel het meeste de peuters nog zal ontgaan, wordt hier toch maar mooi een basis voor de toekomst gelegd. Een iets goedkoper poppenhuis vind je vast op Marktplaats of ga voor dit poppenhuis van duurzaam karton.
 • Houten speelgoed is altijd een succes. En wat is er tegenwoordig veel! Grimm’s heeft natuurlijk de inmiddels klassieke regenbogen, maar ook veel klein speelgoed zoals poppetjes, munten of een bos. Ook Grapat heeft een enorm aanbod houten speelgoed dat de fantasie stimuleert zoals huisjes, ringen en bakjes. Ook leuk: met een houten speelbak kunnen peuters hun eigen wereld maken. Vul de bak met (kinetisch) zand, speelrijst of gevonden spullen uit de natuur en wat klein speelgoed zoals de houten dieren van Holtziger en Ostheimer en spelen maar. Ontzettend handig, je houdt al het spul op één plek en je bergt het gemakkelijk op om later verder te spelen.

Kartonnen poppenhuis & houten speelbak Grapat.

Nog meer mooi houten speelgoed

 • De houten trein van Brio is een klassieker, veelzijdig en naar hartenlust uit te breiden met wagons, bruggen en tunnels.
 • Leuk om te bouwen, maar nog veel leuker om de knikker door de baan te zien rollen. Met deze Rollenbollen Kullerbü knikkerbaan kun je uren spelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten die ook weer allemaal op elkaar aan te sluiten zijn.  

Perfecte duurzame verjaardagscadeaus voor en tweejarige: speelgoed voor rollenspel

Zélf doen of nadoen. Bijna niets is voor een peuter leuker dan ook doen wat papa, mama, de bakker of dokter doet.

 • Een stoffen pop is ideaal voor tweejarigen. Lekker knuffelbaar, zacht genoeg om mee in bed te nemen en ze kunnen in de wasmachine. Olli Ella maakt lieve popjes in allerlei verschillende kleuren, maten en outfits.
 • Een klassieker waarmee je altijd scoort: het Ikea keukentje! Ben je op zoek naar dit keukentje, kijk dan zeker op Marktplaats. Met een paar honderd zoekresultaten is er vast iets in jouw omgeving en prijsklasse te vinden.

Ette Tete Learning Tower en wobbel.

Voor de kleine creatievelingen

Lekker verf roeren, experimenteren of een kunstwerk maken. De meeste peuters maak je wel blij met krijt en verf.

 • De waskrijtjes van Playon Crayon zijn ideaal voor kleine handjes door de bolvorm.
 • Met deze vingerverf van Neogrün, gemaakt van natuurlijke en milieuvriendelijke grondstoffen, is heerlijk om lekker te kliederen.   
 • Deze bijenwasblokjes van Ökonorm bestaan uit natuurlijke ingrediënten en zijn dus veilig in gebruik. Ook kleuren ze gemakkelijk, dus kleintjes hoeven er niet hard op te drukken. Wil je het boetseren stimuleren, kies dan voor natuurlijke klei.
 • Ook leuk voor peuters: muziek maken. Met een houten xylofoon kunnen ze hun muzikaliteit verkennen.

Cadeau-ideeën voor tweejarigen: buitenspelen, klimmen, klauteren en kliederen

Stilzitten is er met een peuter echt niet meer bij. Hieronder een paar tips om ze de hele dag bezig te houden:

 • Met de Pikler driehoek en de bij te kopen glijbaan of loopplanken, heb je altijd een klimtoestel bij de hand. Zet hem in de kinderkamer of bij mooi weer in de tuin. Naast klimmen, en leren ontdekken, maak je er ook in een handomdraai met een laken een speelhuisje of tent van.
 • Ook de Wobbel werd weer getipt. Dit balansbord blijft een mooie investering voor alle leeftijden. Handig: op de website vind je een keuzehulp om te bepalen welke Wobbel geschikt is voor welke leeftijd.
 • In een modderkeuken wordt gekookt met zand en water. Wat geweldig voor peuters en wat een leuke tip! Je kunt kant-en-klare keukentjes kopen, maar ben je een beetje handig (of ken je iemand), dan vind je online ook veel instructies om er zelf een naar eigen wens van bijvoorbeeld pallets te bouwen.
 • Een zandbak is goed voor urenlang vermaak. Combineer het met mooie duurzaam zandspeelgoed, zoals deze emmers, schepjes en vormpjes gemaakt van Nederlands huishoudelijk plasticafval van het merk Zsilt.
 • Met deze multifunctionele stapelstenen kunnen peuters hun motoriek ontwikkelen en hun fantasie uitleven; gebruik ze als zitje, om te stapelen, als bedje voor de knuffels, of maak er een stapstenen-pad van om overheen te lopen.

Duurzame cadeautip voor tweejarige: geef een loopfiets of step

Een peuter pakt steeds vaker de fiets of step voor een wandeling of om boodschappen te doen. Een stevig exemplaar is dus een mooie investering. En met de meegroeivarianten kun je een flinke tijd vooruit.

 • Houten loopfietsen heb je met twee wielen, maar je hebt ook handige 3-in-1-fietsen, die je gemakkelijk van een driewieler in een tweewieler verandert wanneer een kind eraan toe is. Mooie degelijke merken zijn Kinderfeets, Bandits & Angels en Wishbonebike.
 • Zoek je een step, dan is de Mini Micro Step een praktische 3-in-1-variant. Van een step met zitje en een rond stuur, verander je het eenvoudig naar een gewone step met T-stuur.

Geef een ervaring cadeau aan een jarige peuter

 • Een kaartje voor een peuterfilm, -concert of voorstelling, een bezoek aan het nijntjemuseum, een proefles peutergym of peuterdans, of een dagje uit naar een speeltuin of speelbos met een picknick. Ervaringen geven en krijgen is zo leuk en zorgen voor mooie herinneringen (en foto’s)!

Nog meer duurzame verjaardagcadeaus voor peuters

 • Tweedehands speelgoed. Er is meer dan genoeg en wie goed speurt, kan zeker mooie en originele cadeaus vinden. De moeite waard om naar uit te kijken: Duplo, houten trein, houten puzzels, Ikea keukentje, modderkeuken of watertafel, Wobbel, poppenhuis, fiets of step, schommel of klimtoestel.
 • Een lidmaatschap voor OERRR (jeugdprogramma van Natuurmonumenten), de speelgoeduitleen of een Museumjaarkaart.
 • Meehelpen in de keuken of veilig naar buiten kijken kan een peuter met deze Ette Tete Learning Tower.
 • Geef een fruitboompje of -struikje voor in de tuin of op het balkon. Samen ontdekken hoe alles groeit en smaakt.
 • Prentenboeken, voel-, zoek- en aanwijsboeken heeft een peuter nooit te veel. Wil je er een groene draai aan geven, bekijk dan dit artikel met een lijstje duurzame kinderboeken.
 • Deze stoffen verjaardagskroon met losse cijfers kun je ieder jaar weer tevoorschijn halen.

Duurzame cadeautip voor een tweejarige: houten klimrek van Ette Tete.

Meer inspiratie voor een peuterverjaardag

Photo credits: Cottonbro (Pexels) (hoofdbeeld), kartent, I love Speelgoed, Bijjjo, Kidsdeco, Wobbel, Ette Tette, Hieppp/Liezelijn.

Share

Jannika van Wijk

Jannika van Wijk

Jannika is nog niet supergroen, maar wel heel nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ze leest en schrijft daarom graag over de kleine stappen die je kunt zetten voor een duurzamere leefstijl. Ze is freelance tekstschrijver en woont met haar gezin in 't Gooi, omringd door bos en hei.
Jannika van Wijk

Jannika van Wijk

Jannika is nog niet supergroen, maar wel heel nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ze leest en schrijft daarom graag over de kleine stappen die je kunt zetten voor een duurzamere leefstijl. Ze is freelance tekstschrijver en woont met haar gezin in 't Gooi, omringd door bos en hei.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: