Zoek
Duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag: drinkbeker en lunchbox van Mepal

De leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag

De vierde verjaardag is een bijzondere! In één klap verandert een peuter in een heuse kleuter die naar school gaat. En dat brengt weer allemaal nieuwe, spannende momenten met zich mee. Maar ook nieuwe kansen voor duurzame cadeaus, want reken maar dat er voor school wat nodig is. Hieronder vind je een lijst vol inspiratie voor kersverse kleuters: de leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag!

Zo vind je duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag

De vierde verjaardag is zeer waarschijnlijk de laatste verjaardag die je nog redelijk makkelijk kunt doorkomen zonder speciale wensen van de jarige Job of Jet. Kleuters hebben natuurlijk wel hun smaak en voorkeuren, maar een kind van vier is nog te klein om al te veel beïnvloed te zijn door andere kinderen. Maak hier slim gebruik van door ook tweedehands te speuren, in de kringloop of online. Met een beetje geluk haal je hier de leukste cadeaus vandaan. Bijkomend voordeel, het kost relatief weinig, dus je maakt zeker indruk met die extra grote hijskraan, dat schoolbord of die watertafel.

Geef duurzame schoolspullen cadeau aan een kleuter

Vier jaar, dan kun je er niet omheen: de eerste schooldag! En je maakt geen betere start dan met een duurzame rugzak vol groene spullen. Deze rugzak van Fjalraven is er in meer dan vijftig kleuren en is naast hip ook hartstikke duurzaam. Vul hem met een lunchbox en drinkbeker van Mepal en klaar is je kleuter!

 • Omdat nog niet ieder kind zelf een beker kan open- en dichtdraaien, zijn drinkflesjes ideaal. Geef een mooie en duurzame variant van RVS, bijvoorbeeld deze flesjes van Klean Kanteen.
 • Voor de gym- of zwemles kies je deze tas van Fresk. Deze tas is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en heb je in allerlei gezellige prints.
 • Nog niet iedere vierjarige gaat al naar zwemles, maar voor wie dat wel doet, of voor wie sowieso graag zwemt, is het hartstikke leuk om een nieuwe zwembroek of nieuw badpak te krijgen. Knotsknetter en het Vlaamse Harvest Club hebben een mooie selectie met duurzaam geproduceerde zwemkleding voor kinderen. Harvest Club plant ook een boom voor iedere aankoop bij hen.  
 • Meer inspiratie voor school vind je in dit artikel: duurzame en budgetvriendelijke schoolspullen.

Duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag: schoolspullen of een educatief cadeau zoals houten speelged.

Geef een educatief cadeau aan een vierjarige

Om de concentratie te vergroten en spelenderwijs te leren zijn good old Loco mini en Electro goede cadeaus. Deze opdrachtspellen zijn al jaren favoriet, omdat ze voor een vierjarige goed uitvoerbaar zijn. Ook kunnen ze zelf controleren of ze de opdracht goed gedaan hebben, wat de zelfstandigheid stimuleert. Extra handig: voor Mini Loco zijn er opdrachten voor latere leeftijd te koop, waardoor je dit spel jarenlang kunt gebruiken.

Duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag: geef een mooi boek cadeau

Een vierjarige kun je zo heerlijk voorlezen, maar ze vinden het ook vaak leuk om zelf te lezen en bladeren. Met een boek zit je dus zeker goed! Je kunt natuurlijk gaan voor de klassiekers zoals Floddertje of Dikkie Dik, of kies iets uit onze groene kinderboekentips. Maar eigenlijk kun je in de boekwinkel niet misgrijpen. Vergeet ook vooral de kringloop niet, daar haal je ook de leukste prenten- en voorleesboeken vandaan.

Nog een paar tips:

 • 365 Pinguïns – Over een familie die iedere dag een pinguïn bezorgd krijgt. Wie stuurt ze? En waarom? Een grappig boek dat over het redden van bedreigde dieren en heel veel andere dingen gaat.
 • Zeezucht – Jonas is helemaal verzot op de zee, al van kleins af aan. In dit boek wordt de schoonheid van de zee bejubeld, maar krijg je ook mee door welke dingen de zee bedreigd wordt.
 • Het bijzondere beestjesboek – Een boek vol feitjes over alle kleine, wriemelende en kriebelende beestjes om ons heen. Er is ook een bijpassend stickerboek. Diertje in het wild gezien, plakken maar! Auteur Yuval Zommer maakte nog veel meer boeken vol schitterende tekeningen van dieren en de natuur, zoals over de zee, vogels of bloemen.
Duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag: boeken

Geef speelgoed om zelf iets te maken of bouwen

 • De naturel houten blokken en plankjes van Kapla en Just Blocks stimuleren de fantasie enorm. Voor kleuters wordt Lego ook aantrekkelijk. Er zijn kleine sets die een vierjarige met wat hulp zelf in elkaar kan zetten. Voor bouwmateriaal kun je ook prima op Marktplaats terecht, al moet je bij Lego wel goed kijken of de set compleet wordt aangeboden.
 • Goed voor de motoriek en de creativiteit, maar vooral voor veel plezier, zijn deze duurzaam geproduceerde strijkkralen of deze mooie houten rijgkralen.
 • Kleuters vinden het vaak leuk om te helpen met koken of bakken. Opinel heeft een mooie keukenset voor koks in de dop. Met de vingerbeschermer leert je kind veilig snijden en schillen. Zo maak je samen de heerlijkste dingen. Blijf er wel altijd bij, want het blijven echte messen.
 • Met deze grote houten water- of knikkerbaan maak je in de zandbak of in de tuin de mooiste constructies. Laat alles lekker stromen en rollen, of bouw juist dammetjes en zie wat er gebeurt.
 • Je kunt er alles mee maken, bouwen, combineert het gemakkelijk met alles en verzint er de mooiste verhalen mee; open ended speelgoed. Ook leuk om er een seizoenstafel mee te maken. Goede tips hiervoor vind je in eerdere artikelen zoals de leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een tweejarige of de leukste duurzame cadeaus voor een driejarige. Maar ook op Marktplaats kun je genoeg vinden. Zoek op ‘open ended’ of ‘Montessori’, of de merken ‘Grimm’s’ en ‘Grapat’ en je vindt het mooiste tweedehands houten speelgoed.

De leukste duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag: houten rijgkralen (Heyhej) of houten blokken en plankjes (Just Blocks).

Geef een gezellige plek cadeau aan een vierjarige

Een kleuter heeft en krijgt andere wensen dan een peuter. Hoe leuk (of noodzakelijk) is het om de slaapkamer een kleine make-over te geven? Misschien is een nieuw bed nodig of een bureautje, met een stoel, om aan te spelen of tekenen? Studio Baas biedt kindermeubels van hout uit verantwoorde bosbouw in combinatie met het natuurlijke product linoleum. Het Amsterdamse merk Frendly biedt verschillende abonnementen aan om kindermeubels te huren. Superduurzaam! Je kunt de mooie meubels ook kopen. Wanneer je ze, in goede staat, retour geeft, krijg je nog een bedrag terug.  

En dan is er natuurlijk ook nog de kringloopwinkel en Marktplaats. Hier vind je qua kindermeubilair alles wat een kleuterhart begeert, van basic hout tot brandweer- en prinsessenbedden. Met een mooi lampje, bijvoorbeeld van Studio Perspective, maak je de nieuwe slaap- of speelplek helemaal af.

Duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag: geef een houten stoel en tafeltje van Studio Baas of huur duurzame kindermeubels bij Frendly.

Geef een abonnement cadeau aan een kleuter

Tot voor kort ging je peuter nog (bijna) overal gratis mee naar binnen. Die tijd is helaas voorbij. Vanaf vier jaar betaal je vaak het kindertarief in musea of (dieren)parken. En soms zelfs de volle mep. Dan doet het financieel best pijn als je kind niet verder komt dan de museumwinkel of de speeltuin. Of dat het na twintig minuten uitgekeken is bij een tentoonstelling. Vraag of geef een abonnement voor een bepaald park, zwembad, een abonnement op OERRR (het kinderlidmaatschap van Natuurmonumenten) of een museumjaarkaart. Goed voor een jaar lang laagdrempelig leuke uitstapjes maken.

Ook altijd leuk om te geven en te krijgen zijn een kaartje voor een kinderfilm, theatervoorstelling, concert of kinderfestival. Of ga naar een mooie (natuur)speeltuin en sluit af met een picknick of pannenkoek.

Deze duurzame verjaardagscadeaus voor een vierde verjaardag zijn ook leuk om te geven:

 • Wat eet je vriendje het liefst? En wat is oma’s lievelingsmuziek? Verzamel het in dit vriendenboekje, waar ook je familie in mag schrijven.
 • Goed om tweedehands naar te speuren: een fiets, skeelers, step of watertafel.
 • Gezelschapsspelletjes zijn altijd een goed cadeau. Het merk Haba heeft leuke spellen voor kleuters zoals Boomgaardje of Gris en Grijp.
 • Zeemeermin, astronaut of T-rex, met deze papieren verkleedkleren van Koko Cardboards kun je van alles worden. Let op: het in elkaar zetten vraagt wel wat werk van een volwassene.
 • Voor de muziekfanaten koop je deze stevige ukelele of een afvalvrij geproduceerde kinderkoptelefoon van POGS om lekker en veilig (de koptelefoon bevat een beveiliging qua decibels) naar muziek, een luisterboek of podcast te luisteren. Met draad en draadloos verkrijgbaar.

Meer groene feesttips voor baby’s en kids

Photo credits: Mepal (hoofdbeeld), Byjjo, Pexels (Cottonbro), Heyhej, Just Blocks, Studio Baas, Frendly Amsterdam.

Share

Picture of Jannika van Wijk

Jannika van Wijk

Jannika is nog niet supergroen, maar wel heel nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ze leest en schrijft daarom graag over de kleine stappen die je kunt zetten voor een duurzamere leefstijl. Ze is freelance tekstschrijver en woont met haar gezin in 't Gooi, omringd door bos en hei.
Picture of Jannika van Wijk

Jannika van Wijk

Jannika is nog niet supergroen, maar wel heel nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ze leest en schrijft daarom graag over de kleine stappen die je kunt zetten voor een duurzamere leefstijl. Ze is freelance tekstschrijver en woont met haar gezin in 't Gooi, omringd door bos en hei.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: