Zo kies je een duurzame kerstboom

Zo kies je een duurzame kerstboom

De feestdagen zijn voor mij pas echt compleet met een kerstboom in de huiskamer. Dat hoeft niet per se een echte boom te zijn. Ik probeerde de laatste jaren ook alternatieven. Elke soort kerstboom heeft eigenschappen die ze meer of minder duurzaam maken. Mascha neemt je mee in de zoektocht naar een duurzame kerstboom. Want hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van kerstbomen? En wat is de beste keuze?

Impact van kerstbomen

Kerstbomenkwekers doen er tussen de vier en tien jaar over om een kerstboom te laten groeien. De productie verbruikt (fossiele) energie, (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen en water om elk jaar miljoenen kerstbomen te kweken. En na kerstmis worden 2,5 miljoen kerstbomen afgedankt in de kliko. Dat zorgt voor impact op het milieu. Milieu Centraal rekende uit dat de impact van een kerstboom gelijk staat aan ongeveer 25 kilometer autorijden. Kies je voor een kunstboom?! Ook dan zijn er grondstoffen, energie, transport en afvalverwerking nodig. Die impact is groter dan die van een levende kerstboom. Maar omdat een kunstboom meestal meerdere jaren gebruikt wordt, is de impact per jaar kleiner. Milieu Centraal schat dat een kunstboom na zes tot tien jaar gebruik een lagere impact heeft dan een echte boom.

Kartonnen kerstboom (Kartent), krijtbord met getekende boom (Mr. Kate).

Alternatieven voor kunst en echt

Naast een levende kerstboom en een kunststof kerstboom, kun je ook denken aan een creatieve alternatieve kerstboom. Er zijn zoveel creatieve kerstbomen te maken. Voordat ik kinderen had, hing ik al eens een stoffen print van een kerstboom op. Daarna maakte onze oudste als peuter een kerstboomschilderij, die ik een paar jaar als kerstboom gebruikte. En ik tekende al een jaar een kerstboom als raamtekening, toen ik met een baby in huis geen zin had in naalden. Heb je zin om zelf iets te maken? Ik vond zoveel leuke ideeën; een krijtbord met een getekende boom, een kartonnen kerstboom, een muurhangerkerstboom van gevonden takken, of een palletkerstboom. Heerlijk om je huis mee op te vrolijken in de donkere dagen van het jaar. Het is het duurzaamst om gebruik te maken van materialen die je al hebt, tweedehands koopt, die je vindt, of die je kunt hergebruiken.

Kerstboom als raamtekening (Mascha), DIY kerstboom met houten takken (Pexels: Pascal Claivaz), stoffen print van kerstboom (tiny-trees.nl).

Hoe kies je een duurzame kerstboom?

Koop je boom dichtbij

Je zou het misschien niet zeggen, maar het transport van je boom van de winkel of kweker naar je huis, zorgt voor de meeste klimaatimpact. Het kopen van een lokale kerstboom levert daarom verreweg de meeste klimaatwinst. Moet je meer dan tien kilometer enkele reis rijden om je kerstboom te halen, dan is je autoritje vervuilender dan je kerstboom. Kies daarom voor een kerstboom van dichterbij!

Verleng de levensduur

Welke boom de meeste impact heeft, ligt vooral aan de levensduur van je boom. Lang doen met je kerstboom, of het een levende kerstboom, een alternatieve vorm of een kunstboom is, verkleint de impact enorm. Daarom is kiezen voor een kunststof kerstboom een prima duurzame keuze als je die het komende decennium elk jaar gebruikt. Nog beter is dan een tweedehands kunstboom te kiezen, die je een tweede (lang) leven geeft in je huis. Kies je een echte boom? Haal een kerstboom met kluit, zorg er goed voor, en plant deze na gebruik in je tuin. Zo kun je ‘m daarna jaar na jaar terug in je huiskamer zetten.

Adopteer een duurzame kerstboom

Heb je geen plek in je tuin of geen zin om het hele jaar tegen een kerstboom in je tuin aan te kijken? Op steeds meer plekken is er de mogelijkheid een kerstboom te huren of adopteren. Na nieuwjaar breng je de boom terug en plant de kweker de boom weer terug om er weer een jaar voor te zorgen. Bij een adoptiekerstboom heeft de boom vaak een label, zodat je volgend jaar jouw kerstboom weer in je huis kunt zetten. In geval van huur, plant de kweker de boom naderhand (voor het leven) terug en krijg je het jaar erna een andere. Wij hebben gekozen voor elk jaar dezelfde adoptie kerstboom van Ecodorp Boekel, en gaven onze boom zelfs een naam Sylvester. Sylvester komt dit jaar voor het vierde jaar op bezoek.

Huur- en adoptie kerstbomen vind je ook bij:

Tips voor een duurzame kerstboom: ga voor een adoptiekerstboom zoals Mascha en kies duurzame kerstversiering.

Kies voor een biologische kerstboom

Kerstbomen wordt professioneel gekweekt op grote schaal. Om ervoor te zorgen dat de consument een perfecte boom in huis kan zetten, worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen plagen en ziektes. Maar die bestrijdingsmiddelen zorgen ook voor milieuschade en verlies van biodiversiteit. Kiezen voor een biologische kerstboom voorkomt dat.

Kies ook duurzame kerstversiering

Heb je je kerstboom gekozen? Kies dan ook de rest van je kerstversiering duurzaam. Verlicht je boom met ledverlichting om zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken. Kies je kerstboomornamenten zorgvuldig en doe er zo lang mogelijk mee. Nog beter? Koop je ornamenten en versiering tweedehands. Op Marktplaats, Vinted en in je lokale kringloopwinkel vind je vaak de mooiste pareltjes voor een schijntje. En heb je liever een ander kleurtje, dan kun je je kerstballen beschilderen, zoals Saskia vorig jaar deed.

Zo kies je een duurzame kerstboom

Een duurzame kerstboom koop je het liefst zo dichtbij huis als mogelijk. Kiezen voor een (tweedehands) kunstboom die je jaren gebruikt, is een duurzame keuze. Ook kun je op steeds meer plekken een kerstboom adopteren of huren, zodat de boom na gebruik niet in de vuilverbranding verdwijnt maar wordt herplant. En ben je lekker creatief, maak dan je eigen alternatieve kerstboom van materialen die je al in huis hebt.

DIY kerstballen versieren

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: kerstboom hoofdfoto (Jonathan Borba, Pexels) Kerstboom als raamtekening (Archief Mascha), DIY kerstboom met houten takken (Pexels: Pascal Claivaz), stoffen print van kerstboom (tiny-trees.nl), kartonnen kerstboom (Kartent), krijtbord met getekende boom (Mr. Kate), kerstboom optuigen en kerstversiering (Archief Mascha).

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: