Hoe zorg jij voor een mooi vegan feestdessert dat snel en zonder stress op tafel staat? Wij hebben het antwoord: deze vegan trifle! Dit is een traditioneel Brits dessert en een lust voor het oog door z’n prachtige verschillende gekleurde laagjes vers fruit. Dit toetje krijgt van ons tien punten, niet alleen omdat-ie plantaardig en mooi is, maar ook omdat-ie helemaal niet moeilijk is om te maken.
Trifle kan ook als vegan kerstdessert
De feestdagen, maar eigenlijk elk samenzijn met familie en vrienden, zijn het uitgelezen moment om een lekkere nieuwe toet uit te proberen. Als vegan-chef slaag ik er elke keer weer in om mijn familie te overtuigen dat je ook zonder vlees, zuivel en eieren een heleboel lekkere dingen kunt maken. Zo ook deze feestelijke trifle die je zo – hoppa – op tafel tovert, terwijl je gasten denken dat het je héél veel werk heeft gekost. Laat ze dat maar denken, maar in werkelijkheid viel dat dus reuze mee.
Wat doe jij op je trifle?
De trifle is dus een Brits dessert en een lust voor het oog door z’n prachtige verschillende gekleurde laagjes. En het leuke eraan is: je kunt helemaal je eigen draai eraan geven. Wat voor laagjes je maakt, dat bepaal jij. Vaak wordt er ei, mascarpone en koek gebruikt in de verschillende laagjes, maar dat is niet perse een must, want je kunt ook andere (plantaardige) ingrediënten kiezen zoals in dit recept. En ook het fruit kun je zelf kiezen. In deze trifle vind je cranberry’s en bosvruchten, maar aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen staan ook niet verkeerd op een trifle. Deze vruchten zijn niet het hele jaar in het seizoen en komen ook niet altijd uit Nederland. Ingevroren of vers uit Europa zijn dan de beste duurzame keuzes.
Hoe dan ook: deze makkelijke vegan kerst trifle zet je binnen een handomdraai op tafel. Smaakvol en diervriendelijk, wat wil je nog meer?
Extra lekker: de cranberry jam voor de vegan kerst trifle kun je zelf maken.
Vegan kerst toet: snelle vegan trifle
Keukengerei
- (steel)pan
- 6 glazen (jam)potjes
- lepel
Ingrediënten
- pot biologische cranberry jam of maak zelf de jam (150 gr fijne kristalsuiker, ½ bio citroen, 250 gr cranberry’s en handje bevroren bosvruchten)
- plantaardige kwark van Alpro
- 20 Lotus speculoos koekjes
- 2 el cashewpasta
- plantaardige bosbessen yoghurt van Alpro
- 150 gr verse bosbessen
- vegan topping plantaardig alternatief voor slagroom
- Lotus gevulde speculoos (ronde koekjes met speculooscrème)
Instructies
Verse Cranberry jam maken (of koop kant-en-klaar van mooi bio-merk)
- Maak in de ochtend of de dag ervoor alvast een cranberryjam.
- Doe 180 ml water, 150 gr fijne kristalsuiker (of geleisuiker), sap en rasp van een halve bio citroen in een steelpan.
- Breng aan de kook en was ondertussen de cranberry’s goed.
- Voeg de cranberry’s en een hand bevroren bosvruchten toe en breng voorzichtig aan de kook.
- Laat ongeveer 15 minuten koken. Roer af en toe tot de cranberry’s opengesprongen zijn.
- Je kunt nog even extra roeren met een garde, zodat de vruchten echt kapot zijn.
- Giet de jam in een schone pot en laat afkoelen, zodat je het kan gebruiken voor het maken van de makkelijke kerst trifle.
Snelle trifle maken
- Mix voor het koekjesdeeg de cashewpasta en koekjes in een keukenmachine tot een kruimelig koekjesdeeg.
- Gebruik 6 gelijke doorzichtige (jam)potjes om de lagen voor de trifle in op te bouwen.
- Verdeel de cranberryjam over de bodem van de potjes.
- Voeg de volgende lagen toe: plantaardige kwark, koek kruimeldeeg, bosbessen yoghurt, verse bosbessen, plantaardige topping, gevulde speculooskoekjes.
Meer heerlijke vegan recepten voor de feestdagen
- Lekker als avondmaal of voor op de borrelplank: vegan pompoen-kerrie quiche.
- Feestmaal: vegan risotto van parelgort en oesterzwammen.
- Zo maak je een feestelijke vegan Italiaanse borrelplank.
- Oliebollen over? Bak oliebollen-wentelteefjes!
Photo credits: Anne van Twillert.