Search
Vegan kerst toet: snelle vegan triffle.

Vegan kerst toet: snelle vegan trifle

Hoe zorg jij voor een mooi vegan feestdessert dat snel en zonder stress op tafel staat? Wij hebben het antwoord: deze vegan trifle! Dit is een traditioneel Brits dessert en een lust voor het oog door z’n prachtige verschillende gekleurde laagjes vers fruit. Dit toetje krijgt van ons tien punten, niet alleen omdat-ie plantaardig en mooi is, maar ook omdat-ie helemaal niet moeilijk is om te maken.

Trifle kan ook als vegan kerstdessert

De feestdagen, maar eigenlijk elk samenzijn met familie en vrienden, zijn het uitgelezen moment om een lekkere nieuwe toet uit te proberen. Als vegan-chef slaag ik er elke keer weer in om mijn familie te overtuigen dat je ook zonder vlees, zuivel en eieren een heleboel lekkere dingen kunt maken. Zo ook deze feestelijke trifle die je zo – hoppa – op tafel tovert, terwijl je gasten denken dat het je héél veel werk heeft gekost. Laat ze dat maar denken, maar in werkelijkheid viel dat dus reuze mee.

Wat doe jij op je trifle?

De trifle is dus een Brits dessert en een lust voor het oog door z’n prachtige verschillende gekleurde laagjes. En het leuke eraan is: je kunt helemaal je eigen draai eraan geven. Wat voor laagjes je maakt, dat bepaal jij. Vaak wordt er ei, mascarpone en koek gebruikt in de verschillende laagjes, maar dat is niet perse een must, want je kunt ook andere (plantaardige) ingrediënten kiezen zoals in dit recept. En ook het fruit kun je zelf kiezen. In deze trifle vind je cranberry’s en bosvruchten, maar aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen staan ook niet verkeerd op een trifle. Deze vruchten zijn niet het hele jaar in het seizoen en komen ook niet altijd uit Nederland. Ingevroren of vers uit Europa zijn dan de beste duurzame keuzes.

Hoe dan ook: deze makkelijke vegan kerst trifle zet je binnen een handomdraai op tafel. Smaakvol en diervriendelijk, wat wil je nog meer?

Extra lekker: de cranberry jam voor de vegan kerst trifle kun je zelf maken.

Makkelijke vegan triffle

Vegan kerst toet: snelle vegan trifle

Oelala… Van deze trifle kun je bijna niet afblijven toch? Een prachtige feesttoet volgens traditioneel recept, maar dan in een modern vegan jasje. Je maakt ‘m in een handomdraai en al je gasten zullen je erom bewonderen. Wat een beauty!
5 van 1 stem
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang nagerecht
Keuken Engels
Porties 3

Keukengerei

  • (steel)pan
  • 6 glazen (jam)potjes
  • lepel

Ingrediënten
  

  • pot biologische cranberry jam of maak zelf de jam (150 gr fijne kristalsuiker, ½ bio citroen, 250 gr cranberry’s en handje bevroren bosvruchten)
  • plantaardige kwark van Alpro
  • 20 Lotus speculoos koekjes
  • 2 el cashewpasta
  • plantaardige bosbessen yoghurt van Alpro
  • 150 gr verse bosbessen
  • vegan topping plantaardig alternatief voor slagroom
  • Lotus gevulde speculoos (ronde koekjes met speculooscrème)

Instructies
 

Verse Cranberry jam maken (of koop kant-en-klaar van mooi bio-merk)

  • Maak in de ochtend of de dag ervoor alvast een cranberryjam.
  • Doe 180 ml water, 150 gr fijne kristalsuiker (of geleisuiker), sap en rasp van een halve bio citroen in een steelpan.
  • Breng aan de kook en was ondertussen de cranberry’s goed.
  • Voeg de cranberry’s en een hand bevroren bosvruchten toe en breng voorzichtig aan de kook.
  • Laat ongeveer 15 minuten koken. Roer af en toe tot de cranberry’s opengesprongen zijn.
  • Je kunt nog even extra roeren met een garde, zodat de vruchten echt kapot zijn.
  • Giet de jam in een schone pot en laat afkoelen, zodat je het kan gebruiken voor het maken van de makkelijke kerst trifle.

Snelle trifle maken

  • Mix voor het koekjesdeeg de cashewpasta en koekjes in een keukenmachine tot een kruimelig koekjesdeeg.
  • Gebruik 6 gelijke doorzichtige (jam)potjes om de lagen voor de trifle in op te bouwen.
  • Verdeel de cranberryjam over de bodem van de potjes.
  • Voeg de volgende lagen toe: plantaardige kwark, koek kruimeldeeg, bosbessen yoghurt, verse bosbessen, plantaardige topping, gevulde speculooskoekjes.
Trefwoord toetje, vegan toetje, feestdagen, kerst, Engels, trifle

Meer heerlijke vegan recepten voor de feestdagen

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: