Zoeken
Leuke kerst DIY: zero waste adventskalender maken

Leuke kerst DIY: zero waste adventskalender maken

Je kent ze vast wel: adventskalenders met vakjes waar chocolade achter zit. Maar wist je dat er tegenwoordig veel duurzamere, gezondere en vooral ook leukere adventskalenders zijn? In dit artikel laat Kirsten je zien dat je gemakkelijk zelf een zero waste adventskalender kunt maken. Speciaal voor lezers van thegreenlist.nl ging ze ook op zoek naar cadeau-ideeën om je eigen adventskalender te vullen. Zo kun je op een duurzame en goedkope manier toch meedoen aan deze bijzondere traditie.  

Wat is een adventskalender en waar komt deze traditie vandaan?

Advent is de periode voor kerst en komt oorspronkelijk van het Christendom. Bij advent horen tradities zoals adventskaarsen, een adventskrans en een adventskalender die de dagen aftelt tot het kerst is. Vooral de adventskalender wordt steeds commerciëler gemaakt. Je vindt adventskalenders in allerlei soorten en maten: van speelgoed tot beautyproducten en van sieraden tot klei. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een adventskalender van. Behalve dat veel van deze kalenders een aardig prijskaartje hebben, veroorzaken ze meestal ook een hoop afval. Toch kan het, vooral voor kinderen, wel heel leuk zijn om iets speciaals te doen in de periode voor kerst. Daarom laat ik je in dit artikel zien dat je met weinig geld en materiaal, een zero waste adventskalender kunt maken.

Een standaard adventskalender heeft 24 cadeautjes. Op 1 december maak je het eerste pakje open en op kerstavond de laatste. Als je niet genoeg pakjes hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om later in december te beginnen. Met deze DIY zero waste adventskalender bepaal je dat helemaal zelf. Ideeën voor de vulling van de kalender vind je later in dit artikel.

Cadeautjes zero waste adventskalender
Afdrukken
No ratings yet

Maak je eigen zero waste adventskalender

Laten we beginnen met de kalender zelf. Als je elk jaar een kalender in de winkel koopt, veroorzaak je direct en indirect een hoop afval. Dus wat dacht je ervan om de kalender dit jaar zelf te maken? Wanneer je op internet of Pinterest zoekt, vind je genoeg ideeën. Ik zocht een DIY adventskalender uit, waar je weinig materiaal voor nodig hebt en die je makkelijk zelf kunt maken.
Voorbereiden10 minuten
Maken30 minuten
Totale tijd40 minuten
Trefwoord: feestdagen, Kerstmis, kerst, advent, adventskalender, december
Porties: 1

Gereedschap

 • grote tak (De tak die ik gebruikte was ongeveer één meter lang.)
 • papier of doosjes om de cadeautjes in te pakken (Als je thuis geen inpakpapier hebt, kun je bijvoorbeeld krantenpapier of tijdschriften gebruiken.)
 • stift om de getallen op de pakjes te zetten
 • touw om de pakjes aan de tak vast te knopen
 • optioneel ledlampjes om de tak mee te versieren (Ik vond die van mij in de kringloop.)

Instructies

 • Pak alle cadeautjes in en schrijf de datum/ getallen erop (dus normaal gesproken 1 t/m 24).
 • Hang de tak aan de muur.
 • Doe eventueel lichtjes om de tak.
 • Hang de pakjes aan de tak. Begin met de zware en grote cadeautjes.

Tip 1: Een leuke en passende duurzame cadeautip in een zero waste adventskalender is leuke dingen samen gaan doen. Als je als cadeautje een briefje met een leuke activiteit in de zero waste adventskalender doet, kan het handig zijn om voor jezelf een lijstje te maken van wat er allemaal in de kalender zit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 2: Als je kleine cadeautjes of briefjes hebt, kun je dit ook heel goed in wc-rollen inpakken. Ik knipte aan de onder- en bovenkant van een wc-rol, zowel links als rechts een inkeping van ongeveer twee centimeter. Vervolgens vouwde ik de twee flapjes naar binnen (dit deed ik dus voor de onder- en bovenkant). Zo heb je een mooi zero waste doosje waar je iets kleins in kunt doen. 

Geen zin of tijd om zelf een adventskalender te maken? Er zijn ook andere alternatieven voor een zero waste adventskalender:

 • Je kunt op zoek gaan naar een tweedehands adventskalender die je zelf kunt vullen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de kringloop, een lokale Facebookgroep of op Marktplaats.
 • Je kunt er ook voor kiezen om een duurzame hervulbare adventskalender te kopen zoals deze adventskalender van katoen of deze adventskalender van hout.

De leukste tips voor het vullen van een zero waste adventskalender

Als je een duurzame adventskalender hebt gemaakt of gescoord, wil je natuurlijk ook dat de inhoud duurzaam is. Ik zette de leukste ideeën voor je op een rij:

 • Speelt je kind graag met Lego, Duplo of Playmobil? Kijk dan eens of je tweedehands een leuke set kunt scoren en pak de verschillende onderdelen apart in. Zo heeft je kind elke dag een leuk klein pakje en wordt de set steeds completer. 
 • Hetzelfde principe kun je ook toepassen op een mooie set houten blokken of bijvoorbeeld een treinbaan.
 • Of wat dacht je van een spel of puzzel die elke dag een stukje completer wordt?
 • Leuk voor de creatievelingen: een kleurboek met verschillende kleurpotloden, stiften, krijtjes of knutselspullen.  
 • Is je kind dol op lezen? Dan kun je de kalender vullen met allemaal kleine (tweedehands) boekjes.
 • Één van de meest kostbare dingen om cadeau te geven is: tijd. Vul de adventskalender met briefjes waar leuke activiteiten op staan die jullie samen kunnen doen. Een aantal voorbeelden: samen een boek lezen, koekjes bakken, naar de speeltuin, dansen op jullie favoriete muziek, een kerstfilm kijken, naar de kinderboerderij, een smoothie maken, kerstversieringen knutselen, een schilderij maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Voor grote kinderen zou je opdrachten in de kalender kunnen stoppen. Wissel leuke activiteiten af, met iets wat de kinderen voor anderen kunnen doen. Zo heb je meteen een spannende en leerzame kalender. Een paar voorbeelden: het avondeten uitzoeken, samen kerstkaarten maken, schaatsen, de kerstboom versieren of oud speelgoed uitzoeken voor de arme kinderen.
 • Tot slot kun je de kalender ook vullen met (gezond) lekkers, zoals zelfgemaakte vegan bananenkoekjes (in het artikel over duurzame schooltraktaties vind je het recept voor deze koekjes). Af en toe wat lekkers mag ook best wel eens, toch? Als afwisseling kun je er bijvoorbeeld wat vegan pepernoten (recept hebben we ook), chocolaatjes of een kerstkransje in doen.
Tweedehands cadeautjes inpakken

Een duurzame zero waste adventskalender: zo makkelijk kan het zijn

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie om dit jaar een duurzamere adventskalender te maken. Mocht jij nog goede ideeën hebben die niet in het artikel staan, laat het ons dan vooral weten via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina. Een zero waste adventskalender is trouwens ook een origineel en duurzaam sinterklaascadeau.

Meer duurzame cadeautips van thegreenlist.nl

Photo credits: Kirsten Schoner.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: