Duurzame wijn: wijn uit Nederland is een duurzame keuze.

Wat is de beste keuze in duurzame wijn?

Een glas wijn op zijn tijd kan ontzettend lekker zijn. Maar een gezellig borreltje blijkt niet altijd klimaat- en diervriendelijk te zijn. En dus duik ik als wijnliefhebber in de wereld van duurzame wijn. Hoe zit dat met de impact van wijn? En wat is de beste keuze in duurzame wijnen?

Milieu-impact van wijn

De CO2- en milieu-impact van wijn is groter dan je denkt. Druiventeelt is doorgaans heel vervuilend en heeft veel impact op de bodem en biodiversiteit. Je kunt je wel voorstellen dat voor de druiventeelt en de daaropvolgende productie van wijn doorgaans veel bestrijdingsmiddelen en water nodig zijn. Daarnaast speelt het vervoer en verpakken van wijn een grote rol, het smelten van glas kost bijvoorbeeld veel energie. En ook niet alle wijn is vegan. Kortom een glas wijn blijkt minder onschuldig dan het lijkt. Omdat het vrijwel niet mogelijk is om een specifieke wijn helemaal door te meten, kun je als simpele consument alleen letten op een aantal algemene dingen. En daarover heb ik goed nieuws, want er zijn duurzame wijnboeren die het écht anders proberen te doen! Ik duik in de wereld van wijn om te ontdekken waarop je kunt letten bij de aankoop van wijn.

Wat is de beste keuze in duurzame wijn?

1. Beperk de voedselkilometers van wijn

Voor al ons eten en drinken geldt: hoe meer kilometers het heeft afgelegd om op ons bord te belanden, hoe impactvoller een product is. Nu heb ik tijdens mijn opleiding tot klimaatcoach bij Klimaatgesprekken geleerd dat enige nuance op zijn plek is. Want het maakt ook uit hoe een product hierheen is gekomen. Het transport van een vers product dat gekoeld met een vliegtuig hierheen komt, is impactvoller dan conserven van een slowboot (ook al komt die boot van verder). Omdat wijn grofweg op dezelfde manier vervoerd wordt, kunnen we wel stellen dat wijn uit Europa (of nog beter: uit Nederland) een duurzame keuze is dan wijn uit bijvoorbeeld Chili, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland.

2. Koop biologisch van nieuwe wijngebieden

In de druiventeelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt om de kwaliteit van de druif en het volume van de oogst hoog te houden. Op zich klinkt dat efficiënt, maar bestrijdingsmiddelen kunnen wel de bodem en de biodiversiteit aantasten, zoals belangrijke insecten doden die juist superbelangrijk zijn voor het evenwicht op onze planeet. Ik hoor je denken: dus is kiezen voor een biologische wijn uit Europa de meest duurzame keuze! Nou, zo simpel ligt het dus niet.

Biologische wijnboeren in Europa maken weer vaak gebruik van kopersulfaat, dit is een natuurproduct om schimmels te doden die de druiven aantasten. Helaas worden ook de goede micro-organismen en bodemdieren zoals wormen hiermee gedood (ook deze kleine diertjes zijn onmisbaar voor evenwicht op aarde). Hoewel uit meerdere rapporten blijkt dat op plekken in Europa de koperwaarde zo hoog en dus giftig is, lukt het de biologische wijnlobby nog steeds om een verbod te voorkomen. De ophoping van koper is het grootst in de traditionele wijnregio’s, bijvoorbeeld in Italië en Frankrijk.

Samenvattend is het dus een duurzame keuze om wijn te kopen uit relatief jonge wijngebieden, want hoe jonger de wijngaard hoe schoner de bodem. In dat geval zou je dus wel weer eerder uitkomen bij wijnen uit verre oorden, zoals Zuid-Afrika Australië en Nieuw Zeeland. Maar ook een Nederlandse wijn is hierom een uitstekende keuze: onze bodem is gifvrij en koper mag niet worden toegepast.

Koperwaarden op biologische wijngaarden. Veel koper in de grond is slecht voor het milieu.
Kopergehalte in de bovenste 20 cm van bodems in de Europese Unie. Bron voor data: Ballabio et al. (2018), Panagos et al. (2018) en Orgiazzi et al. (2018). Meer info wetenschap.nu

3. Ga voor een duurzaam wijnhuis

Tegenwoordig kun je online en op social media makkelijk de wijnhuizen opzoeken en dus checken in welke maten zij waarde hechten aan een duurzame bedrijfsvoering. Hebben zij maatregelen genomen om waterverbruik te verminderen, om energie te besparen door ledverlichting aan te schaffen en groene energie op te wekken, hoe gaan zij om met hun afval en wat is hun visie op verpakken?

4. Ga voor een lichte(re) glazen fles

Blijkbaar (en dit wist ik ook niet) is er een verschil in het gewicht van wijnflessen. Zwaardere wijnflessen van dikker glas zijn moeilijker te recyclen, het smelten van glas kost nog meer energie. Er zijn onderzoeken gedaan naar alternatieven, zoals papieren verpakkingen en lichte plastic flessen, maar onderzoekers hebben twijfels of dit wel duurzamer is. Vooralsnog is het advies om gewoon voor een glazen fles te gaan, dit is goed te recyclen en het zorgt voor lange houdbaarheid van de wijn. Doppen en kurken mogen overigens gewoon mee de glasbak in, aldus Milieu Centraal.

5. Ga voor een wijn met vegan keurmerk

Tot slot nog een laatste tip voor wijndrinkers met een vegetarisch en veganistisch dieet: Wijn is niet per definitie vegan. En ook of een wijn duurzaam of biologisch is, hoeft niets te zeggen over dierlijke ingrediënten. Wijnmakers maken soms gebruik van dierlijke ingrediënten om na fermentatie en rijping de wijn te klaren zodat de wijn sneller helder wordt. Dit klaringsproces gebeurt vaak met verse eiwitten, zoals caseïne (eiwit uit melk), gelatine (bindweefsel van dieren) en vislijm. (Deze methode word ook toegepast om frisdranken en bieren helder te krijgen.) Wil je echt zeker weten dat er geen dierlijke producten zijn verwerkt in jouw wijn, ga dan voor een vegan wijn. Je herkent dit aan het vegan-logo op het etiket.

6. Verspil geen wijn

Voedselverspilling is wereldwijd een groot probleem. Er gaat heel veel voedsel verloren bij productie, het vervoer, in supermarkten, in de horeca en ook thuis in de keuken. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat zo’n 9 procent van ons eten jaarlijks ongebruikt in de afvalbak belandt. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar! Je kunt dus positieve impact maken door wijn nooit te verspillen.

Bewaar wijnen daarom zoveel mogelijk in een koele, donkere ruimte waar de temperatuur niet schommelt. Ook een ongeopende witte wijn liever niet in de koelkast bewaren (kan smaak verliezen). Eenmaal geopend kun je een fles gemiddeld drie tot vier dagen bewaren. Het loont om te investeren in een vacuüm dop, daarmee verwijder je zuurstof uit de fles en wordt oxidatie vertraagd. Tot slot, geldt absoluut niet voor elke wijn dat deze lekkerder wordt naar mate je deze langer laat liggen. Dit geldt enkel voor bewaarwijnen, laat je goed adviseren door een wijnwinkel mocht je hier twijfels bij hebben.

De beste keuze in duurzame wijn

Wat de beste keuze is in duurzame wijn ligt natuurlijk helemaal aan je smaak. In dit geval letterlijk en figuurlijk. Zelf ben ik groot fan van Nederlandse wijnen. Ik ben positief verrast over het grote en mooie aanbod rode en witte wijnen (en enkele rosé) uit eigen land. Naast dat een Nederlandse wijn een duurzamere keuze is, vind ik het een mooi gebaar om lokaal ondernemerschap en ons eigen culinair erfgoed te ondersteunen. En tijdens borrels en etentjes met vrienden en familie staat het schenken van een Nederlandse wijn garant voor een verrassingseffect en een goed gesprek over duurzamere keuzes maken in het leven.

Lekkere duurzame wijntips?

Ben je op zoek naar een lekkere wijn? Bekijk hier het lijstje met mijn favoriete Nederlandse wijnen. Mocht je nog een leuke tip hebben, stuur me dan gerust een berichtje. En schrijf je vooral in voor mijn nieuwsbrief om deze en andere artikelen niet te missen.

Duurzame wijn uit Nederland

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl?

Bronnen: Trouw, wijnkennis.be, Trouw (verpakkingen), Libelle Lekker.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: