Een glas wijn op zijn tijd kan ontzettend lekker zijn. Maar een gezellig borreltje blijkt niet altijd klimaat- en diervriendelijk te zijn. En dus duik ik als wijnliefhebber in de wereld van duurzame wijn. Hoe zit dat met de impact van wijn? En wat is de beste keuze in duurzame wijnen?
Milieu-impact van wijn
De CO2- en milieu-impact van wijn is dus veel groter dan ik dacht. Druiventeelt is doorgaans heel vervuilend en heeft veel impact op de bodem en biodiversiteit. Je kunt je wel voorstellen dat voor de druiventeelt en de daaropvolgende productie van wijn doorgaans veel bestrijdingsmiddelen en water nodig zijn. Daarnaast speelt het vervoer en verpakken van wijn een grote rol, het smelten van glas kost bijvoorbeeld veel energie. En ook niet alle wijn is vegan. De conclusie van mijn onderzoek: wijn uit Nederland is de meest duurzame keuze, maar dit is nog niet overal te koop en vaak wat meer aan de prijs. Ook als je geen wijn uit Nederland koopt, kun je op een aantal dingen letten om het duurzamer te kopen. Want er zijn duurzame wijnboeren die het écht anders proberen te doen! Ik duik in de wereld van wijn om te ontdekken waarop je kunt letten bij de aankoop van een duurzame(re) wijn.
Wat is de beste keuze in duurzame wijn?
1. Beperk de voedselkilometers van wijn
Voor al ons eten en drinken geldt: hoe meer kilometers het heeft afgelegd om op ons bord te belanden, hoe impactvoller een product is. Wijn uit Europa is dus inderdaad een goede eerste stap als je wijn duurzamer wil kiezen.
2. Koop biologisch van nieuwe wijngebieden
Biologische wijnboeren in Europa maken weer vaak gebruik van kopersulfaat, dit is een natuurproduct om schimmels te doden die de druiven aantasten. Helaas worden ook de goede micro-organismen en bodemdieren zoals wormen hiermee gedood (ook deze kleine diertjes zijn onmisbaar voor evenwicht op aarde). Hoewel uit meerdere rapporten blijkt dat op plekken in Europa de koperwaarde zo hoog en dus giftig is, lukt het de biologische wijnlobby nog steeds om een verbod te voorkomen. De ophoping van koper is het grootst in de traditionele wijnregio’s in Italië en Frankrijk. Wil je hier meer over weten? Op internet is een kaartje te vinden met de aangedane wijnregio’s die je beter kunt vermijden.
3. Ga voor een duurzaam wijnhuis
Tegenwoordig kun je online en op social media makkelijk de wijnhuizen opzoeken en dus checken in welke maten zij waarde hechten aan een duurzame bedrijfsvoering. Hebben zij maatregelen genomen om waterverbruik te verminderen, om energie te besparen door ledverlichting aan te schaffen en groene energie op te wekken, hoe gaan zij om met hun afval en wat is hun visie op verpakken?

4. Ga voor een lichte(re) glazen fles
Blijkbaar (en dit wist ik ook niet) is er een verschil in het gewicht van wijnflessen. Zwaardere wijnflessen van dikker glas zijn moeilijker te recyclen, het smelten van glas kost nog meer energie. Er zijn onderzoeken gedaan naar alternatieven, zoals papieren verpakkingen en lichte plastic flessen, maar onderzoekers hebben twijfels of dit wel duurzamer is. Vooralsnog is het advies om gewoon voor een glazen fles te gaan, dit is goed te recyclen en het zorgt voor lange houdbaarheid van de wijn. Doppen en kurken mogen overigens gewoon mee de glasbak in, aldus Milieu Centraal.
5. Ga voor een wijn met vegan keurmerk
Wijn is niet per definitie vegan. En ook of een wijn duurzaam of biologisch is, hoeft niets te zeggen over dierlijke ingrediënten. Wijnmakers maken soms gebruik van dierlijke ingrediënten om na fermentatie en rijping de wijn te klaren zodat de wijn sneller helder wordt. Dit klaringsproces gebeurt vaak met verse eiwitten, zoals caseïne (eiwit uit melk), gelatine (bindweefsel van dieren) en vislijm. (Deze methode word ook toegepast om frisdranken en bieren helder te krijgen.) Wil je echt zeker weten dat er geen dierlijke producten zijn verwerkt in jouw wijn, ga dan voor een vegan wijn. Je herkent dit aan het vegan-logo op het etiket.
6. Verspil geen wijn
Voedselverspilling is wereldwijd een groot probleem. Er gaat heel veel voedsel verloren bij productie, het vervoer, in supermarkten, in de horeca en ook thuis in de keuken. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat zo’n 9 procent van ons eten jaarlijks ongebruikt in de afvalbak belandt. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar! Je kunt dus positieve impact maken door wijn nooit te verspillen.
7. Wijn goed bewaren
Bewaar wijnen daarom zoveel mogelijk in een koele, donkere ruimte waar de temperatuur niet schommelt. Ook een ongeopende witte wijn liever niet in de koelkast bewaren (kan smaak verliezen). Eenmaal geopend kun je een fles gemiddeld drie tot vier dagen bewaren. Het loont om te investeren in een vacuüm dop, daarmee verwijder je zuurstof uit de fles en wordt oxidatie vertraagd. Tot slot, geldt absoluut niet voor elke wijn dat deze lekkerder wordt naar mate je deze langer laat liggen. Dit geldt enkel voor bewaarwijnen, laat je goed adviseren door een wijnwinkel mocht je hier twijfels bij hebben.
De beste keuze in duurzame wijn
Wat de beste keuze is in duurzame wijn ligt natuurlijk helemaal aan je smaak. In dit geval letterlijk en figuurlijk. Zelf ben ik groot fan van Nederlandse wijnen. Ik ben positief verrast over het grote en mooie aanbod rode en witte wijnen (en enkele rosé) uit eigen land. Naast dat een Nederlandse wijn een duurzamere keuze is, vind ik het een mooi gebaar om lokaal ondernemerschap en ons eigen culinair erfgoed te ondersteunen. En tijdens borrels en etentjes met vrienden en familie staat het schenken van een Nederlandse wijn garant voor een verrassingseffect en een goed gesprek over duurzamere keuzes maken in het leven.
Lekkere duurzame wijntips?
Ben je op zoek naar een lekkere wijn? Bekijk hier het lijstje met mijn favoriete Nederlandse wijnen. Mocht je nog een leuke tip hebben, stuur me dan gerust een berichtje. En schrijf je vooral in voor mijn nieuwsbrief om deze en andere artikelen niet te missen.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl?
- Bekijk ook: Help de natuur, koop gifvrije planten.
- Bekijk ook: De beste keuze in duurzame bloemen.
- Bekijk ook: Wat is de duurzaamste olie om mee te koken?
Bronnen: Trouw, wijnkennis.be, Trouw (verpakkingen), Libelle Lekker.