citroen maanzaadcake

Vegan bakken: Citroen-maanzaadcake

Fris, zoet en zacht tegelijkertijd. Wat een verrassende combinatie is de citroen met maanzaad in deze vegan citroen-maanzaadcake! Je hebt geen eieren of boter nodig om een lekkere cake te bakken, dat bewijst dit recept wel weer. Deze cake die culi-redacteur Anne naar recept van Quirine Smit van The Vegan Effect bakte, is gemaakt met enkel plantaardige producten: zo lekker kan vegan bakken dus zijn! Ben jij al een ster in de keuken? Geef jezelf dan eens de uitdaging om wat vaker vegan te bakken. Zo draag jij een extra steentje bij aan minder dierenleed en het behoud van onze aarde terwijl je iets lekkers op tafel zet!

Gezinsfavoriet: citroen-maanzaadcake

Inmiddels is deze heerlijke citroen-maanzaadcake in ons gezin een favoriet geworden voor bij de thee. Het blijft toch het lekkerst om je eigen koek/cake te bakken. Het is echt veel minder moeilijk om plantaardig te bakken dan je denkt. Aan de slag!

Maanzaad in je cake?

Maanzaad ken je vast, maar je komt het niet zo heel veel tegen in Nederlandse baksels. Wat is maanzaad eigenlijk? Maanzaad, blauwmaanzaad, het zaad van de slaapbol of papaver somniferum zijn allemaal namen voor hetzelfde. Wist je trouwens dat maanzaad sporen van de actieve stoffen in opiaten bevat? Eet met mate dus 😉

Bakzin gekregen? Aan de slag!

citroen maanzaadcake

Vegan citroen-maanzaadcake

Vegan bakken is zoveel makkelijker dan je denkt. Eieren en boter zijn gemakkelijk te vervangen door plantaardige producten. Ga aan de slag met deze heerlijke frisse vegan citroen-maanzaadcake voor bij de thee. Maak er met de cakevorm van Bakmeisje meteen een toffe taart mee voor je feestje.
No ratings yet
Voorbereiding 10 min
Bereiding 45 min
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12

Keukengerei

  • 1 Cakevorm
  • 2 kommen

Ingrediënten
  

  • 250 g volkorenmeel
  • 140 g kokosbloesemsuiker
  • 1/2 tl zeezout
  • 4 el maanzaad
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 150 ml amandelmelk
  • 80 ml kokosolie gesmolten +extra om de bakvorm mee in te vetten
  • sap van twee citroenen
  • rasp van twee citroenen

glazuur

  • 1 bus poedersuiker
  • 3 tl citroensap

topping

  • 2 tl citroenrasp
  • 2 tl maanzaad

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de droge ingrediënten in een kom.
  • Meng de natte ingrediënten in een kom.
  • Voeg alles samen, roer goed door, zodat je geen klontjes krijgt.
  • Vet de cakevorm in met kokosolie en schenk het mengsel in de vorm. Bak 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake afkoelen voordat je hem bestrijkt met het glazuur.
  • Glazuur: Meng het citroensap met poedersuiker. Voeg zoveel poedersuiker toe tot je een goed smeerbaar, maar nog vloeibaar glazuur hebt. Bestrijk de cake met glazuur. Top af met citroenrasp en maanzaad. Laat het glazuur stollen.
Trefwoord vegetarisch, vegan recept, verjaardag, cake

Vegan citroen-maanzaadcake bakken in de mooiste bakvorm

Voor deze citroen-maanzaadcake gebruikte ik de toffe cakevorm Bakpunt van Saakje, het Bakmeisje. Al tijden droomde ze van haar eigen bakblik. Dankzij de hulp van honderden crowdfunders is het gelukt om dit prachtige cakeblik te laten produceren. Je cake komt altijd goed uit het blik, doordat de bakvorm is gemaakt van gegoten aluminium. Er zit een antiaanbaklaag in de vorm, voor het beste resultaat. Met deze bijzondere, zware en degelijke vorm bak je niet alleen een gave cake, maar bouw je ook makkelijk een fantastische taart.

Andere baksels dan de citroen-maanzaadcake en meer info

Dit heerlijke recept kreeg ik van Quirine Smit. Ik mocht de vegan citroen-maanzaadcake, naast nog veel meer vegan lekkers, plaatsen onder het hoofdstuk ZOET in mijn nieuwste kookboek Vegan met vrienden. Quirine Smit is vegan en op haar persoonlijke blog The Vegan Effect deelt ze alles over deze leefstijl. Ook via Instagram laat ze zien hoe leuk en toegankelijk het vegan leven is.

Saakje Visser, bekend als het Bakmeisje ontwerpt dingen die met taart te maken hebben. De Bakpunt maakte ze, zodat je makkelijk een mooie taart kunt bouwen van je eigengebakken cake.

Wist jij dit?

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten: eigen bedenksels en favoriete ontdekkingen van vrienden. Haar verrassende creaties deelt ze ook in reels op haar Instagram: @mamwiljeditvakermaken. Ze is ook kunstenaar, schrijver, ontwerper van kookboeken en o ja ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat bewust vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten: eigen bedenksels en favoriete ontdekkingen van vrienden. Haar verrassende creaties deelt ze ook in reels op haar Instagram: @mamwiljeditvakermaken. Ze is ook kunstenaar, schrijver, ontwerper van kookboeken en o ja ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat bewust vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: