Fris, zoet en zacht tegelijkertijd. Wat een verrassende combinatie is de citroen met maanzaad in deze vegan citroen-maanzaadcake! Je hebt geen eieren of boter nodig om een lekkere cake te bakken, dat bewijst dit recept wel weer. Deze cake hebben we van van Quirine Smit van The Vegan Effect, is gemaakt met enkel plantaardige producten: zo lekker kan vegan bakken dus zijn! Ben jij al een ster in de keuken? Geef jezelf dan eens de uitdaging om wat vaker vegan te bakken. Zo draag jij een extra steentje bij aan minder dierenleed en het behoud van onze aarde terwijl je iets lekkers op tafel zet!
Gezinsfavoriet: citroen-maanzaadcake
Inmiddels is deze heerlijke citroen-maanzaadcake in ons gezin een favoriet geworden voor bij de thee. Het blijft toch het lekkerst om je eigen cake te bakken. Deze cake bewijst: het is echt veel minder moeilijk om plantaardig te bakken dan je denkt. Aan de slag!
Maanzaad in je cake?
Maanzaad ken je vast, maar je komt het niet zo heel veel tegen in Nederlandse baksels. Wat is maanzaad eigenlijk? Het is een zaadje met een lichtzoete, nootachtige smaak. Maanzaad, blauwmaanzaad, het zaad van de slaapbol of papaver somniferum zijn allemaal namen voor hetzelfde. Wist je trouwens dat maanzaad sporen van de actieve stoffen in opiaten bevat? Eet met mate dus.
Bakzin gekregen? Aan de slag!
Vegan citroen-maanzaadcake
Keukengerei
- cakevorm
- kommen
Ingrediënten
- 250 gr volkorenmeel
- 140 gr kokosbloesemsuiker
- 1/2 tl zeezout
- 4 el maanzaad
- 1/2 tl baksoda
- 1/2 tl bakpoeder
- 150 ml amandelmelk
- 80 ml kokosolie gesmolten +extra om de bakvorm mee in te vetten
- sap van 2 citroenen
- rasp van 2 citroenen
glazuur
- 1 bus poedersuiker
- 3 tl citroensap
topping
- 2 tl citroenrasp
- 2 tl maanzaad
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Meng de natte ingrediënten in een kom.
- Voeg alles samen, roer goed door, zodat je geen klontjes krijgt.
- Vet de cakevorm in met kokosolie en schenk het mengsel in de vorm. Bak 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de cake afkoelen voordat je hem bestrijkt met het glazuur.
- Glazuur: Meng het citroensap met poedersuiker. Voeg zoveel poedersuiker toe tot je een goed smeerbaar, maar nog vloeibaar glazuur hebt. Bestrijk de cake met glazuur. Top af met citroenrasp en maanzaad. Laat het glazuur stollen.
Vegan citroen-maanzaadcake bakken in de mooiste bakvorm
Voor deze citroen-maanzaadcake gebruikte ik de toffe cakevorm Bakpunt van Saakje, het Bakmeisje. Al tijden droomde ze van haar eigen bakblik. Dankzij de hulp van honderden crowdfunders is het gelukt om dit prachtige cakeblik te laten produceren. Je cake komt altijd goed uit het blik, doordat de bakvorm is gemaakt van gegoten aluminium. Er zit wel een anti-aanbaklaag in de vorm voor het beste resultaat (voorzicht dus met scherpe voorwerpen, deze laag is PFAS-vrij). Met deze bijzondere, zware en degelijke vorm bak je niet alleen een gave cake, maar bouw je ook makkelijk een fantastische taart.
Andere baksels dan de citroen-maanzaadcake en meer info
Dit heerlijke recept kreeg ik van Quirine Smit. Ik mocht de vegan citroen-maanzaadcake, naast nog veel meer vegan lekkers, plaatsen onder het hoofdstuk ZOET in mijn nieuwste kookboek Vegan met vrienden. Quirine Smit is vegan en op haar persoonlijke blog The Vegan Effect deelt ze alles over deze leefstijl. Ook via Instagram laat ze zien hoe leuk en toegankelijk het vegan leven is.
Wist jij dit?
- Duurzaam: duurzaamste olie voor koken en bakken.
- Wauw: baking soda is wondermiddel voor zero waste huishouden.
- Mediatips: lees-, kijk-,volg- en luistertips voor een duurzamer leven.
Photo credits: Anne van Twillert.