Search
citroen maanzaadcake

Vegan bakken: citroen-maanzaadcake

Fris, zoet en zacht tegelijkertijd. Wat een verrassende combinatie is de citroen met maanzaad in deze vegan citroen-maanzaadcake! Je hebt geen eieren of boter nodig om een lekkere cake te bakken, dat bewijst dit recept wel weer. Deze cake hebben we van van Quirine Smit van The Vegan Effect, is gemaakt met enkel plantaardige producten: zo lekker kan vegan bakken dus zijn! Ben jij al een ster in de keuken? Geef jezelf dan eens de uitdaging om wat vaker vegan te bakken. Zo draag jij een extra steentje bij aan minder dierenleed en het behoud van onze aarde terwijl je iets lekkers op tafel zet!

Gezinsfavoriet: citroen-maanzaadcake

Inmiddels is deze heerlijke citroen-maanzaadcake in ons gezin een favoriet geworden voor bij de thee. Het blijft toch het lekkerst om je eigen cake te bakken. Deze cake bewijst: het is echt veel minder moeilijk om plantaardig te bakken dan je denkt. Aan de slag!

Maanzaad in je cake?

Maanzaad ken je vast, maar je komt het niet zo heel veel tegen in Nederlandse baksels. Wat is maanzaad eigenlijk? Het is een zaadje met een lichtzoete, nootachtige smaak. Maanzaad, blauwmaanzaad, het zaad van de slaapbol of papaver somniferum zijn allemaal namen voor hetzelfde. Wist je trouwens dat maanzaad sporen van de actieve stoffen in opiaten bevat? Eet met mate dus.

Bakzin gekregen? Aan de slag!

citroen maanzaadcake

Vegan citroen-maanzaadcake

Vegan bakken is zoveel makkelijker dan je denkt. Eieren en boter zijn gemakkelijk te vervangen door plantaardige producten. Ga aan de slag met deze heerlijke frisse vegan citroen-maanzaadcake voor bij de thee.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Wachttijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12

Keukengerei

  • cakevorm
  • kommen

Ingrediënten
  

  • 250 gr volkorenmeel
  • 140 gr kokosbloesemsuiker
  • 1/2 tl zeezout
  • 4 el maanzaad
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 150 ml amandelmelk
  • 80 ml kokosolie gesmolten +extra om de bakvorm mee in te vetten
  • sap van 2 citroenen
  • rasp van 2 citroenen

glazuur

  • 1 bus poedersuiker
  • 3 tl citroensap

topping

  • 2 tl citroenrasp
  • 2 tl maanzaad

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de droge ingrediënten in een kom.
  • Meng de natte ingrediënten in een kom.
  • Voeg alles samen, roer goed door, zodat je geen klontjes krijgt.
  • Vet de cakevorm in met kokosolie en schenk het mengsel in de vorm. Bak 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake afkoelen voordat je hem bestrijkt met het glazuur.
  • Glazuur: Meng het citroensap met poedersuiker. Voeg zoveel poedersuiker toe tot je een goed smeerbaar, maar nog vloeibaar glazuur hebt. Bestrijk de cake met glazuur. Top af met citroenrasp en maanzaad. Laat het glazuur stollen.
Trefwoord vegetarisch, vegan recept, verjaardag, cake

Vegan citroen-maanzaadcake bakken in de mooiste bakvorm

Voor deze citroen-maanzaadcake gebruikte ik de toffe cakevorm Bakpunt van Saakje, het Bakmeisje. Al tijden droomde ze van haar eigen bakblik. Dankzij de hulp van honderden crowdfunders is het gelukt om dit prachtige cakeblik te laten produceren. Je cake komt altijd goed uit het blik, doordat de bakvorm is gemaakt van gegoten aluminium. Er zit wel een anti-aanbaklaag in de vorm voor het beste resultaat (voorzicht dus met scherpe voorwerpen, deze laag is PFAS-vrij). Met deze bijzondere, zware en degelijke vorm bak je niet alleen een gave cake, maar bouw je ook makkelijk een fantastische taart.

Andere baksels dan de citroen-maanzaadcake en meer info

Dit heerlijke recept kreeg ik van Quirine Smit. Ik mocht de vegan citroen-maanzaadcake, naast nog veel meer vegan lekkers, plaatsen onder het hoofdstuk ZOET in mijn nieuwste kookboek Vegan met vrienden. Quirine Smit is vegan en op haar persoonlijke blog The Vegan Effect deelt ze alles over deze leefstijl. Ook via Instagram laat ze zien hoe leuk en toegankelijk het vegan leven is.

Wist jij dit?

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: