Huishoudtips met baking soda

20 x baking soda: wondermiddel voor zero waste huishouden

Baking soda is een niet te missen product voor een zero waste huishouden. Dit milieuvriendelijke schoonmaakmiddel is spotgoedkoop en je kunt er zoveel kanten mee op. Zelfs voor de lastigste klusjes biedt dit middel uitkomst. Toen ik in 2013 aan mijn zero waste zoektocht begon dacht ik dat je met baking soda alleen koekjes kon bakken. Maar wat had ik het mis! Het is echt een ware alleskunner en maakt veel dingen schoon. In dit artikel deel ik twintig schoonmaaktips met baking soda! Heb jij baking soda al ontdekt?

Wat is baking soda?

Baking soda (officieel natrium-bicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natrium-waterstofcarbonaat, maagzout, zuiveringszout, bakingsoda of E500 genoemd. Het is dus is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda (natrium carbonaat) die absoluut niet gebuikt kan worden om te bakken. Het werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het laten rijzen van deeg en beslag en in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor de persoonlijke verzorging!

Het is multifunctioneel voor gebruik in en om het huis, dus haal een groot pak in huis want je bent er zo doorheen. Je kunt er goed mee schoonmaken, maar het ontgeurt ook heel erg goed. Ideaal als ergens een muf luchtje aan zit. Ik verkoop baking soda ook in mijn zero waste webshop: voor een kilo betaal je 3,99 euro. Let op: baking soda is absoluut niet geschikt voor aluminium, houten vloeren of aanrecht of poreuze gesteenten.

20 keer schoonmaken met baking soda

De schoonmaaktips: het is echt een wondermiddel!

 • Badkamer: Baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doekje te strooien. Even boenen en dan goed naspoelen met water en droogwrijven. Last van schimmel tussen de voegen? Maak een papje van baking soda en een scheut water en smeer de pasta met een spons of doekje op de voegen. Laat tien minuten intrekken en maak de voegen schoon met een oude tandenborstel.
 • Kranen en wasbakken met kalkaanslag: snijd een citroen doormidden, doop deze in de baking soda en met de kraan en wasbak glanzend mee schoon. Afnemen met wat water en drogen met een doek.
 • De was: witte én bonte was wordt nog schoner en frisser met een paar flinke eetlepels (afhankelijk van hoe vol de trommel of hoe vies de was is) baking soda bij het wasgoed in de trommel.
 • Aangekoekte potten, pannen en bakvormen: maak ze weer schoon met warm of heet water en spons of doekje met baking soda erop, naspoelen met water. Schrobben maar!
 • Vloer: los van een half kopje baking soda op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer. Hierna met schoon water naspoelen met een doek. Niet geschikt voor houten vloer in de was!
 • Magnetron en oven: strooi baking soda op een warme, natte spons of doek en maak schoon. Met een natte doek goed schoon vegen.
 • Koffie- en theeaanslag: bruine vlekken in de kopjes? Die verwijder je makkelijk met wat baking soda op een natte spons of doek.
 • Zilverpoets: maak een pasta van drie eetlepels baking soda en één eetlepel water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.
 • Vloerbedekking/vloerkleed/matras: strooi wat baking soda over vloerbedekking of vloerkleed  of matras met vieze vlekken of muffe luchtjes en laat het een nacht intrekken. Zuig de volgende ochtend de soda op met de stofzuiger.
 • Afvoerputje: voorkom of verhelp verstopping in je afvoer door een half kopje baking soda in het afvoerputje te doen en er dan kokend water overheen te gieten. Het gaat bruisen en het putje zal weer beter doorlopen. Eventueel herhalen, maar meestal is één keer voldoende.
 • Tandenborstels schoonmaken: meng een vierde kopje water met eenzelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen.
 • Huisdieren: borstel de vacht van een hond of kat met baking soda om vieze luchtjes te verwijderen.
 • Kattenbak: bedek de bodem van de kattenbak met baking soda voor het kattengrit erin strooit. Dit neutraliseert de vieze luchtjes.
 • Koelkast: plaats een geopend bakje baking soda (of strooi wat in een kommetje) achter in de koelkast om luchtjes van bijvoorbeeld sterke kaas te neutraliseren. Af en toe even doorroeren. Vervang het pakje elke maand door een nieuwe bakje en gebruik het oude om de wc mee schoon te maken.
 • Vieze luchtjes: muffe en vieze luchtjes verdwijnen wanneer je ergen een beetje baking soda overheen strooit en dat na een paar uur weer opzuigt. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld je matras, autostoelen, sneakers, knuffels van kinderen.
 • Kledingkast: plaats een geopend pakje baking soda (of giet wat in een bakje zonder deksel) in je kledingkast voor een frisse geur. Of meng baking soda met badzout. Doe het in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats deze overal in het huis.
 • Vieze snijplank: haal geurtjes uit een snijplank door er wat baking soda op te strooien. Even goed schrobben en afspoelen.
 • Stinkende prullenbak: strooi baking soda op de bodem van je prullenbak en vieze geurtjes verdwijnen. Vervang het na twee weken voor een vers laagje.
 • Bloedvlekken: maak verse bloedvlekken direct schoon met koud water, strooi baking soda op de vlek en laat het intrekken. Laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak koud water met baking soda. Daarna wassen in de wasmachine met eventueel vlekkenzout erbij.
 • Stickerverwijderaar: meng water met baking soda tot een pasta en wrijf op lijmresten. Laat het even intrekken en neem af met een warme vochtige doek.

Jouw zero waste schoonmaaktip?

Mis je een schoonmaaktip in het lijstje? Laat het mij of Saskia vooral weten. Je kunt met thegreenlist.nl in contact komen via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina. We horen heel graag van je!

MEER ZERO WASTE TIPS VAN THEGREENLIST.NL?

Photo credits hoofdbeeld: Pexels (Charlotte May)

Share

Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is de zero waste expert. Voor lezers van thegreenlist.nl deelt ze haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.
Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is de zero waste expert. Voor lezers van thegreenlist.nl deelt ze haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: