Duurzaam wassen: tips om kleding schoon en mooi te houden,

Tips om kleding schoon te houden zonder te wassen

Een wasmachine (en al helemaal een droger) zijn ontzettende energieslurpers. Daarnaast slijt je kleding sneller door het wassen en kunnen synthetische kledingstukken microplastics loslaten die via de afvoer ook weer in het milieu stromen. Kleding schoon houden kan ook zonder te wassen aldus mijn groene volgers. Ken jij deze duurzame wastips al?

Kleding schoon houden zonder wasmachine te gebruiken

Minder wassen is goed voor het klimaat en je portemonnee: je gebruikt je wasmachine en droger minder en dat scheelt weer op de energierekening. Maar wat veel mensen niet weten, is dat kleding ook slijt van veel wassen en dat syntethische kleding dan microplastics loslaten wat weer in het milieu terecht komt. Kleding schoon houden zonder te wassen, is dus om veel meer redenen een slim idee. Genoeg redenen dus om superhandige huishoudtips te delen: minder wassen en toch kleding schoonhouden.

Huishoudtips: minder wassen

De tips in dit artikel komen van uiteenlopende ervaringsdeskundigen, want ook voor wastips kan ik op mijn betrokken en ervaren eco-zusters op Instagram rekenen. Ik deelde onlangs een post over mijn goede duurzame gewoonte om kleding vaker te laten luchten bij het raam. Ik geef in de post toe dat ik een hekel heb aan wassen en vooral bergen schone was vouwen (en dat ooit mijn luiheid de hoofdreden is geweest om minder te wassen). Inmiddels weet ik dat het ook bij een duurzame lifestyle past om gedragen kleding minder vaak in de trommel te gooien.

Mijn volgers zijn het hier massaal mee eens en delen vervolgens allerlei leuke huishoudtips om kleding nog beter schoon te houden zonder te wassen. De handigste en meest verrassende tips deel ik nu met jou.

9 duurzame huishoudtips om kleding schoon en fris te houden

1. Kledingstukken vaker uithangen op een vochtige plek

Mijn volgers zijn het roerend met mij eens dat gedragen kleding uithangen een heel goed idee is om kleding langer schoon te houden. Een extra tip is om het buiten (onder een afdakje) uit te hangen in een windje als het miezert. Wil je daarnaast graag dat de kreukels eruitgaan, dan is het uithangen van je kleding terwijl je doucht een goed idee. PS douche kort, niet meer dan 5 minuten per dag. Ook het verwarmen van water is ontzettend impactvol!

Duurzame wastip: hang kleding vaker uit bij een raam.

2. Kleding insprayen met wodka

Een volger heeft in Zuid-Amerika geleerd dat je kleding schoon kunt houden door het in te sprayen met alcohol. Dit is is heel effectief tegen geurtjes. Een andere dame voegt eraan toe dat zij uit de theaterwereld komt en daar heeft geleerd om kostuums in te sprayen met wodka. Een derde eco-warrior voegt eraan toe dat pure, gedenaturaliseerde alcohol ook gewoon in de drogist te koop is en een stuk goedkoper is dan wodka. Alcohol dus. Maar hoe werkt het? Dat heb ik even opgezocht! Alcohol doodt de bacteriën die luchtjes veroorzaken. Via Google vind ik een tip van illusionist Hans Klok (of all people). Hij deelt zijn recept om zijn kostuums zweetvrij te krijgen: 1/3 alcohol (of wodka) in een plantenspuit en dat aanvullen met water en sprayen maar.

Tegen zweetluchtjes heb ik ook nog handige duurzame deo-tips: check dan deze blogpost!

3. #Lifehack voor het gebruik van handdoeken

Plasticvrije badkamer met zero-waste veiligheidsscheermes.

Een andere eco-zuster op Instagram heeft een originele duurzame tip voor mensen die elke dag schone handdoeken gebruiken omdat ze het een vies idee vinden dat ze hun gezicht droogvegen met een handdoek die de dag ervoor ergens anders heeft gezeten ;): Gebruik altijd de kant met het labeltje voor de onderkant van je lichaam en de kant zonder labeltje voor je gezicht. Op die manier kun je best een paar keer dezelfde handdoek gebruiken. Een andere duurzame doener voegt er nog aan toe: gebruik kleinere handdoeken zodat je wasmachine minder snel vol is. Eén dame laat onder de post weten dat zij zich vaak afdroogt met een (groot) washandje om zo op wasbeurten te besparen. En weer een andere volger zweert bij XXL hyrdofielen doeken (snel droog en neemt minder ruimte in trommel in).

4. Draag standaard hemdjes onder kleding

Draag basics onder je bovenkleding. Bovenkleding moet je vaker wassen dan onderkleding, zweetgeur is een belangrijke oorzaak. Door hemdjes of dunne shirts onder je kleding te dragen, vang je het zweet op waardoor je T-shirts, truien en jurkjes die je erover draagt weer vaker kunt dragen zonder te wassen. Het komt regelmatig voor dat mijn weekwas slechts bestaat uit 7x ondergoed, 3x sokken (want die draag ik ook vaak twee keer), 3-4 hemdjes en een enkele t-shirt met een vlek. Deze basics koop ik uiteraard duurzamer, bijvoorbeeld tweedehands (de kringloopwinkel ligt er vaak vol mee) of nieuw van natuurlijke materialen zoals bio-katoen, tencel, merinowol of wol-zijden. Een extra voordeel: van deze stoffen zweet je ook minder!

5. Maak onderscheid in binnen- en buitenkleding

Een volger heeft van huis uit meegekregen om een onderscheid te maken tussen binnen- en buitenkleding. Haar ervaring is dat kleding langer meegaat en minder vies wordt op deze manier.

6. Draag werkkleding bij klusjes

De volgende ‘kleding schoon houden zonder te wassen’ tip is een no-brainer en daarom zo makkelijk om hier meteen beter op te letten: draag altijd een schort tijdens het koken en reserveer een setje oude kleding speciaal voor klusjes in huis. Dit is een slim idee om je garderobe langer mooi te houden en om overbodige wasjes te voorkomen. Een schort is ook een goed idee voor kinderen. Onze zoon Frank had jaren een plastic verfschort van Ikea speciaal voor het eten (een verfschort dat je aantrekt met lange mouwen beschermt veel beter dan een slabbetje). Het vieze schort spoel je makkelijk af met koud water en hierdoor kon hij als baby en peuter al zijn kleding meerdere dagen aan.

7. Jeans in de vriezer?

Een spijkerbroek blijft langer mooi als je deze minder wast en dus stoppen veel volgers hun jeans een nachtje in de vriezer. Daarmee gebeurt hetzelfde als met alcohol: bacteriën worden gedood en geurtjes verdwijnen. Ook een wollen kledingstuk zou minder pillen van een logeerpartij in de vriezer.

De tips gaan hieronder nog verder.

Massaal gaven mijn eco-zusters op Instagram gehoor aan mijn oproep hoe zij minder wassen:

8. Stop lavendelzakjes in je kledingkast

Mijn oma had het, mijn moeder had het en ik meen mij vaag te herinneren dat ik het ook als kind in mijn kast had: geurende zakjes lavendel tussen kledingstapeltjes om kleding langer fris te houden. Een volger doet het nog steeds. En ik geef haar geen ongelijk!

9. Eerste hulp bij vlekken

Mijn volgers hebben ook tips voor wanneer de nood hoog is. Heb je onverhoopt plots een vlek en wil je ervanaf? Dan zijn deze tips mogelijk nóg effectiever dan wassen:

  • Tomatenvlekken en trouwens ook bacteriën zouden verdwijnen door zonlicht (pas op met gekleurde kleding, dan kan de boel bleken door zonlicht).
  • Roest vlekken zouden verdwijnen met citroensap en zout. Voor rode wijnvlekken is zout trouwens ook heel effectief weet ik uit eigen ervaring.
  • Vet vlekken zouden verdwijnen door talkpoeder.
  • Zweetlucht dat niet meer uit sportkleding wil, zou verdwijnen door kristalsoda. Men’s Health deelt het recept.
  • Een nat doekje met groene zeep doet voor heel veel vlekken wonderen.

Zo nu en dan zal je er toch niet aan ontkomen om een wasje te draaien. Ook dat kun je duurzamer aanpakken. Bekijk dit artikel wat je allemaal kunt doen om je wasgewoontes te verduurzamen.

Meer groene tips van thegreenlist.nl?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: