Duurzame materialen, fijnste milieuvriendelijke stoffen.

Duurzame materialen: welke stoffen zijn milieuvriendelijk en fijn?

We kunnen lang ouwehoeren over het belang van duurzame mode, maar uiteindelijk willen we toch dat kleding gewoon lekker zit, er leuk uitziet, verkoeling brengt op hete dagen en ons warm houdt in de winter. Het criterium ‘duurzaam’ wordt helaas nog te weinig genoemd bij de keuze van kleding. Terwijl de beste en fijnste kleding juist van duurzame en milieuvriendelijke materialen is gemaakt, althans dat is mijn ervaring. Ik help je daarom op weg! Kies voor kleding van duurzame materialen en het gemak en plezier komt vanzelf!

Het lijstje met mijn favoriete duurzame materialen

De kledingindustrie is booming. En hoewel we massaal een mening hebben over de fast fashion ketens die hun goedkope kleding de wereld inpompen, ligt de bal toch ook echt bij ons -consumenten- om anders en vooral minder kleding te gaan kopen. Wist je dat een gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken in de kast heeft en dat daarvan een derde ongedragen blijft liggen? Dit blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (2018). Je zou daarom kunnen denken dat de gemiddelde Nederlander toe is aan een kledingstop, maar niet is minder waar. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat we gemiddeld vijftig ‘nieuwe’ kledingstukken per jaar aanschaffen!

Afkicken van fast fashion verslaving

Iets nieuws kopen is natuurlijk ook heel leuk en lekker, maar het feit dat er ook zoveel ongedragen blijft liggen, doet mij vermoeden dat we achteraf vaak helemaal niet zo blij zijn met een aankoop (ik kan er zelf over meepraten). Was dat leuke printje achteraf toch best wel een zweet stofje? Vielen de kreukels spontaan in die jurk na één keer bukken? Of komt die toffe trui die je voor werkt had gekocht, toch vol pluis uit de wasmachine waardoor het degradeert tot categorie huispak waar je al genoeg items van had? De kwaliteit van kleding laat helaas vaak te wensen over. Het gevolg is dat we meer en meer kopen in een poging om ons leuk (en lekker) te blijven voelen.

Milieu impact van kledingproductie

Als je kijkt naar de milieu-impact van kleding, dan is de productie van de materialen een grote boosdoener Ga maar na: voor het produceren van katoen is landbouwgrond nodig, het gaat gepaard met veel watergebruik en pesticiden om plagen tegen te gaan. Synthetische materialen, zoals polyester en polyamide, zijn aan de andere kant weer berucht omdat deze worden gemaakt van aardolie en daarnaast microplastics loslaten tijdens het wassen en dragen. Of wat dacht je van het verven van al die stoffen?

De productie van stoffen heeft impact, ook als je duurzamer kiest. Dus minder nieuwe kleding kopen is hoe dan ook het meest duurzame wat je kunt doen. Besluit je toch kleding nieuw te kopen? Kies dan voor natuurlijke materialen, maar daarmee ben je er zeker nog niet! Want natuurlijke materialen kunnen nog steeds enorm belastend zijn, neem het voorbeeld van katoen. Hoe kies je dan wel duurzamer?

Duurzame stoffen: GOTS bio-katoen
Outfit van duurzaam modemerk ARMEDANGELS

Duurzame materialen: fijn voor jou en de planeet

Letten op duurzame materialen klinkt ingewikkeld en duur, terwijl eindeloos goedkope items blijven shoppen onder de streep veel meer tijd en geld kost. Dat kun je vanaf nu veranderen. Ga voor kwalitatieve kleding, gemaakt van natuurlijke materialen die bovendien op een milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd. Ik deel daarom mijn lijstje favoriete milieuvriendelijke materialen om naar uit te kijken!

Mijn favoriete milieuvriendelijke materialen

GOTS gecertificeerd biologisch katoen

Mijn favoriete shirt en spijkerbroek van ARMEDANGELS dragen dit keurmerk. Het katoen is lekker zacht en blijft lang mooi, geen pluis! Heeft een kledingstuk een GOTS-keurmerk, dan weet je dat het voor minimaal zeventig procent uit biologisch katoen bestaat. Bij de productie van biologisch katoen worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt, dus dat is mooi. Kanttekening: zoals vaak met biologische productie, is deze vorm van landbouw minder efficiënt. Hierdoor is er meer landbouwgrond nodig om jouw kledingstuk te maken (dat maakt het weer minder duurzaam).

Wil je meer weten over (biologisch) katoen? In dit artikel lees je er alles over.

Twee outfits in biologisch katoen (broek en shirt). De haarband is van oude stoffen.

Eco bamboe ***update***

Mijn favoriete ondergoed is van eco-bamboe van Bamboo Basics, het zit heerlijk zacht als een tweede huidje en in de was blijft het ook mooi, het is tot nu niet gaan ‘lubberen’ zoals weleens met ondergoed gebeurt helaas. Bamboe is in potentie een efficiënt en daarmee dus duurzaam product. Het is een snelgroeiend grassoort dat geen meststoffen of pesticiden nodig heeft en ook heeft het veel minder water nodig dan katoen. Helaas is er ook veel bamboe op de markt dat intensief chemisch is nabewerkt met stoffen die schadelijk zijn voor het milieu (en in sommige gevallen ook voor mensen). Hoe je kunt weten of je de juiste bamboe te pakken hebt? OEKO-TEX 100 gecertificeerde bamboe is een goede raadgever. Dan weet je dat er geen schadelijke stoffen in de natuur terecht zijn gekomen.

Na een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over bamboe blijkt dit keurmerk toch niet zo duurzaam als eerder werd gedacht. Meer onderzoek wordt er nu gedaan door Bamboo Basics.

Meer weten over bamboe? Lees dan dit artikel van redacteur Lauri.

eco bamboe is een duurzame stof, mits het een certificaat heeft.
Ondergoed van eco bamboe

TENCEL Lyocell

Mijn favoriete broekpak en ook mijn sportkleding is van een geweldige stof: TENCEL lyocell. De stof is gemaakt van hout(pulp), in de meeste gevallen van eucalyptusbomen. Deze stof heeft een aantal hele fijne eigenschappen waardoor ik groot fan ben:

  • Het is sterk, maar ook zijde zacht.
  • Het kreukt niet, je hoeft dus nooit te strijken.
  • Het is water absorberend, meer nog dan katoen, en droogt ook sneller.
  • Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel.
  • Het blijft lekker ruiken; onderzoek toont aan dat bacteriegroei bij synthetische stoffen tweeduizend keer zo snel gaat als bij TENCEL.

LENZING is het Oostenrijkse bedrijf achter deze fijne stof en niet alleen het materiaal, ook in het productieproces is aan alles gedacht op duurzaam vlak. Wil je alle ins & outs weten over het milieuvriendelijke productieproces, bekijk dan dit artikel. TENCEL is gecertificeerd met een EU-ecolabel.

TENCEL broekpak van ARMEDANGELS, ECOVERO zomerpak van ARMEDANGELS.

ECOVERO

Een beetje verwarrend was het wel toen ik een kek zomers broekpakje kreeg van het materiaal LENZING ECOVERO. Wat is dit dan weer? Dit is een nieuwe en nog duurzamere Lyocell-stof die ook door het bedrijf LENZING wordt gemaakt, van duurzaam hout uit gecontroleerde FSC en PEFC gecertificeerde bossen in Europa. Deze stof is is ook gecertificeerd met het EU-Ecolabel. Zowel TENCEL als ECOVERO staan bekend om hun lichte zwierige stoffen wat het perfecte zomerkleding maakt.

TENCEL in notendop

TENCEL is een merknaam van Lyocell-producent LENZING (uit Oostenrijk). Voor TENCEL wordt hout van de eucalyptusboom gebruikt. Deze bomen worden op een duurzame en gecontroleerde manier verbouwd en hebben in vergelijking met biologische katoen minder water nodig, en in vergelijking met ‘gewone’ katoen ook veel minder pesticiden. Daarbij worden de chemicaliën die gebruikt worden om de houtpulp zacht te maken, gefilterd uit het water, en opgevangen, om te worden hergebruikt. Behoorlijk duurzaam dus.

duurzamewarenhuis.nl

Gerecycled (bio-) katoen

Mijn heerlijke okergele huispak is er van, mijn groene sweaterjurk is ervan: gerecycled katoen. In een atelier in Amsterdam heeft het kledingmerk New Optimist een duurzame missie: eerlijke circulaire kleding, handgemaakt in een atelier. Ze maken hierbij gebruik van gerecycled (bio-) katoen. Mijn ervaring met deze stof is dat het ontzettend stevig is en kwaliteit behoudt, ook na het wassen. Leuk detail: in het label van je kleding staat vaak handgeschreven de naam van de persoon die het kledingstuk heeft gemaakt en het serienummer (mijn joggingpak is nummer zeven).

Fast fashion en duurzame materialen?

Je ziet steeds vaker dat fast fashion merken adverteren met een duurzame collectie. Omdat er zoveel kwaliteitsverschil zit in natuurlijke materialen, is het belangrijk (en slim) om goed te checken of dit materiaal een keurmerk heeft of dat er op andere wijze wordt uitgelegd waar het vandaan kom en hoe (milieuvriendelijk) een stof is geproduceerd. Het kan zeker zo zijn dat een fast fashion merk werkt met een mooie duurzame stof, vaak betaal je dan ook wat meer. Is dat zo? Wees je er dan wel bewust dat een duurzame collectie van een fast fashion label vaak meer gaat over gebruikmaken van duurzamere materialen (dan voorheen) en dat het niets hoeft te zeggen over de arbeidsomstandigheden in de keten. Check dus goed wat een merk of winkel met ‘sustainability’ bedoelt.

Geef een signaal af en kies milieuvriendelijke materialen

Je stemt met je portemonnee, dus als bedrijven zien dat de vraag naar natuurlijke milieuvriendelijke materialen toeneemt, dan gaat het aanbod vanzelf die kant op bewegen. En zo kunnen jij en ik invloed hebben op een duurzame mode-industrie, terwijl we tegelijk een fijne garderobe voor het leven creëren, minder shoppen en meer tijd overhouden voor leuke dingen. Zeg daar maar eens nee tegen ;).

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: