Search
Hoe duurzaam is alpacawol

Hoe duurzaam is een sjaal van alpacawol?

Al tijden ben ik op zoek naar een écht goede duurzame sjaal die niet kriebelt en me toch warm houdt. Eentje van natuurlijke materialen, vrij van dierenleed en met een lage milieu-impact. Dat is best een aardig wensenlijstje. Saskia kreeg een tip: een sjaal van alpacawol van het fair fashionmerk Bufandy.

Schapenwol slecht voor het klimaat?

In samenwerking met Bufandy

Bij een warme sjaal dan denk ik aan wol, wel zo lekker warm. Maar wist je dat schapenwol absoluut geen duurzaam materiaal is? Je denkt bij een wolletje al snel: ‘dit is een mooi natuurlijk materiaal, het zal wel een goede keuze zijn’. Maar schapen houden, is net als het houden van runderen, ontzettend belastend voor de planeet en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Schapen eten veel. En bij het verteren van hun voedsel komen gassen vrij in hun darmen. En die moeten er ook weer uit. En dus laten ze veel boeren en scheten waardoor ook schapen, net als koeien, enorme hoeveelheden methaan produceren. Methaan is een superkrachtig broeikasgas, wel 28 keer sterker dan CO2. En dat is nog niet alles. Schapenteelt schaadt ook het milieu, zo komen maakt de wolindustrie veel gebruik van chemicaliën en is het ook niet vrij van dierenleed.

Oké, wol is slecht voor het milieu en is niet vrij van dierenleed. Een ordinair wolletje gaat ‘m dus niet worden voor mij. Maar wat dan wel?

Andere materialen niet per se beter

En dus verdiep ik me in andere duurzamere materialen waar sjaals van gemaakt kunnen zijn. Ik lees over sjaals van gerecycled PET, dat is een polyester gemaakt van oude plastics. De circulaire gedachte erachter spreekt me aan, maar het blijft een synthetische stof die ook niet vrij is van microplastics. Hierover hebben we geschreven toen we de fleece-trui onder de loep gingen nemen. Vegan wol komt voorbij, maar ja dat is natuurlijk ook synthetisch. En dus kom ik weer uit bij wolsoorten. Naast schapenwol heb je ook kleiding en sjaals van geitenwol, merinowol en dus ook alpacawol.

Alpacawol en merinowol

Die laatste twee, merinowol en alpacawol, spreken me wel aan. Deze natuurlijke materialen zijn lekkerwarm, superzacht en kriebelen niet. Over alpaca’s leer ik dat ze een stuk duurzamer leven en eten. Ze grazen in hun natuurlijke omgeving in de hoogvlakten van het Andesgebergte en hebben van nature weinig water en eten nodig. Hun metabolisme werkt anders dan dat van schapen, waardoor ze veel minder schadelijke uitstoot veroorzaken. De pootjes van alpaca’s hebben zachte kussentjes waardoor de grond onaangetast blijft. Daarnaast bijten ze het gras af in plaats van dat ze het met wortel en al uit de grond trekken. Hierdoor blijft het land onbeschadigd en groeit het gras weer aan. Dat klinkt veelbelovend! Maar aan de andere kant lees ik verhalen over extreem dierenleed bij het verkrijgen van de wol, vooral aan alpacawollen kledingstukken van fast fashion merken zou bloed kleven. Sjemig, het kiezen van zoiets simpels als een duurzame sjaal blijkt zo simpel nog niet.

Mijn conclusie: de ene wol is de andere niet

Het wordt mij steeds duidelijker dat – net zoals bij veel meer duurzame keuzes – het ook bij het kiezen van een duurzame sjaal allemaal niet zo zwart-wit is. Je hebt namelijk ook biologisch gecertificeerd schapenwol en gerecycled schapenwol dat veel minder slecht is voor het milieu. En ook die fijne zachte wolletjes van alpaca en merino kunnen juist wel weer een duurzamere keuze zijn. Tenminste, als je weet welke merken werken met boeren die milieu-, dier- en mensvriendelijk produceren. En zo ben ik dus bij Bufandy terechtgekomen. Zij verkopen prachtige sjaals van alpacawol (80% wol). Die andere 20% is wel acryl, maar dit is toegevoegd vanuit het duurzame idee om de levensduur van de sjaal te verlengen. ‘Door de toevoeging van acryl worden de sjaals minder kwetsbaar, waardoor ze langer meegaan dan bijvoorbeeld een sjaal die van honderd procent wol is gemaakt. We vinden het belangrijk om bij de productie van een kledingstuk rekening te houden met het verlengen van de levensduur’, aldus Gabi van Ingen van Bufandy.

Duurzame alpacaboerderij in Peru.

In Peru werkt Bufandy samen met de Michell Group, een gecertificeerd bedrijf dat op zijn beurt weer samenwerkt met verschillende alpacaboeren. Gabi: ‘We hebben één van de boerderijen bezocht op vijfduizend meter hoogte in het Andesgebergte, om meer te leren over hoe de alpaca’s worden gehouden. We waren de eerste buitenlandse gasten die ze ontvingen en hebben ons met liefde verteld hoe het hele proces eraan toe gaat. Deze kennismaking was heel bijzonder en gaf ons een goed inzicht in hoe het eraan toegaat.’

Bufandy: prachtige duurzame sjaals van alpacawol

Bufandy sjaals worden eerlijk vervaardigd door ambachtslieden in Ecuador. Sinds het begin in 2013 werken ze samen met Fabian, die een familiebedrijf runt. Alpaca’s zijn al duizenden jaren gedomesticeerd, wat betekent dat ze niet in het wild leven. Het is noodzakelijk om alpaca’s één keer per jaar te scheren, zodat ze niet te veel wol produceren en aan hittestress overlijden in de zomer. Ze worden in het voorjaar geschoren, zodat de vacht weer voldoende tijd heeft om aan te groeien voor de koude wintermaanden. Gabi: ‘Wij halen onze alpacawol uit Peru waar we samenwerken met gecertificeerde boeren die traditioneel hun kuddes houden in het hooggebergte. De alpaca’s ervaren tijdens hun knipbeurt geen stress en worden met liefde en respect behandeld. Eén knipbeurt zorgt voor twee kilo wol. Deze bevat verschillende soorten kwaliteiten wol, die met de hand worden gesorteerd door gespecialiseerde vrouwen. De fijnste wol wordt gebruikt voor onze sjaals.’

Superblij met deze heerlijke warme sjaal.

Meer feitjes over alpacawol van Bufandy

  • Alpacawol is superzacht voor je huid en bevat geen lanoline (wolvet) zoals bijvoorbeeld schapenwol. Hierdoor is het wasproces minder intensief wat enorm veel water en energie scheelt. De wol pilt hierdoor ook amper en de stof is hypoallergeen waardoor het niet prikt of jeukt.
  • Alpacawol behoort tot één van de meest luxe wolsoorten, het is een hele fijne lichte en zachte stof. Het kan je extreem warm houden. Tegelijkertijd kan het je ook koelte brengen als het warm is vanwege de holle vezel. Het heeft een isolerend vermogen en is waterafstotend.
  • Toen ik over mijn sjaal op Instagram deelde, waren er volgers die een sjaal hadden van alpacawol die al meer dan tien jaar oud was (en nog helemaal mooi was).

Alpacawol.

Over Bufandy

Bufandy is een fair fashionmerk uit Amsterdam dat zich focust op het maken van heerlijk grote en zachte alpacawollen sjaals. De sjaals worden op een duurzame en ethisch verantwoorde manier geproduceerd. Gabi: ‘Ieder jaar ontwikkelen we een nieuwe collectie, maar nemen we ook kleuren mee uit de vorige jaren, zodat er weinig sjaals overblijven die niet verkocht worden omdat ze zogezegd niet meer ‘in trend’ zouden zijn. Daarnaast hebben we dit jaar van rest wol kindersjaals laten produceren, om niet met partijen wol te blijven zitten waar vervolgens niks meer mee wordt gedaan. We vinden het vanzelfsprekend dat alle mensen waarmee we samenwerken een eerlijk loon verdienen en een normaal aantal uren per dag werken in een veilig omgeving. We produceren onze producten met liefde voor mens, dier en de planeet.’

Meer weten over (en vooral zien van) de alpacawollen sjaals van Bufandy? Bekijk de collectie in hun webshop. Ze hebben sjaals in twee formaten en in meer dan dertig kleuren.

Wil je een sjaal cadeau doen aan een ander en vind je het lastig kiezen? Geef dan een Sustainable Fashion Gift Card cadeau waarmee je een sjaal naar keuze kunt uitkiezen. Meer weten over Sustainable Fashion Gift Card? Bekijk dan deze review.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bron: PETA, Scientias, vanafhier.nl. Photo credits: Bufandy (o.a. hoofdbeeld), thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: