Search
Vanilia duurzame mode

Kledingmerk Vanilia: een onontdekt duurzaam pareltje

Welke vrouw heeft er nou niet een kledingstuk van Vanilia in de kast hangen? Deze kwalitatieve en tijdloze kledingstukken zijn perfect voor elke gelegenheid. Of je nou moet knallen op je werk, verwacht wordt op een feest of op de fiets het Hollandse weer moet trotseren voor een boodschap: de kledingstukken van Vanilia zitten altijd goed en fijn. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het oer-Hollandse Vanilia ook een modemerk is dat z’n best doet om zo duurzaam mogelijk te produceren. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Vanilia een fair fashion kledingmerk

In samenwerking met Vanilia

Ruim dertig jaar geleden, nog ver voordat duurzaamheid in de modewereld een ding was, was Vanilia oprichter Michel Hulzebosch (die nog steeds algemeen directeur is van het modebedrijf) al bezig met dit onderwerp. Hij wilde ‘gewoon’ mooie kleding maken. En voor hem was duurzaamheid niet meer dan logisch om die droom te realiseren. Alles doet hij tot de dag van vandaag in eigen beheer. Het ontwerpen en testen gebeurt allemaal in het hoofdkantoor in Wormerveer, de mooie stoffen worden zoveel mogelijk dicht bij huis ingekocht in Italië en Turkije. En ook het naaiatelier in Turkije waar driehonderd kledingmakers werken is eigendom van Vanilia. Hier wordt alles onder eerlijke omstandigheden geproduceerd.

Massaproductie doen ze bij Vanilia niet aan. Fijn! Het is toch ook niet leuk als je op een bruiloft een andere gast tegenkomt die in diezelfde jurk ronddartelt. Het is allemaal best logisch hoe Vanilia het van meet af aan heeft aanpakt, alleen is de modewereld zo ontzettend veranderd en verstoord geraakt dat deze aanpak nu meer uitzondering dan regel is.

Een kijkje bij een in-store atelier van Vanilia. Is je kleding stuk of bevalt het model niet meer, dan kun je het inleveren in de winkel en dan wordt het (vaak kosteloos) voor je gerepareerd of vermaakt met originele fournituren. Meer weten? Bekijk dan de webshop!

Zo vervuilend is onze modewereld

Uit onderzoek van de beroemde Ellen MacArthur Foundation, een stichting die zich inzet voor een circulaire economie, blijkt dat de CO2-uitstoot van de textielsector al groter is dan die van de luchtvaart- en scheepvaartindustrie samen. Ook is de kledingsector verantwoordelijk voor 20% van de industriële watervervuiling. Dat is gigantisch!

Vanilia, een mooie duurzame keuze in jouw kledingkast

Zo’n goed verhaal en toch duikt Vanilia niet vaak op in duurzame modelijstjes. Jammer, want dit oer-Hollandse modemerk heeft een goed verhaal. Ik sprak met Marjolein van Wijck, Marketing Manager bij Vanilia om hier meer over te weten te komen. ‘Best wel veel vrouwen in Nederland kennen en dragen met veel plezier onze kleding, maar niet per se om onze duurzaamheid. En dat is eigenlijk hartstikke jammer, want het is wel degelijk een duurzamere koop waar je trots op mag zijn.’

Mooie duurzame wapenfeiten van Vanilia

Dankzij het leuke gesprek met Marjolein heb ik Vanilia helemaal herontdekt. Ik kijk door dit goeie ondernemersverhaal nu met totaal andere ogen naar die fijne zwarte Vanilia-broek die ik al jaren in de kast heb hangen. En ik denk dat ik ‘m door deze nieuwe groene glow weer vaker ga dragen. De mooiste duurzame wapenfeiten van Vanilia waar meer mensen van op de hoogte zouden moeten zijn:

  • Geen massaproductie, maar elke maand een kleine nieuwe collectie van maximaal driehonderd stuks. Bij succes wordt er soms nog een kleine aanvullende order geplaatst van 150 stuks. Vaak kun je als geïnteresseerde op de website vragen om een ‘back in stock notificatie’ zodat jij als eerste het kledingstuk kunt bemachtigen als het er weer is en Vanilia kan zo een betere inschatting maken hoeveel stuks er precies bij gemaakt moeten worden.
  • In het sample atelier in Wormerveer worden alle eerste exemplaren gemaakt en uitvoerig getest. Fun fact: medewerkers in Wormerveer worden regelmatig gevraagd om een nieuw kledingstuk twee dagen uitvoerig te dragen en testen.
  • Om waste te minimaliseren worden oude sample kledingstukken niet weggegooid, maar aangepast en hergebruikt voor nieuwe collecties.
  • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met duurzame en gecertificeerde stoffen. Deze worden veelal ingekocht in Italië, maar eerst uitvoerig in Nederland getest. Gaat een stof pluizen of scheuren, dan wordt het niet in productie genomen.
  • In de collectie tref je daarom nog wel nepleder van polyester en andere polyester stoffen aan. Deze stoffen zijn nog niet altijd van gerecycled oorsprong. Marjolein: ‘dit is een bewuste keuze omdat uit tests blijkt dat gerecyclede polyester stoffen niet altijd stevig genoeg zijn. Uiteindelijk is het duurzaamste dat een kledingstuk zo lang mogelijk meegaat. Helemaal voor de Nederlandse vrouw die over het algemeen toch heel wat kilometers fietst in een jaar.’

  • In het atelier in Wormerveer werkt een vast team van vier designers aan de verschillende collecties. Zij werken er al jaren wat zorgt voor een herkenbaar handschrift in de ontwerpen. In het team zitten ook patronenmakers die alle patronen met de hand ontwerpen.
  • De kleding wordt geproduceerd in een eigen fabriek in Turkije. De medewerkers worden elke dag met de bus naar de fabriek gebracht, krijgen dagelijks een warme lunch met verse groenten uit de moestuin en elke vrijdag komt een arts langs om medische vragen te beantwoorden.
  • De fabriek in Turkije is uitgerust met moderne apparaten. Deze zijn veiliger en minder zwaar dan oudere apparatuur.
  • Er wordt intensief samengewerkt met de fabriek in Turkije. In het Vanilia-team werkt ook een Turks-Nederlandse vertaler.
  • Kleding wordt niet ingevlogen, maar komt twee keer per maand met een vrachtwagen hierheen. De kleding wordt vervoerd in stofzakken van reststoffen.
  • Vanilia werkt met een slim voorraadbeheer, ook dit is belangrijk om de kans op overschotten zo klein mogelijk te houden. Bestel je iets in de webshop, dan zou het zomaar kunnen dat het uit de winkel in Groningen komt. Om die reden is kleding vaak niet met één klik morgen in huis, maar wel binnen een paar dagen.
  • Vanilia vindt maatvastheid superbelangrijk: je moet er blind op kunnen vertrouwen dat een maat 38 altijd als een 38 valt. Alleen zo kun je retouren minimaliseren.
  • Vanilia heeft een reparatieservice. In alle boutiques en ook in het hoofdkantoor kun je je Vanilia-kleding (vaak) kosteloos laten repareren of vermaken, bijvoorbeeld als je het model zat bent of je postuur is veranderd. Een mooie bijkomstigheid is dat je kleding wordt gerepareerd met Vanilia fournituren. In vijf winkels is de reparatieservice zelfs in-house geregeld.
  • Eén a twee keer per jaar roept Vanilia klanten op goede ongedragen items in te leveren voor het goede doel. Deze items worden gedoneerd aan de ReShare stores van het Leger des Heils. De opbrengst van deze items komt ten goede aan de stichting Leger des Heils. Als klant krijg je een tegoedbon om met korting een item te kopen uit de nieuwe collectie (of om deze cadeaubon door te geven aan iemand).
  • Sinds vorig jaar heeft Vanilia op het dak van het atelier in Turkije vol liggen met zonnepanelen.
  • De volgende stap voor Vanilia is om de CO2-uitstoot inzichtelijk te maken. Hier werken ze op dit moment hard aan.
  • Fotoshoots voor de catalogus worden niet in exotische oorden gedaan, maar gewoon in Wijk aan Zee. Net zo prachtig als Kaapstad, maar dan een stuk dichterbij. Fun fact: soms worden collega’s ingezet als model.
  • Kijk eens om je heen als je in een Vanilia boutique bent, want ze hebben hun best gedaan om alle panden zoveel mogelijk in de originele staat te herstellen. Daarom zijn de winkels vaak zo prachtig!

Het kledingatelier van Vanilia in Turkije, eigendom van de Nederlandse oprichter van Vanilia.

Ook duurzaam pareltje Vanilia ontdekken?

Ben je net als ik ook enthousiast geworden over Vanilia? En ben je binnenkort ook op zoek naar een nieuwe outfit? Of je nu een nieuwe look zoekt voor je werk, een feestoutfit of een alledaagse look: Vanilia heeft voor elke gelegenheid uitkomst en elke type vrouw iets moois en vooral comfortabel. Want als Vanilia-oprichter Hulzebosch één ding belangrijk vindt, dan is het wel dat kleding lekker moet zitten en je zelfverzekerd moeten laten voelen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in de webshop of bezoek één van de zeventien prachtige boutiques in het land.

Enkele items uit de collectie van Vanilia.


Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Vanilia.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: