Search
Wintertijd is de tijd voor het maken van een moestuinplanning

Wintertijd = dé tijd voor het maken van een moestuinplanning

Een eigen moestuin is hipper dan ooit! Terwijl het verbouwen van je eigen groenten vroeger een teken van armoede was, willen we nu graag weten waar ons eten vandaan komt. Eerlijk geproduceerd voedsel, met de seizoenen mee eten, biologische, bijzondere of vergeten groenten? Met een eigen moestuin heb je dat allemaal zelf in de hand. Een moestuin vergt wel wat planning. En laat de winter nu hét moment zijn om in je moestuinplanning te duiken. Daar pluk je in de lente en zomer de eh… groenten van! Welke soorten moestuinen zijn er? Waar moet je rekening mee houden voor je moestuinplanning en vooral wanneer? We helpen je op weg zodat jij straks precies weet welk moestuintype jij bent!

Verschillende soorten moestuinen

Misschien heb je er zo nog nooit over nagedacht, maar er zijn heel veel manieren om zelf je groenten en fruit te kweken. Om te kijken wat er bij jou past, moet je wel eerst weten welke mogelijkheden er zijn. We lichten de verschillende soorten moestuinen even kort toe. Voordat je aan de slag kunt met een moestuinplanning, is het belangrijk om te weten met welke vorm jij aan de slag wil. Of misschien wil jij in je eigen moestuin wel een combinatie van verschillende vormen toe gaan passen? Alles kan!

De ideale variant van een moestuin als je weinig ruimte hebt of het met een balkonnetje moet doen. De groenten groeien tegen een muur of schutting in zakken of vakken. Ruimtebesparend en ook nog eens hartstikke decoratief!

Ook voor deze variant heb je niet veel ruimte nodig. Je maakt je moestuin namelijk in bakken met vakken van 30×30 cm. Deze manier van moestuinieren is bovendien perfect voor beginners, want er zijn kant-en-klare pakketten te koop. Ook leuk voor kinderen!

Dit type moestuin bestaat uit meerdere vakken of stroken. Elk jaar wordt er een andere gewasgroep op een stuk grond geteeld. Na zes tot acht jaar komt de gewasgroep pas weer terug op hetzelfde grondstuk. Dit vergt wat extra moestuinplanning, maar helpt ziekten en plagen voorkomen en is goed voor grondverbetering tegenover uitputting. Je hebt wel wat meer ruimte nodig.

Verschillende gewassen kunnen een gunstige invloed op elkaar hebben. Deze invloed kan zowel boven als onder de grond doorwerken en werkt fantastisch ter voorkoming van ziektes. Extra winst: je hebt minder ruimte nodig.

Met permacultuur maak je een moestuin op basis van natuurlijke principes. Op deze manier krijgt je moestuin de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem.

  • Biologische moestuin

Plan je een biologische moestuin? Dan gebruik je geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen en plant je biologische zaden.

Ga je graag nog een stapje verder qua moestuinplanning? In een biologisch-dynamische moestuin kweek je je groenten op het ritme van de natuur. De cyclus van de maan beïnvloed je planning.

  • Sleutelgat moestuin a.k.a keyhole garden

Dit visueel aantrekkelijke type moestuin is verhoogd en heeft de vorm van een sleutelgat. De moestuin is opgebouwd uit compostmateriaal. Het grote voordeel: je hebt weinig water nodig en door de warmte van de compost heb je een langer groeiseizoen.

De naam zegt het al: in deze moestuin graaf en spit je niet. Door de grond af te dekken met karton en het aanbrengen van een laag van zeker vijftien centimeter mulch, beperk je onkruid. Dit type moestuin bespaart tijd, maar levert een grotere oogst op! Bovendien is de no dig moestuin goed voor het bodemleven en zijn je gewassen minder vatbaar voor ziektes.

  • Potten en bakkenmoestuin

Dé moestuin die werkelijk geschikt is voor iedereen: kleine tuin, terras, balkon of vensterbank tot je beschikking? Dan is dit jouw type moestuin. Het nadeel is wel dat dit type moestuin relatief veel water nodig heeft. Qua moestuinplanning kun je echter helemaal los!

En? Welk moestuintype ben jij? Mijn voorkeur gaat er naar uit om de bodem zoveel mogelijk met rust te laten. Een goede bodem is de basis. Zo behoud je het natuurlijke bodemleven en behoud je een goede structuur.

De daadwerkelijke moestuinplanning

Ja, het kost even wat tijd om een goede moestuinplanning te maken. Zie het als een puzzel! Ik kan me er avonden mee vermaken. Wat wil ik dit jaar laten groeien en hoeveel? Hoe verspreid ik de oogst zo goed mogelijk? Wat deed het dit jaar goed en wat niet? Ga even goed zitten voor je planning, daar heb je echt profijt van. Verloren tijd is het niet, want ben je tevreden met je moestuinplanning? Dan kun je hem elk jaar opnieuw gebruiken!

Maar waar begin je dan? Kies in ieder geval groenten die je lekker vindt. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van hoeveel plek je hebt. Heb je een balkon, grote tuin of misschien wel een volkstuin? In een kleine tuin of voor op een balkon kies je groenten die snel groeien. Denk hierbij aan groenten zoals sla en radijs, zodat je de plek meerdere keren kunt gebruiken. Ook kun je kiezen voor groenten die een grote opbrengst hebben, zoals courgettes, peper en komkommer. Ook een fijne voor in een kleine tuin is een klimplant, zoals een peul.

Gemakkelijke groenten voor de beginnende moestuinier

Naast het bepalen van de ruimte die je tot je beschikking hebt, is het ook slim om te starten met groenten die makkelijk te telen zijn. Groenten zoals sla, radijs, spinazie, snijbiet en kiemgroenten hebben, naast water geven, weinig verzorging nodig. Ook kruiden zoals tijm (vaste plant), rozemarijn (vaste plant), bieslook (2-jarig), munt (vaste plant) en kamille zijn een goede keuze voor een beginnende moestuinplanner. In dit artikel lees je meer over biologische kruiden uit eigen tuin. Heb je iets meer ruimte? Dan zijn pompoen, courgette en rabarber (vaste plant) ook niet de allermoeilijkste.

Een moestuin kan niet zonder bloemen

Een moestuin kan niet zonder bloemen! Bloemen lokken insecten en die heb je nodig om je moestuin te bestuiven. Zonder bestuiving geen vrucht. Of zoals mijn dochter zegt: zonder bij geen aardbei. Vergeet in een ideale moestuinplanning dus vooral de bloemen niet! Blije bloemen, bijen én een gezonde natuur? Kijk dan ook hier voor het waarom van biologische bloembollen.

Bloemen zijn daarnaast natuurlijk ook prachtig om naar te kijken, weg te geven of om zelf in een vaas te zetten. En wanneer je inheemse bloemen plant, help je de natuur ook nog eens een handje. Waarom inheemse planten belangrijk zijn lees je hier.

Zaaikalender

Heb je scherp welke groenten een plek krijgen in jouw moestuinplanning? Kijk dan welke groenten ‘goede buren’ en ‘slechte buren’ zijn. Zo weet je waar je iets wel of niet moet zaaien. Heb je dat bepaald? Noteer dan wanneer je iets gaat zaaien en wanneer de oogst verwacht wordt. Zo krijg je inzicht in hoe lang een stuk grond bezet is en wanneer je het weer opnieuw kunt gebruiken. Er zijn ook bepaalde periodes waarin groenten het beste gezaaid kunnen worden. Om hier achter te komen kijk je op het zakje van de zaadjes. Hier wordt vaak ook een indicatie gegeven hoeveel ruimte een plant nodig heeft. Een radijs neemt minder plaats in dan een courgette.

Er zijn apps om een moestuinplanning te maken of leuke moestuinkalenders, maar je kunt ook voor een eigen excel-bestand of lekker ouderwets voor papier gaan natuurlijk.

Heb jij je moestuinplanning al rond?

Nu je weet waar je rekening mee moet houden in je moestuinplanning, je de verschillende soorten moestuinen op een rijtje hebt én je weet met welke groenten je het makkelijkst kunt starten, is het tijd om aan de slag te gaan met je moestuinplanning. De eerste groenten kunnen in februari al de grond in, dus lange saaie winteravond? Jij kunt aan de planning!

Meer weten over moestuinieren en het maken van een eigen moestuinplanning? Bij IVN kun je een online cursus Stap voor stap moestuinieren volgen, helemaal gratis.

Boekentips:

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Pexels, tomatenplantje in pot (hoofdbeeld): Cottonbro Studio (Pexels), inzaaien: Rodnae Productions (Pexels), courgette plant: Karolina Grabowska, overige Fotos: Amanda Sniekers.

Share

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.
Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: