Search
biologische bloembollen

Groene vingers? Plant biologische bloembollen!

Wil je in de lente een bloeiende tuin? Dan is de herfst tijd om bloembollen te gaan planten. Maar wist je dat de gangbare bollenteelt hartstikke vervuilend is? Slechts 1% van de bloembollenteelt is biologisch! Gelukkig maken steeds meer telers de overstap naar duurzame methodes van telen en daarmee biologische bloembollen. Deze bio bloembollen zijn misschien een klein beetje duurder, maar je zorgt wél voor blije bloemen, bijen en dus een gezonde natuur.

Wat is een biologische bloembol eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een bloembol? Een bloembol is een bolvormig, ondergronds deel van een plant. In die bol zit alle voeding opgeslagen. In het hart van de bol zit de kiem die later uitkomt en de bloem wordt. Rondom de kiem zit een vlezige witte substantie die ‘rokken’ worden genoemd. In een bloembol zijn het deze rokken waar al het voedsel zit opgeslagen om de bloembol te laten groeien en bloeien.

Er bestaan verschillende soorten biologische bloembollen

Misschien heb je er nooit zo bij stil gestaan, maar de ene bloembol is de andere niet. Ze zijn onder te verdelen in:

  1. Enkeljarige bloembollen: deze zijn in het eerste jaar op hun allermooist. Ze komen vaak het jaar daarna nog wel terug, maar dan minder uitbundig. Na een tijdje is de bloei over en komt de bloem niet meer op. Voorbeelden van dit type bloembol zijn krokussen, tulpen en blauwe druifjes.
  2. Meerjarige bloembollen: de naam verraadt het al, dit zijn bloembollen die meerdere jaren heel mooi bloeien. Je kunt ze eigenlijk vergelijken met vaste planten, want ze komen elk jaar terug. Dit geldt voor de boshyacint, de buishyacint en oosterse anemonen.
  3. Verwilderings- of stinzenbloembollen: de derde groep bloembollen breidt zichzelf uit, je krijgt er dus steeds meer van. Ze zijn ook nog eens meerjarig, dus ze komen elk jaar terug. Voorbeelden van deze groep zijn sneeuwklokjes, lenteklokjes, sterhyacinten en narcissen.

Biologische bloembollen.

Waarom kies je voor biologische bloembollen?

We weten nu welke soorten bloembollen er zijn. Maar wanneer zijn ze biologisch? En waarom is dat eigenlijk belangrijk? De gangbare bollenteelt is één van de meest vervuilende takken van de landbouw en vormt hiermee een risico voor het behoud van insecten en biodiversiteit. De bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, vervuilen de lucht, de grond en het (drink)water. Daardoor zijn ze schadelijk voor mensen, dieren en het milieu. In Nederland worden er op zo’n 27 duizend hectare grond bloembollen verbouwd. Uit onderzoek van de overheid (RIVM) naar pesticiden rond bollenvelden, blijkt dat restanten van pesticiden volop in de huizen van omwonenden te vinden zijn.

Aanschaf van biologische bloembollen

Gelukkig zijn er steeds meer telers die de overstap naar biologische teelt maken. Zij gebruiken onder andere natuurlijke mest en geen pesticiden. Biologische bloembollen zijn vrij van chemische middelen, waardoor insecten ze zonder problemen als voedsel kunnen gebruiken.

Doordat de teelt van biologische bloembollen minder intensief is, is de oogst kleiner. Naast bloembollen groeien er op dezelfde velden ook groenbemesters en zijn er bloeiende akkerranden. Minder plek voor oogst, maar dus wél een fijn leefklimaat voor allerlei insecten. Dit alles zorgt ervoor dat biologische bloembollen iets duurder zijn. Maar je helpt wel mee om de natuur gezond te houden! Biologische bloembollen zijn bijvoorbeeld te koop bij Ecobulbs, Natural Bulbs, Huiberts en Sterke Bollen.

Koop je biologische bloembollen in het juiste seizoen

Koop bloembollen, knollen en wortelstokken altijd in het juiste seizoen. Soorten die in het najaar geplant moeten worden, koop je in de herfst. Ze bloeien dan in het voorjaar. Zomerbloeiende bollen, zoals dahlia’s, lelies en gladiolen, koop en plant je eind voorjaar. Als je bloembollen hebt gekocht, maar geen tijd hebt om ze direct te planten, bewaar ze dan goed! Maak de zakken open zodat er voldoende lucht bij de bollen kan en leg ze op een donkere, droge en koele plek (15°C).

Er zijn ook bloembollen die van nature in onze regio voorkomen. Die noemen we inheemse bloembollen. Dit zijn vaak verwilderingsbollen. Voorbeelden hiervan zijn wilde narcis, herfsttijloos, bostulp, bosanemoon, daslook (eetbare bladeren) en aronskelk. Wil je weten waarom het belangrijk is om inheemse soorten in je tuin te hebben? Hier hebben we een uitgebreid artikel over geschreven. Het grappige is dat de tulp, waar Nederland zo bekend om staat, niet uit Nederland komt maar door reizigers is meegebracht in de zestiende eeuw.

Bloeiboog verlengen om insecten te helpen

Het planten van bloembollen is best wat werk. Waarom zou je bloembollen in je tuin willen hebben? In mijn tuinontwerpen maken bloembollen een vast onderdeel uit van de beplanting. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste kun je er de bloeiboog mee verlengen. Er zijn namelijk bloembollen die al heel vroeg bloeien en zo voeding bieden aan insecten. Je creëert hiermee een maandenlange bloei in je tuin. Mijn streven is om jaarrond altijd iets bloeiends in de tuin te hebben. De insecten die op de bloemen afkomen zijn ook weer voedsel voor vogels en andere dieren. Een andere reden om bloembollen in je tuin te planten, is dat ze het voorjaar inluiden, het ontluiken van de eerste bloembollen geeft kleur en vrolijkheid aan je tuin en gemoedstoestand.

En nu wil je vast weten, hoe kan ik dan de bloeiboog verlengen met bloembollen?

  • Januari – februari: sneeuwklokjes, winterakoniet
  • Februari – maart: krokus, lenteklokje
  • Maart – april: narcis, sterhyacint
  • April: hyacint, blauwe druif
  • April – mei: kievitsei, tulp, zomerklokje
  • Mei: lelietje van dalen
  • Mei – juni: boshyacint
  • Mei t/m juli: sierui
  • Augustus: dahlia’s
  • Sept t/m nov: herfstkrokus, herfstnarcis, cyclaam

 

Een handige visual met voorjaarsbloeiende bloembollen vind je hier en mooie kleurencombinaties vind je hier.

Planttips en onderhoud

Er zijn twee momenten waarop je bloembollen kunt planten. Dit hangt er vanaf of je voorjaarsbloeiende of zomerbloeiende bollen hebt. Voorjaarsbloeiende bloembollen (tulpen, narcissen, hyacinten, sneeuwklokjes) plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bloembollen, zoals dahlia’s, plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

Planten van bloembollen

  • Bloembollen groeien en bloeien in elke grond, zolang de grond maar goed water doorlaat. Anders rotten de bloembollen.
  • Plant verwilderingsbollen op een plek waar je niet veel aan de tuin doet. Zo krijgen de bollen de ruimte om zich te vermeerderen. 
  • Het planten van bloembollen kun je met een schepje of bollenplanter doen. Ga je er veel planten, dan is een bollenplanter toch wel handiger. Deze maakt een perfect rond gat en houdt de aarde vast die je er uit hebt gehaald, zodat je deze na het planten weer terug in het gat kunt doen.
  • Plant de bollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  • Houd voor de plantafstand drie keer de breedte van de bol aan.
  • En houd voor het planten ook drie keer de hoogte van de bol aan.
  • Geef na het planten wat water.

Verzorging van je biobollen

  • Knip bij de tulp en de narcis na de bloei de uitgebloeide bloemen weg, zodat er geen energie gaat naar het maken van zaadknoppen, maar in het sterker maken van de bloembol zelf.
  • Het blad en steel van de bol laat je staan en afsterven, zo gaat alle voeding weer terug naar de bol, zodat hij volgend jaar weer kan bloeien.
  • Wanneer de stengels en bladeren helemaal verdroogd en vergeeld zijn, kun je ze weghalen.

Bloembollenlasagne met biologische bloembollen

Heb je geen (grote) tuin, maar wil je wél wat extra groen in je omgeving? Je kunt je biologische bloembollen ook prima in een pot planten om je terras of balkon op te fleuren. Wanneer je bloembollen in een pot plant, noemen we dat een bloembollenlasagne. Dit betekent dat je de bloembollen met verschillende bloeitijden, in verschillende laagjes boven elkaar plant. Zo kun je maandenlang genieten van uitkomende bollen. Bovenop kun je wintergroene planten zetten, zoals het purperklokje, winterheide of viooltjes. Zorg er wel voor dat de pot diep genoeg is, en dat er een gat onderin zit. Zo kan het teveel aan water weglopen. De pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben. Beginnen je groene vingers al te jeuken?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: RIVM, allesoverbloembollen.nl, groei.nl, gardenersworldmagazine.nl. Photo credits: Lisa Fotios (Pexels)

Share

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.
Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: