Search
Wat doe ik met oud brood? Vijf recepten.

Wat doe ik met oud brood? Tips voor vijf recepten!

Een bruine boterham als ontbijt, in de lunchtrommel en als we op reis zijn dan missen we brood het allermeeste! Veel Nederlanders zijn gek op brood. Ondanks dat we ook steeds vaker naar een bakje yoghurt grijpen als ontbijt, ziet 75% van de Nederlanders het eten van brood zelfs als cultureel erfgoed. Ondanks dat we van die enorme broodliefhebbers zijn, blijkt brood het meest weggegooide product als we naar voedselverspilling kijken. Zonde, want het is supermakkelijk om iets lekkers te maken van oud brood – zo hoef je het dus niet weg te gooien! Weinig tijd en bang dat je daarvoor lang in de keuken moet staan? Nee hoor, lees maar mee: wij hebben vijf leuke recepten voor je.

Brood is het meest weggegooide product

Gek eigenlijk. Als je naar de cijfers kijkt, dan doen de meeste Nederlanders echt hun best om zo min mogelijk brood te verspillen. Toch lukt dat niet altijd, zoals blijkt uit het feit dat brood het meest weggegooide product is in Nederlandse huishoudens. Het belandt in de prullenbak omdat het beschimmeld, uitgedroogd of muf is. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Als eerste een open deur: het is slim om niet te veel brood in te kopen. Het blijft een versproduct dat niet oneindig houdbaar is. Als je je gezin of huisgenoten een beetje kent, dan weet je inmiddels vast wel hoeveel er in een week doorheen gaat. Een brood behoudt zijn versheid een dag of drie.

Kampioen brood-invriezen

Leuk weetje: Nederlanders zijn kampioen brood-invriezen. En daar worden we door de rest van de wereldbevolking flink om uitgelachen. Maar wij vinden invriezen hartstikke handig. Zo kun je af en toe een sneetje ontdooien en laat je niet per ongeluk een heel brood oud worden. Wist je trouwens dat je brood het beste invriest in een papieren broodzak? Het parafinelaagje in zo’n zak zorgt ervoor dat het verdampte water uit het brood in de zak blijft. Dat is beter voor de krokante korst. In de vriezer blijft je brood tot een maand goed. Hoewel een aantal volgers van thegreenlist.nl ook zweren bij het invriezen in twee plastic zakken. Dat zou volgens hen het allerlekkerste brood opleveren.

Links: brood kun je het beste invriezen in een papieren broodzak. Rechts: wentelteefjes zijn een populair recept om oud brood op te maken.

Heb je oud brood? Niet weggooien!

Tosti’s zijn verreweg de populairste manier om oud brood alsnog op te eten en ook in de broodrooster komen jouw droge sneetjes weer tot leven. Natmaken en even kort in een hete oven zorgt ervoor dat een oud broodje verandert in een warme, knapperige mik en ook wentelteefjes zijn oude vertrouwde opmaakrecepten. Maar er kan veel meer met je oude brood!

Broodpudding

Heb je weleens broodpudding gemaakt? Bread and Butter-pudding is razendpopulair in Engeland en wordt zelfs vaak rond de feestdagen geserveerd. Geen ordinair leftover-receptje dus! Broodpudding is een ideaal opmaakrecept, want zolang je als basis brood en boter aanhoudt, kun je vrijwel alles toevoegen. Zet je sneetjes oud brood rechtop in een ovenschaal en overgiet de sneetjes met een mengsel van eieren, melk en boter. Ook een restje vla – in het oorspronkelijke Engelse recept gebruiken ze custard, fruit en die laatste slok (haver)melk voordat hij écht te lang in de koelkast staat, kun je toevoegen. Flink bestrooien met kristalsuiker voordat je pudding de oven in gaat en je hebt het perfecte dessert of brunchgerecht! Fijn van broodpudding is dat élk soort oud brood zich hiervoor leent. Je kunt broodpudding maken met simpele sneetjes witbrood, maar ook krentenbrood, krentenbollen, oliebollen of oud suikerbrood zijn heerlijk!

Hartige broodtaart

Wat zoet kan, kan ook hartig. Deze broodtaart is een variant op de broodpudding, maar kan prima als volwaardige avondmaaltijd gegeten worden als je wat groente toevoegt. Ideaal om flinke hoeveelheden oud brood op te maken. Snijd de overgebleven boterhammen in driehoekjes en zet ze rechtop in een ovenschaal. Meng drie of vier eieren met wat (plantaardige) melk, zout, peper en eventueel wat mosterd. Overgiet je sneetjes brood met dit mengsel. Als topping kun je kiezen wat je lekker vindt. Spinazie, stukjes paprika en stukjes tomaat zijn bijvoorbeeld lekker. Bestrooi je broodtaart met kaas – probeer ook eens met feta – en bak in ongeveer een half uurtje tot een knapperige broodtaart. Je tovert deze broodtaart trouwens makkelijk om tot lekker kazig borrelbrood door de groente achterwege te laten en meer kaas toe te voegen.

Croutons of paneelmeel van oud brood

Herken je dat? Die laatste kapjes die nog onderin de zak zitten? Het zijn vooral de kapjes die vaak weggegooid worden. Vanaf nu niet meer, want kapjes oud brood zijn perfect voor het maken van croutons of paneermeel. Snij de kontjes in kleine dobbelsteentjes, doe ze in een ovenschaal, strooi er een beetje zout, peper en lekkere olijfolie overheen en doe ze een kwartiertje in de oven op 220°C. Wil je paneermeel maken? Laat de olijfolie dan achterwege en laat het brood rustig uitdrogen. Met een keukenmachine – of gewoon een ouderwetse deegroller – maal je je oude brood vervolgens tot paneermeel. Vanaf nu hoef jij nooit meer even snel naar de winkel te rennen omdat je vergeten bent paneelmeel in huis te halen.

Pangrattato als armeluisparmezaan

Italianen zijn sterren in het omtoveren van simpele ingrediënten. Pangrattato is een mooi voorbeeld van de magie van oud brood: voor deze armeluisparmezaan maal je je oude brood (welk soort brood dan ook, mixen kan prima) in een keukenmachine tot een kruim. Dit kruim bak je vervolgens krokant in een koekenpan met olijfolie en een beetje knoflook, zout en peper. Ben je een visliefhebber? Dan kun je ook wat ansjovis laten meesmelten voor een wat zouter smaakje. Afkoelen en over je pasta of salade: nét parmezaan!

Een beetje in hetzelfde straatje valt de volgende tip: voeg oud brood toe als je pesto maakt. Je hebt geen Parmezaanse kaas meer nodig, dus je pesto is nog vegan ook!

Italiaanse crostini van oud brood

Officieel maken de Italianen crostini van getoaste, keurig ronde witte sneetjes brood, maar dat betekent niet dat een simpele Nederlandse boterham niet net zo goed werkt. Oud stokbrood gaat trouwens misschien wel nóg beter. Snijd je boterham in vieren of je stokbrood in plakjes en besprenkel met olijfolie voordat je ze even in de oven legt. Zijn ze knapperig, wrijf er dan met een doormidden gesneden stukje knoflook overheen om ze dat lekkere pittige smaakje te geven. Garneer je crostini met tomaat of aubergine, pesto, olijfjes en basilicum. Zo is dat oude stuk stokbrood van gister opeens een luxe borrelhap!

Bij crostini of bruscetta denken wij trouwens automatisch aan hartig, maar als variatie kun je ze ook eens maken met zoete ricotta of Hüttenkäse (gemengd met honing of agavesiroop) en garneren met verschillende soorten seizoensfruit en bessen. Takje munt erop en je hebt een prachtig kleurrijk en fris hapje.

Meer recepten met oud brood?

‘Ergens brood in zien’, ‘je de kaas niet van je brood laten eten’ en ‘broodmager’: zelfs in ons taalgebruik kun je zien dat brood nogal eh, broodnodig is. Zonde dus om het brood dat we in huis halen niet ten volste te benutten! Meer recepten met oud brood? In dit artikel over leftovers kwamen er ook al een aantal voorbij, zoals persoonlijke favoriet panzanella of bruscetta. Daar lusten de honden wél brood van!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bron: Voedingscentrum Photo credits: hoofdbeeld, croutons en crostini: Mahlee Plekker, papieren broodzak: Bas Peperzak (Unsplash), wentelteefjes en hartige broodtaart: thegreenlist.nl.

Share

Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: