April doet wat hij wil. Het lijkt wel of veel groenten die op Nederlandse bodem groeien dit weten, want in deze maand zijn er de minste soorten groenten beschikbaar. Toch heb ik ook nog goed nieuws voor je: in april staan er maar liefst vijf nieuwe groentes op het lijstje van seizoensgroenten. Vanaf nu kunnen andijvie, paksoi, raapsteel, roodlof en waterkers ook weer in de volle Nederlandse grond of in onverwarmde kassen in Nederland groeien. En nog een goed nieuwtje: met een beetje geluk vind je aan het eind van de maand de eerste aardbeien. Dat wordt smullen! Wil je weten welke seizoensgroenten en -fruit april nog meer te bieden heeft? We zetten ze voor je op een rij!
In april zijn er de minste seizoensgroenten beschikbaar
Thanks to Crisp for the seasonal produce
April is een beetje een tussenmaand. Het is geen winter meer, maar het kan toch nog koud zijn. Dit merk je ook aan de hoeveelheid beschikbare seizoensgroenten en seizoensfruit. Het lijstje met seizoensgroenten april is deze maand het kortste van het hele jaar. Gelukkig staan er wel een aantal nieuwe soorten op, waardoor je toch nog wat variatie hebt. En ik kan je nu alvast vertellen dat het lijstje vanaf volgende maand, tot en met de herfst, elke maand een stukje langer wordt. Nog even volhouden dus. En in de tussentijd genieten van al het lekkers dat april toch nog te bieden heeft.


Saskia met de seizoensgroenten van april.
De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, ook in april
De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg achter de rug heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten vaak ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.
Fruit or vegetables from the Netherlands are not always the most sustainable choice
Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor april zijn dit de volgende groenten en fruit:
Nederlandse seizoensgroenten april:
The fruit and vegetables in bold can currently be harvested in the Netherlands. The remaining fruit and vegetables, although from the Netherlands, are from earlier months. Vegetables are often stored for months after harvest and thus sold (which is fine).
- potato
- endive
- cauliflower (inspiration recipe: whole roasted cauliflower from the oven)
- green celery
- mushrooms (inspiration recipe: 5 x recipe with oyster mushrooms)
- pak choi
- pumpkin (inspiration recipe: pompoen kerrie-quiche)
- leeks (inspiration recipe: creamy celeriac and leek soup)
- turnip
- turnip greens
- radish
- red beet
- red leave
- spinach (inspiration recipe: spicy spinach Indian style)
- onion
- warmoes
- watercress
- chicory
- root

Nederlands seizoensfruit april:
- strawberry
- apple
- rhubarb
Want to know which fruit from abroad is good to eat year-round as a sustainable choice? You can find the list in January's article on seasonal fruits and vegetables.
Why storage vegetables and fruits are also on the list
The fruits and vegetables listed above are the varieties normally available this month from full Dutch soil or unheated Dutch greenhouses. This will only not saying that these fruits and vegetables are also this month harvested are. Some varieties such as apple, pear, carrot, potato, pumpkin and onion, for example, can be stored by producers for longer periods of time. This makes these types of fruits and vegetables available even during the winter months, increasing the choice of fruits and vegetables produced locally. Thegreenlist.nl chose to include these storage vegetables and fruits in the list of seasonal vegetables and fruits as well, because they are a sustainable choice of the Dutch country. If we were to omit these varieties, there would be no fruit on the list at all in the winter months, for example. So these storage vegetables and fruits are not quite of the season, but they do offer an eco-friendly way to eat varied and healthy food during the colder months.
Want to know more about how Dutch producers store fruit and vegetables? You can read all about it in this article.


Links raap en rechts raapstelen. Ken jij deze groentes al?
Raap of raapsteel
In de lijst van seizoensgroenten april staan raap en raapsteel. Ik wist niet precies wat het verschil was tussen deze twee en daarom heb ik het voor je uitgezocht.
Raap is een vergeten groente en lijkt qua smaak en bereiding op aardappel. De raap is een knol die allerlei verschillende vormen (rond, langwerpig, afgeplat) en kleuren (geel, grijs, paars, oranje, zwart) kan hebben.
Raapstelen zijn jonge plantjes van verschillende koolsoorten (zoals meiraap, koolraap en Chinese kool) die je als jong groen kunt eten. Een echte lentegroente dus. De smaak van raapsteel lijkt op die van rucola of jonge spinazie. Raapstelen worden ook wel bladmoes, snijmoes of kelen genoemd.
Sources: Velt.nu and VegetableGroente.nl
Seizoensgroenten en seizoensfruit in april: duurzaam, gezond en goedkoop
We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark deze pagina. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van april vinden.
More sustainable tips from thegreenlist.nl
- Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper, maar er zijn nog meer manieren waarop je kunt besparen op je boodschappen. Lees snel: budget boodschappentips die nog duurzaam zijn ook!
- Kliekjeskoken is dé manier om voedselverspilling te voorkomen. Bekijk hier welke ingrediënten onmisbaar zijn in je voorraadkast.
- Of alvast benieuwd naar de seizoensgroenten van mei? You can find them here.
Sources: Outdoor Living Feeling about the benefits of seasonal eating, Albert Heijn on the benefits of seasonal fruit and vegetables, VegetableGroente.nl on seasonal vegetables by country, Velt's seasonal calendar for the list of seasonal vegetables and seasonal fruit. Photo credits: thegreenlist.nl.