Het is alweer maart. De lente is in zicht. Langzamerhand komen de eerste bloemetjes tevoorschijn en er is ook weer wat meer groente en fruit verkrijgbaar van Nederlandse bodem. De keuze is misschien nog niet reuze, er hangen wél veel voordelen aan het eten van seizoensgroenten en -fruit in maart. In dit artikel lees je er alles over.
Geniet nog even van de gezonde wintergroentes die in maart verkrijgbaar zijn
Thanks to Crisp for the seasonal produce
Na de winter kan ons lichaam wel wat extra vitamines gebruiken. Wanneer je volgens de seizoenen eet, krijg je automatisch de voedingsstoffen binnen die je op dat moment nodig hebt. Is het je wel eens opgevallen dat er in de zomer, wanneer je lichaam veel behoefte heeft aan vocht, vooral sappige vruchten groeien? Terwijl er in de winter veel groenten, zoals knollen en kool groeien, die boordevol vitamines zitten? De natuur is slim en geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben. Profiteer in maart dus nog even van gezonde groentes zoals boerenkool, knolselderij, pastinaak, spruiten en winterpostelein. Naast de extra vitamines zitten er nog veel meer voordelen aan het eten van seizoensgroenten en -fruit.


Een paar mooie voorbeelden van groente (en fruit) uit maart.
De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit: ook in maart
De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland groeien? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit uit verwarmde kassen of het buitenland, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten meestal ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. En een bijkomend voordeel? Het is een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen!
Fruit or vegetables from the Netherlands are not always the most sustainable choice
Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Toch is dit helaas is dit niet áltijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit er beschikbaar zijn die in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor maart zijn dit de volgende groenten en fruit:
Nederlandse seizoensgroenten maart:
The fruit and vegetables in bold can currently be harvested in the Netherlands. The remaining fruit and vegetables, although from the Netherlands, are from earlier months. Vegetables are often stored for months after harvest and thus sold (which is fine).
- potato
- endive
- cauliflower
- kale (inspiration recipe: vegan pompoen stamppot met boerenkool Asian style)
- green celery
- celeriac (inspiration recipe: vega lasagne van knolselderij)
- mushrooms (inspiration recipe: oesterzwammen in bierbeslag met een Aziatisch tintje)
- parsnip
- pumpkin (inspiration recipe: pompoen kerrie-quiche)
- leeks (inspiration recipe: vegan pea soup: snert with spice)
- turnip
- radish
- ramson ash
- red beet
- rode kool
- red leave
- savoy cabbage
- salsify
- spinach (inspiration recipe: spicy spinach Indian style)
- sprouts
- onion
- lamb's lettuce
- warmoes
- winter purslane
- chicory
- witte kool
- root
Nederlands seizoensfruit maart:
- apple
- rhubarb

Want to know which fruit from abroad is good to eat year-round as a sustainable choice? You can find the list in het artikel bij seizoensgroenten en fruit van januari.



Rabarber groeit in maart al in de volle Nederlandse grond.
Ken jij de vergeten groente warmoes al?
Warmoes wordt ook wel snijbiet genoemd. Het is een broertje van de rode biet. In tegenstelling tot bietjes, wordt bij warmoes het blad en de stengel gebruikt. Het blad lijkt op spinazie. De steel kun je in stukjes snijden en koken of braden totdat het gaar is. De bladeren kun je net zo bereiden als spinazie en zowel rauw als gekookt eten. Warmoes smaakt heerlijk in bijvoorbeeld quiche, curry of lasagne.
De vergeten groentes raap, rammenas en schorseneer zijn in maart ook nog in het seizoen. In het artikel over de seizoensgroenten en fruit van februari vertel ik je meer over deze groentes.
Source: Velt.nu
Why storage vegetables and fruits are also on the list
The fruits and vegetables listed above are the varieties normally available this month from full Dutch soil or unheated Dutch greenhouses. This will only not saying that these fruits and vegetables are also this month harvested are. Some varieties such as apple, pear, carrot, potato, pumpkin and onion, for example, can be stored by producers for longer periods of time. This makes these types of fruits and vegetables available even during the winter months, increasing the choice of fruits and vegetables produced locally. Thegreenlist.nl chose to include these storage vegetables and fruits in the list of seasonal vegetables and fruits as well, because they are a sustainable choice of the Dutch country. If we were to omit these varieties, there would be no fruit on the list at all in the winter months, for example. So these storage vegetables and fruits are not quite of the season, but they do offer an eco-friendly way to eat varied and healthy food during the colder months.
Want to know more about how Dutch producers store fruit and vegetables? You can read all about it in this article.
Seizoensgroenten en seizoensfruit in maart: duurzaam, gezond en goedkoop
We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit lijstje op je telefoon. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van maart vinden.
More green tips from thegreenlist.nl
- Benieuwd waar je die duurzame seizoensgroenten kunt kopen? Hier moet je zijn voor duurzame boodschappen.
- Hoe zit het eigenlijk met plastic verpakkingen? De waarheid over plastic verpakkingen lees je hier.
- Of ben je alvast benieuwd naar de seizoensgroenten van april? Die vind je hier.
Sources: Nu.nl over de voedingsstoffen van seizoensgroenten, Outdoor Living Feeling about the benefits of seasonal eating, Albert Heijn on the benefits of seasonal fruit and vegetables, VegetableGroente.nl on seasonal vegetables by country, Velt's seasonal calendar for the list of seasonal vegetables and seasonal fruit. Photo credits: Rabarber in volle grond: Mahlee Plekker, overige foto’s: thegreenlist.nl.