Vegan rendang jackfruit.

Vegan rendang with jackfruit according to Indonesian recipe

Dit is – echt waar – de lekkerste vegan rendang ooit en bovendien een vegan recept! David deelt zijn familierecept dat je nergens anders tegen gaat komen: traditionele rendang maar dan klaargemaakt met jackfruit. Deze vegan rendang met jackfruit is romig en absoluut niet zuur!

Vegan rendang met jackfruit volgens traditioneel Indonesisch familierecept

Rendang is één van mijn favoriete gerechtjes van een Indische rijsttafel. Heerlijk. Alleen is het natuurlijk wel gemaakt met rundvlees. En daarvan weten we dat dit het meest belastende vlees is voor de planeet. Om klimaatverandering te stoppen, moeten we allemaal drastisch minder vlees gaan eten en vooral rundvlees vaker schrappen. Maar ja, mijn geliefde rendang dan? Ik besloot om mijn favoriete kookboek De authentiek Indische keuken erbij te pakken en om dit klassieke recept te maken met een moderne twist. Geen rundvlees, maar jackfruit. Een vegan rendang dus.

Het geheim van deze lekkere vegan rendang met jackfruit: het klassieke kookboek, mijn huisgemaakte currypasta en veel liefde en geduld.

Rendang stoof

Rendang vindt zijn oorsprong in de Minangkabau-cultuur op Sumatra. Het is een langzaam gestoofd vleesgerecht, vaak bereid met rundvlees, dat wordt gekenmerkt door zijn diepe, kruidige smaken en malsheid. De kokosmelk en een rijke mix van specerijen zoals koriander, komijn, kruidnagel en citroengras creëren een bijzondere smaakcombinatie. Wat rendang zo bijzonder maakt, is het tijdrovende kookproces, waardoor de smaken intensiveren en het vlees – of in dit geval dus de jackfruit – heerlijk mals wordt. Het gerecht wordt vaak gemaakt voor speciale gelegenheden zoals feesten en ceremonies.

Source: sandwichstories.nl

Jackfruit is de perfecte vleesvervanger voor stoofgerechten

Een klassiek gerecht dat ik met dit recept in een modern jasje hijs. Waarom jackfruit kun je je afvragen. Jackfruit heeft weinig smaak, maar de draadjestextuur lijkt veel op rundvlees en neemt smaken perfect op. Hierdoor is het een goeie vleesvervanger voor stoofgerechten, bij rendang dus. In restaurants en bij foodtrucks proef ik het graag als er vegang rendang met jackfruit op de kaart staat. Wat me vaak opvalt, is dat de rendang toch wat (te) zuur kan zijn door de jackfruit. Jammer! Maar goed nieuws: dit recept heeft de zuurheid niet. Vandaar dat ik durf te zeggen: ‘zo lekker heb je het nog nooit geproefd’. Wil je meer weten over jackfruit? Bekijk dan het artikel: hoe duurzaam is jackfruit?

Vegan rendang met jackfruit.

Vegan rendang met jackfruit

Mijn liefde voor rendang en de planeet is groot. En dus ging ik op zoek naar het lekkerste vegan rendang recept. Het is een vegan rendang met jackfruit geworden. Die jackfruit is nieuw, maar het familierecept met de authentieke specerijen heb ik behouden.
3.82 from 11 vote
Preparation 15 minutes
Preparation 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 45 minutes
Course main course
Cuisine Indonesisch
Servings 4 persons

Kitchenware

  • gietijzeren emaille braadpan
  • keukenmachine/ staafmixer / blender (Ik gebruik een koffiebonenmaler.)
  • (steel)pan voor rijst

Ingredients
  

  • 3 el neutrale olie bijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie
  • 3 onions fijngehakt
  • 2 blikken jackfruit gespoeld en uitgelekt
  • 8 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
  • 4 salam blaadjes (Indische laurier)
  • 2 stengels citroengras snij de zachte bovenkant eraf
  • 1 blik kokosmelk* neem altijd de volste (18% of hoger)
  • ½ block santen
  • 1 (vegan) bouillonblokje of 2x maggi
  • kokosrasp optional
  • platte peterselie optional
  • serveren met rijst of in een bao bun

Indonesische boemboe zelf maken**

  • 1 onion
  • 3 cm gemberwortel geschild
  • 3 cm laoswortel geschild
  • 3 cm kurkumawortel geschild
  • 3 toes garlic
  • 1 rawitpeper (of meer/minder naar smaak) (Chilipepers variëren enorm in pittigheid, ga af op eigen smaak.)

Instructions
 

Boemboe zelf maken**

  • Meng alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine, staafmixer of blender en pureer het tot een pasta.
  • Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het goed ‘blend'.

Rendang maken

  • Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur).
  • Fruit de uien.
  • Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt.
  • Voeg de jackfruit toe en bak 2 minuutjes mee.
  • Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur).
  • Kneus de citroengras en voeg toe.
  • Voeg de salam blad en djeroek poeroet blaadjes toe.
  • Voeg 2 maggiblokjes toe.
  • Laat minimaal 90 minuten pruttelen totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht).***
  • Een kwartier voor opdienen; voeg de santen toe en zet op het laagste (!!) vuur. Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.
  • Laat de santen helemaal smelten in het gerecht en dien op.
  • Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie.

Notes

*Gebruik altijd de volste kokosmelk. Als deze niet beschikbaar is, kun je de kokosmelk aanvullen met kokoscrème of santen (voeg dit vlak voor het opdienen toe).
**Optioneel, kan ook vervangen worden door kant-en-klare boemboe, maar homemade is natuurlijk wel lekkerder.
***Je kunt het ook op een slow cooking manier maken. Dit is nog beter en lekkerder, maar duurt wel langer. Wil je dit proberen? Bereid de rendang dan eerst in een pan die ook geschikt is voor de oven. In plaats van dat je het 90 minuten laat pruttelen op het vuur, zet je het op een lage temperatuur in de oven om te stoven (100-180°C). Hoe minder heet hoe beter, maar hoe langer het stoven duurt natuurlijk. Hou rekening met 4 uur op 100°C. Het voordeel van de oven is dat je veilig iets anders kunt gaan doen ondertussen.
Keyword vegan, rendang, vegan rendang, Indonesisch, jackfruit, rijsttafel

Meer foodtips van thgreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: