Daslookkappertjes, wildplukrecept van daslookzaadjes.

Wild pick recipe: capers made from wild garlic seeds

Van daslook kun je niet alleen de blaadjes en bloemen eten, ook na de bloei is de plant nog hartstikke bruikbaar. De groene zaaddoosjes die verschijnen zodra de bloemblaadjes zijn gevallen, zijn knapperig en vol smaak. Perfect om in te maken als kappertjes. Mini-smaakbommetjes die een feestje zijn op je tong. Dus dat doet onze wildplukexpert Katja Wezel van wilderlust.nl dus ook.

Daslook, een soort knoflook

Daslook is een van de eerste voorjaarsplanten die je in het wild tegenkomt. Je herkent ‘m aan zijn brede, puntige blaadjes en de sterke geur van knoflook – want ja, daslook hoort bij de lookfamilie. In april en mei bloeit hij met kleine, witte bloemetjes die stervormig uitwaaieren. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond: daslook zit vol vitamine C en bevat zwavelverbindingen die goed zijn voor je weerstand. Na de bloei, zo rond eind mei tot begin juni, vormen zich de groene zaaddoosjes. En juist die zijn perfect voor dit recept. Je vindt ze op dezelfde plekken als de plant zelf: in loofbossen, op vochtige schaduwrijke plekken en vaak in grote groepen. Let op dat je 100% zeker weet dat je daslook hebt geplukt – het blad lijkt namelijk op dat van lelietje-van-dalen, en die is wél giftig.

Daslookkappertjes, wildplukrecept van daslookzaadjes.

Zo maak je daslookkappertjes

Kappertjes van daslookzaadjes maken is verrassend makkelijk, je hebt alleen een beetje geduld nodig. Na een paar weken wachten heb je een voorraadje smaakmakers waar je de rest van het jaar van kunt genieten.
No ratings yet
Preparation 5 minutes
Wachttijd 60 days
Total Time 60 days 5 minutes
Course beleg, garnering
Cuisine Dutch
Servings 1 jar

Kitchenware

  • glazen pot (bij voorkeur met deksel)
  • weegschaal
  • maatbeker
  • optioneel: klein vergiet of kaasdoek om te zeven

Ingredients
  

  • handje daslookzaaddoosjes
  • 330 ml cold water
  • 10 gr salt
  • 330 ml appelciderazijn

Instructions
 

  • Maak eerst het pekelwater door het zout op te lossen in het koude water.
  • Doe de zaaddoosjes in de glazen pot en giet het pekelwater eroverheen tot alles goed onderstaat.
  • Sluit de pot en zet ‘m twee maanden in de koelkast.
  • Na twee maanden giet je het pekelwater af. Laat de zaaddoosjes in de pot zitten en overgiet ze met appelciderazijn.
  • Laat de pot nog minstens twee weken in de koelkast staan.
  • Daarna zijn je daslookkappertjes klaar om gebruikt te worden! Lekker door een salade, op een borrelplank of als pittige topping op een groentegerecht. Je kunt ze de rest van het jaar gebruiken – zolang je voorraad strekt, natuurlijk.
Keyword wildplukrecept, kappertjes, daslookkappertjes, wildplukken, daslook

Netjes wildplukken

Daslook plukken is een heerlijke bezigheid, maar doe het wel met respect voor de natuur. Wildplukken is in Nederland gedoogd, wat betekent dat je alleen voor eigen gebruik mag oogsten. Neem dus nooit meer mee dan je echt nodig hebt en laat altijd genoeg staan – voor de plant zelf, voor de insecten en voor andere plukkers. Daslook groeit vaak in grote groepen, maar kan lokaal makkelijk overplukt raken. Check ook altijd even of je in een beschermd natuurgebied bent, daar gelden soms strengere regels. Meer weten over waar je op moet letten? Hier vind je een handig overzicht van de wildplukregels.

Would you also like to go on the road with Katja? Check out her website Wilderlust with all the information about its wild-picking walks and courses.

Meer wildplukinspiratie

Photo credits: Marty Keizer.

Share

Picture of Katja Wezel

Katja Wezel

With her company Wilderlust, Katja organises wild-picking walks and online wild-picking courses in the Amsterdam and Castricum area, and by invitation also in the rest of the Netherlands.
Picture of Katja Wezel

Katja Wezel

With her company Wilderlust, Katja organises wild-picking walks and online wild-picking courses in the Amsterdam and Castricum area, and by invitation also in the rest of the Netherlands.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: