Go Back
Vlierbloesemsiroop maken.

De lekkerste vlierbloesemsiroop (en cocktails) maak je zo!

Juni is dé maand om vlierbloesemsiroop te maken. De limo is een hit bij alle kinderen én volwassenen. Want met een vleugje prosecco maak je de lekkerste zomerse cocktails. Ik deel mijn recept en aanpak voor 2-3 grote flessen siroop. Let op: je hebt twee dagen nodig om het te bereiden in verband met een wachttijd.
5 of 1 vote
Preparation 1 hour
Preparation 1 hour
Total Time 2 hours
Course drinks
Cuisine Dutch

Kitchenware

  • (stoffen) tas
  • scissors
  • 2 grote pannen
  • cutting board
  • vegetable knife
  • scale
  • trechter (Geen trechter? Maak een trechter van een PET-fles.)
  • theedoek of dunne doek
  • diverse gestereliseerde flessen met dop (zoals oude limonade- of wijnflessen)

Ingredients
  

  • 20-30 schermen vlierbloesem (in circa 2 liter water later)
  • 2 (biologische) citroenen in plakken gesneden
  • 1 kg sugar
  • kraanwater
  • 20 gr citroenzuur per liter (= om lang houdbaar te houden en voor smaak)
  • Optioneel kruiden en specerijen zoals kaneel munt, aardbeien, rozenblaadjes en gember

Instructions
 

  • Pluk ’s morgens de bloemschermen. Bij thuiskomst knip je de bloemetjes van de stelen. Schud de bloemen eventueel licht uit om vuil te verwijderen, maar maak ze not schoon met water (dan verliest het smaak).
  • Doe de schermen in een grote pan of emmer. Doe er dan water bij totdat de bloesem precies onder water staat. De bloesem heeft de neiging om te gaan drijven. Leg er eventueel iets zwaars op, zoals een bord. Op die manier blijven alle bloemen onder water staan. Zet de pan of de emmer 24 uur weg.
  • Giet de inhoud van de pan na 24 uur door een zeef (en vang het op in een tweede pan). Gooi de bloemen weg. Herhaal dit proces: giet het water dan nog een keer door een theedoek of een hydrofiele doek terug in de andere pan om het echt goed helder te krijgen.
  • Doe circa 2 liter van dit bloemenwater in een pan, snijd de citroen in stukjes en doe deze erbij, voeg 1 kg suiker toe. Eventueel kun je ook munt, aardbeien, rozenblaadjes, kaneel, gember en andere kruiden toevoegen om siroop met een twist te maken. Mijn advies is: begin eerst met een goede basic vlierbloesemsiroop. Is het geslaagd? Maak dan eventueel nog een batch met een twist.
  • Verwarm het mengsel. Zorg dat het niet kookt, want anders verliest het smaak. Blijf roeren zodat de suiker goed oplost. Doe in deze fase ook citroenzuur erbij en blijf roeren.
  • Steriliseer de fleesen (en vergeet de dop niet). Steriliseren: giet kokend water over de fles en zet de fles daarna tien minuten in een oven van 100°C.
  • Giet de hete siroop met een trechter in de flessen en sluit ze direct af. Laat ze afkoelen. Heb je geen trechter? Je kunt zelf een trechter maken door de onderkant van een plastic frisdrankfles te knippen.
  • Bewaar de flessen siroop in de koelkast. Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles, dit is stuifmeel uit de bloemetjes.
Keyword zelfplukken, zelf siroop maken, vlierbloesemsiroop, vlierbloesem, wildplukken