Wie heeft er zin in pittige balletjes in pitabrood? Ik zou je hand maar opsteken, want deze ballen zijn waan-zinnig. Ik zag ze in een video van chef-kok Max La Manna op Instagram en ik kreeg meteen trek. Maak ze klaar met veel of weinig hot sauce. Wij kiezen voor veel. Lekkere ballen met pit.
500grgedroogde kikkererwten* of 2 blikken kikkererwten uit blik
200grquinoa of couscous
½rode ui
3knoflooktenen
1elpaprikapoeder
2tlpeterselie
zwarte peper
zout
optioneelpitabroodjes en komkommer
Pittige marinade
4elhot sauce (bijvoorbeeld srirachasaus)
2elsojasaus
2tlbruine suiker (ongeraffineerd is duurzamer)
1elmaïzena
2tlwater
optioneelvoor topping: bieslook en koriander
Instructies
Vegan ballen maken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Was, schil/pel en snijd alle specerijen.
Bereid de quinoa of couscous zoals op de verpakking staat.
Mix de kikkererwten, quinoa (of couscous) samen met alle kruiden en specerijen in een mixer. Zorg ervoor dat het een soort gladde 'deeg' wordt waar je ballen van kunt draaien.
Draai kleine ballen en leg ze op een ovenschaal.
Bak de ballen knapperig bruin in 20 minuten, vergeet niet af en toe om te draaien.
Pittige marinade maken
Mix alle ingrediënten van de marinade in een kom en roer het goed door.
Verhit een pan en verwam de saus.
Doe de plantaardige ballen in de pan en bak ze mee met de marinade.
Garneer de ballen met bieslook en koriander (optioneel).
Serveer op een pitabroodje of een wrap met reepjes komkommer.
Notities
*Gedroogde kikkererwten moet je minimaal 8 uur laten weken in een pan met koud water om het vervolgens 40 minuten te koken voor je er ballen van kunt maken.